ID.nl logo
Huis

Linksys Velop review

Linksys Velop is een zelfregelend ‘mesh’- of maasvormig wifi-netwerksysteem voor thuisgebruikers. Alle draadloze toegangspunten in het netwerk zijn even sterk. De installatie en het beheer zijn erg eenvoudig. Maar blijft dat ook zo bij langdurig gebruik? Dat testen we in deze Linksys Velop review.

De Linksys Velop Whole Home Wi-Fi-startkit bevat drie ‘nodes’, fraai vormgegeven ivoorwitte torentjes met drie simultaan tri-band wifi-radio’s en zes interne antennes. Elke node of draadloos toegangspunt is even sterk. Het netwerk regelt in principe alles zelf en verdeelt het draadloze signaal optimaal over de ingeschakelde modules. Je verbindt maximaal zes toegangspunten met elkaar in één Velop-netwerk. Althans, dat is het maximaal aantal dat Linksys naar eigen zeggen succesvol getest heeft. In principe kun je meer nodes toevoegen, maar dat gaat ten koste van de prestaties.

Elke Velop-module bevat intern een 716 Mhz quadcore Qualcomm-soc met 4 GB flash, 512 MB ram, één 2,4 GHz wifi- en twee 5 GHz wifi-radio’s met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 1x 400 en 2x 867 Mbit/s ofwel ac2200.

Elke node is 18,5 centimeter hoog. De verticale stand verbetert volgens Linksys de prestaties. De zes interne antennes zijn bovenop en in het midden van de node gemonteerd. Sommige antennes zenden het signaal naar boven en naar beneden uit. Andere antennes sturen het signaal naar links en rechts. Velop ondersteunt de nieuwste wifi-technologieën, zoals ‘mu-mimo’, ‘beamforming’ en ‘seamless roaming’.

Seamless roaming

Linksys Velop zorgt ervoor dat client-apparatuur snel overschakelt naar de Velop-node met het beste signaal. Die ‘fast’ of ‘seamless’ roaming beperkt de onderbreking in het draadloze signaal en garandeert ook dat het client-apparaat zichzelf steeds verbindt met de snelste node. Op die manier ondervind je geen hinderlijke haperingen of onderbrekingen wanneer je bijvoorbeeld via wifi een film op Netflix bekijkt of een internettelefonie- of chatgesprek voert. In de praktijk ‘ziet’ je apparaat overal in en om het huis één enkel toegangspunt.

Hoe goed deze voorziening werkt, is echter mede afhankelijk van het client-apparaat. Het systeem werkt met verschillende ieee wifi-standaarden en niet alle clients implementeren die allemaal of helemaal correct. Maar met recente iPhones of Android-mobieltjes zou het vlot moeten functioneren. Gewone routers en extenders ondersteunen deze technologie vaak ook, maar in de praktijk is het daarmee vaak moeilijk goed aan de praat te krijgen. Een mesh-systeem heeft als voordeel dat het de aangesloten clients kan ‘dwingen’ om sneller over te schakelen naar een node met de beste prestaties.

Linksys Velop installeren

Eén module plaats je nabij je internetmodem. De andere modules verspreid je over de rest van je huis of kantoor. Stroom- en eventuele Ethernet-kabels steek je onderaan in het apparaat. Een kleine inkeping met rubberen houders laat je toe om de kabels overzichtelijk op te bergen. Elke node heeft twee ethernet-poorten met wan- en lan-functies. Onderaan is er ook een stroomknop die standaard ingeschakeld is. Bovenop zit er een veelkleurige statusled.

Een kaartje met de ‘Setup Guide’ is het eerste wat opvalt wanneer je de stijlvolle doos opent. Het kaartje vertelt je dat je de Linksys App voor iOS of Android moet downloaden en de instructies volgen. “Yes, it’s that easy,” staat er (wij testten de Engelstalige startkit.) Kies Een nieuw product installeren in de ook Nederlandstalige app. Bluetooth en locatie moeten worden ingeschakeld, geef hiervoor toestemming wanneer de smartphone hierom vraagt. Kies Starten.

Aanvaard de gebruiksvoorwaarden. Creëer een account, of log in bij je bestaande Linksys-account. Beantwoord vervolgens enkele vragen over je huidige wifi-configuratie. Via duidelijke instructies helpt de app je daarna bij de verdere installatie en configuratie. Bijkomende modules voeg je toe via Nodes toevoegen. Je krijgt een visuele tip over de ideale plaatsing vóór je op Volgende drukt.

©PXimport

Met de drie nodes in de startkit bouw je een draadloos netwerk dat in de doorsneelocaties in alle hoeken en gaten voor voldoende dekking zorgt. Je client-apparaat ziet één wifi-netwerk en blijft daarmee naadloos verbonden zolang er een module in de buurt is. Steek de nieuwe node in het stopcontact en wacht tot het ledje paars brandt. De app vertelt je of de nieuwe module dicht genoeg bij een andere staat. Bevestig dit en de app gaat op zoek naar de nieuwe node. Het kan enkele minuten duren voor de verbinding gemaakt is. De app controleert vervolgens de kwaliteit van de verbinding.

