5 dingen die je moet weten over Android N

© PXimport

5 dingen die je moet weten over Android N

Geplaatst: 18 mei 2016 - 17:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:39

Daan Doedens

Google heeft op de ontwikkelaarsconferentie I/O een paar tipjes van de sluier van Android N opgelicht. Het nieuwe mobiele besturingssysteem richt zich vooral op productiviteit en multitasken. Dit zijn de vijf belangrijkste dingen die je moet weten.

Android N...

...Nutella? Nougat? Zo veel zoetigheden zijn er niet die beginnen met een N. Daarom vraagt Google de gebruikers om hulp: verzin een naam voor Android N. Ideeën?

Multitasken

Multitasken was een belangrijk punt in de laatste Apple-keynote, en het is een belangrijk punt bij Google. In Android N kun je dat op twee manieren doen. Met Picture-in-picture kun je een klein hoekje van je scherm inruilen voor bijvoorbeeld de YouTube- of Facebook-app, zodat je de rest van je scherm vrij hebt voor een andere app.

De andere multitask-manier is iets simpeler. Splitscreen kennen we al van andere devices en systemen, en nu kan ook Android twee verschillende apps naast elkaar tonen.

Alt+Tab

De meeste computergebruikers kennen de functie Alt+Tab op hun duimpje: snel naar het vorige programma, zonder dat je de muis hoeft te gebruiken. Een muis heb je op Android niet nodig en een Alt- en Tab-knoppen zijn er niet, maar het kan toch een hele toer zijn om naar de meest recente app te springen als je bijvoorbeeld een telefoontje aan het plegen of aan het koken bent.

Android N heeft de oplossing: twee keer achter elkaar op het vierkante knopje van de recente apps onder in je scherm drukken en voila: je switcht met speels gemak tussen de twee laatst gebruikte apps. Die lijst met recente apps, waarin voorheen al je geopende apps getoond werden, wordt in Android N overigens beperkt tot zeven apps. Lekker overzichtelijk.

Veiliger en sneller

Ook onder de motorkap is aardig wat veranderd. Android N kan door slim gebruik te maken van de hardware veel betere prestaties leveren op dezelfde apparaten. Dat ga je vooral terug zien in grafische games die veel van je smartphone of tablet vragen.

En de veiligheid? Ook dat zit wel goed. Zo goed zelfs, dat je zal merken dat je in Android N minder vaak om je wachtwoord gevraagd gaat worden, ook niet bij het opnieuw opstarten van je device.

Automatische updates

Voor je Windows 10-achtige taferelen voor je gaat zien: dit is juist een van de handigste features van Android N. Het besturingssysteem is als het ware in tweeën gedeeld, waarbij elke keer dat je je smartphone of tablet opnieuw opstart een andere kant gebruikt wordt. Op het deel dat op dat moment niet gebruikt wordt, downloadt en installeert Android automatisch de laatste updates. De volgende keer dat je je smartphone opnieuw opstart, wordt de geüpdatete versie geladen en is de andere kant aan de beurt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000