ID.nl logo
Synchroniseren via iCloud
© CIDimport
Huis

Synchroniseren via iCloud

Laptop, tablet en smartphone: we gebruiken tegenwoordig allerlei apparaten dwars door elkaar heen. Het is dan wel zo handig als elk apparaat onze belangrijke gegevens bevat en dat deze ook automatisch synchroon gehouden worden. Dat kan door iCloud van Apple te gebruiken – óók voor Windows!

 

©CIDimport

Mobiele apparaten zoals laptops, tablets en smart-phones raken snel inge-burgerd en nemen steeds meer de plek in van de traditionele desktop. Dat maakt ‘computeren’ erg flexibel. Want afhankelijk van  waar we zijn en wat we willen doen, pakken we er een geschikt apparaat bij. Zoals de smartphone wanneer  we onderweg zijn, een tablet om lek-ker mee op de bank te zitten en de laptop als bijvoorbeeld een groot scherm en echt toetsenbord handi-ger zijn. Omdat we steeds vaker met  een apparaat naar keuze werken, is het des te belangrijker dat we onze belangrijkste gegevens direct onder  handbereik hebben – zónder dat we ze eerst met de hand moeten verza-melen en overzetten naar elk appa-raat, want dan zijn we veel te omslachtig bezig. We willen overal onze gegevens hebben zonder er moeite voor te doen. Welnu, dat kan met de dienst iCloud van Apple.   

Synchronisatie

 Maakt u gebruik van een Mac, iPhone, of iPad, dan is het een eitje om  uw belangrijkste gegevens netjes  bijgewerkt te houden en ook voor een Windows pc zijn er handige mogelijkheden. Apple heeft hier namelijk een slimme synchronisatie-dienst voor bedacht: iCloud. Zolang er een internetverbinding is, worden uw gegevens – contactpersonen, afspraken, notities en nog veel meer – netjes over en weer up to date gehouden. Zelfs met de iPod Touch werkt het, maar omdat dit  hetzelfde gaat als met een iPhone, noemen we dat apparaatje verder niet meer. Verandert u bijvoorbeeld contactpersonen of afspraken op de iPhone, dan zijn deze wijzigingen vlak erna vanzelf op uw iPad of Mac te zien – en andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Houd u met het programma Notities een boodschappenlijstje of andere to do-lijstjes bij op iPad of Mac? Een papieren lijstje blijft al snel ongebruikt thuis liggen, maar zodra u nu toevallig in de buurt van een supermarkt of de bouwmarkt bent, pakt u er gewoon uw iPhone erbij en ziet u meteen wat u allemaal moet meenemen.  

Beginnen met iCloud

 Om gegevens via iCloud te synchro-niseren, hebt u minimaal twee apparaten nodig. Logisch, want anders valt er weinig uit te wisselen. Dat kunnen een iPhone en een iPad zijn, een iPhone en een Mac, een iPad en een Windows pc, maar er zijn nog heel veel andere combinaties mogelijk. Het werkt bijvoorbeeld ook prima als u zowel een iPhone, iPad, Mac en een pc in huis hebt en zelfs tussen iPhones en iPads onderling. De gegevensuitwisseling verloopt via internet, dus een databundel is wel zo handig als u ook onderweg gegevens wilt uitwisselen. Uiteraard kunt u iCloud thuis en op andere locaties prima via een wifi-net-werk gebruiken; het werkt dus ook met een iPad die geen sim-kaart heeft. Sommige gegevens synchroniseren niet via het mobiele telefoonnetwerk, maar alleen als er verbinding met een wifi-netwerk is. Dan gaat het om grote bestanden zoals foto’s, die anders onnodig uw databundel zouden uitputten.  

Vereiste softwareversies

 Om iCloud te gebruiken, hebt u een iPhone of iPad met minimaal IOS versie 5 nodig. IOS is het besturingssysteem van Apple dat op deze mobiele apparaten draait. Als u ook gegevens met een Mac wilt uitwisselen, is daarop Mac OS X Lion versie 10.7.2 of later nodig. iCloud is zelfs te gebrui-ken op een Windows pc, mits u minimaal Windows Vista gebruikt. U moet wel een (gratis!) programma van Apple op de pc installeren: iCloud Control Panel, dat we uiteraard ook in dit artikel bespreken. Er wordt regelmatig nieuwe functionaliteit aan iCloud toegevoegd. Om daar optimaal gebruik van te maken, hebt u de meest recente versie van IOS of Mac OS X nodig. Updaten van apparaten blijft daarom belangrijk. iCloud is namelijk een vast onderdeel van het besturingssysteem en is niet los te installere  

iCloud activeren

 Inschakelen van iCloud is bijzonder eenvoudig en zodra het eenmaal aanstaat, hebt u er eigenlijk geen omkijken meer naar. Hebt u een nieuwe iPhone of iPad gekocht, dan doorloopt u bij het inschakelen altijd een aantal stappen voordat het apparaat helemaal gebruiksklaar is. Eén van de vragen die bij de inge-bruikname gesteld wordt, is of u van iCloud gebruik wilt maken. U hoeft dan alleen maar Gebruik iCloud aan te tikken en alles wordt netjes voor u geregeld. Voor het aanmelden bij deze dienst gebruikt u het Apple ID dat u bijvoorbeeld ook gebruikt om (gratis of betaalde) apps op het apparaat te zetten. Het is dus niet nodig nog eens apart een registratie te doorlopen. Het aanmelden van een apparaat bij iCloud is eenmalig. De volgende keer dat u deze iPhone of iPad aanzet, zal de vraag dan ook niet meer verschijnen. Hebt u al lan-ger een iPhone of iPad, maar maakte u tot nu toe nog geen gebruik van iCloud, dan schakelt u de dienst eenvoudig in. Dat kan door naar de app Instellingen op het hoofd-scherm te gaan, in de linkerkolom op het onderdeel iCloud te tikken en u aan te melden met uw Apple-ID.  

Onderdelen selecteren

Direct na het aanmelden bij iCloud geeft u aan welke gegevens u tussen uw apparaten wilt synchroniseren en welke niet. De keuzes die u maakt gelden alleen voor dit ene apparaat. Dus hebt u zowel een iPhone als een iPad, dan bezoekt u het onderdeel iCloud van de app Instellingen op beide apparaten en geeft er uw keuzes aan. Ook later kunt u onderdelen nog activeren of weer uitschakelen door naar de iCloud-instellingen te gaan. Heel veel apps die Apple heeft gemaakt en die standaard op uw iPhone en iPad aanwezig zijn, kunnen gege-vens synchroniseren via iCloud: Contacten, Agenda, Herinneringen, Notities en Safari bijvoorbeeld. Van-daar dat u er bij de iCloud-instellin-gen veel van terugziet. Gebruikt u bijvoorbeeld de app Contacten of Agenda en wijzigt u een contactper-soon of voegt u een afspraak toe, dan komen deze gegevens in een oogwenk terecht op de andere appa-raten waarop u iCloud geactiveerd hebt. Ook bladwijzers in Safari zijn elukkig geen ramp. Zodra er weer contact is, vindt synchronisatie als-nog plaats.  

iCloud in de browser

Er bestaat nog een heel andere manier om gegevens te bekijken die zich in iCloud bevinden en dat is via iCloud.com. Zodra u zich hier met uw Apple ID en wachtwoord hebt aangemeld, staan onder andere de contacten, afspra-ken, notities en herinneringen tot uw beschikking. Ze zijn niet alleen maar te bekijken: ook aanpassen mag, waarna de wijzigingen op al uw apparaten zullen verschijnen. Verder kunt u zien welke bestanden van de apps Pages, Num-bers en Keynote in iCloud zitten opgeslagen. Bekijken of bewerken via de website kan niet, maar de bestanden zijn wel op de computer binnen te halen in een formaat naar keuze. Ook uploaden van bestanden is mogelijk.    

Fotostream

Met smartphones worden veel leuke foto’s gemaakt. Geen wonder, want de ingebouwde camera’s worden steeds beter en het scheelt weer een los apparaat (aanschaffen en) mee-nemen. Dankzij iCloud hoeft u de nieuwste mobiele foto’s thuis niet meer via een kabeltje naar pc of Mac over te zetten. Dit kan draadloos via iCloud. Ga op het hoofdscherm van uw iPhone of iPad maar eens naar de app Instellingen en zet onder iCloud / Fotostream de optie Mijn fotostream aan. Vanaf dat moment worden de nieuwste foto’s automa-tisch naar iCloud opgestuurd zodra er verbinding met een wifi-netwerk is en verschijnen ze even later van-zelf op uw andere iCloud-apparaten. Dus maakt u onderweg een paar leuke foto’s, dan begint uw iPhone thuis (of op het werk, bij een kennis, noem maar op) aangekomen meteen met het overzetten zodra het appa-raat met een draadloos netwerk ver-bonden is. Tegen de tijd dat u de iPad van tafel pakt of uw Mac aan-zet, stromen daar in een mum van tijd de nieuwste beelden op binnen.   

iCloud op de Mac

 We noemden al dat u ook met een Mac prima gebruik kunt maken van de mogelijkheden van iCloud. Tot voor kort was het nut nog wat beperkt, maar sinds de nieuwste versie OS X Mountain Lion (versie 10.8) draait de Mac volledig mee in het hele iCloud-verhaal. Wilt u iCloud inschakelen, dan start u de app Systeemvoorkeuren op. Dat kan onderin via het Dock, of u klikt links bovenin op het Apple-pictogram en kiest de optie Systeemvoorkeuren. Daarna klikt u onder het kopje Internet en draadloos op iCloud. U meld zich weer aan met uw Apple ID en geeft net als op een iPad of iPho-ne aan welke gegevens u wilt uitwis-selen. Om uw mobiele foto’s auto-matisch op de Mac te ontvangen, start u het programma iPhoto op (aangenomen dat u dat hebt gekocht of gehad) en kiest in de menubalk de optie iPhoto / Voorkeuren. Ga dan naar tabblad Fotostream en zet een vinkje bij Mijn fotostream en bij Importeer automatisch. Eventueel kunt u met Upload automatisch ook nog eens foto’s uit iPhoto zelf aan fotostream toevoegen, zodat ze op uw iPhone en iPad zijn te bekijken.   

Windows en iCloud

 Zelfs met een Windows pc is iCloud te gebruiken, al kunt u dan niet evenveel synchroniseren als tussen Apple-apparatuur. Allereerst moet u een gratis programma van Apple installeren. Dit iCloud Configuratiescherm (iCloud Control Panel in de Engelse versie) haalt u hier op: support.apple.com/kb/DL1455. Het is zelfs geschikt voor Windows 8. Na installeren vinkt u aan wat u wilt synchroniseren, zoals de blad-wijzers met Safari of Internet Explo-rer en uw foto’s uit de Fotostream. Ook contactgegevens, agenda’s en taken kunt u netjes gelijk houden, mits u Microsoft Office 2007 of 2010 op de pc geïnstalleerd hebt. Hebt u geen Office, dan kunt u hier-voor altijd nog via een gewone browser terecht op de website iCloud.com (zie kader). Als u Fotostream op de pc wilt inschakelen, wijst u een map aan waarin de mobiele foto’s van uw iPhone of iPad neergezet mogen worden. Eventueel kunt u nog een map aan-wijzen voor pc-foto’s die u aan Foto-stream wilt toevoegen: die verschij-nen dan vanzelf op uw mobiele apparaten. Om uw iCloud-instellingen later nog eens in te zien of ze te wijzigen, kunt u terecht in het systeemvak (uiterst rechts in de Windows-taakbalk). Daar vindt u het programma als iCloud-picto-gram terug.  

Apps en iCloud

 Ook veel apps van Apple die in de App Store te koop zijn kunnen gege-vens synchroniseren via iCloud. Zoals de tekstverwerker Pages, het rekenprogramma Numbers en pre-sentatie-hulp Keynote. De eerste keer dat u zo’n app opstart, wordt gevraagd of u iCloud wilt gebruiken voor uw documenten. Wilt u later uw keuze nog aanpassen, dan zoekt u in de app Instellingen van de iPho-ne of iPad de betreffende app op in de lijst en zet iCloud aan of weer uit. Zodoende kunt u thuis of op het werk op de Mac aan een document werken met het programma Pages en vervolgens in de trein verdergaan met de app Pages op de iPhone of de iPad. Op de Mac geeft u bij het opslaan van een nieuw document aan of u deze op de Mac wilt opslaan of in iCloud. Online opslagruimte en backups Om gegevens te synchroniseren via iCloud is online opslagruimte nodig. Van Apple krijgt u vijf gigabyte gra-tis. Hoeveel ruimte er momenteel in gebruik en nog vrij is, kunt u op een IOS-apparaat via Instellingen / iCloud nalezen bij het onderdeel Opslag en reservekopie. Tikt u op Beheer opslag dan is het ruimtebe-slag ook nog eens per app te zien. Vijf gigabyte lijkt misschien een zee aan ruimte, maar het vliegt er door-heen als u onderaan het scherm Opslag en reservekopie de optie iCloud-reservekopie aanzet. Dan wordt de backup van de iPhone of iPad namelijk ook in iCloud opgeslagen, zodra het apparaat aan net-stroom hangt en er verbinding met een wifi-netwerk is. Zo’n backup vreet online schijfruimte en wie zowel een iPhone als een iPad in huis heeft, is dan snel door de opslagruimte heen. Ruimte bijko-pen kan met Wijzig opslagabonne-ment, maar u kunt er ook (en goed-koper) voor kiezen de backups op uw eigen computer te maken. Ook dat kan tegenwoordig draadloos via iTunes.  

Steeds meer mogelijk

 Apple breidt de mogelijkheden van iCloud ieder jaar verder uit en er is nu al te veel om in één artikel te bespreken. Zo is het bijvoorbeeld al langer mogelijk om de bladwijzers van Safari te synchroniseren, zodat ze op Mac, iPhone, iPad en pc pre-cies hetzelfde zijn. Ook de Leeslijst (websites door u gemarkeerd om later te lezen) is op elk apparaat beschikbaar en zelfs alle geopende tabbladen worden gesynchroni-seerd. De app Berichten is kort gele-den aan iCloud toegevoegd. Dit betekent dat u een gesprek op het ene apparaat kunt starten om het daarna op een ander apparaat voort te zetten. Dus bent u onderweg begonnen op de iPhone, dan kunt u daar thuis of op kantoor naadloos mee doorgaan op de Mac of een iPad.  Tekst: Kees Krick 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 3 jaargang 2013

 

▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.