KPN: 'Internetsnelheid binnen enkele jaren 20 keer zo snel'

© PXimport

KPN: 'Internetsnelheid binnen enkele jaren 20 keer zo snel'

Geplaatst: 18 november 2022 - 09:02

Aangepast: 13 december 2023 - 15:29

Mark Gamble

Telecomprovider KPN verwacht dat de huidige internetsnelheid voor glasvezelverbindingen tot wel twintig keer sneller kan. Dat meldde het bedrijf tijdens een snelheidsdemonstratie in Rotterdam.

KPN voerde gisteren in een Rotterdamse dierenkliniek een test uit op een normale glasvezelverbinding. Hierbij behaalde het bedrijf een up- en downloadsnelheid van tegen de 20 Gbit/s. Huidige glasvezelverbindingen hebben momenteel nog een maximale up- en downloadsnelheid van 1 Gbit/s, omdat de huidige hardware-infrastructuur hogere snelheden nog niet aankan.

KPN voerde de test uit in samenwerking met Nokia, waarbij laatstgenoemde speciale apparatuur beschikbaar stelde om de hoge snelheid te behalen. KPN koos voor een dierenkliniek omdat in de medische (dieren)wereld vaak met grote bestanden wordt gewerkt, zoals MRI-scans. Dankzij de hogere internetsnelheid zijn zulke bestanden in luttele seconden te verzenden en te ontvangen.

Ook lezen: Hoeveel internetsnelheid heb je nodig?

Toekomstmuziek

Het kan nog wel even duren voordat de gedemonstreerde snelheid gemeengoed wordt. Eerst moeten bijvoorbeeld de centrales worden omgebouwd met nieuwe hardware en heeft ook de consument thuis andere apparatuur nodig.

Bovendien ligt nog lang niet overal in Nederland glasvezel. KPN zit nu samen met pensioenfonds ABP in het gezamenlijke glasvezelbedrijf Glaspoort, dat voornemens is om in 2026 80 procent van de Nederlandse huishoudens op glasvezel te hebben aangesloten. Dat is over zes jaar; momenteel is 46 procent aangesloten op glasvezel. Daarnaast zijn ook bedrijven als Delta Fiber en Open Dutch Fiber bezig met een glasvezeluitrol.

Uit concurrentieoverwegingen gaan sommige straten twee keer open om glasvezel aan te leggen.

© PXimport

Daarnaast is de verdeling van plekken waar in Nederland wél glasvezel ligt behoorlijk ongelijkmatig. Zo loopt de uitrol in de Randstad flink achter en zijn er ook veel dunbevolkte gebieden in Groningen, Limburg en Zeeland waar nog geen glasvezel ligt. Ook de ACM zit hier bovenop en laat door middel van een kaart zien waar in Nederland al wel glasvezel ligt en hoeveel huishoudens daarop zijn aangesloten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten