ID.nl logo
Haarscherpe foto's thuis afgedrukt: met deze tips vind jij de perfecte fotoprinter
© Anna Khomulo - stock.adobe.com
Huis

Haarscherpe foto's thuis afgedrukt: met deze tips vind jij de perfecte fotoprinter

Voor scherpe fotoafdrukken hoef je al lang niet meer naar de plaatselijke drogist of copyshop. Je kunt je kiekjes immers op zo’n beetje elke inkjetprinter afdrukken, al zijn er wel kwaliteitsverschillen. Wil je thuis haarscherpe foto’s uitprinten? Lees dan door, want in dit artikel vertellen we op welke aspecten van een printer je moet letten.

Na dit artikel gelezen te hebben, weet je precies op welke punten je moet letten als je een fotoprinter aan wilt schaffen:

  • Aantal cartridges
  • Printresolutie
  • Netwerkfunctie
  • Papierlades

Lees ook: Beste mobiele printers: Ze zijn in elk formaat te koop

Tip 01: Aantal cartridges

Voor het uitprinten van foto’s is de aanschaf van een capabele inkjetprinter een goede keuze. Dit apparaat bevat duizenden dunne spuitmondjes die minuscule inktdruppels aan het fotopapier afgeven. Dat gebeurt zeer accuraat, waardoor uitgeprinte beelden veel details bevatten. De goedkoopste inkjetprinters hebben slechts twee cartridges. Hierbij zit zwart in één inktpatroon, terwijl de kleuren cyaan, geel en magenta in de andere cartridge zijn gebundeld. Hierdoor is het totale kleurbereik relatief beperkt, dus apparaten met twee cartridges zijn voor het afdrukken van scherpe, kleurrijke foto’s eigenlijk geen optie.

Voor een levendigere kleurenweergave verdient een inkjetprinter met minimaal vijf gescheiden cartridges de voorkeur. Elke kleur heeft op die manier zijn eigen inktpatroon. De vijfde cartridge bevat idealiter ‘fotozwarte’ inkt. Hierdoor krijgen uitgeprinte foto’s nauwkeurige zwart- en grijstinten, zodat bijvoorbeeld schaduwen realistischer ogen, en ook contrasten vloeiender in elkaar overlopen.

In professionele fotoprinters gaan vaak nóg meer cartridges, zoals grijs, rood, licht-cyaan en licht-magenta. Er gaan hierbij zes, acht, tien of misschien wel twaalf inktpatronen in de behuizing. Dat resulteert in fotoafdrukken met nog subtielere kleurdetails. Overigens zorgen gescheiden cartridges doorgaans voor een zuiniger verbruik. Wanneer een bepaalde kleur op is, kun je het bijbehorende inktpatroon immers afzonderlijk vervangen.

Pocketprinters Er bestaan ook fotoprinters op zakformaat. Deze zogeheten pocketprinters neem je gemakkelijk mee. Met behulp van de aanwezige accu druk je op elke (afgelegen) plek kiekjes af. Het is in feite de moderne vervanger voor de polaroidcamera. Een pocketprinter maakt via bluetooth verbinding met een smartphone, en zo verzend je de foto’s naar het afdrukapparaat. Sommige pocketprinters ondersteunen ook wifi.

Vanwege de compacte behuizing is er geen plek voor reguliere cartridges. In plaats daarvan gebruiken deze producten meestal speciaal zinkpapier. Hierbij reageren meerdere gekleurde laagjes microkristallen op een bepaalde temperatuur. Op die manier verschijnen de juiste kleuren op het papier. Sommige merken zoals Fujifilm gebruiken echt fotopapier dat tijdens het afdrukken belicht wordt.

De bekende fabrikanten Canon, HP en Fujifilm produceren diverse pocketprinters. Overigens is de afdrukkwaliteit vergeleken met inkjetprinters wel wat lager. Daarnaast is het vereiste papier duurder dan gewoon fotopapier.

Tip 02: Printresolutie

Inkjetprinters ondersteunen over het algemeen een hogere afdrukresolutie dan laser- en ledprinters. De meeste modellen hebben een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi, zoals diverse apparaten van Canon en HP. Dpi staat voor dots per inch, oftewel het maximaal aantal inktdruppeltjes op een enkele vierkante inch (2,54 × 2,54 centimeter). Bij genoemde resolutie gebruikt een printer voor elke inch 4800 druppels horizontaal en 1200 druppels verticaal.

