ID.nl logo
Websites offline opslaan met Webrecorder
© PXimport
Huis

Websites offline opslaan met Webrecorder

Je hebt de favorietenfunctie in je browser om handige websites te bewaren voor later. Maar je moet dan wel online zijn én de website moet nog in de lucht zijn als je de site weer wilt bezoeken. Je kunt websites offline opslaan, zodat je ‘m altijd nog kunt raadplegen als een eigen archief. Wij gaan daarvoor aan de slag met Webrecorder.

1 Account

Met Webrecorder is het mogelijk om websites offline op te slaan. Je kunt de website dan in je browser of met een desktopapp offline rustig inzien en er doorheen bladeren, zoals je hem zelf hebt opgenomen. Je gaat ermee aan de slag op www.webrecorder.io. Hoewel het niet verplicht is, is het wel handig om eerst een account aan te maken op de website. Je krijgt dan 5 GB aan opslagruimte gratis om je webrecordings online te bewaren, voor als je dat handig vindt. Klik daarvoor rechtsboven op Sign up en vul de gevraagde gegevens in.

©PXimport

2 Collecties

Opnames op webrecorder.io kun je opdelen in collecties, zodat je ze eenvoudig kunt ordenen en terug kunt vinden. Een collectie is een verzameling van websiteopnames. Klik rechtsboven op My Collections om je verzamelingen in te zien. Standaard is er alleen een Default Collection. Klik erop om de opnames in een collectie te zien. Je maakt een nieuwe collectie aan door op de My Collections-pagina te klikken op New Collection. Vul bijvoorbeeld de naam in van de categorie of de website die je wilt opnemen en klik op Create. Je kunt eventueel een collectie openbaar maken om je verzameling met iemand anders te delen.

3 Opname

Nu we onze eerste collectie hebben, kunnen we beginnen met het opnemen van een website. Klik in je collectie op de knop New bij Recordings. Je kunt dan bovenaan de website intypen die je wilt opnemen. Ernaast vind je een knop (native) Chrome. Je kunt hier kiezen welke browser je wilt gebruiken: Chrome of Firefox. Klik op Start om te starten met het opnemen en blader naar de url of pagina’s die je graag wilt opslaan. Je sessie wordt continu opgeslagen, dus geen zorgen als je per ongeluk op een andere pagina terechtkomt.

©PXimport

4 Inloggen

Het handige aan Webrecorder is dat je ook zoals normaal kunt inloggen en de data die alleen na inloggen zichtbaar zijn, veilig vast kunt leggen in een opname. Wil je bijvoorbeeld iets van een sociaal medium in je archief hebben, dan log je simpelweg in op bijvoorbeeld Twitter of Facebook en blader je naar de betreffende pagina. Deze wordt dan automatisch opgeslagen en meegenomen. Webrecorder slaat geen informatie van het wachtwoordveld op, dus je kunt veilig je wachtwoorden invullen. Je kunt ook bijvoorbeeld een Google Docs-document openen en zo meenemen in een opname.

5 Scrollen

Tijdens een opnamesessie is het belangrijk dat je op een pagina scrolt. Soms worden elementen van een webpagina alleen geladen als ze in beeld komen dankzij JavaScript. Het is ook handig voor websites met een oneindige lijst van items; die waar steeds items bij komen als je (bijna) aan het einde bent. Webrecorder slaat dingen namelijk pas op als je ze echt ziet. Je kunt voor zulke situaties de optie Autoscroll gebruiken. Voor video’s en gifjes: klik op de afspeelknop, waarna ook die worden meegenomen en opgeslagen in de opnamesessie. Zodra je klaar bent, klik je rechts op Finish en kom je terug op de Collections-pagina.

©PXimport

6 Afspelen

Om je opname die je net gemaakt hebt af te spelen in de browser, klik je op een bookmark in de lijst, waarna de opgenomen pagina wordt geopend. Dit keer gebeurt dat niet vanaf de website zelf, maar wordt alles wat je ziet direct vanaf webrecorder.io geserveerd. Je kunt met de pijltjes naast de url van de opgenomen site op de webpagina door je opname bladeren. Door te kiezen voor Replaying zie je meer opties. Hier kun je onder andere deze url nog een keer opnemen, de url patchen (zodat eventueel nieuwe data worden gedownload of als er iets fout is gegaan) of de url nog een keer opnemen.

7 Bookmarks

Elke keer als je een pagina bezoekt in een opnamesessie, maakt webrecorder.io er een bookmark van: een bladwijzer. Hierdoor kun je op een later moment in de opnamesessie instappen om direct naar die betreffende pagina te gaan. Je kunt ook de opnamesessie in zijn geheel afspelen door de eerste bladwijzer te kiezen en er dan doorheen te bladeren. Je kunt bookmarks favoriet maken met de ster. Standaard is elke bookmark favoriet. Klik op het oogje boven in de tabel om items die niet favoriet zijn te verbergen.

©PXimport

8 Opties

Rechts in de zijbalk zie je de individuele opnames die je hebt gemaakt. Per opname kun je een aantal opties wijzigen door middel van de pictogrammen die je onder iedere opname ziet staan. Klik bijvoorbeeld op het potlood om de titel van de opname te wijzigen, klik op de downloadknop om je opgenomen opnamesessie offline te bewaren en klik op het pijltje om de opname naar een eventuele andere collectie te verplaatsen, mocht je hem in de verkeerde collectie hebben opgeslagen. Je ziet per opname ook het aantal bookmarks, dat zijn de individuele pagina’s die zijn opgeslagen.

9 Delen

Het kan handig zijn om je webrecorder-sessie met iemand anders te delen. Je moet je collectie dan eerst openbaar maken. Dat kun je achteraf nog doen op de collectiepagina door de schakelaar rechtsboven om te zetten bij Collection Public. Om dan je collectie te delen, kopieer je simpelweg de link van de collectie en stuur je die naar iemand anders. Je kunt ook een bookmark openen, daar de link van kopiëren en die direct delen met iemand anders, zodat diegene in een keer op de juiste pagina uitkomt. Je kunt een pagina ook embedden: open de bookmark en klik het deelicoon, daar vind je de Embed code.

©PXimport

10 Probleem

Het kan zijn dat er een probleem ontstaat tijdens het opnemen, bijvoorbeeld dat een website niet goed wordt weergegeven of dat bepaalde functies van de website niet werken. Je kunt in Webrecorder kiezen in welke browser de website wordt opgeslagen, door op (native) te klikken. Je kunt nu ook kiezen voor Firefox, dat beschikt over Java (wat bij de standaard-Chrome-opnemer niet het geval is). Lost dit je probleem niet op, dan kun je je probleem melden met de bugknop rechtsboven. Meld wat er niet klopt en verstuur het, mogelijk dat het dan in de toekomst wordt opgelost.

11 Desktopapp

Met de desktopapp van Webrecorder kun je sneller bladeren door je opnames. De applicatie is beschikbaar als Electron-app voor Windows, Linux en macOS. Je hoeft het programma niet te installeren, maar kunt het direct starten. Open het programma en klik op Load Web Archive om een gedownload webarchief te openen. Op de website klik je daarvoor op Download Collection. Pak de collectie uit met WinRAR of 7-Zip. Kies het warc-bestand in de app. Zodra je dat eenmaal hebt geopend, zie je de webinterface nu (offline) in deze app. Klik op een bookmark om de inhoud van het archief te bekijken.

©PXimport

12 Bladeren

De desktopapp werkt net als de webversie van Webercorder. Nadat je een website hebt geopend, kun je met de voor- en achteruitknoppen in de bovenste balk bladeren door de pagina’s in je collectie. Als je in de adresbalk klikt, zie je andere pagina’s in je collectie waar je direct naartoe kunt gaan of je kunt bladeren in de volgorde waarin ze zijn opgenomen met de pijltjes naast de adresbalk. Achter in de adresbalk zie je ook gelijk het tijdstip van de opname. Je kunt linksboven op het Webrecorder-icoon klikken om terug te gaan naar de bookmarks-pagina van het actieve archief.

13 Gedownload

Nadat je een collectie gedownload hebt, hebt getest met de Webrecorder-speler en gecontroleerd hebt of alles aanwezig is in je archief en goed is opgenomen, kun je de collectie online verwijderen om ruimte te besparen. Daarvoor ga je naar op webrecorder.io naar de betreffende collectie en klik je op de knop Delete Collection / Confirm Delete om deze te verwijderen. Je kunt zien hoeveel online opslagruimte je gebruikt door in de webinterface op je gebruikersnaam te klikken.

©PXimport

Warc-formaat

Archieven van webrecorder.io worden opgeslagen in het warc-formaat, dat staat voor Web ARChive. Dat formaat is speciaal bedoeld om data van ‘web crawls’ op te slaan, oftewel data die verzameld worden bij het bezoeken van een website. Handig is dat het formaat ook ondersteuning biedt voor secundaire inhoud, zoals wanneer de gegevens zijn verzameld, en de omstandigheden over hoe de data zijn verzameld. Het warc-formaat wordt nu door een groot aantal nationale bibliotheken ondersteund om websites in op te slaan.

In het volgende artikel gaan we onze eigen opslagruimte hosten. Dat artikel vind je hier.

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: