ID.nl logo
Beste mobiele printers: Ze zijn in elk formaat te koop
© PXimport
Zekerheid & gemak

Beste mobiele printers: Ze zijn in elk formaat te koop

De meeste printers zijn nogal log en lastig te verplaatsen. Voor wie op externe locaties werkt, biedt een mobiele printer uitkomst. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en daarom stellen we uiteenlopende modellen aan je voor. Misschien zit er wat voor je tussen als je de beste mobiele printer zoekt.

De markt voor mobiele printers is relatief klein. Begrijpelijk, want het is best een specifieke doelgroep die op een verplaatsbare afdrukmachine zit te wachten. Toch hebben alle bekende printerfabrikanten een aantal mobiele afdrukmachines in hun gamma, zoals Brother, Epson, HP en Canon. Houd wel rekening met een meerprijs ten opzichte van reguliere inkjetprinters. Wens je een exemplaar met een accu, dan betaal je daar doorgaans een hoop geld voor.

Hoewel de keuze niet enorm is, verschillen de beschikbare draagbare printers behoorlijk van elkaar. Zo heb je keuze tussen een inkjetprinter met reguliere inktpatronen en thermische afdrukmachines. Onder de productgroep pocketprinters zijn er diverse producten verkrijgbaar die rechtstreeks foto’s afkomstig van een smartphone of tablet kunnen printen. Dat gebeurt via bluetooth of wifi. 

Meestal vereisen pocketprinters zinkpapier. Dit speciale fotopapier bevat meerdere (kleuren)laagjes met microkristallen die reageren op warmte. De kristallen smelten bij een bepaalde temperatuur, waarna de gewenste kleuren op het papier verschijnen.

Canon Pixma TR150 - Inkjetprinter met accu

©PXimport

Via de eigen webwinkel van Canon vraagt het Japanse merk TR150 ruim 300 euro voor deze compacte Pixma, maar gelukkig hanteren de meeste (web)winkels een lagere prijs. Let er wel op dat je deze printer inclusief accu aanschaft, zodat je op elke locatie kunt afdrukken. De afmetingen vallen met 32,2 × 18,5 × 6,6 centimeter erg mee. Bovendien weegt het apparaat slechts 2,3 kilo, waardoor je de printer eenvoudig meeneemt. Tijdens het vervoer is de behuizing volledig gesloten.

Met een printresolutie van 4800 × 1200 dpi kunnen gebruikers zowel tekst als afbeeldingen afdrukken. In de behuizing passen twee cartridges. In tegenstelling tot reguliere printers biedt de Pixma TR150 niet zo’n hoge afdruksnelheid. Volgens Canon verwerkt deze afdrukmachine 5,5 kleurenafdrukken per minuut. Dit apparaat leent zich dan ook met name voor kleinschalig gebruik. Zo passen er in de papierlade ook maar 50 A4’tjes.

Voor de verbinding met een draadloos netwerk kan deze printer met de 2,4GHz- en 5GHz-band uit de voeten. Daarnaast zijn er rechtstreekse printopdrachten via Wifi Direct mogelijk. Tot slot bevat de behuizing nog een usb-c-aansluiting voor verbinding met een computer. Onder het slim ontworpen deksel bevinden zich een 1,44inch-scherm en een stel druktoetsen. Verder gebruik je voor de bediening de eigen PRINT-app van Canon, al heb je die vanwege ondersteuning van iOS (AirPrint) en Android eigenlijk niet nodig.

Canon Selphy Square QX10

©PXimport

Deze pocketprinter van Canon doet sterk denken aan de polaroidcamera’s van weleer. Dit apparaatje van 14,3 × 10,2 × 3,1 centimeter past gemakkelijk in een tas, zodat je altijd en overal foto’s kunt afdrukken. De printjes hebben een vierkant formaat van 6,8 × 6,8 centimeter en beschikken over een kader. Vandaar ook de vergelijking met polaroidcamera’s. In de Canon-webwinkel tikt de adviesprijs de 200 euro aan, maar bij de meeste verkoopadressen is dit product vier à vijf tientjes goedkoper. Geïnteresseerden hebben keuze uit de kleurstellingen zwart, wit, roze en groen.

De Selphy Square QX10 doet voor de fotoafdrukken een beroep op de sublimatietechniek. In tegenstelling tot reguliere inkjetprinters is er hierbij geen sprake van vloeibare inkt, maar gebruikt het apparaat een soort folierol om de kleuren aan te brengen. Via verhitting komen de gewenste kleuren laag voor laag op het zelfklevende fotopapier terecht. Tot slot volgt er een beschermende coating. Volgens Canon leidt deze techniek tot levendige foto’s die gebruikers lang kunnen bewaren.

