ID.nl logo
10 diensten om te kijken en luisteren zonder limiet
© PXimport
Huis

10 diensten om te kijken en luisteren zonder limiet

We kennen natuurlijk Netflix en Spotify, waarbij je tegen een vast maandbedrag onbeperkt films, series en muziek kunt streamen. In het kielzog van deze twee grootmachten bestaan er nog veel meer ongelimiteerde webdiensten. Wat dacht je bijvoorbeeld van onbeperkt luisterboeken afspelen, e-books lezen en Nederlandstalige hits streamen? Onbeperkt streamen, lezen en luisteren doe je met deze 10 'all you can...'-diensten.

1 HitsNL

Zo’n beetje alle muziek staat natuurlijk op Spotify, maar naast deze Zweedse aanbieder zijn er allerlei goede alternatieven. HitsNL is bijvoorbeeld een interessante webdienst wanneer je alleen geïnteresseerd bent in Nederlandstalige muziek. Voor een bedrag van 3,99 euro per maand krijg je op de website toegang tot een reclamevrije muziekcatalogus. Gebruik je liever een Android- of iOS-app, dan kost HitsNL vijf euro per maand. Leuk is dat je in de mobiele app direct toegang hebt tot websites en sociale media van alle artiesten. Alles wat Nederlandstalig is, kun je bij deze dienst terugvinden. Van André Hazes tot BLØF.

2 De Bibliotheek

Naast fysieke boeken lees je bij De Bibliotheek net zo gemakkelijk e-books. Het aanbod is zeer ruim, want er zijn duizenden titels beschikbaar. Lezen kan op verschillende manieren: rechtstreeks in de browser of via de mobiele app voor Android en iOS. Je hebt drie weken de tijd om een e-book uit te lezen, daarna verdwijnt de titel automatisch van je persoonlijke boekenplank. Fijn is dat bezitters van een e-reader ook terecht kunnen bij deze webdienst door een pdf- of epub-bestand te downloaden. Ieder lid van een openbare bibliotheek kan deze webdienst gebruiken. Ben je alleen geïnteresseerd in het digitale aanbod, dan sluit je voor 42 euro per jaar een abonnement af.

©PXimport

Eervolle vermelding: Blendle Premium

Bij de webdienst Blendle schaf je losse kranten- en tijdschriftartikelen aan, zodat je niet de volledige papieren uitgaven hoeft te kopen. Begin dit jaar introduceerde het Utrechtse bedrijf daarnaast een Premium-abonnement. Abonnees krijgen op basis van het leesgedrag en tips van de Blendle-redactie dagelijks twintig nieuwe artikelen voorgeschoteld. In tegenstelling tot de overige besproken webdiensten in dit artikel is het aanbod dus niet ongelimiteerd. Ongeveer 120 titels doen mee aan Blendle Premium. NRC Handelsblad zit daar overigens niet bij, deze krant beëindigde onlangs de samenwerking. Het Premium-abonnement kost 9,99 euro per maand.

3 Amazon Prime Video

Amazon had met Prime Video al enige jaren een Netflix-concurrent in handen. Een halfjaar geleden streek de dienst ook eindelijk in Nederland neer. Met 5,99 euro per maand is deze streaming-videodienst goedkoper dan de wereldberoemde concurrent. Daarentegen is het aanbod wel iets kleiner met minder bekende titels. Toch is de catalogus nog altijd zeer interessant voor film- en serieliefhebbers, waarbij Amazon ook allerlei eigen producties verzorgt. Houd er wel rekening mee dat Nederlandse ondertitels bij veel films/series ontbreken. Prime Video is beschikbaar voor het web, iOS, Android en diverse smart-tv’s.

