Synchroniseren via iCloud
Laptop, tablet en smartphone: we gebruiken tegenwoordig allerlei apparaten dwars door elkaar heen. Het is dan wel zo handig als elk apparaat onze belangrijke gegevens bevat en dat deze ook automatisch synchroon gehouden worden. Dat kan door iCloud van Apple te gebruiken – óók voor Windows!
©CIDimport
Mobiele apparaten zoals laptops, tablets en smart-phones raken snel inge-burgerd en nemen steeds meer de plek in van de traditionele desktop. Dat maakt ‘computeren’ erg flexibel. Want afhankelijk van waar we zijn en wat we willen doen, pakken we er een geschikt apparaat bij. Zoals de smartphone wanneer we onderweg zijn, een tablet om lek-ker mee op de bank te zitten en de laptop als bijvoorbeeld een groot scherm en echt toetsenbord handi-ger zijn. Omdat we steeds vaker met een apparaat naar keuze werken, is het des te belangrijker dat we onze belangrijkste gegevens direct onder handbereik hebben – zónder dat we ze eerst met de hand moeten verza-melen en overzetten naar elk appa-raat, want dan zijn we veel te omslachtig bezig. We willen overal onze gegevens hebben zonder er moeite voor te doen. Welnu, dat kan met de dienst iCloud van Apple.
Synchronisatie
Maakt u gebruik van een Mac, iPhone, of iPad, dan is het een eitje om uw belangrijkste gegevens netjes bijgewerkt te houden en ook voor een Windows pc zijn er handige mogelijkheden. Apple heeft hier namelijk een slimme synchronisatie-dienst voor bedacht: iCloud. Zolang er een internetverbinding is, worden uw gegevens – contactpersonen, afspraken, notities en nog veel meer – netjes over en weer up to date gehouden. Zelfs met de iPod Touch werkt het, maar omdat dit hetzelfde gaat als met een iPhone, noemen we dat apparaatje verder niet meer. Verandert u bijvoorbeeld contactpersonen of afspraken op de iPhone, dan zijn deze wijzigingen vlak erna vanzelf op uw iPad of Mac te zien – en andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Houd u met het programma Notities een boodschappenlijstje of andere to do-lijstjes bij op iPad of Mac? Een papieren lijstje blijft al snel ongebruikt thuis liggen, maar zodra u nu toevallig in de buurt van een supermarkt of de bouwmarkt bent, pakt u er gewoon uw iPhone erbij en ziet u meteen wat u allemaal moet meenemen.
Beginnen met iCloud
Om gegevens via iCloud te synchro-niseren, hebt u minimaal twee apparaten nodig. Logisch, want anders valt er weinig uit te wisselen. Dat kunnen een iPhone en een iPad zijn, een iPhone en een Mac, een iPad en een Windows pc, maar er zijn nog heel veel andere combinaties mogelijk. Het werkt bijvoorbeeld ook prima als u zowel een iPhone, iPad, Mac en een pc in huis hebt en zelfs tussen iPhones en iPads onderling. De gegevensuitwisseling verloopt via internet, dus een databundel is wel zo handig als u ook onderweg gegevens wilt uitwisselen. Uiteraard kunt u iCloud thuis en op andere locaties prima via een wifi-net-werk gebruiken; het werkt dus ook met een iPad die geen sim-kaart heeft. Sommige gegevens synchroniseren niet via het mobiele telefoonnetwerk, maar alleen als er verbinding met een wifi-netwerk is. Dan gaat het om grote bestanden zoals foto’s, die anders onnodig uw databundel zouden uitputten.
Vereiste softwareversies
Om iCloud te gebruiken, hebt u een iPhone of iPad met minimaal IOS versie 5 nodig. IOS is het besturingssysteem van Apple dat op deze mobiele apparaten draait. Als u ook gegevens met een Mac wilt uitwisselen, is daarop Mac OS X Lion versie 10.7.2 of later nodig. iCloud is zelfs te gebrui-ken op een Windows pc, mits u minimaal Windows Vista gebruikt. U moet wel een (gratis!) programma van Apple op de pc installeren: iCloud Control Panel, dat we uiteraard ook in dit artikel bespreken. Er wordt regelmatig nieuwe functionaliteit aan iCloud toegevoegd. Om daar optimaal gebruik van te maken, hebt u de meest recente versie van IOS of Mac OS X nodig. Updaten van apparaten blijft daarom belangrijk. iCloud is namelijk een vast onderdeel van het besturingssysteem en is niet los te installere
iCloud activeren
Inschakelen van iCloud is bijzonder eenvoudig en zodra het eenmaal aanstaat, hebt u er eigenlijk geen omkijken meer naar. Hebt u een nieuwe iPhone of iPad gekocht, dan doorloopt u bij het inschakelen altijd een aantal stappen voordat het apparaat helemaal gebruiksklaar is. Eén van de vragen die bij de inge-bruikname gesteld wordt, is of u van iCloud gebruik wilt maken. U hoeft dan alleen maar Gebruik iCloud aan te tikken en alles wordt netjes voor u geregeld. Voor het aanmelden bij deze dienst gebruikt u het Apple ID dat u bijvoorbeeld ook gebruikt om (gratis of betaalde) apps op het apparaat te zetten. Het is dus niet nodig nog eens apart een registratie te doorlopen. Het aanmelden van een apparaat bij iCloud is eenmalig. De volgende keer dat u deze iPhone of iPad aanzet, zal de vraag dan ook niet meer verschijnen. Hebt u al lan-ger een iPhone of iPad, maar maakte u tot nu toe nog geen gebruik van iCloud, dan schakelt u de dienst eenvoudig in. Dat kan door naar de app Instellingen op het hoofd-scherm te gaan, in de linkerkolom op het onderdeel iCloud te tikken en u aan te melden met uw Apple-ID.
Onderdelen selecteren
Direct na het aanmelden bij iCloud geeft u aan welke gegevens u tussen uw apparaten wilt synchroniseren en welke niet. De keuzes die u maakt gelden alleen voor dit ene apparaat. Dus hebt u zowel een iPhone als een iPad, dan bezoekt u het onderdeel iCloud van de app Instellingen op beide apparaten en geeft er uw keuzes aan. Ook later kunt u onderdelen nog activeren of weer uitschakelen door naar de iCloud-instellingen te gaan. Heel veel apps die Apple heeft gemaakt en die standaard op uw iPhone en iPad aanwezig zijn, kunnen gege-vens synchroniseren via iCloud: Contacten, Agenda, Herinneringen, Notities en Safari bijvoorbeeld. Van-daar dat u er bij de iCloud-instellin-gen veel van terugziet. Gebruikt u bijvoorbeeld de app Contacten of Agenda en wijzigt u een contactper-soon of voegt u een afspraak toe, dan komen deze gegevens in een oogwenk terecht op de andere appa-raten waarop u iCloud geactiveerd hebt. Ook bladwijzers in Safari zijn elukkig geen ramp. Zodra er weer contact is, vindt synchronisatie als-nog plaats.
iCloud in de browser
Er bestaat nog een heel andere manier om gegevens te bekijken die zich in iCloud bevinden en dat is via iCloud.com. Zodra u zich hier met uw Apple ID en wachtwoord hebt aangemeld, staan onder andere de contacten, afspra-ken, notities en herinneringen tot uw beschikking. Ze zijn niet alleen maar te bekijken: ook aanpassen mag, waarna de wijzigingen op al uw apparaten zullen verschijnen. Verder kunt u zien welke bestanden van de apps Pages, Num-bers en Keynote in iCloud zitten opgeslagen. Bekijken of bewerken via de website kan niet, maar de bestanden zijn wel op de computer binnen te halen in een formaat naar keuze. Ook uploaden van bestanden is mogelijk.
Fotostream
Met smartphones worden veel leuke foto’s gemaakt. Geen wonder, want de ingebouwde camera’s worden steeds beter en het scheelt weer een los apparaat (aanschaffen en) mee-nemen. Dankzij iCloud hoeft u de nieuwste mobiele foto’s thuis niet meer via een kabeltje naar pc of Mac over te zetten. Dit kan draadloos via iCloud. Ga op het hoofdscherm van uw iPhone of iPad maar eens naar de app Instellingen en zet onder iCloud / Fotostream de optie Mijn fotostream aan. Vanaf dat moment worden de nieuwste foto’s automa-tisch naar iCloud opgestuurd zodra er verbinding met een wifi-netwerk is en verschijnen ze even later van-zelf op uw andere iCloud-apparaten. Dus maakt u onderweg een paar leuke foto’s, dan begint uw iPhone thuis (of op het werk, bij een kennis, noem maar op) aangekomen meteen met het overzetten zodra het appa-raat met een draadloos netwerk ver-bonden is. Tegen de tijd dat u de iPad van tafel pakt of uw Mac aan-zet, stromen daar in een mum van tijd de nieuwste beelden op binnen.
iCloud op de Mac
We noemden al dat u ook met een Mac prima gebruik kunt maken van de mogelijkheden van iCloud. Tot voor kort was het nut nog wat beperkt, maar sinds de nieuwste versie OS X Mountain Lion (versie 10.8) draait de Mac volledig mee in het hele iCloud-verhaal. Wilt u iCloud inschakelen, dan start u de app Systeemvoorkeuren op. Dat kan onderin via het Dock, of u klikt links bovenin op het Apple-pictogram en kiest de optie Systeemvoorkeuren. Daarna klikt u onder het kopje Internet en draadloos op iCloud. U meld zich weer aan met uw Apple ID en geeft net als op een iPad of iPho-ne aan welke gegevens u wilt uitwis-selen. Om uw mobiele foto’s auto-matisch op de Mac te ontvangen, start u het programma iPhoto op (aangenomen dat u dat hebt gekocht of gehad) en kiest in de menubalk de optie iPhoto / Voorkeuren. Ga dan naar tabblad Fotostream en zet een vinkje bij Mijn fotostream en bij Importeer automatisch. Eventueel kunt u met Upload automatisch ook nog eens foto’s uit iPhoto zelf aan fotostream toevoegen, zodat ze op uw iPhone en iPad zijn te bekijken.
Windows en iCloud
Zelfs met een Windows pc is iCloud te gebruiken, al kunt u dan niet evenveel synchroniseren als tussen Apple-apparatuur. Allereerst moet u een gratis programma van Apple installeren. Dit iCloud Configuratiescherm (iCloud Control Panel in de Engelse versie) haalt u hier op: support.apple.com/kb/DL1455. Het is zelfs geschikt voor Windows 8. Na installeren vinkt u aan wat u wilt synchroniseren, zoals de blad-wijzers met Safari of Internet Explo-rer en uw foto’s uit de Fotostream. Ook contactgegevens, agenda’s en taken kunt u netjes gelijk houden, mits u Microsoft Office 2007 of 2010 op de pc geïnstalleerd hebt. Hebt u geen Office, dan kunt u hier-voor altijd nog via een gewone browser terecht op de website iCloud.com (zie kader). Als u Fotostream op de pc wilt inschakelen, wijst u een map aan waarin de mobiele foto’s van uw iPhone of iPad neergezet mogen worden. Eventueel kunt u nog een map aan-wijzen voor pc-foto’s die u aan Foto-stream wilt toevoegen: die verschij-nen dan vanzelf op uw mobiele apparaten. Om uw iCloud-instellingen later nog eens in te zien of ze te wijzigen, kunt u terecht in het systeemvak (uiterst rechts in de Windows-taakbalk). Daar vindt u het programma als iCloud-picto-gram terug.
Apps en iCloud
Ook veel apps van Apple die in de App Store te koop zijn kunnen gege-vens synchroniseren via iCloud. Zoals de tekstverwerker Pages, het rekenprogramma Numbers en pre-sentatie-hulp Keynote. De eerste keer dat u zo’n app opstart, wordt gevraagd of u iCloud wilt gebruiken voor uw documenten. Wilt u later uw keuze nog aanpassen, dan zoekt u in de app Instellingen van de iPho-ne of iPad de betreffende app op in de lijst en zet iCloud aan of weer uit. Zodoende kunt u thuis of op het werk op de Mac aan een document werken met het programma Pages en vervolgens in de trein verdergaan met de app Pages op de iPhone of de iPad. Op de Mac geeft u bij het opslaan van een nieuw document aan of u deze op de Mac wilt opslaan of in iCloud. Online opslagruimte en backups Om gegevens te synchroniseren via iCloud is online opslagruimte nodig. Van Apple krijgt u vijf gigabyte gra-tis. Hoeveel ruimte er momenteel in gebruik en nog vrij is, kunt u op een IOS-apparaat via Instellingen / iCloud nalezen bij het onderdeel Opslag en reservekopie. Tikt u op Beheer opslag dan is het ruimtebe-slag ook nog eens per app te zien. Vijf gigabyte lijkt misschien een zee aan ruimte, maar het vliegt er door-heen als u onderaan het scherm Opslag en reservekopie de optie iCloud-reservekopie aanzet. Dan wordt de backup van de iPhone of iPad namelijk ook in iCloud opgeslagen, zodra het apparaat aan net-stroom hangt en er verbinding met een wifi-netwerk is. Zo’n backup vreet online schijfruimte en wie zowel een iPhone als een iPad in huis heeft, is dan snel door de opslagruimte heen. Ruimte bijko-pen kan met Wijzig opslagabonne-ment, maar u kunt er ook (en goed-koper) voor kiezen de backups op uw eigen computer te maken. Ook dat kan tegenwoordig draadloos via iTunes.
Steeds meer mogelijk
Apple breidt de mogelijkheden van iCloud ieder jaar verder uit en er is nu al te veel om in één artikel te bespreken. Zo is het bijvoorbeeld al langer mogelijk om de bladwijzers van Safari te synchroniseren, zodat ze op Mac, iPhone, iPad en pc pre-cies hetzelfde zijn. Ook de Leeslijst (websites door u gemarkeerd om later te lezen) is op elk apparaat beschikbaar en zelfs alle geopende tabbladen worden gesynchroni-seerd. De app Berichten is kort gele-den aan iCloud toegevoegd. Dit betekent dat u een gesprek op het ene apparaat kunt starten om het daarna op een ander apparaat voort te zetten. Dus bent u onderweg begonnen op de iPhone, dan kunt u daar thuis of op kantoor naadloos mee doorgaan op de Mac of een iPad. Tekst: Kees Krick
Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 3 jaargang 2013