ID.nl logo
Vakantiegeld-tips: Koopjes vinden op internet doe je zo
© PXimport
Huis

Vakantiegeld-tips: Koopjes vinden op internet doe je zo

Het vakantiegeld komt binnen! Een mooie nieuwe televisie gezien op internet voor een te gekke prijs? Prachtig. Maar kijk voordat je je portemonnee trekt wel even of de tv niet ergens nog voordeliger wordt aangeboden. En vergeet ook niet om te checken of de webwinkel wel betrouwbaar is. We vertellen je alles over online koopjes jagen.

Tip 01: Koopjes vinden

Bijna iedereen winkelt tegenwoordig weleens op internet, je vindt er simpelweg de beste aanbiedingen en je hoeft er je huis niet voor uit. Niet alle producten zijn echter altijd gemakkelijk te vinden en niet alle winkels bieden producten aan tegen de laagste prijs. Het is slim om even een vergelijkingssite op te zoeken voordat je over gaat tot een aankoop. Niet alleen de laagste prijs is belangrijk, je moet ook weten dat een webwinkel het product daadwerkelijk levert én het is aan te raden een winkel te kiezen waar je het product ook gemakkelijk weer retour kunt zenden als er iets kapot gaat. Laten we snel iets bestellen!

©PXimport

Tip 02: Prijzen vergelijken

Wil je weten waar een bepaalde pc of fotocamera nu echt het goedkoopste is? Dan is er een makkelijke manier om tientallen webwinkels met elkaar te vergelijken. Via de website www.kieskeurig.nl zie je welke winkel een bepaald product voor de laagste prijs aanbiedt. Handig is dat je meteen ziet hoeveel procent korting ten opzichte van de vorige dagen je krijgt. Dit wordt weergegeven door een groene pijl met het percentage erachter. Doordat Kieskeurig alle prijzen elke dag strikt in de gaten houdt, zie je meteen of een winkel een product wel écht in de aanbieding heeft of dat ze gewoon de vanaf-prijs omhoog hebben gegooid om iets een aanbieding te laten lijken. Je kunt op de site een merk en type opgeven in de zoekbalk of producten vinden door op één van categorieën bovenin te klikken.

Nog meer vergelijken

Er zijn natuurlijk nog meer vergelijkingssites gericht op Nederlandse webwinkels. Goede alternatieven zijn de sites www.vergelijk.nl, www.beslist.nl en www.prijsvergelijk.nl. Ben je op zoek naar computer-gerelateerde producten, dan kun je ook eens een kijkje nemen op www.tweakers.net/pricewatch.

©PXimport

Check altijd of de site waar je wilt bestellen aangesloten is bij Thuiswinkel Waarborg

-

Tip 03: Veilig winkelen

Er zijn talloze webwinkels online en het grootste deel is ook betrouwbaar. Zorg er echter voor dat jij niet bij één van die frauduleuze webwinkels koopt. Bekende webwinkels zoals Bol.com, Coolblue en BCC hebben goede retourvoorwaarden en zullen artikelen in vrijwel alle gevallen snel en zonder problemen leveren. Kom je een aanbieding op een voor jou onbekende site tegen, check dan altijd of de site is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. Check echt of hij wordt genoemd op de site van Thuiswinkel Waarborg, want ook malafide webwinkels kunnen natuurlijk een afbeelding van het waarborg-logo op de site plaatsen. Op de site zie je ook de klantenrecensies van een aangesloten webwinkel. Denk er wel aan dat dit een dienst is waar bedrijven voor moeten betalen. Het kan dus prima zijn dat een betrouwbaar bedrijf zich niet heeft aangesloten bij die vereniging. Zoek ook wat breder online, bijvoorbeeld op de site van de consumentenbond, naar ervaringen van anderen met de webwinkel.

©PXimport

Tip 04 : Voordelig vliegen

Naast fysieke producten zoals computer-gerelateerde dingen, wil je vast ook minder tastbare dingen online aanschaffen, zoals vliegtickets. Er zijn talloze vergelijkingssites voor vliegtickets, één van de handigste is Google Vluchten. Als je flexibel bent met je data kun je namelijk heel makkelijk zoeken wanneer de goedkoopste vlucht vertrekt naar jouw favoriete bestemming. Ga naar https://flights.google.com en geef bij Waar wil je heen? een locatie op. Klik op de vertrekdatum en kies in de agenda voor Resetten. Als je nu door de data heen klikt, zul je zien wat de goedkoopste vertrekdata zijn voor jouw bestemming, de beste aanbiedingen worden in groen aangegeven. Deze prijzen zijn gebaseerd op een reis van een vast aantal dagen. Om de duur te veranderen, verander je de tekst na Prijzen in EUR voor in bijvoorbeeld 14-daagse reizen. Klik op een vertrekdatum en alle vertrekdata worden gecorrigeerd met de juiste retourprijzen. Je kunt ook nog filters aan je zoekopdracht toevoegen op de volgende pagina. Kies bijvoorbeeld dat je niet met Ryanair wilt vliegen of dat een vlucht niet langer dan 10 uur mag duren.