©PXimport

4 MagZio

MagZio is een digitale leesmap waarbij je onbeperkt toegang hebt tot zo’n 120 tijdschriften. Hiervoor betaal je 9,95 euro per maand. Bekende titels als Zoom.nl, KIJK, Elf Voetbal Magazine, PCM en natuurlijk Computer!Totaal zijn bij dit initiatief aangesloten. Je gebruik de MagZine-app in Windows 10, iOS of Android om al het leesvoer te openen. Je kunt maximaal acht tijdschriften downloaden, zodat je onderweg geen internetverbinding nodig hebt. Gelezen magazines wissel je eenvoudig in voor een nieuw exemplaar. Een nadeel van MagZio is dat je alleen via PayPal kunt afrekenen.

©PXimport

5 Storytel

Tijdgebrek is een veelgehoord excuus om niet aan een boek te beginnen. Een luisterboek is in dat geval een prima oplossing, zodat je bijvoorbeeld tijdens het autorijden een verhaal kunt volgen. Heb je eenmaal de smaak te pakken? Storytel geeft je voor 9,99 euro per maand toegang tot zo’n veertigduizend titels. Van non-fictie en thrillers tot kinderboeken. Je slaat de geluidsbestanden eventueel offline op zodat je altijd onderweg kunt luisteren. Storytel is uitsluitend beschikvaar voor iOS en Android.

6 Topics

Wie niet genoeg heeft aan één krant, doet er goed aan om de webdienst Topics eens uit te proberen. Hiermee heb je namelijk onbeperkt toegang tot dertien dagbladen, waaronder de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad en De Morgen. Het betreffen allemaal titels die onder De Persgroep vallen. Ben je al abonnee van zo’n dagblad, dan krijg je als extra service toegang tot Topics. Je abonneenummer en het wachtwoord zijn namelijk voldoende om alle kranten binnen de webdienst te openen. Helaas biedt De Persgroep vooralsnog geen afzonderlijk Topics-abonnement aan. Deze krantendienst is beschikbaar voor het web, iOS en Android.

©PXimport

7 TIDAL

Een minpunt van Spotify is dat de audiostreams van matige kwaliteit zijn. Zeker op een goede hifi-installatie is dat hoorbaar. Om audiofielen tegemoet te komen, is deze Zweedse aanbieder van plan om een abonnement met lossless-streams te introduceren. Dat is vergelijkbaar met cd-kwaliteit. Wil je daar niet op wachten? Ga in zee met TIDAL! Tegen een maandtarief van 19,99 euro per maand heb je toegang tot veertig miljoen liedjes in prima 16bit/44,1kHz-kwaliteit. TIDAL is beschikbaar voor het web, Windows, macOS, iOS en Android. Daarnaast is deze muziekdienst ook geïntegreerd in mobiele apps van veel audiofabrikanten, zoals Denon HEOS, Sonos en Bluesound.

©PXimport

8 Bliyoo

Bliyoo is een initiatief van Bruna. De winkelketen bundelt boeken, luisterboeken en tijdschriften in een enkele webdienst. Hiervoor gelden er verschillende abonnementstarieven. Wil je toegang tot alle titels, dan betaal je voor Bliyoo 14,95 euro per maand. Een familieabonnement voor maximaal vier personen kost maandelijks 22,45 euro. Het aanbod is zeer interessant, want zowel de boeken- als tijdschriftensectie bevatten zeer interessante titels. Zo doet Computer!Totaal bijvoorbeeld ook aan dit initiatief mee, evenals bekende namen als PCM, Consumentengids en Autovisie. Bliyoo is beschikbaar voor het web, iOS en Android. Volgens Bruna is de Icarus Illumina E654BK de enige e-reader die Bliyoo kan draaien.

©PXimport

9 Videoland

De Nederlandse tegenhanger van Netflix is Videoland. Deze dienst kost 8,99 euro per maand en daar krijg je opvallend veel Nederlandstalig videomateriaal voor terug. Gelukkig zijn er ook internationale titels te vinden, waardoor abonnees uit een gevarieerd aanbod kunnen kiezen. Fijn is dat Videoland zo’n beetje iedere hedendaagse smartphone, tablet, smart-tv en gameconsole ondersteunt. Bovendien biedt de mobiele app ook Chromecast-ondersteuning, zodat je videostreams eenvoudig op een televisie zonder netwerktoegang afspeelt. Kortom, bijna iedereen heeft wel een geschikt apparaat in huis. Er is een apart hoekje voor kinderen ingericht en je downloadt eventueel films om onderweg te kijken.

