ID.nl logo
15 vervelende taken automatiseren op je pc
© PXimport
Huis

15 vervelende taken automatiseren op je pc

Computeren is leuk, maar het wordt al snel minder leuk wanneer je regelmatig dezelfde routineklusjes moet uitvoeren. Denk aan het hernoemen van bestanden of het taggen van muzieknummers. Gelukkig zijn er tools die je helpen zulke karweitjes te automatiseren. We stellen 15 uiteenlopende tools voor.

01 Taakplanner

De taakplanner van Windows kan ingezet worden om taken automatisch uit te voeren. Je kunt hiermee bijvoorbeeld iedere maandag om 9 uur 's ochtends een programma laten starten, of de computer nu actief is of niet. Lees ook: 15 tips voor energiezuinig computeren.

Start de Taakplanner door op Windows-toets+R te drukken en taskschd.msc uit te voeren. In het rechterpaneel Acties klik je op Taak maken. Op het tabblad Algemeen vul je een naam in en stip je Uitvoeren ongeacht of gebruiker wel of niet is aangemeld aan. Ga naar het tabblad Triggers, klik op Nieuw en plan de taak in. Op het tabblad Acties klik je alweer op Nieuw en verwijs je naar het uit te voeren programmabestand, inclusief eventuele parameters. Bij Voorwaarden plaats je een vinkje bij De computer uit de slaapstand halen om deze taak uit te voeren. Tot slot vul het wachtwoord van je gebruikersaccount in.

©PXimport

Met de Windows Taakplanner kun je zelfs de pc uit slaapstand halen.

02 Z-cron

De Windows Taakplanner heeft zo zijn beperkingen. Een stuk krachtiger is Z-Cron. Net als de Taakplanner kun je met Z-cron allerlei taken op gezette tijden inplannen. Het programma laat zich overigens ook als een systeemservice installeren zodat je niet aangemeld hoeft te zijn om de taken te kunnen uitvoeren. De ware kracht van Z-cron schuilt echter vooral in indrukwekkende reeks ingebouwde taken, hier 'tools' genoemd. Wij telden er zo'n 90, waaronder Alarm, Cleanupdir, Lockmypc, Printfile en Wakeonlan. Je kunt er heel wat uiteenlopende taken mee uitvoeren en afhankelijk van de gekozen taak voorziet Z-cron automatisch in de bijhorende parameters.

©PXimport

De ingebouwde tools vergemakkelijken het automatiseren van complexere taken.

03 Macrorecorder

Sommige programma's voorzien in een handige macrorecorder, waarmee je taaksequenties kunt opnemen en met één toets- of muisklik weer kunt afspelen. Denk bijvoorbeeld aan de Microsoft Office-suite. We geven een voorbeeld in Word. Open het tabblad Beeld en klik het pijltje onder Macro's aan. Selecteer Macro opnemen, geef een geschikte naam op en wijs die toe aan een knop of aan een sneltoets. Bevestig met Toewijzen en Sluiten. De muiscursor wijzigt in een cassettebandje en neemt alle handelingen op binnen Word. Na afloop ga je opnieuw naar Beeld en kies je Macro stoppen. Heb je interesse in het onderliggende VBA-script? Selecteer de macro dan en kies Bewerken.

©PXimport

Met een macrorecorder kun je repetitieve handelingen binnen een applicatie 'opnemen'.

04 AutoHotkey

Zo'n macrorecorder mag dan gebruiksvriendelijk zijn, je kunt er alleen binnen die applicatie mee terecht. Niet met AutoHotkey! Hiermee creëer je complexe muis- en toetsenbordmacro's die je zowat overal in Windows kunt inzetten. Dat doe je met een specifieke scripttaal of met een ingebouwde macrorecorder. Deze scripttaal is erg krachtig en ondersteunt onder meer variabelen en expressies, wiskundige instructies en berichtvensters. Op de website kun je gelukkig terecht voor documentatie en voorbeeldscripts. Standaard komen je macro's in een ahk-bestand terecht, maar het is mogelijk dat om te zetten in een exe-bestand. Om je een idee te geven: de gratis tool ControlPad werd volledig met AutoHotkey geprogrammeerd.

©PXimport

Windows-toets+Z en ziedaar: de site van je lijfblad!

05 PhraseExpress

PhraseExpress is vooral een tool voor 'tekstmacro's. Dat houdt in dat je slechts een paar letters in hoeft te tikken of een sneltoets in moet drukken, om een bepaald woord of zinsdeel te zien verschijnen. Het handige aan PhraseExpress is dat het in zowat alle applicaties doorwerkt. Het volstaat Create New Phrase aan te klikken, je frase in te voeren en de toetscombinatie of afkorting aan te geven. Of je laat PhraseExpress als corrector fungeren: tik je bijvoorbeeld ComputerTotaal in, dan maakt die daar automatisch Computer!Totaal van. Het is ook mogelijk 'gewone' macro's aan te maken en een sneltoets te koppelen aan bijvoorbeeld het versturen van een bericht of het openen van een webpagina.

©PXimport

Je tikt een paar letters in (Coto) en PhraseExpress vult netjes aan.

06 Rename Master

Foto's van je camera krijgen gewoonlijk weinigzeggende namen als IMG_0725.JPG. Stel, je verkiest oplopende bestandsnamen als 1-2014-1920x1080-Corfu.jpg. Dankzij Rename Master heb je dat snel voor elkaar. Blader naar de fotomap klik op [06] Replace/Find and Replace. In het uitklapmenu kies je Replace entire Name with . Vervolgens klik je op [12] Add to Begining/Ending en selecteer je Renumbering / Counter. Klik bij Add op het pijltje en kies nu File Date / Date Modified Year. Klik nogmaals op het pijltje en kies deze keer JPEG / Width x Height. Om het leesbaar te houden tik je in de formule tussen de verschillende items een scheidingsteken, bijvoorbeeld een koppelteken. Bevestig de wijzigingen.

©PXimport

Rename Master kan ook zeer complexe 'hernoemingsoperaties' aan!

07 Duplicate Cleaner Free

Duplicate Cleaner Free helpt je overtollige dubbele bestanden te verwijderen. Dit programma laat je in verschillende mappen tegelijk te speuren, waarbij je zelf de criteria instelt waarmee je een bestand als een duplicaat wilt identificeren. Dat kan bijvoorbeeld de bestandsnaam zijn, maar ook de grootte, de datum en de inhoud (of een combinatie ervan). Je kunt ook zoekfilters instellen en de zoektocht bijvoorbeeld beperken tot bestanden na een bepaalde datum. Gaat het om muziekbestanden dan kun je als criteria ook metatags als album, artiest en titel instellen. De resultaten komen dan mooi in een overzicht terecht.

©PXimport

Dubbele bestanden snel uitwieden, althans wanneer je er zeker van bent dat ze overtollig zijn.

08 Mp3tag

Muziekbestanden kun je op verschillende manieren ordenen. De handigste manier is wellicht het aanbrengen van metatags in je muziekbestanden (taggen). Mp3tag is hiervoor een van de betere tools. Zodra je de bestanden hebt ingeladen kun je van elk afzonderlijk nummer handmatig de tags aanpassen. Met wat geluk weet Mp3tag die informatie ook gemakkelijk uit een online database als freedb te halen. Ook albumhoezen kun je op deze manier binnenhalen. Het programma ondersteunt tevens het taggen van songs in batch: je kiest zelf welke tags je van een selectie bestanden wilt behouden, verwijderen of aanpassen. Mp3tag is ook prima geschikt om bestandsnamen in batch op basis van tags aan te passen, of omgekeerd.

©PXimport

Mp3tag is een erg flexibele tagger die ook batchoperaties aankan.

09 FastStone Photo Resizer

FastStone Photo Resizer is een gebruiksvriendelijke tool om snel een reeks foto's op dezelfde grootte te krijgen. Je laadt alle foto's in en je geeft je selectie de gewenste afmetingen mee. Je hoeft maar de afmetingen in te geven, aan te geven of je de originele beeldverhouding wilt bewaren en het programma kan aan de slag. Overigens kan Photo Resizer meer dan herschalen. Het kan ook roteren, bijsnijden, het canvas aanpassen, de kleurdiepte wijzigen, optimalisaties doorvoeren, een kader toevoegen en zelfs tekst en een watermerk plaatsen. Je kunt zelfs een ander uitvoerformaat kiezen, waaronder jpg, png, gif, bmp, tif en zelfs pdf.

©PXimport

De naam Photo Resizer laat niet zien wat de talrijke mogelijkheden van de tool zijn.

10 PhotoSift

Wellicht vind je het handig om foto's in een duidelijke mappenstructuur onder te brengen. Daarbij kan PhotoSift je van pas komen. Het komt erop neer dat je door indrukken van een sneltoets foto's naar een specifieke submap doorstuurt. Standaard is het zo dat wanneer je de A-toets indrukt de betreffende foto in de submap \A terechtkomt; druk je de B-toets in, dan belandt die in de submap \B, enz. Het is echter ook mogelijk eigen namen voor de submappen te kiezen. Zo zou de O-toets foto's bijvoorbeeld kunnen laten belanden in de map \Overbelicht. Met andere toetsen (zoals pijltjestoetsen) is het mogelijk sneller door foto's te bladeren, foto's te roteren enzovoort.

©PXimport

Met één toetsaanslag verhuis je foto's naar de juiste map.

11 Format Factory

Format Factory is een prima tool voor wie verschillende mediabestanden tegelijk wil omzetten naar een ander bestandsformaat, ongeacht of dat video's, foto's of muziekbestanden zijn. De bediening is erg gebruiksvriendelijk, maar dat neemt niet weg dat gevorderde gebruikers tot in de details allerlei uitvoeropties kunnen instellen. Format Factory is bovendien erg flexibel naar het aantal ondersteunde formaten toe. Een 'geavanceerd' menu voorziet tevens in bewerkingen als het samenvoegen van video en audio, het muxen en het wijzigen van bestandsnamen. Als je dat zo instelt, sluit het programma na gedane arbeid je pc ook netjes af. Tijdens de installatie is het wel even opletten dat je niet ongewild extra software mee-installeert.

©PXimport

Format Factory is een heuse 'conversiefabriek'.

12 TextCrawler

Tekstverwerkers als Word bevatten vaak al functies om tekst op te zoeken en te vervangen. Maar wat als je bepaalde woorden in een hele reeks tekstbestanden tegelijk wilt vervangen? Dan kun je TextCrawler inzetten. Dit programma kan met alle typen tekstbestanden overweg. Je duidt eerst de map met tekstbestanden aan en vult zowel de te vervangen tekst als de vervangtekst in. Je bepaalt daarbij zelf of de zoektocht hoofdlettergevoelig moet zijn en of het om woorddelen dan wel om complete woorden gaat. Een ingebouwde batch-editor kan bovendien verschillende zoekopdrachten combineren om die dan in één keer op je bestandenselectie toe te passen.

©PXimport

TextCrawler: supersnelle tekstopzoekingen en meervoudige vervangingen.

13 Free Download Manager

Een downloadmanager als Free Download Manager kan tijdbesparend werken als je regelmatig (grote) bestanden downloadt. De tool kan zich in je browser(s) integreren. Zodra je een bestand downloadt, verschijnt een venster waarin je allerlei opties instelt. Feedback van medegebruikers helpt je te beslissen of de download wel betrouwbaar is. Je kunt de download in een vooraf gedefinieerde map terecht laten komen, en aangeven of je de data meteen wilt ophalen, in een wachtrij wilt plaatsen of wilt inplannen. Je bepaalt ook zelf hoeveel bandbreedte je aan de downloads ter beschikking stelt. Free Download Manager kan automatisch ook op zoek gaan naar eventuele spiegelsites om de download te versnellen. Onderbroken downloads worden automatisch voortgezet.

©PXimport

Free Download Manager helpt je efficiënter te downloaden.

14 EventSentry Light

Wanneer Windows of een of andere applicatie niet draait zoals het hoort, dan heb je aan de ingebouwde logboeken vaak een goede hulp. Vervelend is wel dat je telkens zelf door de uitgebreide logboeken moet struinen, tenzij je EventSentry Light inzet. Hiermee kun je zelf instellen bij welke gebeurtenissen (lees: vermeldingen in de logboeken) je automatisch via e-mail op de hoogte moet worden gebracht. Je kunt de tool ook zo instellen dat je een bericht ontvangt wanneer bijvoorbeeld je schijf dreigt dicht te slibben of zodra een programma tegelijk met Windows wil opstarten. Het programma biedt zo veel opties dat het vooral in handen van gevorderde gebruikers tot zijn recht zal komen.

©PXimport

Laat je automatisch op de hoogte brengen bij (nakende) problemen.

15 If This Then That

Bij automatisering kun je ook webdiensten betrekken. Hiervoor komt de dienst If This Than That van pas. Allereerst selecteer je een 'Trigger Channel', met keuze uit bijna honderd diensten. Stel, je wilt een e-mail ontvangen zodra er bestanden in een bepaalde Dropbox-map terechtkomen. Dan kies je Dropbox als Trigger Channel en geef je aan om welke map het gaat. Vervolgens duid je een Action Channel aan, in dit geval Email. Moeilijker is het niet en zo zijn er nog veel andere combinaties mogelijk, met diensten als Facebook, Feed, Flickr, Gmail, Google Calendar, LinkedIn, Twitter enzovoort. Je weet vast een paar handige scenario's te bedenken!

©PXimport

Automatiseer gebeurtenissen op webdiensten met IFTTT.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.