ID.nl logo
Onder de radar - Word een spook op internet
© PXimport
Huis

Onder de radar - Word een spook op internet

Bekruipt je weleens het onbehaaglijke gevoel dat het internet je stiekem achtervolgt? Schrik je van de informatie die je met de jaren bewust en onbewust over jezelf hebt prijsgegeven? Word onzichtbaar terwijl je zelf wel blijft gebruikmaken van alle online diensten.

Tip 01: Pak de Big Four aan

Laten we beginnen met een ontnuchterende boodschap. Volledig verdwijnen van het internet is erg lastig en eigenlijk bijna onmogelijk. Hoe langer en hoe meer je op internet actief bent geweest, hoe moeilijker het wordt om al je sporen te wissen. Dat is het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat je toch ontzettend veel informatie kunt weghalen, vooral als je deze taak met het nodige doorzettingsvermogen aanpakt. Het is geen klusje dat je in een uur klaart, het gaat meer om je instelling als internetter, een instelling die je vervolgens moet volhouden. Ga bovendien planmatig te werk. Concentreer je eerst op de 'Big Four' en pak daarna de kleintjes aan. De Big Four zijn de vier belangrijkste sociale-mediasites op deze planeet: Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Gelukkig voor jou beschikken ze alle vier over duidelijke procedures om je account met bijbehorende informatie te wissen. Het meeste valt te vertellen over Facebook.

©PXimport

Tip 01 Pak eerst de vier belangrijkste sociale-mediasites aan.

Facebook

Tip 02: Kopieer je Facebook

Verwijder niet botweg je Facebook-account, tenzij je er absoluut zeker van bent dat je meteen een streep wilt trekken onder de massa diensten waarop je via deze sociale-mediasite bent ingeschreven. Bovendien staan er na al die jaren wellicht een heleboel herinneringen op, die je niet zomaar wilt wissen. Daarom geeft Facebook zijn gebruikers de mogelijkheid een volledige back-up te downloaden van hun profielen. Het maken van zo'n kopie neemt wat tijd in beslag, want alle foto's, publicaties, chats, video's en berichten worden netjes verpakt in één zip-bestand. Hiervoor ga je naar Instellingen en dan naar Een kopie downloaden van je Facebookgegevens. Je ontvangt een e-mailbericht wanneer de kopie klaar is. Omwille van de veiligheid is de downloadlink die je ontvangt slechts enkele dagen beschikbaar. Het resultaat is een archiefbestand met daarin alle webpagina's, gegevens en foto's. Door met de webbrowser het index.htm-bestand te openen kun je door je content heen 'droogsurfen'.

Give me my data

Een andere manier om al je Facebook-gegevens te verzamelen is de online applicatie GiveMeMyData.com. Klik op de knop Go to Application en vervolgens selecteer je wat je precies wilt binnenhalen: je foto's, je fotoalbums, je contacten... Daarna selecteer je in welk bestandsformaat je deze gegevens wilt hebben: platte tekst, CSV, XML ... Het online programma zal voorstellen welk bestandsformaat je daarvoor het beste kunt selecteren. Tot slot klik je op de knop Give me my data. De gegevens die je ontvangt, kun je kopiëren en plakken in een tekstverwerker (Google Docs, Teksteditor, Notepad). Dat gaat bijvoorbeeld om de namen van je contacten of een lijst van foto's die je met een gratis XML-viewer kunt bekijken.

Tip 03: Verbonden apps

Daarnaast is de kans groot dat je op een aantal diensten bent ingelogd met je Facebook-account. Wanneer je dit account verwijdert, verlies je tegelijkertijd de sleutel tot deze apps. Bekijk dus eerst bij Instellingen deze toepassingen en verwijder de apps die weg mogen met behulp van de X-knop. Je kunt ook apps en diensten verwijderen. Wij waren verrast te zien hoeveel diensten gebruikmaken van onze Facebook-gegevens. Noteer de apps die je wilt behouden. Wanneer je straks Facebook uitschakelt, moet je bij deze apps overschakelen naar de traditionele manier van inloggen via een gebruikersnaam en wachtwoord.