©CIDimport

10 Kobo Plus

E-reader-fabrikant Kobo en webwinkel Bol.com hebben de handen ineengeslagen. Beide bedrijven hebben ongeveer 2,5 jaar aan deze onbeperkte boekendienst gewerkt. Je betaalt hiervoor 9,99 euro per maand, waarna je toegang hebt tot meer dan veertigduizend titels. Zo’n zestienduizend e-books zijn daarvan Nederlandstalig. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heb je niet per se een e-reader van Kobo nodig om deze dienst te gebruiken. Voor Android en iOS is namelijk de Bol.com Kobo-app vrijgegeven. Kobo Plus is dus voor een groot publiek beschikbaar. Bezitters van een Bol.com-account hoeven geen apart profiel aan te maken en hebben direct toegang tot de omvangrijke catalogus.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers
© Bowers & Wilkins / McLaren| J.M.WILLIAMS PRODUCTIONS LTD
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke smartspeaker? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple HomePod Mini

Deze betaalbare slimme speaker vormt een ideale match met je iPhone, iPad en/of Mac. Zo neemt de HomePod Mini bijvoorbeeld een luistersessie van Spotify of een andere muziek-app over, waardoor je thuis verder kunt luisteren. Dankzij integratie van de Siri-stemassistent kun je allerlei dingen vragen, zoals actueel nieuws, file-informatie of een recept. Daarnaast speelt het apparaat via spraakopdrachten net zo makkelijk een muziekalbum, podcast of audioboek af, waarbij je ondertussen met je stem het volumeniveau aanpast. Als alternatief vind je bovenop een klein bedieningspaneel om het volume te reguleren. Een nuttige toevoeging is dat je via deze smartspeaker ook allerlei apparaten in huis kunt aansturen, bijvoorbeeld een geschikte thermostaat of lamp.

Ondanks de bescheiden behuizing van 8,43 centimeter hoog heeft de HomePod Mini volgens de Amerikaanse techgigant een behoorlijk bereik. Voor een breder geluid is het mogelijk om meerdere HomePods aan elkaar te koppelen. Zo luister je in meerdere kamers naar dezelfde muziek. Verder is de intercomfunctie handig, want op die manier communiceer je op afstand eenvoudig met gezinsleden. Dit audioproduct is in vijf kleurstellingen te koop, namelijk zwart, blauw, geel, wit en rood. Bij de aanschaf is drie maanden toegang tot Apple Music inbegrepen. Voor een krachtiger geluid kun je ook de grotere Apple HomePod (zwart/wit) overwegen. Je leest in dit artikel meer over de verschillen tussen de HomePod en de HomePod Mini.

Google Nest Audio

De Google Nest Audio is een middelgrote smartspeaker met een bescheiden prijskaartje. Op het moment van schrijven is het product zelfs goedkoper dan ooit. Je kunt kiezen tussen een donkergrijze en witte uitvoering. In tegenstelling tot diverse andere slimme luidsprekers in deze prijsklasse heeft dit model twee actieve audiodrivers, namelijk een tweeter en woofer. Dat komt de audiokwaliteit ten goede! De klankkast meet 17,5 × 12,4 × 7,8 centimeter, zodat je hem bijvoorbeeld prima op een plank of meubel kunt plaatsen. Voor een ruimtelijker geluid koppel je eventueel twee Nest Audio-speakers aan elkaar.

De geïntegreerde wifi-adapter ondersteunt de 2,4GHz- én 5GHz-frequentieband. Een voordeel, want je vergroot daarmee de kans op een stabiele draadloze netwerkverbinding. Je stuurt de Nest Audio met je stem aan. Roep eerst 'Hey Google' en zeg vervolgens welke muziek je wilt horen. Je kunt ook informatie opvragen en geschikte slimme apparaten bedienen. Bang voor luistervinken? Zet dan via een schakelaar aan de achterzijde de microfoons uit. Je leest hier wat enkele gebruikers van deze smartspeaker vinden.