©PXimport

Ben je een beetje flexibel, dan kun je veel geld besparen op vliegtickets

-

Tip 05: Anders vliegen

Er zijn natuurlijk genoeg alternatieven voor Google Vluchten. Skyscanner is een slimme dienst waarmee je flexibel naar vliegtickets kunt zoeken. Zet een vinkje voor Vliegvelden in de buurt toevoegen om bijvoorbeeld naast Schiphol ook vertrektijden van de luchthavens van Rotterdam, Düsseldorf of Brussel te kunnen zien. Misschien vind je wel een koopje net over de grens. En wil je wel weg maar weet je nog niet waarheen? Kies dan bij Naar voor Overal en je krijgt een lijst met voordelige opties.

Bij Expedia kun je naast vliegtickets ook meteen hotels en huurauto’s boeken en de website van Vakantiepiraten is een goede optie voor eenmalige aanbiedingen. Hier worden ook zogenaamde error-fares weergegeven, dit zijn foutjes op sites van vliegmaatschappijen die meestal maar een paar uur geldig zijn. Op=op dus!

©PXimport

Tip 06: Groupon

Als je graag uit eten gaat of weleens een dagje in de spa doorbrengt, neem dan eens een kijkje op www.groupon.nl. Hier vind je kortingscoupons voor allerlei restaurants, evenementen en massages. Bekijk lokale deals in bijvoorbeeld de categorieën Beauty & spa en Eten & drinken, zoek naar Hotels & accomodaties of spot de leukste product-koopjes. Je moet je aanmelden voor de site en kunt dan direct een ticket kopen door op de groene knop Koop te klikken. Bij elke ervaring, massage of restaurant lees je reviews van andere klanten. Zo weet je zeker dat het eten lekker is, de behandeling goed is bevallen of de voorstelling leuk is.

©PXimport

Kortingscodes

Bij webshops kun je vaak aan het einde van het bestelproces een kortingscode of coupon aangeven. Het loont om even te kijken op speciale coupon-sites of er toevallig een coupon te gebruiken is voor bijvoorbeeld gratis verzending, een korting van 5 procent of een bon voor een gratis extraatje. De beste sites voor coupons zijn www.kortingscode.nl, www.acties.nl en www.groupon.nl/kortingscodes.

De online winkel van Alibaba levert allerlei producten die vanuit China worden verzonden

-

Tip 07: Aliexpress

Even winkelen in China? Met AliExpress is dit werkelijkheid. De online winkel van het Chinese concern Alibaba levert allerlei producten die vanuit China worden verzonden. Nadeel: Het verzendproces kan een aantal weken duren. Voordeel: de prijs. Je koopt allerlei producten voor een fractie van de prijs die je bij ons betaalt. Wat dacht je van een hoesje voor je smartphone voor 3 euro of een grote set (namaak-)Lego voor een tientje? Je leest recensies van klanten zodat je weet of het product een goede kwaliteit heeft en je kunt zien hoelang het verzenden ongeveer duurt. Denk er wel aan dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele importkosten.

©PXimport

Tip 08: Marktplaats

Als je liever iets tweedehands koopt, dan kun je terecht bij Marktplaats. Omdat je hier met privépersonen te maken hebt in plaats van bedrijven, is het wel van belang dat je uitkijkt bij wie je koopt. Maak nooit geld over naar een bankrekening van iemand die je niet kent, ook niet via PayPal. PayPal biedt je als koper enige bescherming, maar er zijn ook veel oplichtingspraktijken bekend met de dienst. PayPal kun je uiteraard wel prima gebruiken als betaalmethode op bijvoorbeeld eBay of in een vertrouwde webshop. Het handigst is om dingen op Marktplaats zelf af te halen, zo weet je dat het product daadwerkelijk in goede staat is en kun je gewoon cash betalen bij het afhalen. Andere goede sites om tweedehands producten te kopen, zijn de vraag- en aanbod-pagina van Tweakers en de sites www.speurders.nl en www.tweedehands.nl. Ook via Facebook Marketplace krijgen tegenwoordig veel producten een nieuwe eigenaar.

©PXimport

De meeste Nederlandse webshops bieden ook een betaling met iDEAL aan

-

Tip 09: Betalen

Als je online iets aanschaft, kan dit op een aantal manieren. Met een creditcard kun je bij vrijwel elke webwinkel gemakkelijk betalen: je hoeft alleen het kaartnummer en de veiligheidscode die achterop staat in te voeren. De meeste Nederlandse webshops bieden ook een betaling met iDEAL aan, een mogelijkheid om via je eigen bank te betalen. PayPal is een virtuele rekening die vooral handig is voor bestellingen buiten Nederland. Je koppelt een Nederlandse tegenrekening aan PayPal en het bedrag wordt een dag later van je rekening afgehaald. Via diensten als Klarna kun je bij sommige winkels later of op afbetaling kopen, denk er wel aan dat kopen op afbetaling soms extra kosten met zich meebrengt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.