©PXimport

Tip 04 Bij Spotify hoef je niet per se in te loggen via Facebook.

Tip 04: Spotify

Besteed zeker aandacht aan Spotify, de muziekdienst die ook gebruikmaakt van je Facebook-profiel. Gelukkig kun je bij Spotify ook op de ouderwetse manier inloggen zonder Facebook. Daarvoor gebruik je in Spotify het menu Bewerken, Voorkeuren en dan selecteer je de opdracht Verbinding verbreken met Facebook. Helaas is deze optie alleen beschikbaar wanneer je ooit een Spotify-account hebt aangemaakt via een gewoon e-mailadres. Ben je van meet af aan op de muziekdienst gegaan via Facebook, dan zit er niets anders op dan een nieuw account met je mailadres aan te maken.

Playlists overdragen

Wanneer je een nieuw Spotify-account aanmaakt, kun je wel vooraf je playlists exporteren om die daarna in je nieuwe account te importeren. Op die manier ben je de afspeellijsten niet kwijt. Daartoe sleep je de Spotify-playlists naar een map in de Windows Verkenner of in Mac OS Finder. Vervolgens log je in met je nieuwe account en sleep je de lijsten terug naar Spotify. Kopieer de inhoud van de lijsten of knip en plak de nummers in een nieuwe lijst. Heb je een Premium-account, dan zal de klantenservice je helpen bij de overstap naar een niet-Facebook-account.

©PXimport

Je kunt de playlists gewoon in een lege map slepen en dan opnieuw overbrengen op Spotify.

Tip 05: Deactiveren

Er zijn twee manieren om Facebook adieu te zeggen: tijdelijk en definitief. Wanneer je het account tijdelijk uitschakelt, heb je steeds de mogelijkheid terug te keren. Je contacten, posts en foto's zullen er opnieuw staan als je terugkeert. Om je account te deactiveren selecteer je Instellingen, dan klik je op Beveiliging in de linkerkolom en volg je de stappen onder Je account deactiveren. Je profiel is dan niet langer zichtbaar voor andere Facebook-gebruikers. Bovendien ben je vanaf dat moment onzichtbaar in zoekresultaten. Ook je tijdlijn verdwijnt van Facebook en al je informatie wordt onvindbaar, maar je account wordt niet verwijderd. Berichten die je hebt verstuurd naar anderen, zullen bij hen wel zichtbaar blijven. Achteraf kun je het account opnieuw activeren door je met je mailadres en wachtwoord aan te melden.

Tip 06: Definitief wissen

Wil je Facebook voor eens en voor altijd verwijderen, dan gebruik je deze pagina. Hier klik je op Mijn account verwijderen. Later kun je dan met een schone lei beginnen. Je account is nu uitgeschakeld, maar Facebook laat de deur toch nog even op een kier. Binnen de veertien dagen kun je nog steeds inloggen met je verwijderde login en zodoende de verwijderingsprocedure ongedaan maken. Na twee weken is er geen weg meer terug. Wil je dan terugkeren naar het sociale netwerk, dan moet je een nieuw account aanmaken.

©PXimport

Tip 06 Je hebt veertien dagen om op je schreden terug te keren.

Twitter

Tip 07: Archiveren

Ook voordat je Twitter deactiveert, kun je het volledige archief downloaden, zodat je zelfs je allereerste tweet nog kunt herlezen. Klik op de knop met het witte ei in de rechter bovenhoek, dan selecteer je Instellingen en ga je naar onderen waar je Je archief opvragen ziet staan. Ook van Twitter ontvang je per mail een link om het archief te downloaden.