Google Nest Mini

Google bewijst dat een smartspeaker helemaal niet zoveel geld hoeft te kosten, want je betaalt voor de Nest Mini slechts enkele tientjes. Net als zijn grote broer is dit audioproduct eveneens in een donkergrijze en witte behuizing te koop. Het ronde apparaatje heeft een diameter van 9,8 centimeter en is slechts 4,2 centimeter hoog. Door de geringe omvang kun je hem makkelijk ergens in een hoekje kwijt. Voor de ontvangst van wifi is er ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband ingebakken.

In de behuizing bevindt zich één actieve audiodriver. Voor het luisteren van (achtergrond)muziek op een laag volumeniveau voldoet die prima. Dankzij Chromecast-integratie kies je vanuit jouw favoriete muziek-app een leuke afspeellijst. Daarnaast fungeert de slimme speaker als jouw persoonlijke assistent. Vraag bijvoorbeeld naar een overzicht met agenda-afspraken en de Nest Mini somt ze een voor een op. Je kunt dit Google-product álles vragen!

Lees ook: Meer dan muziek: kies jouw ideale slimme luidspreker

Sonos Roam 2

In tegenstelling tot de meeste andere smartspeakers gebruik je de Sonos Roam 2 zowel thuis als onderweg. De langwerpige klankkast van 16,8 × 6,2 × 6 centimeter herbergt een oplaadbare accu met een luistertijd van zo'n tien uur. Dit audioproduct is trouwens IP67-gecertificeerd, waardoor de Roam 2 prima stof en water kan verdragen. De behuizing is zelfs valbestendig! Koppel een smartphone via bluetooth en luister op elke plek naar goede muziek. Voor mobiel gebruik komt deze handige beschermhoes goed van pas.

Binnenshuis verbind je de smartspeaker met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk. Vervolgens kies je vanaf een willekeurige smartphone of tablet de muziek die je wilt horen. Installeer hiervoor de Sonos-app op het toestel. Dankzij ondersteuning voor AirPlay 2 vormt de Roam 2 een goede match met Apple-apparaten, zoals een iPhone, iPad en/of Mac. Voor de audioweergave heeft de klankkast een tweeter en woofer aan boord. Tot slot is er spraakondersteuning (Amazon Alexa) geïntegreerd. Je kunt de Sonos Roam 2 in een witte of zwarte behuizing kopen.

Bowers & Wilkins Zeppelin McLaren Edition

Hecht je veel waarde aan een origineel design en een hoge geluidskwaliteit? Overweeg dan deze opvallende McLaren-editie van de Bowers & Wilkins Zeppelin. Als alternatief is deze speaker ook in een zwarte en lichtgrijze behuizing te koop. In zijn eigen webshop rekent de Britse speakerspecialist 899 euro, maar enkele winkels hanteren momenteel een fikse korting. Reserveer voor deze speaker wel voldoende ruimte. De behuizing van 65 × 21 × 19,4 centimeter is voor een smartspeaker tenslotte behoorlijk aan de maat.

Onder de motorkap bevinden zich een wifi- en bluetooth-adapter. Kortom, open Spotify, Tidal of een andere muziek-app op je smartphone en tik een leuke afspeellijst aan. Dankzij AirPlay 2-integratie werkt de Zeppelin naadloos samen met een Apple-toestel. Er is middels Amazon Alexa ook nog een stemassistent geïntegreerd. Bowers & Wilkins heeft op audiogebied een uitstekende reputatie, waardoor je een hoge audiokwaliteit mag verwachten. De behuizing telt dan ook vijf actieve audiodrivers, namelijk twee tweeters, twee middentoners en een woofer. Met een totaal versterkervermogen van 240 watt ervaar je een kamervullend geluid.

▼ Volgende artikel
Review Sony Bravia K-65XR80 – Is hij de hogere prijs waard?
© Sony
Huis

Review Sony Bravia K-65XR80 – Is hij de hogere prijs waard?

Bij de mainstream oled-modellen is er ondertussen flink wat concurrentie. Sony heeft een reputatie voor uitstekende beeldkwaliteit, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan. Kan Sony nog genoeg verschil maken om een hoge prijs te rechtvaardigen?

Uitstekend
Conclusie

Deze Sony K-65XR80 met een beeldscherm van 65 inch levert erg mooi beeld, met dank aan de prima prestaties van het oledpaneel en de XR-processor. De tv verbergt wel wat schaduwdetail en de kalibratie in de Professional-modus mag iets beter; dat zijn foutjes die we niet gewend zijn van Sony. Voor gamers is het jammer dat de tv slechts twee HDMI2.1-poorten heeft. Ondanks die kritiek kunnen we stellen dat de Sony erg mooie resultaten neerzet. De tv heeft een prachtig afgewerkt design, uitstekende beeldkwaliteit en fijne audio die dankzij het Acoustic Surface recht uit het scherm lijkt te komen. Google TV biedt alles wat je streaminghart maar kan bedenken. Maar deze Sony blijkt wel wat te duur geprijsd te zijn. Hij zit qua prijs flink boven die van de LG C4, maar biedt daar niet echt iets unieks tegenover.

Plus- en minpunten
  • Prima piekhelderheid en kleurweergave
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Prima audio met Acoustic Surface, Dolby Atmos en DTS:X
  • Mooi afgewerkt design
  • Verbergt veel schaduwdetail
  • Slechts twee HDMI2.1-aansluitingen

Sony Bravia 8 K-65XR80

  • Adviesprijs: 2399 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 120 Hz w-oled-tv
  • Schermformaat: 65 inch (164 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x 48Gbps, 2x 18Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR), S-middenspeaker, 1x optisch digitaal uit, 2x usb, 3x antenne, bluetooth, ethernet, wifi 6 (802.11ax)
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS:X, Google TV (12), Chromecast, Airplay 2, usb/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, XR-processor
  • Afmetingen: 1442 × 909 × 248 mm (inclusief voet)
  • Gewicht: 23,2 kg (inclusief voet)
  • Verbruik (per 1000 uur): SDR 83 kWh (E) / HDR 110 kWh (G)

ENERGIELABEL

MEER INFORMATIE

Over design kun je van mening verschillen, maar over de kwaliteit van afwerking kan er zelden discussie zijn. Zo kunnen we het ontwerp van deze Sony echt wel waarderen, maar het is de uitstekende afwerking die we echt appreciëren. Het scherm heeft geen kader, wat tegenwoordig standaard is op een tv, maar alleen een dunne donkerzilveren rand rondom. De zacht gewelfde rug heeft een mooi vierkantjespatroon.

Opstellen kan op vier manieren. De zilveren, metalen poten kun je links en rechts onder het uiteinde van het toestel monteren, of meer naar het centrum. Voor beide keuzes biedt Sony ook nog de optie om de voeten hoog of laag te monteren, afhankelijk van de vraag of je een soundbar onder het scherm wil plaatsen. Al kun je natuurlijk ook uit esthetische overwegingen voor een bepaalde positie kiezen. 

©Sony

Aansluitingen

De XR80, overigens ook bekend als de Bravia 8, is uitgerust met vier HDMI-poorten, waarvan twee HDMI2.1-poorten met ondersteuning voor ALLM, 4K120 en VRR (AMD FreeSync en Nvidia G-Sync Compatible).

Hoewel Sony zelf een spelconsole in huis heeft, worden gamers niet echt verwend. Zo kun je maximaal tot 120 Hertz gaan, terwijl alle concurrenten al 144 Hertz aankunnen. We vinden het jammer dat je nog steeds geen vier HDMI2.1-poorten krijgt op wat we toch wel een hoger gepositioneerd model mogen noemen. Zeker omdat ARC/eARC op een van die HDMI2.1-poorten staat.

