10 diensten om te kijken en luisteren zonder limiet
We kennen natuurlijk Netflix en Spotify, waarbij je tegen een vast maandbedrag onbeperkt films, series en muziek kunt streamen. In het kielzog van deze twee grootmachten bestaan er nog veel meer ongelimiteerde webdiensten. Wat dacht je bijvoorbeeld van onbeperkt luisterboeken afspelen, e-books lezen en Nederlandstalige hits streamen? Onbeperkt streamen, lezen en luisteren doe je met deze 10 'all you can...'-diensten.
1 HitsNL
Zo’n beetje alle muziek staat natuurlijk op Spotify, maar naast deze Zweedse aanbieder zijn er allerlei goede alternatieven. HitsNL is bijvoorbeeld een interessante webdienst wanneer je alleen geïnteresseerd bent in Nederlandstalige muziek. Voor een bedrag van 3,99 euro per maand krijg je op de website toegang tot een reclamevrije muziekcatalogus. Gebruik je liever een Android- of iOS-app, dan kost HitsNL vijf euro per maand. Leuk is dat je in de mobiele app direct toegang hebt tot websites en sociale media van alle artiesten. Alles wat Nederlandstalig is, kun je bij deze dienst terugvinden. Van André Hazes tot BLØF.
2 De Bibliotheek
Naast fysieke boeken lees je bij De Bibliotheek net zo gemakkelijk e-books. Het aanbod is zeer ruim, want er zijn duizenden titels beschikbaar. Lezen kan op verschillende manieren: rechtstreeks in de browser of via de mobiele app voor Android en iOS. Je hebt drie weken de tijd om een e-book uit te lezen, daarna verdwijnt de titel automatisch van je persoonlijke boekenplank. Fijn is dat bezitters van een e-reader ook terecht kunnen bij deze webdienst door een pdf- of epub-bestand te downloaden. Ieder lid van een openbare bibliotheek kan deze webdienst gebruiken. Ben je alleen geïnteresseerd in het digitale aanbod, dan sluit je voor 42 euro per jaar een abonnement af.
©PXimport
Eervolle vermelding: Blendle Premium
Bij de webdienst Blendle schaf je losse kranten- en tijdschriftartikelen aan, zodat je niet de volledige papieren uitgaven hoeft te kopen. Begin dit jaar introduceerde het Utrechtse bedrijf daarnaast een Premium-abonnement. Abonnees krijgen op basis van het leesgedrag en tips van de Blendle-redactie dagelijks twintig nieuwe artikelen voorgeschoteld. In tegenstelling tot de overige besproken webdiensten in dit artikel is het aanbod dus niet ongelimiteerd. Ongeveer 120 titels doen mee aan Blendle Premium. NRC Handelsblad zit daar overigens niet bij, deze krant beëindigde onlangs de samenwerking. Het Premium-abonnement kost 9,99 euro per maand.
3 Amazon Prime Video
Amazon had met Prime Video al enige jaren een Netflix-concurrent in handen. Een halfjaar geleden streek de dienst ook eindelijk in Nederland neer. Met 5,99 euro per maand is deze streaming-videodienst goedkoper dan de wereldberoemde concurrent. Daarentegen is het aanbod wel iets kleiner met minder bekende titels. Toch is de catalogus nog altijd zeer interessant voor film- en serieliefhebbers, waarbij Amazon ook allerlei eigen producties verzorgt. Houd er wel rekening mee dat Nederlandse ondertitels bij veel films/series ontbreken. Prime Video is beschikbaar voor het web, iOS, Android en diverse smart-tv’s.
©PXimport
4 MagZio
MagZio is een digitale leesmap waarbij je onbeperkt toegang hebt tot zo’n 120 tijdschriften. Hiervoor betaal je 9,95 euro per maand. Bekende titels als Zoom.nl, KIJK, Elf Voetbal Magazine, PCM en natuurlijk Computer!Totaal zijn bij dit initiatief aangesloten. Je gebruik de MagZine-app in Windows 10, iOS of Android om al het leesvoer te openen. Je kunt maximaal acht tijdschriften downloaden, zodat je onderweg geen internetverbinding nodig hebt. Gelezen magazines wissel je eenvoudig in voor een nieuw exemplaar. Een nadeel van MagZio is dat je alleen via PayPal kunt afrekenen.
©PXimport
5 Storytel
Tijdgebrek is een veelgehoord excuus om niet aan een boek te beginnen. Een luisterboek is in dat geval een prima oplossing, zodat je bijvoorbeeld tijdens het autorijden een verhaal kunt volgen. Heb je eenmaal de smaak te pakken? Storytel geeft je voor 9,99 euro per maand toegang tot zo’n veertigduizend titels. Van non-fictie en thrillers tot kinderboeken. Je slaat de geluidsbestanden eventueel offline op zodat je altijd onderweg kunt luisteren. Storytel is uitsluitend beschikvaar voor iOS en Android.
6 Topics
Wie niet genoeg heeft aan één krant, doet er goed aan om de webdienst Topics eens uit te proberen. Hiermee heb je namelijk onbeperkt toegang tot dertien dagbladen, waaronder de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad en De Morgen. Het betreffen allemaal titels die onder De Persgroep vallen. Ben je al abonnee van zo’n dagblad, dan krijg je als extra service toegang tot Topics. Je abonneenummer en het wachtwoord zijn namelijk voldoende om alle kranten binnen de webdienst te openen. Helaas biedt De Persgroep vooralsnog geen afzonderlijk Topics-abonnement aan. Deze krantendienst is beschikbaar voor het web, iOS en Android.
©PXimport
7 TIDAL
Een minpunt van Spotify is dat de audiostreams van matige kwaliteit zijn. Zeker op een goede hifi-installatie is dat hoorbaar. Om audiofielen tegemoet te komen, is deze Zweedse aanbieder van plan om een abonnement met lossless-streams te introduceren. Dat is vergelijkbaar met cd-kwaliteit. Wil je daar niet op wachten? Ga in zee met TIDAL! Tegen een maandtarief van 19,99 euro per maand heb je toegang tot veertig miljoen liedjes in prima 16bit/44,1kHz-kwaliteit. TIDAL is beschikbaar voor het web, Windows, macOS, iOS en Android. Daarnaast is deze muziekdienst ook geïntegreerd in mobiele apps van veel audiofabrikanten, zoals Denon HEOS, Sonos en Bluesound.
©PXimport
8 Bliyoo
Bliyoo is een initiatief van Bruna. De winkelketen bundelt boeken, luisterboeken en tijdschriften in een enkele webdienst. Hiervoor gelden er verschillende abonnementstarieven. Wil je toegang tot alle titels, dan betaal je voor Bliyoo 14,95 euro per maand. Een familieabonnement voor maximaal vier personen kost maandelijks 22,45 euro. Het aanbod is zeer interessant, want zowel de boeken- als tijdschriftensectie bevatten zeer interessante titels. Zo doet Computer!Totaal bijvoorbeeld ook aan dit initiatief mee, evenals bekende namen als PCM, Consumentengids en Autovisie. Bliyoo is beschikbaar voor het web, iOS en Android. Volgens Bruna is de Icarus Illumina E654BK de enige e-reader die Bliyoo kan draaien.
©PXimport
9 Videoland
De Nederlandse tegenhanger van Netflix is Videoland. Deze dienst kost 8,99 euro per maand en daar krijg je opvallend veel Nederlandstalig videomateriaal voor terug. Gelukkig zijn er ook internationale titels te vinden, waardoor abonnees uit een gevarieerd aanbod kunnen kiezen. Fijn is dat Videoland zo’n beetje iedere hedendaagse smartphone, tablet, smart-tv en gameconsole ondersteunt. Bovendien biedt de mobiele app ook Chromecast-ondersteuning, zodat je videostreams eenvoudig op een televisie zonder netwerktoegang afspeelt. Kortom, bijna iedereen heeft wel een geschikt apparaat in huis. Er is een apart hoekje voor kinderen ingericht en je downloadt eventueel films om onderweg te kijken.
©CIDimport
10 Kobo Plus
E-reader-fabrikant Kobo en webwinkel Bol.com hebben de handen ineengeslagen. Beide bedrijven hebben ongeveer 2,5 jaar aan deze onbeperkte boekendienst gewerkt. Je betaalt hiervoor 9,99 euro per maand, waarna je toegang hebt tot meer dan veertigduizend titels. Zo’n zestienduizend e-books zijn daarvan Nederlandstalig. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heb je niet per se een e-reader van Kobo nodig om deze dienst te gebruiken. Voor Android en iOS is namelijk de Bol.com Kobo-app vrijgegeven. Kobo Plus is dus voor een groot publiek beschikbaar. Bezitters van een Bol.com-account hoeven geen apart profiel aan te maken en hebben direct toegang tot de omvangrijke catalogus.