Bij de Instellingen staat bovendien de knop Mijn account deactiveren. Twitter maakt geen onderscheid tussen deactiveren en verwijderen. Weg is weg. De sociale-netwerksite zal jouw gegevens nog dertig dagen bewaren. Tijdens die periode kun je de deactivering stoppen door gewoon weer in te loggen. Bovendien is het mogelijk dat bepaalde inhoud nog enkele dagen op Twitter.com zichtbaar is.

©PXimport

Tip 07 Ook bij Twitter kun je al je gegevens opvragen, vanaf je allereerste tweet, voordat je deze dienst deactiveert.

Streisand-effect

Wanneer je van de ene dag op de andere de stekker uit Facebook, Twitter, LinkedIn enzovoort trekt, moet je rekening houden met het Streisand-effect. Je gaat misschien juist extra aandacht trekken en nieuwsgierigheid opwekken bij vrienden en kennissen. De term verwijst naar de Amerikaanse zangeres Barbra Streisand, die in 2003 een proces aanspande om een luchtfoto van haar huis in Malibu te laten verwijderen. Streisand vond dat hiermee haar privacy was geschonden. De rechtszaak haalde het nieuws, samen met het internetadres van de foto, waardoor deze pas echt veel belangstelling kreeg. Je kunt dus het best geleidelijk aan en heel doordacht je sporen op het internet wissen.

©PXimport

De bewuste foto met het Streisand Estate.

LinkedIn

Tip 08: Afscheid LinkedIn

Ook afscheid nemen van LinkedIn is een zacht eitje. Klik op je profielfoto rechtsboven en daarvandaan ga je naar Privacy & instellingen. Vervolgens zie je links onderaan het icoon van een schildje met daarnaast de knop Account. Klik daarop. Hierdoor opent zich een nieuw vak met de knoppen Archief van uw gegevens aanvragen en Uw account sluiten. Kies je de laatste knop, dan vraagt LinkedIn naar de reden voor deze beslissing. Je hoeft geen reden te geven voordat je op de knop Doorgaan klikt. Vervolgens krijg je nog één keer een beknopt overzicht van je account te zien, zodat je kunt verifiëren of je de juiste gegevens wist. Wanneer je tot slot op Account bevestigen klikt, is ook dit profiel uitgeschakeld.

©PXimport

Tip 08 Je hoeft geen reden op te geven als je je profiel bij LinkedIn weghaalt.

Google+

Tip 09: Alleen Google+

Veel gebruikers hebben een Google+-account, zelfs zonder dat ze zich dit realiseren. Hierbij komt het erop aan je Google+-informatie te verwijderen zonder dat je bijvoorbeeld je Gmail-account naar de Filistijnen helpt. Surf naar https://plus.google.com en zorg ervoor dat je bent ingelogd. Daarna klik je onder het Google+-logo op Startpagina. Zodoende kun je in het uitklapmenu de Instellingen openen. Helemaal onderaan bij Google+ uitschakelen vind je de blauwe link: Je kunt je gehele Google-profiel hier verwijderen. Klik daarop, zodat je op een overzicht belandt dat uitvoerig opsomt wat er allemaal zal worden verwijderd. Je bent bijvoorbeeld meteen ook je YouTube-profiel en je openbare Google-profiel kwijt. Vink onderaan de optie aan: Ook het volgen stoppen van iedereen die ik volg in andere Google-producten. Vink ook de laatste zin aan, die aangeeft dat je je keuze niet ongedaan kunt maken en klik op Geselecteerde services verwijderen.

Tip 10: Ook Gmail

In de bovenstaande werkwijze blijft je Gmail-account wel intact. Wil je ook dat verwijderen, dan log je in. Daarna scrol je omlaag naar het vak Accountbeheer, waar je klikt op Producten verwijderen. In het volgende venster heb je de keuze uit Gmail definitief verwijderen en Het account sluiten en alle bijbehorende services en gegevens verwijderen. Vervolgens moet je nog eens inloggen en daarna kom je op een pagina die nog een keer alle Google-diensten opsomt die je op die manier weghaalt. Wij stonden versteld van de hoeveelheid aan diensten en gegevens die op die manier verdwijnen: Gmail, YouTube, Drive, Foto's, Contactpersonen, Google Play-apps, AdSense, Chrome Sync en Agenda. Op dezelfde pagina staat nog een link om al deze gegevens te downloaden voordat je ze elimineert. Bevestig nog een keer dat je goed weet wat je doet en klik op de knop Account verwijderen.

Andere diensten

Tip 11: Andere webdiensten

Nadat je de Big Four hebt aangepakt, richt je je op de middelgrote en kleine spelers. Gelukkig krijg je daarbij hulp van AccountKiller. Deze verzamelsite leidt je rechtstreeks naar de juiste pagina's om je te verwijderen van een aantal grote webdiensten zoals Skype, SoundCloud en Dropbox. AccountKiller werkt met drie kleuren: wit, grijs en zwart. Op de witte lijst staan webdiensten waarbij het makkelijk is om jezelf te verwijderen. Bij zwart is het erg ingewikkeld.

Ook is er Just Delete Me, een al even uitvoerige verzamelsite. Het loont de moeite om beide webpagina's door te lopen. Je komt vanzelf uit bij webdiensten waar je met persoonlijke informatie bent aangemeld. Uiteraard kom je voor het dilemma te staan dat je deze dienst wel wilt gebruiken, maar je identiteit niet wilt prijsgeven. De oplossing is eenvoudig: maak een nepidentiteit aan.

©PXimport

Tip 11 Doorloop de lijst en je ontdekt ongetwijfeld diensten waarbij je je ooit hebt aangemeld.

Wegwerpmail

Nadat je werk hebt gemaakt van het verwijderen van alle persoonlijke gegevens, stoot je vroeg of laat opnieuw op een interessante webdienst die je vraagt je te registreren via een mailadres. Iedere keer dat je ergens je persoonlijke mailadres achterlaat, loop je alweer het risico een hoop spam te ontvangen. Je kunt met een valse identiteit werken, maar al even vlot werken de wegwerpmailadressen. Het gaat om tijdelijke adressen die een uur, of slechts tien minuten actief blijven. Lang genoeg om te registreren en te reageren op de bevestigingsmail die zo'n webdienst in je virtuele mailbox dropt. GuerrillaMail levert je een uniek mailadres en een inbox die één uur actief blijft. Op Wegwerpmailadres.nl maak je ook een tijdelijk (van 1 tot 24 uur) e-mailadres aan, dat als tussenstation dienstdoet. De mail die hier terechtkomt, verhuist automatisch naar je echte mailadres. Uiteraard moet je hier dan wel je echte mailadres achterlaten, waarmee je alweer even je identiteit prijsgeeft.

Tip 12: Safe house

Als je toch hebt besloten om onder de radar te gaan, kun je beter je huidige account afsluiten en een nieuw account aanmaken onder een schuilnaam. Een uitstekend hulpmiddel is Fake Name Generator. In de geavanceerde opties van deze tool kies je een voor- en achternaam, een geslacht, een land en een leeftijd. Het resultaat is een volledige nieuwe identiteit met bijbehorend adres, vals telefoonnummer, werkend e-mailadres, geboortedatum, bloedgroep, gewicht, QR-code om de info te bekijken enzovoort. In ieder geval voldoende info om op iedere online dienst in te loggen. Bewaar deze alias, zodat je dezelfde gegevens ook op andere diensten kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Tropendagen op komst? Zo haal je het maximale uit je mobiele airco
© Alexander Kharchenko
Energie

Tropendagen op komst? Zo haal je het maximale uit je mobiele airco

Nederland zucht onder de hitte: het asfalt plakt, je bureaustoel ook, en zelfs de kat lijkt gesmolten. Met temperaturen boven de 30 graden is dit hét moment om je mobiele airco uit de kast te trekken. Maar hoe zorg je dat hij ook echt doet wat-ie belooft? In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een mobiele airco goed installeert, waar je op moet letten bij de plaatsing én hoe je voorkomt dat de warme lucht net zo hard weer naar binnen waait.

📝 Sneloverzicht: wat lees je in dit artikel?

– Hoe een mobiele airco werkt en waarom de afvoerslang een must is – Waar je de airco het beste kunt plaatsen voor optimale prestaties – Hoe je voorkomt dat warme lucht terug naar binnen komt – Wat je moet weten over condenswater en afwatering – Welke slimme functies je extra comfort en gemak bieden – Veelvoorkomende fouten bij het installeren (en hoe je ze vermijdt)

Een mobiele airco haalt warme lucht uit de kamer, koelt die af via een gesloten systeem waarin een koelmiddel circuleert en blaast de koele lucht vervolgens terug de ruimte in. Tegelijkertijd ontstaat er restwarmte die ergens heen moet, en daar komt de afvoerslang om de hoek kijken. Die dikke, vaak wat lompe slang voert de warme lucht af naar buiten, meestal via een raam. En precies dát punt zorgt vaak voor de meeste hoofdbrekens: hoe voorkom je dat de warme lucht die je net kwijt bent geraakt weer net zo hard naar binnen komt?

Kies een slimme plek in huis

Een mobiele airco oogt misschien flexibel, maar laat je niet misleiden: de locatie waar je hem neerzet, doet er echt toe. Je hebt een plek nodig met toegang tot een raam of deur waar de afvoerslang door naar buiten kan, en een vrij stopcontact dat het stroomverbruik van het apparaat aankan, doorgaans tussen de 1000 en 2500 watt. Let ook op de ruimte rondom het toestel. De airco moet kunnen 'ademen' om effectief te blijven werken. Zet je hem te dicht op een muur of naast een kast, dan loop je het risico dat de afgevoerde warme lucht zich ophoopt of zelfs weer wordt aangezogen. En dat drukt niet alleen de prestaties, maar kan ook de levensduur van het apparaat verkorten.

©Ton Hazewinkel

Er moet een slang naar buiten om de warme lucht weer af te voeren.

De afvoerslang: onderschat 'm niet

De werking van je mobiele airco staat of valt met een goede afvoer van warme lucht. Laat je de slang zomaar uit een open raam hangen, dan gaat een groot deel van het koelvermogen verloren omdat de warme lucht zomaar weer naar binnen waait. Het loont dus om te investeren in een raamafdichtingskit: een speciaal doek of scherm, soms met een ritssluiting, waarmee je de opening rondom de slang netjes afsluit. Er zijn kits voor verschillende typen ramen – van kantel- tot schuiframen – en voor wie graag zelf knutselt, zijn er ook alternatieven. Denk aan een plaat plexiglas of hout op maat gezaagd, met een uitsparing voor de slang. Wat je ook kiest, zorg vooral dat de kier goed dicht is, zodat de luchtcirculatie buiten blijft en je airco efficiënt zijn werk kan doen.

Voorkom natte voeten

Tijdens het koelen haalt een mobiele airco niet alleen warmte, maar ook vocht uit de lucht. Dat water moet ergens naartoe. Sommige modellen laten een groot deel van de condens verdampen via de luchtslang, terwijl andere apparaten het water opvangen in een intern reservoir dat je handmatig moet legen. Welke methode jouw airco gebruikt, is iets om van tevoren goed uit te zoeken. Zeker op hete of vochtige dagen kan het opvangbakje sneller vol zitten dan verwacht, en een overgelopen waterreservoir is niet alleen onhandig, maar kan ook schade veroorzaken. Regelmatig controleren is dus geen overbodige luxe: een klein klusje dat grote ongemakken voorkomt.

Extra comfort met slimme functies

De meeste mobiele airco's zijn tegenwoordig uitgerust met handige snufjes die het gebruik een stuk comfortabeler maken. Zo kun je met een timer instellen wanneer het apparaat automatisch aan of uit moet gaan – ideaal als je overdag van huis bent en 's avonds in een koele ruimte wilt thuiskomen. Steeds vaker zie je ook modellen met wifi-functionaliteit, waarmee je via een app of spraakassistent de airco op afstand bedient. Heb je een eenvoudiger model? Dan kun je alsnog slim schakelen met behulp van een slimme stekker. Daarmee regel je precies wanneer de airco inschakelt, zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn. Het is een simpele toevoeging die zowel comfort als energie-efficiëntie verhoogt.

©Alexandra

Veelgemaakte fouten die je eenvoudig voorkomt

Bij het installeren van een mobiele airco gaan er vaak een paar dingen mis die met een beetje aandacht makkelijk te vermijden zijn. Het meest voorkomende probleem is een raam dat niet goed is afgesloten, waardoor de warme lucht zo weer naar binnen stroomt en het apparaat zich suf draait zonder effect.

Een tweede veelvoorkomende fout is het gebruik van een te klein model voor de ruimte: een airco met een koelvermogen van 7000 BTU is simpelweg niet opgewassen tegen een ruime, zonovergoten woonkamer. Ook wordt het toestel nogal eens weggestopt in een hoek of tussen meubels, wat de luchtcirculatie belemmert en de efficiëntie ondermijnt.

En tot slot loert er nog een ander risico: onveilige stroomvoorziening. Vermijd verlengsnoeren of stekkerblokken die het hoge vermogen niet aankunnen, want dat kan leiden tot overbelasting of zelfs brandgevaar. Een vaste wandcontactdoos is altijd de veiligste keuze.

Hoeveel BTU heb je nodig voor een mobiele airco?

De koelcapaciteit van een mobiele airco wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Unit). Hoe groter de ruimte, hoe hoger het aantal BTU dat nodig is om de temperatuur effectief te verlagen. Bij mobiele airco’s ligt de aanbevolen capaciteit vaak wat hoger dan bij vaste systemen. Dat komt doordat ze minder efficiënt zijn, vaak warmte verliezen via de luchtslang en meestal in een open raam geplaatst worden.

Fabrikanten geven het vermogen van mobiele airco’s vaak op in kubieke meters (m³), terwijl je als consument meestal rekent in vierkante meters (m²). De vertaalslag is simpel: vermenigvuldig het vloeroppervlak met de plafondhoogte. Voor een gemiddelde kamerhoogte van 2,5 meter geldt dus:

20 m² × 2,5 m = 50 m³

In onderstaande tabel combineren we beide eenheden, zodat je snel kunt inschatten welk BTU-bereik past bij jouw ruimte. De richtlijnen zijn afgestemd op normaal geïsoleerde woningen met een plafondhoogte van circa 2,5 meter.

Oppervlakte van de ruimteAanbevolen BTU-capaciteit
tot 20 m² (tot 50 m³)5000 – 7000 BTU
20 – 30 m² (50 – 80 m³)7000 – 9000 BTU
30 – 40 m² (80 – 100 m³)9000 – 12.000 BTU
40 – 50 m² (100 – 120 m³)12.000 – 14.000 BTU
50 – 60 m² (120 – 140 m³)14.000 – 16.000 BTU
60 – 70 m² (140 – 160 m³)16.000 – 18.000 BTU

Met een beetje aandacht kom je een stuk verder

Een mobiele airco installeren is geen hogere wiskunde, maar vergt wel iets meer voorbereiding dan alleen de stekker in het stopcontact steken. Als je zorgt voor een goede opstelling, een goed afgesloten afvoerkanaal en het condenswater op tijd afvoert, haal je veel meer uit je investering. Het resultaat is een airco die merkbaar beter koelt en bovendien zuiniger draait. En het fijne is: zodra alles eenmaal goed staat, heb je er nauwelijks nog omkijken naar. Behalve dan af en toe het waterreservoir legen, maar daarna? Gewoon achteroverleunen en genieten van de frisse lucht.

Mobiele airco kopen?

Bekijk hier de beste deals!
▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!