ID.nl logo
5 mythes over wifi-snelheid onderzocht
© PXimport
Huis

5 mythes over wifi-snelheid onderzocht

ACHTERGROND - Nog niet zo lang geleden trokken we kabels van hier tot ginder om te kunnen internetten. Tegenwoordig ondersteunen vrijwel alle apparaten wifi. Maar wat als de verbinding niet optimaal functioneert, waar kijk je dan eerst naar?

Ondanks alle technologische innovatie die afgelopen jaren op het terrein van wifi heeft plaatsgevonden, bestaat er nog veel verwarring over de werking van draadloos internet en de problemen die ermee kunnen ontstaan. Om orde in de chaos te scheppen, is dit een lijst met de voornaamste claims die gemaakt worden over wifi-snelheden. Wij onderzochten hoe waarheidsgetrouw die zijn.

1. Afstand tot de router

'Hoe verder van de router verwijderd, hoe slechter je signaal zal zijn'

Het is een aanname dat bij een slechter signaal ook de bandbreedte afneemt die over het wifi-netwerk verstuurd kan worden. Om te testen of de bandbreedte inderdaad afneemt bij een zwakker signaal, namen wij de proef op de som en sloten we een server (een MacBook Pro) rechtstreeks via een ethernetkabel aan op een Apple Time Capsule 802.11ac wifi-router en lieten we een MacBook Air met zijn 802.11ac-adapter als client fungeren. Via de tool WiFiPerf werden vervolgens de prestaties gemeten. De test werd uitgevoerd op afstanden variërend van twee tot zestig meter.

Op een afstand van twee meter bedroeg de bandbreedte tussen de MacBook Air (review) en de MacBook Pro (review) 547 megabits per seconde (mbps). Op acht meter was dit al teruggelopen naar 456 mbps, een verlies van 17 procent.

Op zestien meter dook de snelheid net onder de 400 mbps en liepen we verder dan dertig meter, dan ging het naar slechts 139 mpbs - ongeveer een kwart van de snelheid op twee meter. Op een afstand van 45 meter haalden we nog net 25 mbps, terwijl op zestig meter (de maximale afstand die we zonder obstakels kunnen halen), de snelheid was teruggelopen naar 12 mbps.

2. Wifi-netwerken in omgeving schadelijk

'Hoe meer wifi-netwerken in de omgeving, hoe slechter de prestaties van je eigen verbinding'

Om deze theorie te testen, probeerden we de setup die we hadden ingesteld met de Time Capsule, de Macbook Pro en de Macbook Air op verschillende plekken uit: in een drukke kantooromgeving en in een rustige buitenwijk. Op kantoor telden we 150 netwerken; 'thuis' slechts 25.

Op een afstand van twee meter, haalden we op kantoor 489 mbps, 11 procent minder dan in de buitenwijk. Op acht meter haalden we in de kantoorsituatie 305 mpbps; 33 procent minder dan in de buitenwijk. De claim moet kloppen, want op zestien meter scoort de drukke omgeving 44 procent minder en op 23 meter is het verschil 51 procent in prestaties.

3. Antenneboosters

'Antenneboosters helpen voor geen meter'

We hebben allemaal de claims op internet voorbij zien komen dat een simpele aanpassing aan een wifi-antenne kan zorgen voor een flinke signaalverbetering. Klopt dit wel?

We pakten een Linksys EA6900 router met drie externe antennes erop en meten daarvan het signaal op verschillende plekken met behulp van WiFiPerf. Aan de antennes maakten we verschillende signaalboosters vast. Deze bestonden uit papier, tape, karton en aluminium.

Op zes meter afstand maten we een gemiddelde signaalverbetering van 12 procent. Gingen we verder weg staan, op 21 meter, dan was de verbetering in signaal op zijn best zelfs 43 procent. We stonden ervan te kijken dat deze signaalboosters echt kunnen werken.

