ID.nl logo
Mobiel internet voor al je apparaten regel je zo
© PXimport
Huis

Mobiel internet voor al je apparaten regel je zo

Ben je vaak onderweg, dan wil je natuurlijk gewoon verbonden kunnen blijven om door te kunnen werken – of streamen, gamen etc. Of dat nu op je laptop, smartphone of tablet is. Er zijn vele manieren om onderweg met verbonden te blijven of je mobiele verbinding te delen. Wij leggen uit hoe je mobiel internet voor al je apparaten regelt.

De Nederlandse mobiele netwerken behoren tot de beste van de wereld. Je kunt in bijna heel Nederland online zijn via 3G of het nog snellere 4G. Met bijvoorbeeld een usb-dongel in je laptop of een tablet die mobiele data ondersteunt kun je direct online. Zeker zo praktisch is het opzetten van een draagbare wifi-hotspot waar al je apparaten gebruik van kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld met een mifi die van een 4G-signaal een draagbare wifi-hotspot maakt. Maar je kunt zo’n persoonlijke hotspot vaak ook gewoon opzetten via de software in de smartphone die je toch al bij je hebt. Wil je ook over de grens mobiel internetten, dan kan dit binnen de Europese Unie tegenwoordig gewoon uit je bundel, net als bellen en sms’en.

Wie vaker op reis gaat en/of buiten de EU reist, kan ook een internationale simkaart overwegen. Dat is zeker in combinatie met een mifi een uitkomst. Bedrijven als We.Stream en Keepgo bieden dit zelfs als een alles-in-één pakket. Er zijn dus volop mogelijkheden die we hier graag voor je uitleggen. Uiteraard mag wifi niet ontbreken: behalve thuis en op het werk komt dat ook onderweg en vanaf je vakantieadres van pas. Maar hoe vind je al die wifi-hotspots?

01 Beste mobiele netwerken

Wie overal online wil zijn, ontkomt er bijna niet aan: het gebruik van mobiel internet via 3G of 4G. De Nederlandse mobiele netwerken laten je niet snel in de steek: ze bieden bijna overal een goede dekking en snelheid. In internationale testen scoren ze altijd hoog. Sterker nog, in de laatste benchmark van het gerenommeerde bureau P3 wist T-Mobile zelfs de hoogste score ooit te behalen. Alle vier providers bieden opmerkelijk hoge prestatieniveaus en stabiliteit in vergelijking met andere Europese landen. Het betekent helaas ook dat we zijn verwend: in het buitenland mag je niet dezelfde dekkingsgraad of snelheid als in Nederland verwachten, zeker niet als je wat verder buiten de grote steden komt.

©PXimport

02 Controleer dekking

Wil je zeker zijn dat er dekking is rondom een bepaalde plaats, zoals je weekendbestemming of een vakantiestek over de grens? Providers bieden vaak zelf een dekkingskaart waarop je dit kunt controleren. Daarnaast staat er op www.opensignal.com een handige dekkingskaart waarop je dit wereldwijd kunt nagaan voor alle plaatselijke providers. De data op die website wordt verzameld via de gebruikers, ook wel crowdsourcing genoemd. Je kiest eenvoudigweg een stad of land in het lijstje en één van de providers die daar actief is. Op de kaart zie je vervolgens de netwerkkwaliteit. Overigens is het soms wat lastig om uit te vissen met welke buitenlandse providers jouw provider een roaming-overeenkomst heeft. Vooral bij Tele2 zijn de mogelijkheden voor 4G-roaming over de grens erg beperkt, al moet die situatie in de loop van dit jaar beter worden.

©PXimport

03 Simkaart alleen voor data

Wellicht heb je genoeg aan je mobiele abonnement met een internetbundel, waarbij je af en toe je smartphone als hotspot inzet. Zeker nu je in de hele Europese Unie gebruik van je abonnement kunt maken zonder extra kosten. Maar wat als je graag je mifi of tablet van 3G of 4G voorziet? Voorheen gaven diverse providers je vrij makkelijk een tweede simkaart voor dat doel, die alleen voor data beschikbaar was (ook wel data-only-simkaart genoemd). Tegenwoordig kan dit meestal niet meer en zul je dus iets moeten kopen. Bijvoorbeeld een data-abonnement voor 3G of 4G. Alle grote providers bieden dit aan, met bundels vanaf zo’n 200 MB tot 10 GB per maand.

