Uitrol van glasvezel in Nederland komt eindelijk op stoom
Het heeft enorm lang geduurd voor dat de aanleg van glasvezel in ons land op gang kwam, maar we kunnen nu eindelijk spreken van een goede uitrol. In 2020 is een recordaantal van 533.000 Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezel, waardoor bewoners gebruik kunnen maken van glasvezelinternet.
Het is een groot verschil met hoe het eerst was. In 2013 waren er nog 300.000 huishoudens die een nieuwe glasvezelverbinding kregen, in 2016 waren dat er juist minder, namelijk nog niet eens 50.000. Grotendeels is dit te wijten aan KPN. De telecomprovider legt het leeuwendeel aan van glasvezel in Nederland en nam daarvoor in 2014 Reggefiber over. Dat is het bedrijf dat fiber, zoals glasvezel ook wordt genoemd, aanlegt.
Waarschijnlijk heeft de uitrol van glasvezel lang op zich laten wachten om het een duur proces is. De kabels vallen mee, maar het graven en de laatste meters tot het huis zijn duur. Zeker in een land dat zo dicht bebouwd is. De stedelijke gebieden bieden wat dat betreft een enorme uitdaging. Bovendien betaalde glasvezel zich niet makkelijk terug, want veel huishoudens die wel de mogelijkheden hadden, namen geen glasvezel-abonnement af.
De reden? Wederom kosten, want veel internetproviders rekenen extra voor zo’n glasvezel-abonnement. In die tijd haalde glasvezel een snelheid tot 500 Mbit in download en upload. Inmiddels zijn er abonnementen met een snelheid tot 1 Gbit per seconde.
Nu gaat het allemaal beter met de uitrol. KPN heeft deze week toegezegd duizend dorpen (waaronder Zuidoostbeemster, Ankeveen en Grou) sneller op het glasvezelnetwerk aan te sluiten dan de planning voorschrijft. KPN en pensioenfonds ABP investeren hiervoor 1 miljard euro extra. Sowieso heeft het bedrijf het druk de komende tijd. De komende vijf jaar wil het 2,5 miljoen huishoudens aan glasvezel helpen. Volgens KPN is de vraag naar glasvezel enorm.
Toekomstplannen
Met het record van 533.000 huishoudens dat in 2020 op glasvezel zijn aangesloten heeft glasvezel in Nederland een flinke groeispurt doorgemaakt. Telecompaper schrijft dat momenteel bijna 3,7 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting hebben. Dat is 46 procent van de huizen in Nederland, waarvan 75 procent onder KPN valt.
Dat wil overigens niet zeggen dat 75 procent ook een abonnement heeft, of dat mensen met een abonnement op een glasvezelkabel van KPN ook KPN als provider hebben. Er zijn diverse providers die KPN betalen om gebruik te mogen maken van de infrastructuur.
©PXimport
Het plan van telecombedrijven is om in 2021 een nieuw record te zetten door 900.000 aansluitingen voor elkaar te boksen. Telecompaper denkt dat dit eerder rond de 700.000 ligt, aangezien er ongetwijfeld problemen zijn en er nog steeds wordt geworsteld met het coronavirus. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in 2025 zeven miljoen aansluitingen zijn. Dat is 84 procent van alle Nederlandse huishoudens.
Op dit moment wordt glasvezel aangelegd in plaats van kopernetwerken. KPN wil vanaf 2023 kopernetwerken gaan sluiten wanneer er glasvezelkabels liggen. Glasvezel biedt snellere en stabielere verbindingen omdat het licht razendsnel door het glas reist. Dat licht wordt vervolgens omgezet in elektrische signalen. De kabels kunnen wel 12 kilometer lang zijn en zijn buigzaam omdat het glas tot lange draden wordt getrokken, hierdoor is er minimaal signaalverlies.
Glasvezel is een bekende technologie sinds 1985. 97 procent van het Ziggosignaal loopt via glasvezel en biedt snelheden van 1.000 Mb per seconde voor gewone huishoudens en zelfs tot wel 10 GB per seconde voor de industrie.
Wanneer glasvezel bij jou?
Nieuwsgierig of er in jouw buurt al glasvezel ligt? Bekijk dan de glaskaart. Ligt er nog geen glasvezel in jouw wijk, dan kan het slim zijn om bij glasvezelpartijen na te vragen wanneer het de bedoeling is dat jouw wijk glasvezel krijgt. KPN’s glasvezelbedrijf heet KPN NetwerkNL, maar er is ook Delta Fiber Netwerk dat verbindingen levert voor Delta en Caiway. E-fiber is ook in diverse gemeentes actief als glasvezelpartij. Lukt het niet om informatie in te winnen bij deze partijen, dan kan een vraag uitzetten bij je gemeente helpen.