4. Magnetrons

'Magnetrons zijn slecht voor het wifi-signaal'

Omdat magnetrons enorm veel energie uitzenden op de 2,4GHz-band die in gebruik is bij de meeste wifi-routers, kunnen we ook deze mythe bevestigen. Toen we in een testopstelling een magnetron tussen een router en client plaatsten en deze aanzetten, liep de overdrachtsnelheid inderdaad terug van 100 mbps naar slechts 3 mbps.

Veel minder interferentie is er wanneer er gebruik wordt gemaakt van de 5GHz-band. Als je in een bedrijf werkt waar rond lunchtijd de magnetrons flink staan te loeien en je een nadelig effect bemerkt op de wifi-snelheid, check dan of je via de instellingen van de routers de verbinding op 5GHz kunt zetten. Sommige routers stellen je ook in staat een apart 5Ghz netwerk te maken, wat ook altijd een aan te raden optie is.

5. Full HD slurpt bandbreedte weg

'Een collega slurpt alle bandbreedte weg omdat hij full HD YouTube aan het bekijken is en ik moet machteloos toekijken'

Problemen met de bandbreedteverdeling kunnen het beste opgelost worden door gebruik te maken van de QoS-functionaliteit in routers. Helaas geldt dit niet voor goedkopere types en de routers van Apple: de AirPort Extreme en de Time Capsule ontberen deze optie.

Met QoS kan een router het ene type verkeer over het andere prioriteren, zodat de verbindingskwaliteit voor VoIP of specifieke bedrijfsapplicaties gegarandeerd kunt worden en niet wordt gehinderd door filmpjes kijkende of torrents downloadende collega's. Fabrikanten als Netgear en Asus bieden zeer uitgebreide QoS-opties in hun routers.

Bron: Computerworld.nl

▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.

▼ Volgende artikel
Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon
© Sony
Huis

Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon

Sony breidt de ULT POWER SOUND-serie uit met vier nieuwe speakers en een draadloze microfoon. Of je nu een feestje geeft of gewoon onderweg muziek luistert: deze speakers zorgen voor flink wat bas en volume.

Partyspeakers: met of zonder accu

De ULT TOWER 9 is een draadloze speaker met 25 uur accuduur, uitgerust met 360° geluidsweergave, verlichting en twee basmodi. Met de ULT-knop schakel je tussen diepe of punchy bas. De ULT TOWER 9AC is een variant zonder ingebouwde accu, bedoeld voor gebruik op netstroom, en levert nog krachtiger geluid. Beide modellen hebben ingangen voor microfoon of gitaar, en zijn te koppelen aan je tv via optische kabel voor versterkt geluid.

©Sony

Draagbare modellen met krachtige bas

Voor onderweg zijn er twee nieuwe bluetoothspeakers: de ULT FIELD 5 en de compactere ULT FIELD 3. Beide modellen hebben een afneembare schouderriem en zijn water- en stofdicht (IP66/IP67). Ze kunnen tegen zout water, dus ook geschikt voor gebruik op het strand. De FIELD 5 speelt tot 25 uur af, de FIELD 3 tot 24 uur. Beide hebben basversterking via de ULT-knop en beschikken over functies als Party Connect en USB-oplaadmogelijkheid.

©Sony

Draadloze microfoon voor karaoke

Nieuw in de serie is ook de ULTMIC1, een draadloze microfoon voor karaoke. Die sluit je eenvoudig aan op de speakers met een bijgeleverde dongel.

Verkoopprijzen en beschikbaarheid

Alle producten zijn vanaf april 2025 verkrijgbaar:

ULT TOWER 9 – 999,99 euro | ULT TOWER 9AC – 699,99 euro | ULT FIELD 5 – 299,99 euro |

ULT FIELD 3 – 199,99 euro | ULTMIC1 – 149,99 euro

Bekijk Sony-speakers op Kieskeurig.nl ⮯