Met name bij het afdrukken van gekleurde afbeeldingen is de resolutie een belangrijke factor. Hoe hoger deze waarde, hoe scherper de foto. Het zorgt voor een gedetailleerder beeld, mits je hiervoor kwalitatief fotopapier gebruikt.

Wil je een betaalbare inkjetprinter die scherpe afdrukken maakt? Kijk dan eens naar producten van Epson. Deze fabrikant hanteert voor veel prijsvriendelijke modellen een resolutie van 5760 × 1440 dpi. Daarnaast ondersteunen bepaalde professionele printers een resolutie van 4800 × 2400 dpi of zelfs 9600 × 2400 dpi. Dergelijke producten zijn logischerwijs een stuk duurder. Overigens vereisen hogere waarden wel iets meer inkt; de inktdruppeltjes zitten namelijk dichter op elkaar.

Tip 03: Netwerkfunctie

Schaf bij voorkeur een fotoprinter met een netwerkaansluiting aan. Daarmee meld je het apparaat aan op het (draadloze) thuisnetwerk. Vervolgens verstuur je vanaf elke pc, laptop, tablet en smartphone je printopdrachten. Op die manier voorkom je dat je eerst foto’s naar een computer dient over te zetten. Een voorwaarde is wel dat deze apparaten eveneens zijn verbonden met het thuisnetwerk.

Nagenoeg alle moderne fotoprinters ondersteunen wifi om de printer met het draadloze thuisnetwerk te verbinden, maar de meeste modellen kunnen alleen overweg met de 2,4GHz-band. Het nadeel daarvan is dat in stedelijke gebieden veel naburige netwerken op dezelfde frequentie uitzenden. Vanwege interferentie is het signaal mogelijk gevoeliger voor storingen. Sommige printers kunnen ook overweg met de 5GHz-band; dat biedt meer mogelijkheden om een evenwichtig signaal te realiseren.

Hecht je veel waarde aan een betrouwbare netwerkverbinding? Kies dan voor een printer met een ethernetpoort. Hierin prik je een netwerkkabel, waarna het afdrukapparaat vanaf elke computer, tablet en smartphone toegankelijk is. Een fotoprinter met een bekabelde netwerkaansluiting plaats je bijvoorbeeld in de buurt van een router, switch of powerline-adapter.

Tip 04: Mobiel printen

Zodra een fotoprinter met het thuisnetwerk is verbonden, start je de afdruktaken eenvoudig vanaf smartphones en tablets. Controleer in de specificaties of het beoogde product de protocollen Apple AirPrint en Mopria ondersteunt om rechtstreeks vanuit de mobiele besturingssystemen iOS (iPhone en iPad) en Android af te kunnen drukken. Open maar eens een afbeelding in je fotobibliotheek en kies in het menu Druk af of Afdrukken en selecteer vervolgens de juiste printer. Verder kun je ook nog allerlei zaken instellen, zoals het papierformaat, de afdrukkwaliteit en het aantal exemplaren. Bij aanwezigheid van meerdere lades geef je optioneel ook aan welk papier je wilt gebruiken.

Ondersteunt jouw fotoprinter geen AirPrint en/of Mopria? Dan kun je alsnog afdruktaken vanaf een mobiel apparaat starten, mits de printer verbonden is met het netwerk. Installeer hiervoor uit de App Store of Play Store de juiste print-app. Iedere bekend merk heeft hiervoor een geschikte app, zoals Canon PRINT, HP Smart en Epson iPrint.

Inkttankprinters Maak je vaak fotoafdrukken, dan raken je cartridges al gauw leeg. Uiteraard kun je ze vervangen, maar nieuwe originele inktpatronen zijn relatief duur. Wie op de printkosten wil besparen, kan een zogeheten inkttankprinter overwegen. In plaats van nieuwe cartridges vul je de reservoirs eigenhandig bij met speciale flesjes. Een flessenset is bij de aanschaf inbegrepen.