Gamers met meerdere 4K120-bronnen die een soundbar willen, houden zo maar één poort over die 4K120 aankan. De inputlag is wel uitstekend, met 13,5 ms (4K60) en 5,1 ms (2K120) mag Sony prat gaan op topresultaten.

📺Duizelt het je van alle termen? Hier vind je uitleg: Tv-jargon: dit betekenen al die technische termen en afkortingen

©Sony

Verder vind je een optische digitale audio-uitgang, een dubbele tv-tuner met een CI+-slot en twee usb-poorten. Wie externe usb-opslag aansluit, kan tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. De S-Center-speaker-aansluiting maakt het mogelijk om de tv te gebruiken als centerkanaal wanneer je een externe Sony-audio-oplossing gebruikt. Bluetooth, wifi en een ethernetaansluiting maken de lijst compleet. 

Beeldverwerking

Sony levert bijzonder goede beeldverwerking, die over het algemeen duidelijk maar subtiel genoeg ingrijpt om het beeld te verbeteren zonder beeldartefacten te introduceren. De upscaling levert mooie scherpe beelden, die je een beetje extra detail kunt geven via de zogeheten Reality Creation-instelling. We merkten wel dat dit beter werkte voor HD-content dan voor SD-content (zoals dvd's). Bij die laatste introduceert Reality Creation wat valse details.

©Sony

De ruisonderdrukking werkt prima, maar waar Sony tot vorig jaar een aparte instelling had om kleurovergangen vloeiend te houden (Soepele Gradatie), is die dit jaar verdwenen. Toch kan de Bravia 8 ook op dat vlak nog prima resultaten produceren. Alleen bij onze lastigste testsequenties bleven er duidelijke kleurstroken zichtbaar.

We zien een verbetering in de MotionFlow-techniek. Wie dat vroeger activeerde om snelle camerabewegingen in films toch vloeiend weer te geven, merkte dat de processor soms aarzelde en wat beeldfouten veroorzaakte. Dat probleem is nu verholpen, waardoor de tv nu zeer goede bewegingsscherpte heeft.

Knap oled-contrast, maar matig zwartdetail

Sony gebruikt in zijn line-up geen w-oled-panelen (zie kader hieronder voor uitleg) met een microlenslaag (zoals de LG G4). Voor de topplaats in de line-up (de A95L) koos de fabrikant voor QD-oled-technologie. Daarom gebruikt deze Bravia 8 een standaard w-oled-paneel van de laatste generatie.

De televisie biedt een indrukwekkende beeldkwaliteit met levendige kleuren en een uitstekend contrast, dankzij een breed kleurbereik dat 98 procent van de P3-kleurruimte bestrijkt en een hoge piekhelderheid van 825 nits op een 10 procent venster, die zelfs kan oplopen tot boven de 900 nits voor het weergeven van kleine heldere details in het beeld.

WAT IS W-OLED?

W-oled (white oled) is een schermtechnologie waarbij organische materialen licht geven wanneer er stroom doorheen gaat. In een w-oledscherm wordt blauw en geel licht gecombineerd om wit licht te produceren, dat vervolgens door kleurfilters wordt gestuurd om de gewenste kleuren weer te geven. W-oled levert superieure beeldkwaliteit dankzij de zelfverlichtende pixels, hoog contrast en levendige kleuren.

Elke pixel kan individueel aan en uit, wat zorgt voor een hoog contrast en diepe zwarttinten. Zonder achtergrondverlichting zijn w-oledschermen ultradun. Vergeleken met lcd/led bieden w-oleddisplays rijkere, realistischere kleuren en meer detail in donkere scènes.

Op het volledig witte scherm houd je nog 154 nits over; dat is goed maar niet uitstekend. Het toont ook dat Sony de piekhelderheid relatief sterk dimt naarmate een groter deel van het beeld wit wordt. HDR-beelden met heldere accenten houdt de Sony uitstekend in balans door zijn eigen tonemapping-algoritme.