Wie veel naar het buitenland gaat en/of buiten de EU komt, kan ook een internationale simkaart voor Europa of de hele wereld overwegen, al dan niet alleen voor data. Een alternatief is de aanschaf van een lokale simkaart in het land zelf.

04 Mifi-hotspot

Een mifi is een eenvoudig en handzaam apparaatje dat eigenlijk maar één taak heeft: het opzetten van een lokale wifi-hotspot voor je apparaten op basis van een mobiele internetverbinding via 3G of 4G. Er kunnen veelal zo’n acht tot tien apparaten gebruik van maken. De meeste mifi’s hebben een ingebouwde accu, die het vaak wel zo’n tien uur volhouden. Daarna kun je ze gewoon voeden via een usb-kabel of adapter. Veelal kun je via een klein schermpje statusinformatie aflezen, zoals de verbindingskwaliteit of resterende batterijcapaciteit.

Er zijn inmiddels talloze modellen van merken als Huawei, Netgear en TP-Link. De grootste verschillen zien we in de 3G- en 4G-snelheden die worden ondersteund en de prestaties van wifi. Veel modellen bieden tegenwoordig wifi op zowel 2,4 GHz als 5 GHz. Enkele modellen kunnen ook meeliften op een gratis wifi-netwerk in de buurt, om de 4G-verbinding (tijdelijk) te ontzien. Je kunt een mifi natuurlijk los kopen via de bekende webshops, maar ze zijn ook als bundel met simkaart verkrijgbaar via bijvoorbeeld Keepgo en We.Stream, zoals je hieronder kunt lezen. Je maakt daarmee dan direct internetverbinding in Europa of zelfs de hele wereld.

05 Keepgo

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Keepgo is ook op de Nederlandse markt actief. Op zijn website biedt het onder andere een internationale simkaart aan inclusief 1 GB data voor Europa (24,95 euro) of de hele wereld (49,95 euro). Wat dit aanbod vooral interessant maakt, is dat het tegoed onbeperkt houdbaar is. Je moet wel eens per jaar opwaarderen, anders wordt het tijdelijk bevroren. Opwaarderen kan met bijvoorbeeld 500 MB (8 euro), 1 GB (14 euro) of 3 GB (35 euro).

Wie dat wil, kan bij dit bedrijf ook een mifi aanschaffen voor Europa (99,95 euro) of wereldwijd (149,95 euro), met ook weer 1 GB data en dezelfde opwaardeertarieven. Als mifi voor Europa levert het momenteel de Huawei E5577Cs-321 die simlockvrij is, zodat je er eventueel ook een eigen simkaart in kunt plaatsen. De mifi voor wereldwijd gebruik is een eigen model van Keepgo met een virtuele simkaart, waardoor je niet zelf een simkaart kunt plaatsen. Een mifi huren kan trouwens ook (zie het kader ‘Hotspot huren?’).

©PXimport

Hotspot huren?

Heb je alleen tijdelijk een internetvoorziening nodig, bijvoorbeeld tijdens een evenement, verhuizing, vakantie of als back-up voor je bedrijf, dan kun je via het bedrijf Keepgo een mifi huren. Die zet een 4G-signaal van het netwerk van T-Mobile om in een plaatselijke wifi-hotspot. De kosten bestaan uit een databundel van 15 GB (50 euro), 50 GB (90 euro) of 150 GB (140 euro) en een huurprijs voor het apparaatje van 1 euro per dag. Het datategoed blijft 365 dagen geldig en kun je op ieder moment eenvoudig opwaarderen. Als alternatief voor een mifi biedt Keepgo tegen meerprijs ook een uitgebreidere 4G-modem aan, handig als je bijvoorbeeld ook ethernetpoorten nodig hebt of als je de verbinding gaat delen met meer dan tien gebruikers.

