ID.nl logo
Philips Hue tap - Een lichtknopje voor Hue
© PXimport
Huis

Philips Hue tap - Een lichtknopje voor Hue

Met Hue verkoopt Philips een uitstekend systeem waarmee je lampen via je smartphone bedient. Met de Hue tap voegt Philips daar gek genoeg juist een fysieke lichtschakelaar aan toe. Een handige toevoeging?

Philips Hue is een verlichtingssysteem waarmee je lampen kunt bedienen met je iPhone of Android-smartphone. Behalve draadloze bediening van je lampen kun je met Hue je kamer ook letterlijk in alle kleuren van de regenboog verlichten en de verlichting automatisch aan laten gaan. Lees ook: Zo bedien je je huis met een tablet.

Een voordeel van de Philips Hue-lampen is dat deze aangaan in de standaardkleur nadat de stroom is onderbroken. Concreet houdt dit in dat een lamp die is aangesloten in een plafondarmatuur nog steeds reageert op de wandschakelaar. Doe de schakelaar even uit en aan, en je lamp gaat gewoon aan. Handig als je smartphone even niet voorhanden is, je zit dan in ieder geval niet in het donker.

Voor simpele ruimtes, zoals een hal of de slaapkamer, voldoet de mogelijkheid om de lamp in te schakelen met een stroomonderbreking uitstekend. Toch zal dit niet in alle situaties afdoende zijn. Vooral in grotere huiskamers zijn plafondarmaturen verbonden met verschillende wandschakelaars die niet noodzakelijkerwijs bij elkaar gegroepeerd zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over Hue-lampen die je in staande of andere armaturen hebt gedraaid zonder wandschakelaar. De Hue tap moet een oplossing zijn voor dit bedieningsprobleem.

Draadloos aan de muur

De Hue tap doet met zijn ronde vormgeving een beetje denken aan een thermostaat. De tap is vervaardigd uit wit glanzend kunststof met een buitenring van zilverkleurig kunststof. Je kunt hem aan een muur bevestigen middels meegeleverde plakstrips of door twee gaatjes te boren. Het maakt niet uit waar je hem ophangt. De schakelaar werkt draadloos en hoeft niet te worden aangesloten op het lichtnet. De Hue tap is eenvoudig te ontgrendelen van de grondplaat, dus je kunt ook overwegen hem te gebruiken als een losse draadloze afstandsbediening.

©PXimport

Je bevestigt de Hue tap eenvoudig aan de muur.

Kinetische schakelaar

Voordat we ingaan op de mogelijkheden, willen we even stilstaan bij de meest opmerkelijke eigenschap: de Hue tap heeft geen batterijen of accu. Dat gegeven is voor een lichtschakelaar waarschijnlijk niet zo opzienbarend, maar het is wel opmerkelijk als je weet dat de Hue tap volledig draadloos zijn werk doet en gebruikmaakt van ZigBee-radiocommunicatie om zijn commando's te versturen.

Het geheim zit hem in de kinetische knoppen. Deze knoppen produceren op het moment dat je ze indrukt genoeg energie om de commando's te versturen. In de praktijk hebben de knoppen hierdoor een duidelijke klik en moet je ze redelijk ver indrukken. Het principe is vergelijkbaar met de knijpkat-zaklamp.

Testomgeving

Wij hebben de Hue tap getest bij een Hue-systeem met de volgende configuratie: we hebben twee plafondarmaturen die ieder voorzien zijn van een Hue-lamp. Daarnaast hebben we twee staande armaturen die ieder voorzien zijn van twee Hue-lampen. We hebben in de Hue-app naast diverse kleurscènes ook drie scènes aangemaakt waarmee we onze kamer kunnen verlichten in de normale kleurtemperatuur van circa 2700K. Scène 1 zet de twee plafondarmaturen aan, scène 2 zet de eerste staande lamp aan en scène 3 zet de tweede staande lamp aan.

Scénes of uitschakelen

De Hue tap heeft vier knoppen. Deze kun je allemaal gebruiken om een scene in te schakelen of om lampen uit te schakelen. Standaard is knop 1 zo geprogrammeerd dat al je Hue-lampen uitgaan terwijl je aan de overige drie knoppen scènes kun toewijzen.

Wij hebben de standaardfunctionaliteit van knop 1 behouden, maar je kunt ook zelf kiezen welke Hue-lampen uitgaan. Dat is handig als je Hue-lampen in meerdere kamers hebt. De overige drie knoppen hebben we gekoppeld aan de drie eerder genoemde scènes. Zo hebben we controle over welke lampen aangaan en kunnen we alle lampen in één keer uitschakelen.

Helaas kun je de lampen dus niet per scène uitschakelen. Het zou eigenlijk handiger zijn als je (optioneel) een scène weer kunt uitschakelen door op dezelfde knop te drukken. Willen we een losse scène in onze configuratie weer uitschakelen, dan hebben we onze smartphone nodig. We zouden er wel voor kunnen kiezen om onze lampen bijvoorbeeld te verdelen over twee scènes zodat we twee knoppen over hebben die de lampen van de individuele scènes weer uit kunnen schakelen.

©PXimport

Je kent via de app scènes eenvoudig toe aan een knop.

Geen helderheidsbediening

Iets wat we missen is de mogelijkheid om de helderheid van de lampen in te stellen. Dat is jammer, want oudere afstandsbedieningen voor Philips' LivingWhites of LivingColors hebben deze mogelijkheid via een instelring wel. Je kunt deze oudere afstandsbedieningen via een truc zelfs aan het Hue-systeem koppelen waarbij de helderheidsregeling probleemloos werkt.

Via een dergelijke afstandsbediening kun je geen scènes oproepen zoals bij de Hue tap, maar je kunt wel lampen in- en uitschakelen en de helderheid bedienen. Je kunt, als je verschillende helderheden wilt via de Hue tap, dit wel voor elkaar krijgen door je lampen niet in groepen te verdelen zoals wij hebben gedaan, maar drie scènes aan te maken waar al je lampen in zijn opgenomen. Die drie scènes geef je dan ieder een andere helderheid zodat je drie helderheidsinstellingen krijgt.

Uiteraard kun je de knoppen ook totaal anders gebruiken dan wij doen. Je zou bijvoorbeeld scènes in verschillende kleuren kunnen koppelen aan de knoppen, zodat je met een druk op de knop een gele, rode, blauwe of groene woonkamer hebt. Je merkt dat er dus best veel mogelijk is, maar je moet wel goed nadenken over wat je belangrijk vindt.

©PXimport

De Hue tap naast een oudere LivingWhites-afstandsbediening met helderheidsring, die wij zelf gebruiken in combinatie met Hue.

Conclusie

De Hue tap werkt prima, maar is met vier knoppen uiteraard functioneel wel gelimiteerd ten opzichte van de app. Wij zien het vooral als een product voor de huiskamer of een andere grote ruimte die je in één keer wilt verlichten. Zo kun je Hue-lampen, die verdeeld zijn over plafondarmaturen en staande armaturen, zonder smartphone in één keer in de juiste configuratie aandoen. Baal je ervan dat je zonder smartphone niet al je Hue-lampen in een ruimte aan kunt zetten? Dan is de Hue tap wat je zoekt. We hopen wel dat Philips een versie maakt waarmee je ook de helderheid en eventueel de kleur kunt instellen via een instelring zoals op de LivingWhites- of LivingColors-afstandsbediening. Dat zou het product helemaal afmaken en de functionaliteit meer in lijn brengen met de toch wel pittige prijs.

Goed
Conclusie

Philips Hue tap --------------- **Prijs** € 59,95 **Aantal knoppen** 4 **Diameter** 75 mm **Gewicht** 90 gram

Plus- en minpunten
  • Werkt goed
  • Geen batterijen
  • In één keer meer lampen aan
  • Prijs
  • Niet per scene uit
  • Geen helderheidsbediening
▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.