ID.nl logo
Zes van de beste 2bay-nassen uitgebreid getest
© PXimport
Huis

Zes van de beste 2bay-nassen uitgebreid getest

PCM test zes desktop-nas’en met ruimte voor twee schijven. Deze opslagapparaten bieden in een compactere en stillere behuizing dezelfde servermogelijkheden als de grote nas’en met ruimte voor vier of meer drives. Ben je op zoek naar debeste 2bay-nas van het moment, lees dan verder.

We verzochten fabrikanten om compacte nas’en in tower-formaat in te sturen, die ruimte bieden aan twee schijven. Elke fabrikant mocht zowel een topmodel als een betaalbaar model insturen. We ontvingen telkens twee 2bay-nas’en van Netgear en QNAP, één van Synology en één van WD. Netgear en WD leveren hun nas’en naar keuze leeg of gevuld met harde schijven. QNAP en Synology verkopen hun apparatuur in principe leeg.

Omdat nas’en zoals bekend complete netwerkservers zijn die tal van functies in het netwerk centraliseren, vergen ze relatief krachtige processoren en redelijk wat ram. Nas’en zijn om die redenen niet goedkoop, zeker niet als je er (bij de lege exemplaren) de kosten bijtelt van de schijven. De resulterende ‘sticker shock’ temper je door te kiezen voor een kleinere nas met ruimte voor twee schijven.

Naast een lagere aankoopprijs bieden 2bay-nas’en als extra voordelen een compactere vorm, minder stroomverbruik en stillere werking dan grotere nas’en met meer ruimte. Functioneel verschillen ze verder niet: de besturingssystemen zijn identiek.

Er zijn ook nadelen. Met twee schijven is de gegevensbescherming beperkt tot maximaal raid1. Dat betekent het verlies van ruim de helft van de bruto opslagcapaciteit. Een 2bay-nas die geadverteerd wordt als uitgerust met 8 TB schijfruimte biedt in de praktijk met raid1 minder dan 4 TB effectieve opslagruimte. Als één schijf uitvalt, kun je de nas niet gebruiken tot je de kapotte schijf vervangt. ‘Hot spares’ en andere geavanceerde beschermingssystemen vergen méér dan twee schijven.

Bij enkele 2bay-nas’en is die beperking achteraf te verhelpen door de toevoeging van uitbreidingseenheden die meer schijven en hogere raid-beschermingsniveaus ondersteunen. Je sluit ze op 2bay-nas aan via usb 3.0 of esata. Kiezen voor een goedkopere 2bay-nas met ruimte voor uitbreiding achteraf kan een slimme zet zijn als je onzeker bent over hoeveel opslagcapaciteit je op termijn nodig hebt.

Overigens laten de meeste fabrikanten toe dat je de schijven van een 2bay-nas zonder gegevensverlies overzet naar een nas van hetzelfde merk met meer dan twee schijf-slots. Via software kun je dan de gegevensbescherming zonder dataverlies uitbreiden naar hogere raid-niveaus. Maar dat is al iets voor gevorderden.

Netgear ReadyNAS 212

©PXimport

Dit is de op één na kleinste en goedkoopste nas, maar de bouwkwaliteit is top. Zonder schijven weegt dit volledig van zwart metaal vervaardigde opslagservertje meer dan twee kilogram. Zelfs de montagesledes voor de schijven zijn bijna volledig van metaal, op de kunststof afsluitkleppen na. Die zijn uitgerust met een slotje om ongewild uitstoten van schijven te verhinderen. De geteste nas was leeg aangeleverd, maar is ook gevuld verkrijgbaar met naar keuze 4 TB of 6 TB bruto opslagcapaciteit. De 3,5inch-schijven zijn schroefloos te monteren. De quad-core arm-processor in de RN212 is krachtig genoeg om videostreams in real time te transcoderen van 1080p tot 480p. Ook meerdere hd-streams naar verschillende apparaten verzenden is voor deze nas geen probleem.

Alle functies van het Linux-gebaseerde Netgear ReadyNAS-besturingssysteem zijn beschikbaar, voor zover het beperkte geheugen dit toelaat. Als je bijvoorbeeld vooral virtualisatietoepassingen wilt gebruiken, dan kun je beter uitkijken naar een nas met meer geheugen.

