ID.nl logo
31 apps voor Facebook
© PXimport
Huis

31 apps voor Facebook

Facebook is het grootste sociale netwerk ter wereld. De mogelijkheden ervan zijn in de loop van de tijd flink uitgebreid. Net als smartphones kunt u Facebook 'uitbreiden' met allerlei applicaties. We hebben voor u een selectie gemaakt van de beste, handigste en grappigste apps.

Account

Voor dit artikel gaan we ervan uit dat u reeds een account bij Facebook hebt. Het 'installeren van een app' is een kwestie van de links in dit artikel volgen en klikken op de knop Allow (Toestaan) als u de app wilt installeren. Als u een app wilt verwijderen, klikt u op uw Facebookpagina in de linkerkolom op het kruisje voor de app en daarna op Remove and Block.

1. Top Mutual Friends

Veel apps op Facebook zijn niet meer dan 'aardigheidjes'. Dit is er ook een: als u deze app installeert, ziet u met wie van uw connecties u de meeste overlap hebt met betrekking tot uw vriendenkring. Ga naar Top Mutual Friend en klik op Allow (Toestaan). Klik vervolgens op Calculate en er wordt berekend met wie u de meeste vrienden deelt. U kunt deze informatie vervolgens eventueel delen op uw prikbord.

©PXimport

Top Mutual Friends laat zien met wie u de meeste vrienden 'deelt'.

2. Friends Stats

Friends Stats biedt een aantal handige filtermogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld zien hoeveel van uw vrienden van het vrouwelijk geslacht zijn. Vervolgens kunt u filteren op de relatiestatus en de verblijfslocatie. Wilt u weten wie van uw vrienden getrouwd is, wie er verloofd is of wie er net weer single is geworden? Dan is Friends Stats een handige tool.

©PXimport

Met Friends Stats kunt u uw vrienden filteren, bijvoorbeeld om te zien wie er verloofd is.

3. my Friend Map

Met my Friend Map kunt u in één oogopslag zien waar uw vrienden zich bevinden. Als uw browser vraagt of u toestemming wilt verlenen om te laten zien waar u bent, moet u op Toestaan klikken, anders werkt het niet. Vervolgens ziet u miniatuur- afbeeldingen van uw vrienden afgebeeld op Google-kaarten.

©PXimport

Zie snel waar uw vrienden zijn, met my Friend Map.

4. Where are my Friends

Een met my Friend vergelijkbare app is Where are my Friends waarmee u ook anderen op de kaart kunt zien. Deze app heeft, overigens net als de vorige, natuurlijk alleen nut als uw vrienden hem ook installeren. De vraag is daarbij of u wel wilt dat uw locatiestatus zichtbaar is, dus gebruik deze apps alleen als u dit geen probleem vindt. Uiteraard kunt u de app altijd weer verwijderen.

©PXimport

Net als de vorige app biedt ook Where are my Friends inzicht in de locatie van uw vrienden.

5. My Top Fans

Wilt u weten met wie u het meeste contact hebt op Facebook? Dan is My Top Fans dé app voor u. Klik op All Fans en daarna op Let's Start. Als u vervolgens op Toestaan klikt, wordt er berekend wie uw 'Top Fans' zijn. U krijgt de top 8 te zien en er wordt een collage gegenereerd met uw contacten en hun onderlinge connecties. U krijgt deze trouwens alleen te zien als u klikt op Publish and Save Image of op Just Publish. Als u met uw rechtermuisknop op de afbeelding klikt en kiest voor Openen in nieuw tabblad of Opslaan, kunt u de collage ook zien zonder dat u hem publiceert.

©PXimport

Zie wie uw 'Top Fans' zijn, oftewel de vrienden met wie u het meeste contact hebt.

6. WhoQuitMe

Raakt u wel eens Facebook-vrienden kwijt, maar hebt u geen idee wie dit waren? Dan is de app WhoQuitMe een uitkomst. Schakel de applicatie in. Zodra u vrienden kwijtraakt, kan WhoQuitMe feilloos vertellen om wie het gaat.

©PXimport

WhoQuitMe toont wie u uit zijn of haar vriendenlijst heeft verwijderd.

7. Famous Status Update

Wilt u weten wat uw 'populairste bericht' op Facebook is, oftewel het bericht waar het meeste commentaar op is geleverd? Gebruik dan Famous Status Update. Klik op Zoek uit en Publiceer op mijn prikbord. Vervolgens krijgt u de statusupdate te zien die het meeste teweeg heeft gebracht. Dit wordt, zoals aangegeven, ook op uw prikbord gepubliceerd.

©PXimport

De pagina is wat druk, let dus goed op dat u op de juiste link klikt (rood omlijnd).

8. Popularity Ranking

Met deze app kunt u anoniem op uw vrienden stemmen, om zo aan te geven wie u leuker vindt. U krijgt steeds twee foto's te zien van uw Facebook-vrienden en door op de foto te klikken van degene die u het meest mag, geeft u hem of haar een stem. U moet minimaal dertig keer stemmen voordat u via het tabblad Popularity Ranking de resultaten krijgt te zien. Hoe meer u stemt, hoe accurater de resultaten. De app kan worden geïnstalleerd via Popular Ranking.

©PXimport

Wie vindt u aardiger? Stem anoniem op uw vrienden!

9. Instant Video Chat

U kunt natuurlijk prima videochatten via diensten als Windows Live Messenger of Skype, maar ook Facebook biedt deze functie. Ga naar Customer Cam, verleen toegang aan de applicatie en nodig uw vrienden uit door de gegenereerde link op uw prikbord te plaatsen.

©PXimport

Ook via Facebook kunt u videochatten.

10. Familie en stamboom

Wilt u laten zien wie van uw vrienden op Facebook eigenlijk familieleden van u zijn? Gebruik dan 'Jouw familie en stamboom'. Deze applicatie is gemaakt door Familieband.nl. Voordat u de toepassing gebruikt, moet u zich (gratis) aanmelden bij Familieband. U kunt vervolgens in Facebook aangeven wie uw familieleden zijn. Op Familieband.nl kunt u ook een stamboom maken, die vervolgens op Facebook kan worden gepubliceerd.

©PXimport

Geef aan wie van uw connecties op Facebook tot uw familie behoren en publiceer eventueel uw stamboom.

11. Happy Birthday Cards

Is er iemand jarig en bent u vergeten om een kaartje te sturen? Stuur hem of haar dan een verjaardagskaart via Facebook, met de app Happy Birthday Cards. U hebt de keuze uit meer dan honderd verschillende kaarten. Ga naar Happy Birthday Cards, vul de naam in van de jarige, voeg er nog een tekstje aan toe en publiceer het geheel op zijn of haar prikbord.

©PXimport

Ook een verjaardagskaartje verstuurt u in een handomdraai via Facebook.

12. Dogbook

Hondenliefhebbers opgelet: met Dogbook kunt u ook voor uw hond een Facebook-profiel aanmaken. Net als bij 'echte' profielen kunt u allerlei informatie over uw hond toevoegen, statusberichten plaatsen, (honden)vrienden uitnodigen, foto's en video's uploaden, en nog veel meer acties ondernemen.

©PXimport

Zelfs uw hond kan tegenwoordig een eigen Facebook-profiel hebben.

13. Catbook

Hebt u geen hond maar een kat? Het is bijna vanzelfsprekend, maar inderdaad: er is ook een Catbook, dat helemaal is toegespitst op de specifieke eigenschappen van katten.Ga naar Catbook om een profiel voor uw kat aan te maken! En zo zijn er nog tal van andere diersoorten waarvoor apps zijn ontwikkeld. We zullen ze hier uiteraard niet allemaal gaan bespreken, maar ook de eigenaren van bijvoorbeeld paarden, vissen en vogels kunnen ermee aan de slag. Overigens kunnen zulke pagina's ook nog nuttig zijn. Als u uw kat kwijt bent, kunt u een 'Meow alert' (bij honden: 'Arf alert') uitvaardigen, waardoor mensen in uw omgeving die dezelfde app gebruiken, worden gewaarschuwd zodat ze naar uw geliefde viervoeter kunnen uitkijken.

©PXimport

Kattenliefhebbers maken natuurlijk een Catbook-profiel aan.

14. Social RSS

Hebt u een website of houdt u een weblog bij? Met de toepassing Social RSS kunt u uw berichten automatisch door laten plaatsen op Facebook. Daarvoor moet de site natuurlijk wel zijn voorzien van een rss-feed, maar dat is tegenwoordig vrijwel altijd het geval. Als u geen eigen site hebt, kunt u natuurlijk de rss-feed van uw favoriete website gebruiken. Met Social RSS is dit met een paar klikken voor elkaar. De app biedt allerlei eenvoudige mogelijkheden om de feed naar eigen wens aan te passen.