Inkttankprinters kunnen over het algemeen veel meer pagina’s printen op één inktset dan reguliere inkjetprinters. Vooral Epson ontwikkelt met zijn populaire EcoTank-lijn diverse interessante producten waarmee je prima foto’s kunt afdrukken. Daarnaast fabriceren Canon (MegaTank-serie) en HP (Smart Tank-serie) ook enkele inkjetprinters met navulbare inkt.

Tip 05: Kaartlezer en usb

Als je regelmatig met een digitale fotocamera op pad gaat, bewaar je de fotobestanden op een geheugenkaart. In dat geval komt een printer met een kaartlezer goed van pas. Je prikt de geheugenkaart rechtstreeks in de behuizing van de printer, waarna je op het display de gewenste fotoafdruk selecteert. Handig, want het is op die manier niet per se nodig om de bestanden eerst naar een computer te kopiëren. In de specificaties kun je zien welke geheugenkaarten de fotoprinter accepteert. De meeste apparaten kunnen overweg met SD- en microSD-kaarten (via adapter).

Verder hebben veel fotoprinters een usb-poort. Hierop kun je een digitale camera rechtstreeks aansluiten. Een voorwaarde is wel dat de gebruikte camera de zogenoemde PictBridge-standaard ondersteunt. Je kiest hierbij de gewenste afdrukinstellingen doorgaans op het display van de camera. Daarnaast gebruik je de usb-poort eventueel ook om een usb-stick met fotobestanden aan te sluiten.

Tip 06: Display

Het is om verschillende redenen prettig wanneer de printer een groot display heeft. In de eerste plaats gebruik je dit aanraakscherm voor het kiezen van diverse instellingen. Denk bijvoorbeeld aan het uitlijnen van de printknop, installeren van firmware en opgeven van wifi-gegevens. Verder gebruik je het display ook om scan- en kopieertaken te starten. Kortom, een ruim scherm is voor een soepele bediening wel zo comfortabel.

Wanneer je foto’s direct vanaf een geheugenkaart of digitale camera afdrukt, toont de printer eerst een voorbeeldweergave. Ruime schermafmetingen zorgen ervoor dat je de foto goed kunt beoordelen. Ook om die reden is een display met een diagonaal van 4,3 inch of groter een goede keuze. Tot slot is het fijn wanneer je het bedieningspaneel kunt kantelen; daarmee stel je voor het scherm een aangename hoek in.

Tip 07: Scannen en kopiëren

Heb je op zolder nog dozen of albums met oude foto’s liggen en wil je die in een goede kwaliteit digitaliseren? Dat kan met elke zogeheten all-in-one-printer. Leg de fotoafdruk ondersteboven op de glasplaat en start een scantaak. Even later verschijnt er een digitale versie van de foto op het computerscherm. Net als bij afdrukken is de resolutie een belangrijk aspect. Let daarom op de dpi-waarde van de geïntegreerde scanner. Overigens heeft bij scantaken een hoge resolutie vooral nut wanneer je de foto flink wilt uitvergroten.

Gebruik je de all-in-one-printer ook voor het scannen en kopiëren van documenten, dan komt een automatische documentinvoer-functie goed van pas. Je kunt dan bovenop in een speciale houder bijvoorbeeld twintig of vijftig vellen kwijt. Vervolgens scan of kopieer je deze documenten in één keer. Dat gaat veel sneller dan het telkens verwisselen van A4’tjes op de glasplaat. Lijkt dubbelzijdig scannen en kopiëren je handig? Controleer dan in de producteigenschappen of de printer deze functie ondersteunt.

Veel all-in-one-afdrukapparaten kunnen trouwens ook automatisch dubbelzijdig printen. Dat is met name een voordeel wanneer je weleens (lange) rapporten, handleidingen en verslagen uitprint. Je bespaart zo eenvoudig op de papierkosten.

Aan enkel een printer heb je niets

Want wat moet je zonder fotopapier?

Tip 08: Papierlade(s)

De betere inkjetprinters hebben een aparte invoerlade voor fotopapier. Je kunt daar bijvoorbeeld vellen met een standaardformaat van 15 × 10 centimeter in kwijt. Voor het uitprinten van documenten op A4-formaat gebruik je de reguliere papierlade. De aanwezigheid van twee lades voorkomt dat je bij elke afdruktaak vellen moet verwisselen. De meeste fotoprinters hebben in de standaardpapierlade plek voor zo’n honderd vellen.