Vanwege het compacte afdrukformaat bedraagt de resolutie slechts 287 × 287 dpi. Voor het opladen van de accu levert de fabrikant een usb-kabel mee. Is de batterij volledig opgeladen, dan kunnen gebruikers twintig foto’s printen. Per foto duurt dat gemiddeld 43 seconden. Voor de draadloze printoverdracht ondersteunt de Selphy Square QX10 Wifi Direct.

Brother PJ-773 - Thermische zwart-witprinter

©PXimport

Met zijn PocketJet-serie brengt Brother al jarenlang mobiele printers op de markt. Het betreffen allemaal thermische afdrukmachines, waarbij er zwarte inkt via verhitting op het papier terechtkomt. Het Japanse merk richt zich daarmee onder meer op bedrijven met medewerkers in de buitendienst. Zij kunnen bijvoorbeeld op locatie een offerte, factuur of ander document opmaken en printen. De ANWB heeft bijvoorbeeld verschillende PocketJet-printers in honderden wegenwachtauto’s ingebouwd. Optioneel zijn er een autoadapter en automontagekit verkrijgbaar.

Voor een mobiele A4-printer is de hier besproken Brother PJ-773 uiterst compact. Het apparaatje meet namelijk 25,5 × 5,5 × 3 centimeter en weegt 480 gram. Bij aanschaf van de los verkrijgbare accu komt daar nog wel wat gewicht bij. De afdrukresolutie bedraagt 300 × 300 dpi en de printer haalt een gemiddelde snelheid van acht pagina’s per minuut. De fabrikant levert een speciaal reinigingsvel mee om de printkop te onderhouden.

Voor de connectiviteit hebben gebruikers keuze uit meerdere mogelijkheden. De behuizing bevat een wifi-adapter, zodat de PJ-773 bereikbaar is voor verschillende (mobiele) apparaten. Dankzij ondersteuning voor iOS (AirPrint) en Android voer je vanaf een smartphone rechtstreeks printopdrachten uit. Brother stelt voor printopdrachten de iPrint&Scan-app beschikbaar, al is die niet per se nodig. Als alternatief koppel je deze printer via de usb2.0-aansluiting desgewenst met een kabel aan een computer.

HP OfficeJet 200 - Draagbare all-in-one-printer

©PXimport

De HP OfficeJet 200 gaat weliswaar al een tijdje mee, maar de meeste bekende (web)winkels hebben dit product nog altijd in hun assortiment. Vanwege grote prijsverschillen loont het de moeite om de vraagprijzen tussen diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. De afmetingen zijn met 36,4 × 18,6 × 6,9 centimeter iets ruimer ten opzichte van de eerder besproken mobiele printers. Het gewicht valt met 2,2 kilo inclusief accu mee. Naast documenten en foto’s printen kun je met de OfficeJet 200 ook scannen en kopiëren. Volgens HP verwerkt deze all-in-one-printer op een volle accu zo’n 225 pagina’s.

Zoals je van een hedendaagse printer mag verwachten, bevat de behuizing een wifi-adapter. Ben je ergens op locatie, dan kun je via Wifi Direct ook rechtstreeks vanaf een smartphone, tablet of laptop afdrukken. Verbinding met een draadloos netwerk is dus niet per se nodig. Aan de achterzijde pronkt er een usb2.0-aansluiting, zodat je de printer ook bekabeld op een computer kunt aansluiten. In de behuizing gaan twee cartridges.

De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi, zodat je de HP OfficeJet 200 zowel voor tekstdocumenten als foto’s kunt inzetten. Je kunt dan ook probleemloos fotopapier van 15 × 10 centimeter in de papierlade kwijt. Print je op A4-formaat, dan passen er vijftig vellen in de papierlade. Voor de bediening bevat de bovenzijde een 2inch-display.

HP Sprocket Select - Fotoprinter met bluetooth

©PXimport

Zoek je een draagbare fotoprinter met een accu, dan is de HP Sprocket Select een interessante optie. In deze thermische printer gaat zinkpapier, waarbij de aanwezige microkristallen via warmte de gewenste kleur aannemen. Het voordeel hiervan is dat je geen prijzige cartridges nodig hebt. Dit piepkleine apparaatje van 13 × 8,8 × 1,75 centimeter en 180 gram leent zich bijvoorbeeld prima voor feestjes. Maak via bluetooth 5.0 verbinding met een smartphone of tablet en print de foto’s op een formaat van 8,7 × 5,8 centimeter. HP levert tien zink-stickervellen mee.

De Sprocket Select drukt af op een resolutie van 321 × 600 dpi. De afdruksnelheid van één foto per minuut is niet bijster hoog, waardoor het product voornamelijk geschikt is voor incidenteel gebruik. Voor het opladen van de aanwezige accu levert de fabrikant een usb-kabel mee. De batterij heeft een capaciteit van 700 mAh en kan per oplaadbeurt 29 printjes verwerken.

Voor zijn Sprocket-lijn beheert HP een gelijknamige iOS- en Android-app. Gebruikers kunnen hiermee socialmedia-accounts koppelen en vervolgens foto’s afdrukken. Voorafgaand aan het uitprinten is het onder meer mogelijk om tekst, kaders, filters en emoticons aan het beeld toe te voegen. De relatief beperkte verkrijgbaarheid van de Sprocket Select is een puntje van kritiek, want het product is bij een aantal bekende verkoopadressen tijdelijk uitverkocht.

Epson WorkForce WF-110W - Hoge afdrukresolutie

©PXimport

Epson rekent in zijn eigen webwinkel 269,99 euro voor de WorkForce WF-110W, maar bij een handjevol online verkoopadressen ligt de prijs onder de 200 euro. Daarmee is de aanschafprijs van dit product een stuk lager vergeleken met die van de vergelijkbare Canon Pixma TR150. De behuizing heeft een handzaam formaat van 30,9 × 15,4 × 6,1 centimeter en een gewicht van 1,6 kilo. Fijn is dat je de papierlade kunt dichtklappen, waarna je de gesloten behuizing eenvoudig meeneemt.

De WorkForce WF-110W maakt printjes op basis van twee inktpatronen. Opvallend is de hoge afdrukresolutie van 5760 × 1440 dpi, waardoor deze afdrukmachine zich goed leent voor het verwerken van foto’s. Naast regulier A4-papier kun je in de papierlade bijvoorbeeld ook fotovellen van 18 × 13 of 15 × 10 centimeter kwijt. De capaciteit van het papiervak is met 20 vellen relatief beperkt.

Gebruikers kunnen de accu op twee manieren opladen, namelijk via een usb-kabel of de meegeleverde voedingsadapter. Een volle accu is goed voor zo’n 50 kleurenpagina’s. Houd bij mobiel gebruik overigens wel rekening met een lagere afdruksnelheid dan wanneer het apparaat op netstroom is aangesloten. Ga bij gebruik van de batterij uit van ongeveer twee kleurenpagina’s per minuut. Voor de bediening is er een lcd-display aanwezig. Dankzij ondersteuning voor Wifi Direct start je vanaf mobiele apparaten en computers eenvoudig afdruktaken.

Xiaomi Mi Portable Photo Printer

©PXimport

Het Chinese concern Xiaomi ontwikkelde een compacte fotoprinter die geïnteresseerden bij verschillende webshops voor minder dan 60 euro kunnen kopen. Het apparaatje verhit zinkpapier, waardoor de aanwezige microkristallen smelten en de gewenste kleur tonen. Je zit dus vast aan dit speciale fotopapier, al vallen de kosten mee. Een stapeltje van twintig vellen kost ongeveer een tientje. Xiaomi levert bij de printer vijf vellen zinkpapier mee. Het formaat hiervan is 7,6 × 5 centimeter. Het gaat dus om kleine fotoafdrukken.

Voor de verbinding met een smartphone, tablet of laptop bevat de behuizing een bluetooth5.0-adapter. Met zijn afmetingen van 8,5 × 12,4 × 2,5 centimeter is de Mi Portable Photo Printer niet veel groter dan een powerbank. De kunststof behuizing is met 181 gram ook nog eens erg licht. Onder de motorkap bevindt zich een accu van 500 mAh die gebruikers met de bijgesloten usb-kabel kunnen opladen.

De afdrukresolutie van dit apparaatje bedraagt 313 × 400 dpi, waarbij de printer zo’n 45 seconden nodig heeft om een foto te printen. De bluetooth-adapter accepteert maximaal drie verbindingen, zodat je vanaf verschillende toestellen kunt afdrukken. Nuttig om te weten is dat deze goedkope printer alleen de beeldformaten jpg en png accepteert.

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.