©Sony

Veel lichtnuances blijven bewaard, en intense heldere kleuren behouden goed hun tint. Minder goed vergaat het de tv met erg donkere beelden. Daar zien we dat er veel schaduwnuance verdwijnt. Donkere beelden krijgen daardoor sterker contrast, maar je mist veel detail. Dat zagen we bovendien ook in SDR-beelden.

Voor het meest natuurlijke beeld schakel je naar de Professional-beeldmodus. Die toonde over het algemeen mooie beelden, met natuurlijke kleuren, maar was minder accuraat dan we van Sony gewend zijn. Naast het ontbrekende schaduwdetail (in HDR en SDR) bleken in SDR de donkerste tinten wat te rood te zijn.

Geluid

Het (w)oledscherm van deze tv dient tevens als luidsprekermembraan, wat te maken heeft met het Acoustic Surface Audio+-systeem. Geluid komt daardoor rechtstreeks uit het beeld en volgt ook vrij goed de actie op het scherm. Sony heeft er dit jaar ook twee zijwaarts gerichte tweeters aan toegevoegd voor nog betere positionering en surround-effect. Het 50 watt sterke systeem ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X. De audiokwaliteit is goed en heeft een degelijke basweergave.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Alleen onze krachtige metal-fragmenten klonken wat minder zuiver. Het maximale volume is voldoende, maar wie een grote kamer wil vullen met geluid zal het mogelijk wat krap vinden, vooral omdat de basweergave vermindert als je het geluid vrij hard zet. De surround-ervaring is goed, maar kan door het ontbreken van opwaarts gerichte speakers geen hoogte-effecten creëren.

Google TV

Sony kiest nog steeds voor Google TV en dat heeft zeker een aantal belangrijke voordelen. De Mediatek Pentonic MT5897-chipset met quad-core ARM Cortex-A73 CPU, 6GB-RAM en de Mali-G57 GPU garandeert alvast een vlotte ervaring. Daarnaast vind je op het Google TV-platform het ruimste aanbod apps, zodat je geen enkele streamingdienst hoeft te missen.

Google TV biedt uitgebreide aanbevelingen, gerangschikt per categorie, zoals actiefilm, thriller enzovoort. Een alternatieve mediaspeler (zoals VLC) of een mediabibliotheek-app (zoals Plex) maakt van de tv ook een uitstekende speler voor je thuisbibliotheek. Content van je smartphone afspelen is geen probleem dankzij ondersteuning voor Apple AirPlay 2 en Google Cast. Sony heeft ook nog een eigen streamingdienst, Sony Picture Core (het vroegere Bravia Core), waar je tal van films vindt.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De tv wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De klassieke versie stoppen we onmiddellijk in de la. Onze voorkeur gaat uit naar de moderne, compacte afstandsbediening. Die gebruikt een via usb-c oplaadbare accu, heeft verlichte toetsen en vooral een eenvoudiger maar erg goede lay-out. De toetsen hebben een aangename en precieze aanslag. Rechts bovenaan staan een toets voor het snelmenu en een voor het menu met extra functies zoals het on-screen toetsenbord. Het is even wennen, maar die zijn erg handig.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Conclusie

Deze Sony K-65XR80 met een beeldscherm van 65 inch levert erg mooi beeld, met dank aan de prima prestaties van het oledpaneel en de XR-processor. De tv verbergt wel wat schaduwdetail en de kalibratie in de Professional-modus mag iets beter; dat zijn foutjes die we niet gewend zijn van Sony. Voor gamers is het jammer dat de tv slechts twee HDMI2.1-poorten heeft. Ondanks die kritiek kunnen we stellen dat de Sony erg mooie resultaten neerzet.

De tv heeft een prachtig afgewerkt design, uitstekende beeldkwaliteit en fijne audio die dankzij het Acoustic Surface recht uit het scherm lijkt te komen. Google TV biedt alles wat je streaminghart maar kan bedenken.

Maar deze Sony blijkt wel wat te duur geprijsd te zijn. Hij zit qua prijs flink boven die van de LG C4, maar biedt daar niet echt iets unieks tegenover.