Tip 09: Formaat behuizing

Fotoprinters voor thuisgebruikers zijn meestal niet zo groot. Dat komt mooi uit, want hierdoor kun je het apparaat bijvoorbeeld op het hoekje van je bureau of in een kast kwijt. Fabrikanten bedenken doorgaans slimme oplossingen om printers makkelijker op te bergen, zoals inklapbare papierlades en een kantelbaar bedieningspaneel.

Fotoprinters voor (semi)professioneel gebruik zijn vaak iets groter, omdat ze meerdere cartridges herbergen. De meeste fotoprinters ondersteunen A4-vellen als grootste papierformaat. Daarnaast zijn er ook uitgebreidere modellen te koop waarin je A3-vellen kunt plaatsen. Vanzelfsprekend is de behuizing van dergelijke producten een stuk groter.

Tip 10: Software en apps

Printermerken ontwikkelen allerlei handige programma’s en apps. Op de websites van Canon, Epson en HP kun je de productnaam van de printer invoeren, waarna er een overzicht met beschikbare applicaties verschijnt. Nuttig voor het geval je op voorhand wilt weten welke toepassingen je kunt gebruiken.

Vaak kun je met een speciaal programma voorafgaand aan een fotoafdruk nog wat kleine correcties uitvoeren of een filter toevoegen. Print de foto daarna op het gewenste formaat uit.

Kooptips

Op zoek naar een goede printer die foto’s in een hoge kwaliteit afdrukt? We zetten drie interessante producten in de schijnwerpers.

Epson Expression Photo XP-8700

Deze all-in-one-printer kan kopiëren, scannen en uiteraard afdrukken. Het ruime 4,3inch-scherm valt direct op. Prik een geheugenkaart of usb-stick in de behuizing en print direct foto’s uit. Vanzelfsprekend start je net zo makkelijk afdruktaken vanaf allerlei (mobiele) apparaten nadat je de printer met het draadloze thuisnetwerk hebt verbonden. Pluspunt is de hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi, waardoor fotoafdrukken veel details laten zien. Bovendien is de kleurenweergave dik in orde; de Epson Expression Photo XP-8700 bevat namelijk zes cartridges. In de praktijk is de aparte fotopapierlade erg handig, zodat je reguliere A4’tjes niet hoeft te verwijderen. Tot slot kan deze veelzijdige printer ook nog automatisch dubbelzijdig afdrukken.

Canon PIXMA TS8350a

Het formaat van deze fraai ogende printer valt erg mee. Dankzij het kantelbare bedieningspaneel en de inklapbare papierlades steekt er bovendien niets uit, zodat je hem makkelijk in een kast kunt plaatsen. Het is een all-in-one-printer, waardoor je met dit apparaat ook kunt scannen en kopiëren. Een voordeel is dat de Canon PIXMA TS8350a met draadloze 2,4GHz- en 5GHz-netwerken kan communiceren; daarmee vergroot je de kans op een stabiele wifi-verbinding en kun je vanaf elk (mobiel) apparaat printtaken starten. Staan de fotobestanden op een geheugenkaart? Stop die dan in de printer en bepaal op het 4,3inch-display welke foto je wilt uitprinten. In deze printer gaan zes cartridges.

Canon imagePROGRAF PRO-300

Voor fanatieke (hobby)fotografen voldoet deze kwalitatieve fotoprinter van Canon prima. De tien gescheiden cartridges zorgen voor fotoafdrukken met levendige kleuren. Een ander pluspunt is de ondersteuning voor het A3-papierformaat, zodat je je mooiste foto’s zonder witranden op posterformaat uit kunt printen. Je kunt de imagePROGRAF PRO-300 zowel met een bekabeld als draadloos netwerk verbinden, waarna je het apparaat vanaf elke computer, tablet en smartphone aanstuurt. Ook de hoge resolutie van 4800 × 2400 dpi is een pluspunt. De adviesprijs is weliswaar fors, maar meerdere (web)winkels rekenen een lagere prijs.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).