©PXimport

Met Social RSS kunt u rss-feeds automatisch laten doorplaatsen op uw Facebook-profiel.

15. Twitter

Hebt u naast Facebook ook een Twitter-account? Dan kan de plug-in van Twitter goed van pas komen. Met deze app kunt u uw Twitter-berichten automatisch op Facebook doorplaatsen. Alleen tweets die u niet aan iemand richt (@-replies) worden doorgeplaatst.

©PXimport

Wilt u uw Twitter-berichten ook op Facebook plaatsen? De Twitter-app maakt het mogelijk.

16. Today Calendar

Met de toepassing Today Calendar kunt u een handige kalender aan uw Facebook-profiel toevoegen, waarop de verjaardagen van uw Facebook-vrienden en andere belangrijke data zijn terug te vinden. De app kan worden geïnstalleerd via Giortazoun. In vier eenvoudige stappen kiest u de opties voor uw kalender. Let daarbij vooral even op met wie u de kalender deelt, want standaard staat dit ingesteld op 'Everyone'. Vervolgens wordt de kalender gegenereerd, wat even kan duren. Na een aantal minuten vindt u de kalender in een fotomap met de naam die u hebt gekozen. Deze afbeeldingen met alle belangrijke datums per maand kunt u desgewenst afdrukken.

©PXimport

Met Today Calendar kunt u eenvoudig een fraaie jaarkalender maken.

17. RSS Graffiti

Ook RSS Graffiti biedt de mogelijkheid om Twitter-berichten op uw Facebook-profiel te plaatsen. In vergelijking met de wat eenvoudiger Twitter-app biedt RSS Graffiti echter wat meer opties. Zo kunt u het aantal berichten per update van uw Facebook-prikbord instellen en kunt u links in de berichten automatisch inkorten met Bit.ly. RSS Graffiti blinkt uit in mogelijkheden voor het automatisch plaatsen van rss-feeds. U kunt eenvoudig de lengte van de berichten bepalen (standaard, compact of nog beknopter), titels aanpassen en nog veel meer.

©PXimport

RSS Graffiti biedt naast gewone rss-feeds ook extra opties voor het doorplaatsen van uw tweets.

18. Quiz Planet

Een van de populairste manieren om tijd te verdrijven op Facebook is, naast het spelen van games, het testen van kennis via een quiz. Misschien wel nóg leuker is het zelf maken van een quiz-app, die u kunt delen met uw Facebook-vrienden of zelfs met iedereen op Facebook. Dit kan onder andere met Quiz Planet. Hebt u geen inspiratie, kijk dan eerst even naar de vele quizzen die door anderen zijn gemaakt, door rechtsboven op More Quizzes te klikken.

©PXimport

Maak zelf een quiz-app, met Quiz Planet!

19. What happened

De app 'What happenend in your Birthday' (inderdaad, geen goed Engels) toont met welke beroemde mensen u uw verjaardag deelt en publiceert deze informatie eventueel op uw prikbord. Klik op Skip en vervolgens op Another Famous Who Share Your Birthday om een andere persoon te selecteren.

©PXimport

Met welke bekende mensen deelt u uw verjaardag?

20. Advanced Personality Test

Voor de amateurpsychologen onder u is deze persoonlijkheidstest een interessante toepassing. Met de Advanced Personality Test, die maar liefst 126 vragen beslaat, kunt u 38 persoonlijke eigenschappen meten. Geef aan hoe accuraat de stellingen zijn en u krijgt uw persoonlijke profiel te zien. De resultaten kunt u delen met uw vrienden, al doet u dat uiteraard alleen als u vindt dat zij op de hoogte mogen zijn van dergelijke zaken.

©PXimport

Wat voor persoon bent u? Met de Advanced Personality Test weet u het binnen vijf minuten.

21. Reading List

Tegenwoordig worden steeds minder boeken gelezen. Dat is op zich logisch, want met de komst van internet is er nogal wat andere afleiding bijgekomen. Bent u toch nog een fervent lezer en wilt u online bijhouden welke boeken u leest of hebt gelezen? Dan is de toepassing Reading List echt wat voor u. Met deze boekenlijst kunt u ook meteen leestips doorgeven aan Facebook-vrienden.

©PXimport

Met de toepassing Reading List kunt u online bijhouden welke boeken u leest.

22. World Clock

Voor mensen die veel reizen of die regelmatig contact hebben met mensen die in het buitenland wonen of werken, is World Clock een eenvoudige maar daarom niet minder handige toepassing. Met een paar klikken voegt u de voor u belangrijkste steden toe om vervolgens in een oogopslag de lokale tijd aldaar te kunnen zien. Door op een stad te klikken, kunt u bovendien het lokale weerbericht lezen. Ga naar World Clock om de app toe te voegen.

©PXimport

Met World Clock kunt u de lokale tijd en de weersverwachting van door u gekozen steden zien.

23. Photo Framer

Photo Framer biedt een aantal mooie effecten en omlijstingen die u met een paar klikken op uw foto's kunt toepassen. Toegegeven, niet alles is even goed gelukt en er zitten best wat kinderachtige lijstjes bij die doen denken aan jaren '80-'clip art'. Anderzijds is dat met name voor kinderen misschien juist weer erg leuk.

©PXimport

Niet alle effecten zijn even geslaagd, maar Photo Framer is dan ook geschikt voor alle leeftijden.

24. Newspaper Clips

Met deze toepassing kunt u in een paar stappen een nepkrantenpagina genereren waarin de foto van een van uw vrienden is opgenomen. Ga naar Newspaper Clip, selecteer een vriend, daarna een template (dat eigenlijk alleen bepaalt waar de foto wordt geplaatst) en geef de krant een naam. U hebt de keuze uit twee lettertypes: Classic en Modern. Het artikel is voorpaginanieuws, u moet dus een pakkende krantenkop invullen. Wanneer u op Preview klikt, ziet u direct het resultaat. Bent u tevreden, dan kunt u het krantenknipsel opslaan in uw fotoalbum en het opslaan op uw prikbord. De persoon die in het krantenknipsel is opgenomen, krijgt een melding te zien dat hij of zij is 'getagd' in uw album. Een erg grappige toepassing, waarbij u uiteraard op moet passen dat u geen grenzen overschrijdt en vrienden kwijtraakt!

©PXimport

Verras of plaag uw vrienden met een nep-krantenartikel waarin zij de hoofdrol spelen!

25. Social Graph

Social Graph is een mooie tool om te kunnen zien hoe uw netwerk van Facebook-vrienden met elkaar is verbonden. Als u naar Social Graph gaat, krijgt u de onderlinge verbanden te zien. De verschillende sociale clusters en onderlinge connecties worden op een slimme manier weergegeven in cirkels, een systeem dat verbluffend goed in elkaar zit. Personen met de meeste onderlinge contacten binnen de cirkel worden verder naar het midden geplaatst, zodat het sociale middelpunten zijn. Om alles beter te kunnen zien, is het mogelijk om in- en uit te zoomen. Verder is er een 'Popularity Score', uiteenlopend van Black Hole tot Super Nova. Met Social Graph ziet u in één oogopslag hoe de vrienden binnen uw netwerk zich onderling verhouden!

©PXimport

U kunt in één oogopslag zien hoe uw Facebook-vrienden met elkaar zijn verbonden.

26. TripAdvisor

Voor de reislustigen onder ons is de 'Cities I've Visited'-app van TripAdvisor een aanrader. Hiermee kunt u aangeven welke steden u hebt bezocht. Bent u vaak op zakenreis of gewoon op vakantie? Ga naar 'Cities Ive Visited' en ga met deze app aan de slag. De eerste keer krijgt u een aantal populaire steden te zien, zodat u snel kunt aangeven welke u al hebt bezocht. Deze worden dan op een wereldkaart met pinnetjes weergegeven. U kunt aangeven waar u bent geweest, over welke plekken u vrienden kunt adviseren, welke steden tot uw favorieten behoren en welke steden u nog gaat bezoeken. Ook kunt u eventueel foto's aan steden toewijzen.

©PXimport

TripAdvisor Cities I've visited is een handige app waarmee u uw favoriete steden aan kunt duiden.

27. Picnik

Met Picknik kunt u uw foto's op Facebook bewerken en opslaan zonder dat u Facebook hoeft te verlaten. Dit komt vooral van pas als u op vakantie bent en in een internetcafé even uw nieuwste foto's wilt delen met vrienden. Maar ook voor op uw werk of gewoon thuis is Picnik een handige fotobewerking-app. Ga naar Picnik, voeg de app toe en accepteer de Picknik Privacy Policy om verder te gaan. Hierna kunt u een foto selecteren uit een van uw mappen, door erop te dubbelklikken. Met de Picnik foto-editor kunt u alle populaire fotobewerkingen uitvoeren. U kunt foto's draaien, de afmetingen aanpassen, kleuren veranderen, rode ogen verwijderen, kortom: alles wat u snel even wilt fixen voordat u uw foto's deelt. Het aanbrengen van wijzigingen gaat heel eenvoudig en doorgaans doet u dit met een schuifknop. Bent u tevreden over het resultaat, dan slaat u de foto op. Picnik is een must-have voor iedere (hobby-)fotograaf. De standaardversie biedt voor de meeste mensen ruim voldoende mogelijkheden, maar als u tevreden bent over de toepassing en meer opties wilt, kunt u de app tegen betaling upgraden naar een Premium-account.

©PXimport

Met Picnik kunt u uw foto's snel en heel eenvoudig aanpassen binnen Facebook.

28. Monopoly Millionaires

Op Facebook kunt u veel tijd 'verspillen'. Een van de beste manieren om dat voor elkaar te krijgen, is door het spelen van games. Een goed voorbeeld is Monopoly Millionaire. Dit fraaie spel kunt u alleen of met uw Facebook-vrienden spelen. Iedereen krijgt zijn eigen speelbord, waarop aan een imperium kan worden gebouwd. U kunt straatkaarten en extra geld verdienen (of verliezen) door op het bord van een Facebook-vriend te spelen. Deze verdient hier dan ook weer extra geld mee. Is er niemand die het spel met u wil spelen, dan is er altijd nog 'Mr. Monopoly' himself waarbij u altijd terecht kunt. De eerste keer dat u het spel start, krijgt u een korte introductie, zodat u snel aan de gang kunt. Monopoly Millionaires kunt u zien als een kruising tussen Simcity en het Monopoly-bordspel, en voor u het weet, bent u er dagelijks uren mee zoet.

©PXimport

Monopoly Millionaires is een fraai spel met een behoorlijke verslavingsfactor.

29. Word Challenge

Test uw woordenschat en inzicht! Word Challenge is standaard Engelstalig, maar ook in de Nederlandse taal te spelen. U krijgt zes letters te zien waarmee u zo snel mogelijk woorden moet maken van minimaal drie letters. Door binnen een zo kort mogelijke tijd het zesletterwoord te achterhalen, krijgt u een bonusronde waarin u extra punten kunt scoren door de naam van een van uw Facebook-vrienden te raden. Maar let op, want de tijd loopt sneller terug dan u denkt. Voor het achterhalen van woorden met vier letters of meer verdient u echter extra seconden. Wanneer de tijd is verstreken, ziet u wat uw score is en de bijbehorende plek op de 'intelligentieladder'. Daag uw vrienden uit en zie wie de grootste taalknobbel heeft!

©PXimport

Maak zo snel mogelijk woorden van drie of meer letters, en achterhaal het zesletterwoord.

30. Super Mario

Het klassieke platformspel Super Mario kan nu ook op Facebook worden gespeeld. Ga naar Super Mario om te beginnen. De besturing is eenvoudig: gebruik de pijltjestoetsen om te lopen en te springen, en met de spatiebalk kunt u items selecteren. Super Mario ziet er net zo uit als de oude Nintendo-game en ook de muziek is niet veranderd. Verzamel muntjes, maar pas op voor de monsters!

©PXimport

Super Mario is weer helemaal terug, en kan als Flash-game worden gespeeld op Facebook.

31. Bejeweled Blitz

Tot slot een van de bekendste spelletjes op Facebook (naast games als FarmVille en Mafia Wars): Bejeweled Blitz. In deze game moet u een zo hoog mogelijke score binnen één minuut behalen. Dit doet u door juwelen te verschuiven en zo combinaties van drie, vier of vijf exemplaren te maken. Deze maken vervolgens plaats voor de stenen die erboven liggen. Er zijn diverse speciale juwelen, waarmee u bijvoorbeeld een hele rij of alle juwelen van dezelfde soort weg kunt spelen. Houd een competitie met uw vrienden en zorg ervoor dat u de hoogste weekscore haalt, mits u daar genoeg tijd voor hebt. Bejeweled Blitz is namelijk erg verslavend!

©PXimport

Bejeweled is een van de populairste en ook meest verslavende games op Facebook.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.