ID.nl logo
20 apps om bij te leren
© CIDimport
Huis

20 apps om bij te leren

Niks zo handig als apps waar je echt iets van leert. Van een taal leren of de basisprincipes van programmeren ontdekken tot je geheugen trainen of leren klussen. Wij scheiden het kaf van het koren en schotelen je twintig apps voor die écht de moeite waard zijn.

1 Busuu (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Italiaans, Duits, Japans, Russisch of Arabisch? Via busuu kun je twaalf verschillende talen leren. Na een korte test weet de app op welk niveau je kunt instappen. De grootste troef van busuu is dat de lessen erg kort zijn en op die manier gaat het niet vervelen. Elke keer als je vijf minuutjes moet wachten, kun je wat oefenen. Ook de variatie is een pluspunt: er zijn oefeningen voor woordenschat, dialoog en grammatica. En er zitten quizzen in verwerkt waarmee je alle verworven kennis kunt testen.

©PXimport

2 Duolingo (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Eén van de populairste apps om een taal te leren is ongetwijfeld Duolingo. Het succes van deze app is het hoge spelgehalte. Met Duolingo kun je dagelijks – op een aangename en speelse manier – je woordenschat verrijken, grammatica opkrikken of zelfs je uitspraak oefenen. Vanuit het Engels kun je onder andere naar het Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Zweeds, Turks etc. De app toont voortdurend je vooruitgang en laat zien hoe je jezelf nog kunt verbeteren. Het is een beetje verslavend …

3 Mondly (iOS + Android)

©PXimport

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Een erg grote troef van Mondly is dat je vanuit het Nederlands als brontaal kunt vertrekken. Bovendien heb je meer dan dertig talen ter beschikking. Naast de populairste Europese talen kun je bijvoorbeeld ook Vietnamees, Zuid-Afrikaans of Japans leren. De oefeningen zijn plezierig en gevarieerd. Het is zelfs mogelijk om wedstrijden met vrienden te organiseren.

4 Quizlet (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Zijn er een paar woordjes die je echt niet kunt onthouden? Dankzij Quizlet maak je in een handomdraai flashcards aan zodat je op elk verloren moment even kunt oefenen: in de trein, bij de dokter in de wachtruimte of tijdens de middagpauze. Dankzij de adaptieve leermethode start je met de makkelijke vragen. Zodra je die onder de knie hebt, wordt het telkens een tikkeltje moeilijker. Ook het vermelden waard: het is ook mogelijk om sets die andere Quizlet-gebruikers hebben aangemaakt te downloaden.

5 Tandem (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Tandem is iets minder bekend, maar wel het vermelden waard. Je krijgt immers een taalbuddy toegewezen aan de hand van je eigen interesses. Niet virtueel, maar iemand van vlees en bloed. Misschien zelfs iemand aan de andere kant van de wereld. Let wel, om de ideale match te vinden, heb je enkele dagen geduld nodig. Vervolgens kun je berichten versturen of zelfs videochatten.

©PXimport

6 Udacity (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Als je op zoek bent naar een app die verschillende online cursussen bundelt, ben je bij Udacity aan het juiste adres. De focus ligt op STEM: Science, Technology, Engineering en Mathematics. De cursussen zijn gevarieerd: van HTML en CSS tot machine learning, app-development en user experience (UX). Elke les is in het Engels beschikbaar. Een voordeel is dat je dat je content kunt downloaden, zodat je ze offline kunt gebruiken.

7 Grasshopper (Android)

©PXimport

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Wil je op een speelse manier leren coderen? Dan heb je Grasshopper nodig. Een pluspunt is dat je met Grasshopper vooral moet experimenteren. Geen saaie theorie, gewoon aan de slag gaan. Je leert stap voor stap nieuwe javascript-codes aan. Vanaf de allereerste les. Je start met ‘fundamentals’, vervolgens stoot je door naar de lessen ‘animations’ I en II. Bovendien ziet de app er ook erg gelikt uit. Ook handig: er zitten trainingsschema’s in de app verwerkt. Je kiest zelf of je dagelijks, om de andere dag of twee keer per week traint. Leuk en zelfs een tikkeltje verslavend.

8 Mimo: Learn to Code (iOS)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Wanneer je Mimo voor het eerst opent, moet je aangeven wat je wilt leren: een app bouwen, een website maken, een game ontwikkelen of leren hacken. Vervolgens stippelt de app een heel traject voor je uit. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid; van Java en Ruby tot Swift, C#, Python, CSS etc. Per les krijg je onmiddellijk te zien hoeveel tijd je nodig hebt. Let op, sommige cursussen duren verschillende uren. Gelukkig zijn ze telkens onderverdeeld in hapklare brokken.

9 SoloLearn (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Ook SoloLearn is zo’n allesomvattende app. C++, SQL, PHP, Python 3, Java, … je zegt het maar. Beginners kunnen van start met de basis, ietwat gevorderden kunnen aan de slag met de ‘coding challenges’. Er is zelfs een ‘code playground’ waar je creaties van andere gebruikers kunt testen en becommentariëren. De hoeveelheid lessen is ontzettend uitgebreid en dat is een groot pluspunt.

©PXimport

10 Box Island (iOS + Android)

Prijs: iOS gratis, Android € 0,59 (+ in-app-aankopen)

Wil je ook je kinderen leren programmeren? Dan is Box Island ideaal. De educatieve app is geschikt voor jongens en meisjes vanaf 6 jaar en beschikbaar in drie moeilijkheidsgraden. Je kind leert commando’s opsplitsen in stappen, patronen herkennen en loops bouwen. Bovendien stimuleren de oefeningen het logisch denken op een leuke en speelse manier.

11 Elevate (iOS + Android)

©PXimport

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Elevate ziet er heel erg mooi uit en zit ook tjokvol oefeningen die je beter leren luisteren, tellen, focussen en onthouden. Alles start met een test van enkele minuten. De app bereidt vervolgens een trainingsschema voor en daagt je daarna uit om dagelijks drie oefeningen uit te voeren. Bij elke test zie je wat je precies traint: je leessnelheid, geheugen, precisie etc. Uiteraard worden je vorderingen netjes bijgehouden en in allerlei statistieken gegoten.

13 Peak (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Ook Peak laat je dagelijks op een aangename manier aan een fit brein werken. De Peak Coach helpt je te werken aan je geheugen, mentale behendigheid, taal, coördinatie, creativiteit en beheersing van emoties. De makers beweren dat de app zelfs stimuleert om probleemoplossend te leren denken. De spellen zijn stuk voor stuk origineel en ze zijn allemaal ontwikkeld in samenwerking met neurowetenschappers. Je kunt bij de start helemaal zelf aangeven wat je trainingsdoel is. De gebruikersinterface en instructies zijn in het Nederlands, daar kunnen andere ontwikkelaars nog wat van leren.

14 Mind Games (Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Mind Games zit tjokvol oefeningen in allerlei categorieën: van geheugenspelletjes tot wiskundige raadsels. De meeste oefeningen moet je zo snel mogelijk proberen uit te voeren. Je krijgt telkens 120 seconden de tijd. Je score wordt per oefening bijgehouden. Een pluspunt is dat je ook te zien krijgt hoe je scoort in vergelijking met alle andere spelers van jouw leeftijd. Na enkele dagen kun je ook via allerlei statistieken afleiden of je al dan niet vooruitgang boekt. De spelletjes zijn leuk en soms best wel origineel. De advertenties zijn ietwat storend.

©PXimport

15 Fit Brains Trainer (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Wil je originele spellen? Met Fit Brains Trainer moet je een stapel gekleurde schijven matchen in voor- en bovenaanzicht, of twee soorten fruit zo snel mogelijk rangschikken in de juiste mand of op een spelbord onthouden waar dezelfde Mahjong-blokjes liggen. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van leuke spellen die je in Fit Brains Trainer kunt tegenkomen. Na elke oefening krijg je Fit Brains-punten in verschillende categorieën, zodat je kunt zien waar jij goed in bent: focussen, logisch denken, onthouden, visualiseren, snelheid en talenkennis.

16 iHandy Doe-Het-Zelf (iOS + Android)

©PXimport

Prijs: € 2,29

Wil je iets klussen en heb je je materiaal niet bij de hand? Dankzij iHandy Doe-Het-Zelf heb je altijd vijf tools in je broekzak. De app bestaat uit een schietlood om te controleren of muren of lijnen verticaal zijn. Daarnaast bevat de app een niveaupas om een oppervlak mooi glad te krijgen en een waterpas. Er zit ook nog een stalen gradenboog in om hoeken van 0 tot 180 graden te meten en met de stalenmeter kun je afstanden meten. Echt materiaal werkt eenvoudiger, maar iHandy is een prima alternatief.

17 WikiHow (iOS + Android)

Prijs: gratis

Een heel erg uitgebreide app is wikiHow. Deze applicatie zit echt bomvol tutorials. Noem het gerust de grootste handleiding wereldwijd. Het gaat ontzettend breed, maar er zitten ook heel wat klusworkshops in de app verwerkt. Je leert er aan de hand van overzichtelijke stap-voor-stapinstructies bijvoorbeeld plinten plaatsen, pvc-buizen schilderen, dakgoten reinigen etc. Elke klus is voorzien van overzichtelijke tekeningen of foto’s. Let wel, de instructies zijn uitsluitend in het Engels!

18 Family Handyman DIY Tip Genius (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Dankzij Family Handyman DIY Tip Genius krijg je een waslijst insidertips voorgeschoteld. Van timmerwerk en een toilet ophangen tot verfspuiten en een lekkende kraan repareren. Alle klussen zijn netjes onderverdeeld in categorieën, zodat je snel vindt wat je zoekt. De videofragmenten zijn echt handig. Let wel, alle inhoud is enkel in het Engels beschikbaar.

©PXimport

19 Klussen voor beginners (iOS + Android)

Prijs: gratis

Zin om de handen uit de mouwen te steken? Dan is Klussen voor beginners een must. Deze app verzamelt meer dan zestig verschillende stappenplannen. Van laminaat plaatsen of het boren in keramische tegels tot het vervangen van een deurslot of het ophangen van een gordijnrail. Per stappenplan krijg je een overzichtelijke boodschappenlijst, enkele handige tips en stap-voor-stap instructies met duidelijke tekeningen. Heb je nieuw materiaal aangekocht? Een bovenfrees, heteluchtpistool of schuurmachine bijvoorbeeld? Je krijgt per gereedschap een duidelijk overzicht van de klussen die je daarmee kunt uitvoeren én nuttige tips over het gebruik van het apparaat.

20 KARWEI (iOS + Android)

Prijs: gratis

Met de KARWEI-app blijf je op de hoogte van aanbiedingen en kun je de voorraden van specifieke producten in de bouwmarkt in jouw buurt checken. Nog handiger zijn de zogenoemde klusdossiers die je in de app vindt. Je leert stap voor stap een douchewand plaatsen, verlichting installeren of ondervloer leggen. Ook handig: per klus krijg je een lijstje van benodigdheden voorgeschoteld. Andere bouwmarkten als Hornbach, Gamma en Praxis hebben ook hun eigen apps.

▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.