ReadyNAS is intussen al toe aan versie 6.10, maar de interface steekt nog steeds schril af bij de desktop-gui’s van QNAP en Synology. Het heeft een veel klassiekere, menugestuurde interface. Die is overzichtelijk, maar lijkt toch eerder ontworpen voor een bedrijfsomgeving. Niettemin richt Netgear zich met deze RN212 ook expliciet op de consumentenmarkt. Alleen zijn de meer consumentgerichte toepassingen, zoals die voor multimedia, standaard niet actief. Ze inschakelen via het beheer is echter een kwestie van enkele opties aanvinken. Het app-aanbod is bij Netgear net zo uitgebreid als bij de QNAP/Synology. Ook de cloudondersteuning is zeer uitgebreid en sterk beveiligd.

Netgear zegt dat de RN212 doorvoersnelheden haalt tot 200 MB/s voor lezen en tot 160 MB/s voor schrijven. Onze eigen benchmarks bevestigen dit.

Netgear ReadyNAS 212

7Score70

  • Pluspunten

  • Stevige bouwkwaliteit

  • Goede prestaties

  • Stil

  • Minpunten

  • Geen statusscherm

  • Geen hardware-encryptie

  • Sobere interface

Netgear ReadyNAS 422

©PXimport

De redelijk forse RN422 is uitgerust met een Intel Atom dualcore-cpu en heeft dezelfde stevige bouwkwaliteit als de RN212. Deze RN422 beschikt echter over het klassieke ReadyNAS-design waarbij de schijfsledes verscholen zitten achter een klep met tweeregelig led-scherm met statusinformatie (zoals het ip-adres). Je rolt door de informatie op het schermpje met behulp van vijf grote druktoetsen die in cursorformatie op de klep staan.

De sledes waarin je 3,5inch-schijven schroefloos monteert, zijn overigens identiek aan die van de RN212. De nas heeft 2 GB ram en is zowel leeg als gevuld verkrijgbaar. De reeds gevulde varianten bieden bruto capaciteiten tussen 6 en 12 TB, naar keuze met (goedkopere) desktop- of (duurdere) enterprise-harde schijven. Wij testten de lege versie. De prestaties van de RN422 bleken vrijwel identiek aan die van de RN212.

Het besturingssysteem en de mogelijkheden zijn helemaal identiek aan die van de RN212. Er is achteraan wel één usb3.0-poort minder beschikbaar dan bij de kleinere broer.

ReadyNAS biedt functies die nuttig zijn voor thuiswerkers, zoals streaming, geautomatiseerde back-ups, synchronisatie in twee richtingen van gegevens met externe clouddiensten en een gebruiksvriendelijke persoonlijke cloud (ReadyCLOUD). Daarnaast heeft het apparaat uitgebreide zakelijke functies, met bijvoorbeeld een uitstekende ondersteuning voor virtualisatie en iscsi.

Interessant voor bedrijven is dat het op Linux 4.4 gebaseerde ReadyNAS OS in drie varianten beschikbaar is, waarbij de gebruiker zelf de versie kan kiezen: ‘long-term support’, ‘stable’ en ‘beta’. Inbegrepen in de aankoopprijs is vijf jaar garantie, waarbij een kapotte nas de volgende werkdag wordt vervangen.

Netgear ReadyNAS 422

8Score80

  • Pluspunten

  • Stevige bouwkwaliteit

  • Goede prestaties

  • Statusscherm

  • Minpunten

  • Redelijk omvangrijk

  • Sobere interface

QNAP TS-251+-2G Turbo NAS

©PXimport

De quadcore Intel Celeron-processor van de QNAP TS-251+ is krachtig genoeg voor 1080p tot 240p-videotranscodering (offline of ‘on-the-fly’), virtualisatie en mediastreaming, maar al dat moois werkt alleen met minstens 4 GB ram, terwijl standaard maar 2 GB geïnstalleerd is. Je kunt zelf 2 GB toevoegen, waarbij beide geheugensleuven even grote geheugenmodules moeten bevatten. Je kunt ook direct de veel duurdere ‘8G’ versie aanschaffen, die een maximum heeft van 8 GB ram. Alleen de schijfsledes zijn van plastic, de rest van de nas bestaat uit stevig metaal. Er is geen snel bevestigingssysteem voor 3,5inch-schijven, maar schroefjes worden meegeleverd.

Deze nas is snel gebruiksklaar, waarna je je kunt verdiepen in de zeer uitgebreide mogelijkheden van het op Linux gebaseerde QTS-besturingssysteem. De werking is vergelijkbaar met die van Synology DSM, weliswaar met nog méér instelmogelijkheden, waardoor het soms ingewikkelder wordt. Zo zijn er in QTS niet één, maar kun je kiezen uit drie verschillende soorten volumes, met elk hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de belangrijkste toepassing voor de nas. Voor doorsneegebruik stelt de configuratie-wizard gelukkig zelf de ideale configuratie voor en daarmee hebben we deze nas getest.

Dankzij de hdmi-poort en meegeleverde afstandsbediening is de TS-251+ perfect bruikbaar als multimedia-hub. Dan is het wel zo handig dat alle multimedia-apps geconsolideerd zijn in de nieuwe QTS Multimedia Console. Aangesloten clouddiensten kan de nas via HybridMount lokaal cachen.

QTS maakt het je erg gemakkelijk om meerdere besturingssystemen op de nas te draaien in de vorm van virtuele machines. Kant-en-klare vm’s downloaden en op de nas importeren kan zonder ingewikkelde procedures. Ook interessant is de mogelijkheid om goedkope consumenten-ssd’s toch als nas-opslag te gebruiken dankzij softwarematige overprovisionering die de levensduur van de schijven verlengt.

Volgens QNAP’s eigen benchmark haalt de TS-251+ maximale sequentiële lees- en schrijfprestaties van respectievelijk 223 en 225 MB/s zonder encryptie. Met encryptie is dat respectievelijk 205 en 178 MB/s. Onze eigen benchmarks spreken dit niet tegen.

TS-251+-2G Turbo NAS

7Score70

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Hdmi-poort

  • Uitbreidbaar

  • Minpunten

  • Geen statusscherm

  • Schijfsleuven niet vergrendelbaar

  • Geen hardware-encryptie

Qnap TS-253B-4G NAS

©PXimport

De QNAP TS-253B is gebaseerd op de (quadcore) Intel Celeron J Series en heeft ondanks zijn kleine afmetingen toch een piepklein, tweeregelig monochroom oled-scherm voor statusboodschappen. Die boodschappen worden ook nog eens door een synthetische vrouwenstem via een interne luidspreker voorgelezen. Naast het schermpje bevinden zich twee kleine stofbestendige aanraakgevoelige knoppen waarmee je informatie zoals de ip-adressen, temperaturen, ventilatorsnelheid, de capaciteit van harde schijven, volumes en lun’s kunt uitlezen. Via deze knoppen kun je het systeem bijvoorbeeld ook opnieuw starten. Speaker, scherm en knoppen zijn overigens uit te schakelen via het beheer.

Harde schijven monteer je schroefloos in plastic schijfsleden, die verscholen zitten achter een verwijderbare klep. De binnenzijde van deze nas bestaat uit metaal dat aan de buitenzijde is voorzien van een zwarte kunststof laag, met een blauw kleuraccent rechts vooraan. De beide hdmi-poorten achteraan ondersteunen 4K-video.

Intern is er ruimte voor een kleine pcie-uitbreidingskaart. QNAP heeft verschillende pcie-kaarten beschikbaar, zoals eentje waarop een m.2 ssd past om voor caching te gebruiken, een 10GBE-netwerkkaart, een usb-uitbreidingskaart (3.1 gen 2) en zelfs een draadloze netwerkadapter in pcie-vorm.

Deze nas is verkrijgbaar met 4 GB en met 8 GB ram. De opslagruimte is uit te breiden met dezelfde externe usb3.0-behuizingen als voor de TS-251+. De TS-253B gebruikt trouwens exact dezelfde externe voeding als de TS-251+. Ingebruikname en werking van beide nas’en zijn verder identiek, maar de TS-253B kan wel tot twee 4K h.264-videostreams tegelijk in real-time transcoderen.

Dankzij QvPC-technologie werkt deze nas ook als desktop-pc (met Android- en Linux-toepassingen). Via de QVM Desk-toepassing gebruik je eerder geconfigureerde virtuele machines lokaal. Een hdmi-monitor en usb-toetsenbord/muis aansluiten volstaat daarbij.

Volgens QNAP’s eigen benchmark haalt de TS-253B maximale sequentiële lees- en schrijfprestaties van respectievelijk 225 MB/s met of zonder encryptie. Onze eigen benchmarks bevestigen deze waarden.

TS-253B-4G NAS

8Score80

  • Pluspunten

  • PCIe-poort

  • Hdmi- en audiopoorten

  • Uitbreidbaar

  • Minpunten

  • Prijzig

Synology DiskStation DS718+

©PXimport

Als je aan de Synology DS718+ de uitbreidingseenheid DX517 toevoegt (via de esata-poort op de achterkant), kun je de opslagruimte uitbreiden tot zeven schijven. De quadcore Intel Celeron-processor transcodeert 4K en 1080p video in real time naar lagere resoluties. Als je deze toepassing wilt gebruiken, kun je het best het geheugen van de standaard 2 GB uitbreiden naar het maximum van 6 GB. Je mag daarbij niet zomaar een willekeurig geheugenlatje van 4 GB toevoegen aan de vrije geheugensleuf: alleen officiële Synology-geheugenmodules worden ondersteund.

Deze nas is volledig van metaal vervaardigd, met uitzondering van de kunststof-schijfsleuven. Die hebben een snel bevestigingssysteem voor 3,5inch-schijven. De schijfsleuven kun je vergrendelen met een meegeleverd plastic sleuteltje, om onbedoelde verwijdering te voorkomen.

Het Linux-gebaseerde DSM (DiskStation Manager)-besturingssysteem heeft een desktop-achtige vensterinterface. DSM is volledig aanpasbaar en kan meerdere taken tegelijk uitvoeren. Via optioneel te installeren ‘packages’ (apps) kun je de functionaliteit oneindig uitbreiden. Naast antivirus zijn er andere beveiligingsopties, zoals AppArmor, dat schadelijke apps automatisch blokkeert, of de mogelijkheid om apps van niet-vertrouwde bronnen automatisch te blokkeren.

Met de sterk beveiligde Cloud Station Suite is deze nas veilig op afstand benaderbaar en back-up en synchroniseer je informatie compleet met intelligent versiebeheer, zodat je een bestand naar een specifiek tijdstip kunt herstellen. Je kunt je eigen privécloud met openbare cloudservices combineren en op die manier op een veilige manier met derden aan documenten samenwerken.

Synology vermeldt maximale sequentiële lees- en schrijfprestaties, al dan niet versleuteld, van respectievelijk 225,91 en 166,27 MB/s. Onze eigen benchmarks spreken dit niet tegen: dit is een erg goed presterende nas.

Synology DiskStation DS718+

8Score80

  • Pluspunten

  • Veel mogelijkheden

  • Uitbreidbaar

  • Goede prestaties

  • Minpunten

  • Geen statusscherm

WD My Cloud Expert Series EX2 Ultra 8TB

©PXimport

Deze nas draait op een dualcore Marvell Armada 385-cpu en is de kleinste en goedkoopste uit de test. Hij is zowel leeg als gevuld met WD Red NAS-harde schijven verkrijgbaar. De lege versie wordt echter met twee jaar standaardgarantie geleverd, terwijl de gevulde versie drie jaar garantie meekrijgt. De bedoeling is duidelijk dat je deze nas koopt mét WD-harde schijven. Die combinatie is in elk geval een stuk goedkoper dan als je zelf een lege My Cloud EX2 zou vullen met afzonderlijke gekochte WD Red NAS-schijven.

Wij testten de versie met 8 TB bruto opslagcapaciteit: met raid 1 is er dan 3,93 TB bruikbare ruimte beschikbaar. Het topmodel biedt 20 TB bruto capaciteit. In het plastic chassis passen alleen 3,5inch-harde schijven. Die verdwijnen langs de bovenkant via een plastic klep in het apparaat zonder dat er een slede of schroeven aan te pas komen. Het schijvencompartiment is afgesloten met een duimschroef, zodat per ongeluk verwijderen van schijven onmogelijk is. Op de voorkant zijn er drie blauwe status-leds, verder niets. Achteraan vind je behalve de stroompoort twee usb3.0-a-poorten en één gigabit-ethernetpoort.

Nadat je de My Cloud aan het netwerk gekoppeld hebt, surf je naar www.mycloud.com/setup om de ingebruikname te starten. Dit werkt echter alleen met Apple Safari, Internet Explorer, Google Chrome en Mozilla Firefox. Microsoft Edge, toch de standaardbrowser in Windows 10 wordt niet ondersteund, hoewel WD in het informatieblad voor deze nas wél compatibiliteit met Edge vermeldt. Voor absolute beginners maakt dit de setup-procedure net iets minder gebruiksvriendelijk. Creëren van of inloggen op een WD My Cloud account is verplicht. Automatisch wordt een raid1-volume gecreëerd. De volledige ingebruikname duurt maar enkele minuten.

De startpagina van het op Linux gebaseerde WD My Cloud OS 3 toont statusinformatie. De verschillende functies zijn toegankelijk via duidelijke pictogrammen die in een rij boven het statusscherm gegroepeerd staan. Het is allemaal erg overzichtelijk, maar duidelijk gericht op de beginnende gebruiker.

Back-ups (ook Apple TimeMachine), delen van multimedia, beveiligde cloudtoegang, bestanden delen met meerdere gebruikers: het is allemaal mogelijk en heel simpel te configureren. De standaardfunctionaliteit (dlna-mediaserver, iTunes, ftp- en http-downloads, torrent-downloads) kun je verder uitbreiden met een beperkt aanbod aan apps, bijvoorbeeld gratis clamAV-antivirus, Joomla of WordPress, en Dropbox-integratie in My Cloud.

Voordat een smartphone of mobiel apparaat toegang krijgt tot de inhoud van de My Cloud EX2, dien je deze te registreren via het beheer. De gebruiker vult vervolgens de gegenereerde beveiligingscode in bij de WD My Cloud-apps voor Android 4.0 en iOS 8.0 of later. Daarna kun je bijvoorbeeld automatisch foto’s en video’s van je mobiel naar de nas back-uppen.

WD vermeldt nergens de doorvoersnelheden voor de My Cloud EX2. Wij noteerden een gemiddelde werksnelheid van 73 MB/s. Dat is behoorlijk goed voor een nas die gevuld is met harde schijven.

My Cloud Expert Series EX2 Ultra 8TB

7Score70

  • Pluspunten

  • Zeer betaalbaar

  • Gebruiksvriendelijk

  • Compact

  • Minpunten

  • Geen statusscherm

  • Geen usb-poort voorop

  • Beperkt aantal poorten

Conclusie

De prestaties van de nas’en van Netgear, QNAP en Synology liggen dicht bij elkaar. Ook functioneel bieden ze alles wat de moderne gebruiker nodig heeft van een nas. De duurste nas is de QNAP TS-253B en die biedt dan ook de meeste functies. Dus voor geavanceerd gebruik is dit zeker een aanrader. Maar wie geen hdmi-poort, noch een pcie-uitbreidingssleuf nodig heeft, vindt veel van dezelfde mogelijkheden bij de goedkopere Synology DS718+. Die presteert net wat beter in onze benchmarks en is daarom de winnaar van ons predicaat Best Getest.

De WD EX2 Ultra verdient ons predicaat Slimme Koop vanwege de extreme gebruiksvriendelijkheid voor een lage prijs. Wie niet te veel geld wil uitgeven en iets geavanceerdere mogelijkheden verkiest, doet ook met de Netgear RN212 een uitstekende aankoop.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem
© Rens Blom
Gezond leven

Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem

De Motorola Moto Watch Fit is een fitnesstracker met een groot scherm, waarop je naast de tijd ook je sportieve activiteiten en smartphonemeldingen kunt volgen. Motorola zegt dat je de wearable slechts eens in de twee weken hoeft op te laden. En hij kost maar 80 euro! In deze review lees je onze ervaringen met deze gadget.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op door zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.

Plus- en minpunten
  • Erg betaalbaar
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Werkt naar behoren ...
  • ... de hartslagmeter uitgezonderd
  • Werkt niet met een iPhone
  • Qua functies en software wat beperkt

De adviesprijs is een groot pluspunt van de Moto Watch Fit. Bij een bekende webwinkel kun je de fitnesstracker op moment van schrijven zelfs voor minder dan 60 euro oppikken. Voor zo'n prijs is het de vraag wat je wel en niet kunt verwachten. Nou, in elk geval een prima ontwerp. De Moto Watch Fit weegt slechts 25 gram, is waterdicht en kan ook tegen stof. Het meegeleverde stoffen groene bandje voelt wat eenvoudig aan, maar werkt naar behoren en irriteert niet. Fijn is dat Motorola adapters meelevert, zodat je een ander (eigen) bandje aan de fitnesstracker kunt bevestigen.

©Rens Blom

©Rens Blom

Het scherm van de wearable heeft een diagonaal van 1,9 inch (4,8 cm). Dat is vrij fors. De Moto Watch Fit kan daarom wat lomp ogen om een smallere pols en staat beter om een wat bredere pols. Op het grote scherm zie je de tijd, meldingen en andere informatie wel lekker duidelijk. Het scherm kan fel genoeg, oogt scherp en toont dankzij het oleddisplay mooie kleuren. We kunnen zeggen dat we positief verrast zijn door de schermkwaliteit.

©Rens Blom

App en metingen

Houd er rekening mee dat de Moto Watch Fit alleen werkt met een Android-smartphone (dat hoeft geen model van Motorola te zijn). Als je een Apple iPhone gebruikt, kun je niets met de Moto Watch Fit. Na het installeren van de Moto Watch-smartphoneapp en het verplicht aanmaken van een Motorola-account, koppel je de fitnesstracker aan je smartphone. Je kiest een wijzerplaat, stelt in welke app-meldingen wel en niet op je horlogescherm mogen verschijnen en kunt andere zaken aanpassen. De app werkt prima en geeft ook duidelijk inzicht in gezondheidsstatistieken die door het horloge verzameld zijn.

©Rens Blom

De Moto Watch Fit kan aardig wat zaken meten. Van je stappen en je slaap tot sportieve sessies, je hartslag en hoeveel calorieën je verbrandt. Veel metingen vinden we – afgezet tegen nauwkeurig bewezen wearables – goed genoeg, maar de hartslagmeter van de Watch Fit zit vaak te hoog. Gelet op het prijspunt zijn we tevreden over hoe de fitnesstracker onze gezondheid in kaart brengt, maar zoals Motorola zelf ook aangeeft: staar je er niet blind op en gebruik de wearable niet voor medische doeleinden.

©Rens Blom

Niet bellen

Dat we met een spotgoedkope gadget te maken hebben, merken we ook aan het ontbreken van sommige technische functies. Een microfoon en luidspreker ontbreken bijvoorbeeld. Je kunt dus niet bellen met de Moto Watch Fit. De wearable kan überhaupt geen geluid opnemen en ook geen geluid maken. Lekker rustig, kun je ook denken. Meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp, je e-mail-app en andere apps kun je bekijken op het horlogescherm, maar niet beantwoorden.

©Rens Blom

Op het horloge vind je wel basale doch nuttige apps als een timer, stopwatch, ademhalingsoefeningen en wekker. Ook kun je je telefoon laten rinkelen, als je die kwijt bent. Die laatste functie werkt alleen als de telefoon en smartwatch via bluetooth met elkaar verbonden zijn.

Geweldige accuduur

De beperkte slimheid van de Moto Watch Fit in combinatie met energiezuinige onderdelen leiden tot een geweldige accuduur. Motorola schermt met een gebruikstijd tot zestien dagen en daar kunnen wij ons in vinden. Na zeven dagen gebruik is de batterij bijna 50 procent teruggelopen. Opladen doet het horloge snel via een meegeleverd kabeltje.

Motorola Moto Watch Fit kopen?

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op met zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.

▼ Volgende artikel
Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Mobiliteit

Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders

Vakantievoorpret is heerlijk, maar inpakken is vaak een ander verhaal. Te veel, te weinig, iets vergeten of juist drie keer hetzelfde mee: het overkomt iedereen weleens. Een goede voorbereiding scheelt stress én overgewicht op het vliegveld. In dit artikel lees je welke fouten veel mensen maken bij het inpakken van hun vakantiekoffer – fouten die jij nu natuurlijk nooit meer maakt!

De 8 meest gemaakte inpakfouten

❌ 1: Geen checklist gebruiken ❌ 2: Te veel meenemen ‘voor de zekerheid’ ❌ 3: Vloeistoffen niet apart verpakken ❌ 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen ❌ 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen ❌ 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen ❌ 7: Geen rekening houden met handbagageregels ❌ 8: Zware spullen bovenop leggen

Lees ook: Valt de vakantie tegen? Dit is wat je kunt doen (ook achteraf!)

Of je nu met het vliegtuig of met de auto op vakantie gaat: hoe beter je koffer is ingedeeld, hoe makkelijker je alles terugvindt. Je kleding blijft netter, je hoeft minder te graaien én je houdt ruimte over voor souvenirs en andere aankopen die je mee terug naar huis wilt nemen.

Fout 1: Geen checklist gebruiken

Zonder checklist ga je af op je geheugen, en dat blijkt zelden waterdicht. In de haast of vermoeidheid vergeet je al snel iets essentieels: je oplader, een zonnebril, medicijnen of ondergoed. Een lijst geeft overzicht en rust. Je kunt er al een week van tevoren aan beginnen, zodat je tijd hebt om nog iets te kopen of te wassen. Denk in categorieën: kleding, toiletspullen, apparatuur, documenten. Ook handig: check op de dag van vertrek de lijst nog eens terwijl je je tas dichtdoet. Gebruik papier of een checklist-app, zolang je maar iets hebt om letterlijk af te vinken. Het kost je 10 minuten, maar voorkomt veel ergernis op reis.

Tip: op internet kun je op allerlei plekken inpak-checklists downloaden, bijvoorbeeld vanaf de site van de ANWB. Je geeft aan op wat voor soort vakantie je gaat (bijvoorbeeld autovakantie, vliegvakantie of kamperen) en krijgt dan een bijpassende checklist die je kunt downloaden als PDF. Je kunt die lijsten ook prima gebruiken als inspiratiebron, want ze zijn erg uitgebreid (zie Fout 2). Waarschijnlijk heb je een aantal dingen die erop staan niet echt nodig!

Fout 2: Te veel meenemen 'voor de zekerheid'

Iedereen kent het: je stopt nog snel extra kleding of schoenen in je koffer, voor het geval dat. Maar in de praktijk draag je vaak de helft niet. Die dikke trui (voor als het 's avonds afkoelt … spoiler alert: het koelt meestal minder af dan je dacht), dat derde jurkje voor 'misschien een chic diner'… het komt de hele vakantie je koffer niet uit. Kies liever voor kleding die je kunt combineren: een broek die bij meerdere tops past, een jurk die zowel overdag als 's avonds kan. Houd rekening met het klimaat, je geplande activiteiten en wasmogelijkheden op locatie. Als je toch iets mist, kun je het vaak ook ter plekke kopen.

©Mike Watson Images Limited

Fout 3: Vloeistoffen niet apart verpakken

Shampooflesjes, zonnebrand of vloeibare make-up die los tussen je spullen zitten, vormen een risico. Door drukverschillen tijdens de vlucht of simpelweg een loszittend dopje, kan de inhoud gaan lekken. Resultaat: vlekken in je kleding, beschadigde souvenirs of andere schade. Stop vloeistoffen daarom altijd in een aparte toilettas of een afsluitbaar plastic zakje. Reisflesjes met kliksluiting zijn compacter en beter af te sluiten. Zet doppen stevig vast en gebruik een extra stukje plakband als je twijfelt of ze echt goed dicht zitten.

Fout 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen

Schoenen zijn stug, onhandig van vorm en vaak ook vies. Als je ze los tussen je kleding stopt, kunnen ze vlekken veroorzaken of je nette kleding kreuken. Beter: stop ze in een plastic zak of speciale schoenenzak en plaats ze onderin je koffer, bij de wieltjes. Zo vormen ze een stabiele basis en blijven andere spullen beschermd. Vul de schoenen met sokken, ondergoed of kleine accessoires: dat bespaart ruimte en houdt de schoenen in vorm. Neem maximaal twee paar mee (naast het paar dat je aan hebt): één comfortabel en één geschikt voor het weer of een nette gelegenheid.

Fout 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen

Op vakantie koop je vaak meer dan je van plan was: kleding, lekkernijen, lokale producten of cadeautjes. Als je je koffer op de heenweg al helemaal volstouwt, past dat er niet meer bij. Gevolg: stress bij het inpakken en overbagage (ja, dat is een woord). Vooral als je gaat vliegen moet je flink bijbetalen voor elke extra kilo gewicht die niet binnen de normaal geboekte ruimbagage valt. Laat daarom bewust ruimte over in je koffer. Je hebt speciale kofferorganizers, packing cubes genoemd. Dat zijn rechthoekige zakjes van stof met ritsen die je in je koffer gebruikt om verschillende soorten kleding gescheiden en compact op te bergen - bijvoorbeeld één cube voor ondergoed, één voor shirts en één voor broeken. Zorg er op de heenweg voor dat je er eentje leeg laat, voor de terugreis. En: moet echt álles mee terug naar huis? Een fles shampoo waar nog maar een bodempje in zit, die teenslippers die na al dat flaneren echt helemaal versleten zijn: sommige dingen kun je eigenlijk het beste weggooien op je vakantieadres.

Reis je met de auto? Zorg dan dat je een of twee stevige extra tassen bij je hebt. Je hoeft dan niet je koffer propvol te doen, maar kunt toch alles wat je wilt mee terug naar huis nemen. Ook handig, vooral als je etenswaren meeneemt: een elektrische koelbox die op de sigarettenaansteker kan.

©nito

Fout 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen

Veel mensen vouwen hun kleding zoals thuis in de kast: netjes opgestapeld. Maar in een koffer werkt dat onhandig. Vouwen leidt sneller tot kreukels, en opgestapelde kleding maakt het zoeken lastig. Door kleding op te rollen blijft het gladder én neemt het minder ruimte in. Je ziet bovendien in één oogopslag wat je bij je hebt. Wil je het nog georganiseerder aanpakken? Gebruik packing cubes of ziplockzakken om kleding per soort, dag of activiteit in te delen. Zo pak je snel uit en houd je je koffer overzichtelijk.

Fout 7: Geen rekening houden met handbagageregels

Reis je alleen met handbagage, dan gelden er strikte regels. Niet alleen qua afmetingen en gewicht, maar ook voor wat je wel of niet mag meenemen. Zo mogen vloeistoffen alleen in verpakkingen van maximaal 100 ml, en moeten ze samen in één hersluitbaar doorzichtig zakje van maximaal 1 liter passen. Elektronica moet apart getoond worden bij de beveiliging. Controleer daarom vóór vertrek de regels van je luchtvaartmaatschappij, want die verschillen per maatschappij. Een klein verschil in formaat of gewicht kan er al voor zorgen dat je moet bijbetalen of dat je toch op ruimbagage aangewezen bent.

Fout 8: Zware spullen bovenop leggen

Zware items horen onderin je koffer, bij de wielen. Als je ze bovenop legt – denk aan boeken, toilettassen of elektronische apparaten – ligt het gewicht op je kleding. Dat veroorzaakt vouwen en kreukels, en maakt je koffer ook instabiel tijdens het rollen. Leg zwaardere spullen dus eerst in de koffer, plat en dicht bij de wieltjes. Daarbovenop leg je de lichtere kleding. Zo blijft je bagage beter in balans en komt alles netter aan. Reis je met handbagage? Dan geldt dit nog meer, omdat je tas vaak rechtop in het bagagevak staat.


📸 Handzame camera's voor je vakantiefoto's