Nadat je aangeeft dat je klaar bent met het toevoegen van nodes, krijg je nog een informatiescherm over de firmware-updates die automatisch gebeuren en de vraag of je anonieme statistieken wil doorsturen aan Linksys. Direct controleert de app dan of er een nieuwe firmware is. Bij ons was dat het geval. Het downloaden en toepassen ervan duurt opnieuw enkele minuten, afhankelijk van hoeveel modules je gebruikt. Met drie duurt de update ongeveer vijf minuten. Daarna is je nieuwe wifi-mesh gebruiksklaar.

Beheren via de app

Je regelt alles met behulp van de Linksys-app. Beheer via een browser is met de initiële firmwareversies niet mogelijk, surf je toch naar het ip-adres van een node dan zie je alleen een webpagina met een verwijzing naar de app. De huidige versie biedt wél browserbediening.

Na de installatie is het netwerk direct gebruiksklaar en hoef je in principe niets meer te wijzigen. Maar in de app kun je zaken regelen zoals elke node een plaatsnaam geven, een gastnetwerk inrichten dat afgescheiden is van je thuisnetwerk en voorrang verlenen aan het netwerkverkeer van bepaalde aangesloten apparaten. Je kunt tot drie apparaten voorrang verlenen, bijvoorbeeld een mediastreamer of een spelconsole. Verder is het mogelijk om aangesloten systemen beperkingen op te leggen via de voorziening voor ouderlijke controle. Ook kun je een internetsnelheidstest uitvoeren en geavanceerde instellingen wijzigen, in het bijzonder ip-gegevens, mac-filters en poortinstellingen.

Linksys Velop is daarnaast compatibel met Amazon Alexa. Via stemopdrachten activeer je bijvoorbeeld het gastnetwerk als er een Alexa-apparaat in je netwerk aanwezig is. Ook kun je op die manier je internetverbinding controleren. Zelf hebben we geen Alexa, zodat we deze functionaliteit niet hebben kunnen testen.

Eerste indruk

Onze eerste indruk is zeer positief. De ingebruikname verloopt vlot en snel. Zonder enige fijnregeling of configuratie zijn de prestaties daarna overal in de testlocatie, die veel groter is dan de gemiddelde woning, uitstekend en bij het beste wat we op wifi-gebied al zijn tegengekomen. Opvallend is het uitstekende bereik op onze gebruikelijke meetplaatsen voor wifi-testen: veel beter dan alle eerder geteste (combinaties van) routers, repeaters en powerline-wifi-stekkers.

Als extra hebben we een videostreamingtest uitgevoerd waarbij we met onze tablet overal binnen en in de tuin rondliepen terwijl we een Netflix 1080p-stream bekeken: het beeld streamde zonder onderbrekingen in de hoogste kwaliteit overal waar we bereik hadden. Dit bereik bleek tevens veel groter dan wanneer we dezelfde test uitvoerden met een combinatie van een router en repeaters. De videostream speelde met Velop stabieler dan met de router met repeaters.

©PXimport

Na vier maanden testen

Velop werkte tijdens de testperiode, die ruim vier maanden duurde, opvallend stabiel. Niet één keer hoefden we de nodes uit het stopcontact te trekken of te resetten, iets wat ons bij een gewone wifi-router toch vaker overkomt. Nieuwe firmwares worden automatisch doorgevoerd; dan is het netwerk minutenlang inactief. Je kunt het schema voor die update niet zelf wijzigen, maar ze gebeuren blijkbaar ‘s nachts, want hoewel er tijdens de testperiode minstens drie nieuwe firmware voorbijkwamen merkten we daar niets van. Wel is het mogelijk de automatische updates volledig uit te schakelen.

Oorspronkelijk had Velop geen webbeheer en diende je alles via de mobiele app te beheren. De nieuwste firmware biedt dit wel en de functionaliteit ervan wordt stelselmatig uitgebreid. Zo zijn de veiligheidsinstellingen sinds juni ook via het webbeheer bereikbaar. De snelheidstest en kanaalvinder, waarmee je de nodes automatisch instelt op de minst drukke wifi-kanalen in jouw omgeving, werken vooralsnog alleen via de app. Ook de initiële ingebruikname en het toevoegen van nieuwe modules kan alleen via de app.

De nieuwe firmwares voegen niet alleen features toe, zoals een bridge-modus of de mogelijkheid om het internetgebruik van kinderen volgens schema te beperken, maar verbeteren ook de prestaties. Met de nieuwste firmware is de Velop-mesh in onze testomgeving zelfs 22% sneller dan met de origineel geteste firmware.

Conclusie

Linksys Velop kost wat, maar dan heb je ook wat: een zeer simpele manier om op korte tijd een dekkend wifi-netwerk uit te rollen met uitstekende prestaties. Knoeien met routers, wifi-extenders en/of powerline-oplossingen behoort met deze krachtige wifi-mesh voor thuisgebruik tot het verleden. Updates gebeuren automatisch en voegen functies en snelheid toe. Tijdens de maandenlange test hoefden we de wifi-mesh niet één keer vanwege problemen met het draadloze netwerk te herstarten … dat is bij gewone wifi-routers vaak anders.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs:** € 429,- voor drie, € 199 per extra module **Website:** [linksys.com](www.linksys.com/nl/velop)

Plus- en minpunten
  • Eenvoudige installatie
  • Simpel beheer
  • Snel
  • Vrij grote modules
  • iOS of Android noodzakelijk tijdens installatie
  • Duur
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.