Tetheren met de Android
Gooi die dure dongle maar weg, want uw laptop kan ook via de mobiele telefoon internetten!
Een Android-telefoon heeft twee belangrijke eigenschappen: (1) u kunt er via het telecomnetwerk mee internetten en (2) er is een wifi-netwerkkaart. Een normaal gebruikte Android is nogal egoïstisch voor wat die wifi-netwerkkaart betreft, want het draadloze deel is er alleen om zelf nóg sneller te kunnen netwerken. Maar gelukkig is er een foefje waarmee u de Android kunt omtoveren tot een wifi-basisstation dat aan de ene kant via de telecomprovider contact heeft met internet en dat aan de andere kant draadloze netwerkmogelijkheden biedt aan – bijvoorbeeld – uw laptop. Dat betekent eenvoudig dat de laptop geen dongle meer nodig heeft om te kunnen internetten. En als u uw Android ook nog eens stroom laat afnemen van een usb-poort van uw laptop, kunnen ze het samen héél lang uithouden! Is dat een mooi huwelijk of niet?
©CIDimport
Stap 1:
Deze workshop is alleen uit te voeren met een Android-versie vanaf versie 2.2 (Froyo). Versie 2.2 is uitgebracht voor zo’n beetje alle moderne Android-telefoons en -tablets. Hebt u een eerdere versie van Android? Raadpleeg dan de website van de fabrikant van uw mobiele telefoon hoe u die kunt opwaarderen.
©CIDimport
Stap 2:
Via de Instellingen van het besturingssysteem van de Android gaan we naar Draadloos en netwerken. Op die plek krijgen we te maken met het begrip Draagbaar Wi-Fi-hotspot. Dat is, zult u merken, vergelijkbaar met een dongle, maar dan wel wat eenvoudiger uitgevoerd en ook wat multi-functioneler in het gebruik.
©CIDimport
Stap 3:
De volgende stap is het verzorgen van de instellingen van, zoals Froyo het noemt, de Draagbaar Wi-Fi-hotspot. De ssid (netwerknaam) en de beveiliging (de encryptiesleutel) moeten worden ingesteld. Ook zijn er wat mogelijkheden om aan mac-adres-filteren te doen, zodat u ongewenste netwerkkaarten kunt uitbannen.
©CIDimport
Stap 4:
De telefoon vertelt wat meer over de eigen wifi-opties. Uitgelegd wordt dat u uw mobiele internetverbinding kunt delen met bijvoorbeeld uw laptop. De telecomprovider gruwelt bij dit idee, maar kan er verder weinig aan doen. Wel even checken of u een onbeperkt internetabonnement hebt, anders kan de rekening opeens fors oplopen!
©CIDimport
Stap 5:
De ssid oftewel de netwerknaam wordt ingevoerd. Uiteraard kiest u hier voor een netwerknaam waarmee u uw eigen Android-telefoon eenvoudig kunt herkennen. Alhoewel?
Een meer cryptische netwerknaam is wellicht een beter idee, want u wilt natuurlijk ook weer niemand op een verkeerd idee brengen ...
©CIDimport
Stap 6:
We kiezen voor wpa-encryptie (Wi-Fi Protected Access) en de bijpassende en tevens unieke sleutel wordt ingesteld. De hier getoonde vorm van wpa (WPA-TKIP) wordt ondersteund door alle moderne wifi-apparaten en er is verder niets extra’s nodig.
©CIDimport
Stap 7:
Froyo houdt rekening met toegestane gebruikers. Als u de bijbehorende optie afvinkt, kijkt u – tijdens het aanmelden – mee met wat er gebeurt. Als de wifi-verbinding wordt gemaakt, dient u aan te geven dat het bijbehorende en per wifi-netwerkaart unieke mac-address bij een toegestaan draadloos apparaat hoort.
©CIDimport
Stap 8:
Gezien de – relatief lage – bandbreedte die u afneemt van het mobiele netwerk is het logisch dat het aantal wifi-verbindingen mag worden afgeknepen. Dat gebeurt hier. Meteen is wel duidelijk dat u één mobiele internetverbinding met meerdere gebruikers tegelijkertijd kunt delen. Dus ook thuis of op de camping te gebruiken!
©CIDimport
Stap 9:
Alles staat ingesteld en dus mag het wifi-basisstation in de lucht worden gebracht. Daarmee zijn we klaar op de Android en kunnen we overschakelen naar de laptop, tablet of mediaspeler! Alle apparaten met een wifi-netwerkkaart kunnen dus gebruikmaken van de Android als die op de bovenstaande manier is ingesteld.
©CIDimport
Stap 10:
Een kleine, maar voor wifi-kenners onnodige service van de Android. Hier de instructies die nodig zijn om via wifi te kunnen aankoppelen bij deze mobiele telefoon. Toch leuk gedaan, vindt u niet? Want ook de beginnende draadloze gebruiker weet nu wat er moet gebeuren om te kunnen internetten via wifi.
©CIDimport
Stap 11:
De Android is uit de lucht opgepikt door de Windows 7-laptop. Als de mobiele telefoon zich gedraagt als een volwaardig wifi-basisstation, dan kunnen we er op de standaard-Windows 7-manier aan koppelen. En dat is dan ook precies wat we gaan doen!
©CIDimport
Stap 12:
Op de Android hebben we aangegeven dat iedereen zich mag aanmelden en dat betekent dat slechts het juiste wpa-wachtwoord voldoende is om een wifi-verbinding met deze mobiele telefoon tot stand te brengen. Zo gezegd, zo gedaan ...
©CIDimport
Stap 13:
De Windows 7-laptop is nu volwaardig aangesloten op iets wat zojuist is herkend als een volwaardig wifi-basisstation. Een prima signaal en ook nog eens goed beveiligd met be-hulp van wpa. Een laptop nog eenvoudiger mobiel op internet te krijgen is er niet. De dongle-gebruikers weten wel wat hiermee wordt bedoeld!
©CIDimport
Stap 14:
Eens kijken wat Speedtest.nl weet te vertellen over de internetverbinding die we nu via het mobiele netwerk hebben opgezet. Op zich is er weinig mis met de getoonde 717 kbit/seconde oftewel 89,6 kByte/seconde downloadsnelheid. Dat kunt u vergelijken met traag adsl.
©CIDimport
Stap 15:
Er is nu één wifi-gebruiker aangesloten op deze Android. Let ook op het H-pictogram (hsdpa), dat vertelt op welke manier we op het mobiele netwerk zijn aangesloten. We kennen ook G (gprs) en 3G. De internet-snelheid die uw laptop wegzet is dus afhankelijk van de manier waarop de Android communiceert met de telecomprovider.
©CIDimport
Stap 16:
De Android laat zien dat er nu één gebruiker – dat kunnen er maximaal vier zijn – meedraait in het mobiel gemaakte wifi-netwerk. Dat zescijferige en unieke mac-adres nemen we ter controle mee naar de Windows 7-laptop waarmee de draadloze koppeling tot stand is gebracht.
©CIDimport
Stap 17:
Draadloos netwerken op een Windows 7-laptop. Zoals u ziet, wordt de Android herkend als een normaal wifi-basisstation. We hebben een prima 54 Mbit/seconde verbinding en we zien het eerder getoonde mac-adres netjes terug. Zoals gezegd, de daadwerkelijke internetsnelheid wordt natuurlijk bepaald door de mobiele internetverbinding.
©CIDimport
Stap 18:
Bij na vergeten te tonen. Froyo heeft, naast de uitgebreide wifi-mogelijkheden, ook nog usb-tethering. Daarvoor hoeft slechts de hier getoonde optie te worden ingeschakeld. Vervolgens de usb-kabel in een willekeurige pc steken en de alternatieve internetverbinding is een feit!
©CIDimport
Stap 19:
Usb-tethering in de praktijk. U kijkt naar Windows 7 dat de nieuwe usb-optie van de Android heeft opgepakt als een echte netwerkkaart. Uiteraard ingesteld op een Openbaar netwerk met een bijbehorend pictogram om het netjes te maken. De gewone netwerkkaart – die draait nog even mee – kan dus worden uitgeschakeld.
©CIDimport
Stap 20:
Zo toont de nieuwe usb-optie van de Android zichzelf als ‘netwerkkaart’. De getoonde snelheid is meer dan 400 Mbit/seconde, hetgeen aangeeft dat we op usb 2.0 zitten. In de praktijk werken we natuurlijk met de snelheid waarmee de Android het mobiele netwerk kan be-naderen. Tcp/ip is intussen volledig actief.