06 We.Stream

We.Stream lanceerde begin dit jaar een mifi met ingebouwde simkaart waarmee je in meer dan 100 landen wereldwijd toegang tot internet hebt. Wat het product interessant maakt zijn de uitgebreide opties voor een vpn, voor extra veiligheid. Bij de aanschafprijs (149 euro) zijn drie dagen onbeperkt gebruik inbegrepen. Het voordeligste jaarabonnement is 20,75 euro per maand, waarbij je maandelijks tot 2 GB op de hoogste snelheid kunt internetten, daarna gaat de snelheid omlaag, maar kun je blijven internetten. De mifi werkt met een volle lading tot vijftien uur op de accu en kan eventueel ook andere apparaten opladen. Je kunt ook je eigen simkaart plaatsen. Er zijn zelfs twee simkaartsloten voor nog meer flexibiliteit. Het gebruiksgemak is groot, mede dankzij het touchscreen dat helpt bij het instellen van bijvoorbeeld de dataverbinding.

07 Smartphone als persoonlijke hotspot

Zowel een iPhone als Android-smartphone kun je in een handomdraai omtoveren in een persoonlijke hotspot. De mobiele internetverbinding van dat apparaat deel je dan via wifi met andere apparaten zoals je laptop of tablet. Ideaal voor apparaten die geen mobiele data ondersteunen. Het werkt grotendeels hetzelfde als een mifi, je levert hooguit wat in als het gaat om prestaties en functies. Een groot voordeel is dat de apparaten gewoon meeliften op je bestaande abonnement. Je hoeft dus niets extra aan te schaffen. Dankzij de versoepelde voorwaarden voor roaming kun je bovendien in de EU gewoon internetten uit je bundel. Als je vaak gebruik gaat maken van de hotspot of wilt roamen in het buitenland, is het wel verstandig te controleren of je internetbundel nog groot genoeg is.

©PXimport

08 Online met je tablet

Zowel bij Android-tablets als de iPad heb je vaak de keuze uit een apparaat met alleen wifi, of met wifi én mobiele data. Dit laatste geeft je de mogelijkheid om direct een micro-simkaart of (steeds vaker) nano-simkaart te plaatsen voor mobiele internettoegang. Normaliter zijn tablets simlockvrij, maar als je er een koopt via een provider moet je daar wel speciaal op letten.

Bij de iPad kan Apple SIM nog interessant zijn: een speciale simkaart van Apple zelf die meerdere aanbieders ondersteunt. Je kunt na het plaatsen van die simkaart direct vanuit het instellingenmenu van de iPad een data-abonnement afsluiten voor korte of langere tijd bij aangesloten netwerkaanbieders. Ook wisselen kan hierdoor eenvoudiger. Truphone biedt sinds september 2017 nieuwe databundels voor Nederlandse iPad-gebruikers met Apple SIM. Die databundel kan in veertig landen worden gebruikt. Naast de dagbundel van 300 MB (3 euro) zijn er maandbundels van 1 GB (8 euro) en 3 GB (22 euro). Je mag het gratis proberen tot 100 MB zonder verplichtingen. Voor het afsluiten van een abonnement zijn maar een paar stappen nodig: ga naar instellingen op je iPad, kies Mobiele data en Configureer mobiele data. Kies een provider in het lijstje gevolgd door de gewenste bundel.

09 Tablets met ingebouwde simkaart

De Apple SIM maakt het makkelijker om internet op je iPad te activeren bij een aanbieder naar keuze. Bij recente uitvoeringen van de iPad Pro is dit zelfs nóg makkelijker: de Apple SIM is daarin namelijk al ingebouwd, al heb je ook nog de vrijheid een gewone (nano-)simkaart te plaatsen. Apple heeft deze embedded sim oftewel e-sim (door fabrikanten ook wel eSim of eSIM genoemd) ook in de laatste generatie Apple Watch ingebouwd. Het is niet de enige fabrikant die zoiets doet: bijvoorbeeld ook de Google Pixel 2 en diverse auto’s bevatten een geïntegreerde simkaart, en andere fabrikanten zoals Samsung zijn er mee bezig. Het grootste struikelblok is dat nog maar weinig netwerkaanbieders de e-sim ondersteunen. In Nederland heeft helaas nog geen enkele provider deze stap gemaakt. Wat meespeelt is dat de standaard nog relatief jong is en nog volop in ontwikkeling.

10 Meeste regiobeperkingen verdwenen

Je kunt in de EU niet alleen internetten uit je bundel, maar ook de meeste abonnementsdiensten gebruiken zoals je in Nederland gewend bent (zoals streamingdiensten). Onder druk van de Europese Raad zijn de meeste regioblokkades namelijk recent verdwenen. Daardoor kun je bijvoorbeeld de apps van Ziggo, KPN en Xs4all gebruiken om televisie in het buitenland te bekijken. Ook Nlziet kun je over de grens gebruiken, zolang je hoofdverblijf in Nederland is, net als Netflix en Videoland. De regels gelden overigens niet voor gratis diensten. Als je actief gaat streamen is het verstandig een wifi-netwerk op te zoeken, want zeker met streaming video jaag je er veel data doorheen.

©PXimport

11 Steden met gratis wifi

Zeker op een vaste stek is wifi een fijn alternatief voor mobiel internet. Uiteraard vind je dit meestal wel in een café of een Amerikaanse keten als McDonald’s of Starbucks, eventueel met de hulp van een app (zie ook kader ‘Apps om wifi-netwerken te vinden’). Maar zowel binnen als buiten Nederland kun je ook in veel steden gratis stads-wifi gebruiken. Heel soepel lopen die projecten meestal niet, maar er zijn positieve uitzonderingen. Een voorbeeld is Stichting Wireless Leiden dat volledig draait op vrijwilligers en zich vooral richt op mobiele gebruikers. Het netwerk omvat al een groter gebied dan alleen Leiden.

Buiten Nederland zijn er volop initiatieven in bijvoorbeeld Londen, Barcelona, Milaan, Parijs, New York en Melbourne. New York is trendsetter en creatief: zelfs reclamezuilen en oude telefooncellen worden er omgebouwd tot wifi-hotspot. Steden zoals Londen kennen zelfs meerdere aanbieders, die deels op betalende klanten zijn gericht. Parijs kent ruim 300 openbare plekken met gratis wifi, onder meer in parken, stadstuinen, bibliotheken en musea. Barcelona telt er ruim 630 en ook Madrid en Bilbao zijn goed voorzien.

In veel steden met universiteiten en onderzoekscentra is eduroam actief. Leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers kunnen met eigen inloggegevens op een veilige manier gebruikmaken van het draadloze netwerk van allerlei onderwijs- of onderzoeksinstellingen.

©PXimport

Apps om wifi-netwerken te vinden

Er bestaan diverse apps en websites die je de weg naar gratis wifi-hotspots wijzen. Erg handig en compleet is WiFi Map (Android, iPhone, iPad). Die laat niet alleen alle hotspots op een kaart zien, maar geeft ook het wachtwoord als dat nodig is om verbinding te maken. Je kunt ook zelf bijdragen door hotspots toe te voegen. Er zijn al meer dan 100 miljoen hotspots in opgenomen. Een vergelijkbaar alternatief is Instabridge dat wordt gesteund door een grote community met gebruikers die locaties van hotspots en toegangscodes delen. Via de app zijn ruim drie miljoen hotspots te doorzoeken, onder meer via de kaartweergave. Desgewenst laat Instabridge alleen hotspots op loopafstand zien. Met kleuren (groen tot rood) wordt sinds kort ook de betrouwbaarheid van hotspots aangegeven. Er staan bij dit soort apps namelijk ook nog weleens hotspots tussen die niet meer blijken te werken.

12 Gratis wifi in iedere Europese stad?

Voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie kondigde reeds in september 2016 aan dat elke Europese stad in 2020 gratis wifi moet hebben. In stadsparken, pleinen, musea en bibliotheken moet je straks de bordjes met het logo WiFi4EU tegenkomen. Het vrijgemaakte bedrag van 120 miljoen euro is bedoeld voor overheidsinstanties uit de EU-lidstaten, en IJsland en Noorwegen. Je mag het een bescheiden investering noemen, maar het is een begin. Gemeenten kunnen sinds half mei dit jaar daadwerkelijk een aanvraag indienen voor een voucher die een waarde van 15.000 euro heeft. Daarmee zijn (in ieder geval deels) de kosten gedekt voor het laten installeren van een wifi-hotspot door een installatiebedrijf. Er zijn wel allerlei kwaliteitseisen waar dat netwerk aan moet voldoen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: