ID.nl logo
20 apps om bij te leren
© CIDimport
Huis

20 apps om bij te leren

Niks zo handig als apps waar je echt iets van leert. Van een taal leren of de basisprincipes van programmeren ontdekken tot je geheugen trainen of leren klussen. Wij scheiden het kaf van het koren en schotelen je twintig apps voor die écht de moeite waard zijn.

1 Busuu (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Italiaans, Duits, Japans, Russisch of Arabisch? Via busuu kun je twaalf verschillende talen leren. Na een korte test weet de app op welk niveau je kunt instappen. De grootste troef van busuu is dat de lessen erg kort zijn en op die manier gaat het niet vervelen. Elke keer als je vijf minuutjes moet wachten, kun je wat oefenen. Ook de variatie is een pluspunt: er zijn oefeningen voor woordenschat, dialoog en grammatica. En er zitten quizzen in verwerkt waarmee je alle verworven kennis kunt testen.

©PXimport

2 Duolingo (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Eén van de populairste apps om een taal te leren is ongetwijfeld Duolingo. Het succes van deze app is het hoge spelgehalte. Met Duolingo kun je dagelijks – op een aangename en speelse manier – je woordenschat verrijken, grammatica opkrikken of zelfs je uitspraak oefenen. Vanuit het Engels kun je onder andere naar het Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Zweeds, Turks etc. De app toont voortdurend je vooruitgang en laat zien hoe je jezelf nog kunt verbeteren. Het is een beetje verslavend …

3 Mondly (iOS + Android)

©PXimport

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Een erg grote troef van Mondly is dat je vanuit het Nederlands als brontaal kunt vertrekken. Bovendien heb je meer dan dertig talen ter beschikking. Naast de populairste Europese talen kun je bijvoorbeeld ook Vietnamees, Zuid-Afrikaans of Japans leren. De oefeningen zijn plezierig en gevarieerd. Het is zelfs mogelijk om wedstrijden met vrienden te organiseren.

4 Quizlet (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Zijn er een paar woordjes die je echt niet kunt onthouden? Dankzij Quizlet maak je in een handomdraai flashcards aan zodat je op elk verloren moment even kunt oefenen: in de trein, bij de dokter in de wachtruimte of tijdens de middagpauze. Dankzij de adaptieve leermethode start je met de makkelijke vragen. Zodra je die onder de knie hebt, wordt het telkens een tikkeltje moeilijker. Ook het vermelden waard: het is ook mogelijk om sets die andere Quizlet-gebruikers hebben aangemaakt te downloaden.

5 Tandem (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Tandem is iets minder bekend, maar wel het vermelden waard. Je krijgt immers een taalbuddy toegewezen aan de hand van je eigen interesses. Niet virtueel, maar iemand van vlees en bloed. Misschien zelfs iemand aan de andere kant van de wereld. Let wel, om de ideale match te vinden, heb je enkele dagen geduld nodig. Vervolgens kun je berichten versturen of zelfs videochatten.

©PXimport

6 Udacity (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Als je op zoek bent naar een app die verschillende online cursussen bundelt, ben je bij Udacity aan het juiste adres. De focus ligt op STEM: Science, Technology, Engineering en Mathematics. De cursussen zijn gevarieerd: van HTML en CSS tot machine learning, app-development en user experience (UX). Elke les is in het Engels beschikbaar. Een voordeel is dat je dat je content kunt downloaden, zodat je ze offline kunt gebruiken.

7 Grasshopper (Android)

©PXimport

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Wil je op een speelse manier leren coderen? Dan heb je Grasshopper nodig. Een pluspunt is dat je met Grasshopper vooral moet experimenteren. Geen saaie theorie, gewoon aan de slag gaan. Je leert stap voor stap nieuwe javascript-codes aan. Vanaf de allereerste les. Je start met ‘fundamentals’, vervolgens stoot je door naar de lessen ‘animations’ I en II. Bovendien ziet de app er ook erg gelikt uit. Ook handig: er zitten trainingsschema’s in de app verwerkt. Je kiest zelf of je dagelijks, om de andere dag of twee keer per week traint. Leuk en zelfs een tikkeltje verslavend.

8 Mimo: Learn to Code (iOS)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Wanneer je Mimo voor het eerst opent, moet je aangeven wat je wilt leren: een app bouwen, een website maken, een game ontwikkelen of leren hacken. Vervolgens stippelt de app een heel traject voor je uit. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid; van Java en Ruby tot Swift, C#, Python, CSS etc. Per les krijg je onmiddellijk te zien hoeveel tijd je nodig hebt. Let op, sommige cursussen duren verschillende uren. Gelukkig zijn ze telkens onderverdeeld in hapklare brokken.

9 SoloLearn (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Ook SoloLearn is zo’n allesomvattende app. C++, SQL, PHP, Python 3, Java, … je zegt het maar. Beginners kunnen van start met de basis, ietwat gevorderden kunnen aan de slag met de ‘coding challenges’. Er is zelfs een ‘code playground’ waar je creaties van andere gebruikers kunt testen en becommentariëren. De hoeveelheid lessen is ontzettend uitgebreid en dat is een groot pluspunt.

©PXimport

10 Box Island (iOS + Android)

Prijs: iOS gratis, Android € 0,59 (+ in-app-aankopen)

Wil je ook je kinderen leren programmeren? Dan is Box Island ideaal. De educatieve app is geschikt voor jongens en meisjes vanaf 6 jaar en beschikbaar in drie moeilijkheidsgraden. Je kind leert commando’s opsplitsen in stappen, patronen herkennen en loops bouwen. Bovendien stimuleren de oefeningen het logisch denken op een leuke en speelse manier.

11 Elevate (iOS + Android)

©PXimport

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Elevate ziet er heel erg mooi uit en zit ook tjokvol oefeningen die je beter leren luisteren, tellen, focussen en onthouden. Alles start met een test van enkele minuten. De app bereidt vervolgens een trainingsschema voor en daagt je daarna uit om dagelijks drie oefeningen uit te voeren. Bij elke test zie je wat je precies traint: je leessnelheid, geheugen, precisie etc. Uiteraard worden je vorderingen netjes bijgehouden en in allerlei statistieken gegoten.

13 Peak (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Ook Peak laat je dagelijks op een aangename manier aan een fit brein werken. De Peak Coach helpt je te werken aan je geheugen, mentale behendigheid, taal, coördinatie, creativiteit en beheersing van emoties. De makers beweren dat de app zelfs stimuleert om probleemoplossend te leren denken. De spellen zijn stuk voor stuk origineel en ze zijn allemaal ontwikkeld in samenwerking met neurowetenschappers. Je kunt bij de start helemaal zelf aangeven wat je trainingsdoel is. De gebruikersinterface en instructies zijn in het Nederlands, daar kunnen andere ontwikkelaars nog wat van leren.

14 Mind Games (Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Mind Games zit tjokvol oefeningen in allerlei categorieën: van geheugenspelletjes tot wiskundige raadsels. De meeste oefeningen moet je zo snel mogelijk proberen uit te voeren. Je krijgt telkens 120 seconden de tijd. Je score wordt per oefening bijgehouden. Een pluspunt is dat je ook te zien krijgt hoe je scoort in vergelijking met alle andere spelers van jouw leeftijd. Na enkele dagen kun je ook via allerlei statistieken afleiden of je al dan niet vooruitgang boekt. De spelletjes zijn leuk en soms best wel origineel. De advertenties zijn ietwat storend.

©PXimport

15 Fit Brains Trainer (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Wil je originele spellen? Met Fit Brains Trainer moet je een stapel gekleurde schijven matchen in voor- en bovenaanzicht, of twee soorten fruit zo snel mogelijk rangschikken in de juiste mand of op een spelbord onthouden waar dezelfde Mahjong-blokjes liggen. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van leuke spellen die je in Fit Brains Trainer kunt tegenkomen. Na elke oefening krijg je Fit Brains-punten in verschillende categorieën, zodat je kunt zien waar jij goed in bent: focussen, logisch denken, onthouden, visualiseren, snelheid en talenkennis.

16 iHandy Doe-Het-Zelf (iOS + Android)

©PXimport

Prijs: € 2,29

Wil je iets klussen en heb je je materiaal niet bij de hand? Dankzij iHandy Doe-Het-Zelf heb je altijd vijf tools in je broekzak. De app bestaat uit een schietlood om te controleren of muren of lijnen verticaal zijn. Daarnaast bevat de app een niveaupas om een oppervlak mooi glad te krijgen en een waterpas. Er zit ook nog een stalen gradenboog in om hoeken van 0 tot 180 graden te meten en met de stalenmeter kun je afstanden meten. Echt materiaal werkt eenvoudiger, maar iHandy is een prima alternatief.

17 WikiHow (iOS + Android)

Prijs: gratis

Een heel erg uitgebreide app is wikiHow. Deze applicatie zit echt bomvol tutorials. Noem het gerust de grootste handleiding wereldwijd. Het gaat ontzettend breed, maar er zitten ook heel wat klusworkshops in de app verwerkt. Je leert er aan de hand van overzichtelijke stap-voor-stapinstructies bijvoorbeeld plinten plaatsen, pvc-buizen schilderen, dakgoten reinigen etc. Elke klus is voorzien van overzichtelijke tekeningen of foto’s. Let wel, de instructies zijn uitsluitend in het Engels!

18 Family Handyman DIY Tip Genius (iOS + Android)

Prijs: gratis (+ in-app-aankopen)

Dankzij Family Handyman DIY Tip Genius krijg je een waslijst insidertips voorgeschoteld. Van timmerwerk en een toilet ophangen tot verfspuiten en een lekkende kraan repareren. Alle klussen zijn netjes onderverdeeld in categorieën, zodat je snel vindt wat je zoekt. De videofragmenten zijn echt handig. Let wel, alle inhoud is enkel in het Engels beschikbaar.

©PXimport

19 Klussen voor beginners (iOS + Android)

Prijs: gratis

Zin om de handen uit de mouwen te steken? Dan is Klussen voor beginners een must. Deze app verzamelt meer dan zestig verschillende stappenplannen. Van laminaat plaatsen of het boren in keramische tegels tot het vervangen van een deurslot of het ophangen van een gordijnrail. Per stappenplan krijg je een overzichtelijke boodschappenlijst, enkele handige tips en stap-voor-stap instructies met duidelijke tekeningen. Heb je nieuw materiaal aangekocht? Een bovenfrees, heteluchtpistool of schuurmachine bijvoorbeeld? Je krijgt per gereedschap een duidelijk overzicht van de klussen die je daarmee kunt uitvoeren én nuttige tips over het gebruik van het apparaat.

20 KARWEI (iOS + Android)

Prijs: gratis

Met de KARWEI-app blijf je op de hoogte van aanbiedingen en kun je de voorraden van specifieke producten in de bouwmarkt in jouw buurt checken. Nog handiger zijn de zogenoemde klusdossiers die je in de app vindt. Je leert stap voor stap een douchewand plaatsen, verlichting installeren of ondervloer leggen. Ook handig: per klus krijg je een lijstje van benodigdheden voorgeschoteld. Andere bouwmarkten als Hornbach, Gamma en Praxis hebben ook hun eigen apps.

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!