ID.nl logo
Eigen nieuwsbrief maken met Mailchimp
Huis

Eigen nieuwsbrief maken met Mailchimp

Als voorzitter of secretaris sta je in voor de periodieke nieuwsbrieven die alle leden van je vereniging horen te ontvangen. Dat kan natuurlijk in de vorm van een Word-document dat je via je e-mailprovider verstuurt, maar het kan ook professioneler. Met een (vaak gratis) dienst als MailChimp is dat makkelijker dan je wellicht denkt. Een eigen nieuwsbrief maken is er zo mee gepiept.

Er bestaan diverse webapplicaties die het creëren, versturen en afhandelen van nieuwsbrieven en aanverwante digitale publicaties voor je kunnen stroomlijnen. Een van de bekendste en populairste is MailChimp. Dat hoeft niet echt te verbazen: de gratis versie is behoorlijk coulant, want je kunt hiermee tot 1200 berichten per maand verzenden aan een bestand tot wel 2000 leden. Meer dan voldoende, zo lijkt ons, om hiermee aan de slag te gaan.

Klik op Sign Up Free voor een gratis registratie, vul de gevraagde gegevens in en bevestig met Get Started! Even later ontvang je een bevestigingsmail: klik hier op Activate account en nadat je nog enkele administratieve details hebt ingevuld op de site kun je aan de slag.

Contacten verzamelen en importeren

Even later beland je in je online dashboard. MailChimp stelt voor al meteen een eerste e-mail alias nieuwsbrief te ontwerpen, maar daar wachten we nog even mee. Klik op I’ll do this later zodat de optie Add your contacts de focus krijgt. Het samenstellen van een abonneelijst lijkt ons een logisch begin. We gaan ervan uit dat je al over zo’n contactlijst beschikt; dan komt het erop aan die in het juiste formaat om te zetten waarna je die in MailChimp kunt importeren.

We nemen Outlook als voorbeeld. Start dit programma op en ga naar Bestand, Opties, Geavanceerd. Klik op Exporteren, Naar een bestand exporteren en druk op Volgende. Kies Door komma’s gescheiden waarden, druk weer op Volgende, klik op Contactpersonen en geef een naam aan het csv-bestand. Bevestig met Volgende en met Voltooien. Andere e-mailclients en -services bieden vergelijkbare exportopties aan.

Over Outlook gesproken. Dit mailprogramma van Microsoft zit bomvol functies die je wellicht niet allemaal gebruikt. Zonde! Met onze basiscursus Outlook heeft de mailsoftware geen geheimen meer voor je. Aanrader!

Over naar MailChimp, waar je Import from a file selecteert en CSV or tab-delimited text file aanvinkt. Klik op Continue To Setup. Via Browse verwijs je naar het csv-bestand. Klik op Continue To Match zodat je via Edit eventueel kolomtitels als First Name, Last Name en Email Address aan je eigen velden kunt koppelen. Overtollige velden verwijder je met Skip of in één beweging met Skip All (bij unmatched columns), zodat je verder kunt met Continue To Organize.

Laat de status van de geïmporteerde contactpersonen staan op Subscribed en klik op Continue To Review; rond af met Import. De geïmporteerde items verschijnen nu op het tabblad Audience (klik op View Contacts). Overigens kun je van hieruit ook zelf nieuwe contactpersonen toevoegen. Open de rubriek Add contacts en kies Add a Subscriber voor manuele toevoegingen of op Import Contacts.

Mailcampagne opzetten

Je beschikt nu al over een abonneelijst en dus is het de hoogste tijd dat we een – in MailChimp-taal – ‘campagne’ opzetten. Open hiertoe het tabblad Campaigns, bovenaan je dashboard, en druk op Create Campaign. Er verschijnt een dialoogvenster met diverse campagnetypes. We houden het eenvoudig en kiezen hier voor Email. Laat Regular geselecteerd, verzin een geschikte campagnenaam en klik op Begin.

©PXimport

Via de knop Add Recipients kun je de gewenste abonneelijst in het uitklapmenu aanduiden; merk trouwens op dat je je binnen deze lijst ook tot vooraf gedefinieerde segmenten als New Subscribers kunt beperken. Meer zelfs: via Group or new segment bepaal je geheel zelf de criteria van zo’n subgroep, zoals Date Added is after a specific date. Wij laten hier echter eenvoudigweg All subscribers in audience geselecteerd. Bevestig met Save. Met de knoppen Edit From en Add Subject stel je het afzendadres en de onderwerpsregel voor je campagne in.

Werken met thema's

De administratieve headers van je nieuwsbriefcampagne heb je hiermee voor elkaar, maar van de nieuwsbrief zelf is nog weinig te merken. Met de knop Design Email breng je daar snel verandering in. MailChimp kom je tegemoet met een hele reeks sjablonen voor lay-outs en thema’s. Klik hier (bijvoorbeeld) op Themes en scrol naar de categorie Newsletters: er is keuze uit een dertigtal exemplaren. Jammer genoeg blijken er slechts twee beschikbaar in de gratis versie: Art Newsletter en Postcard. Meer opties zitten achter abonnementen verstopt.

Zodra je een thema hebt geselecteerd, beland je in een online editor. Links krijg je een voorbeeldweergave, rechts een venster met tal van bouwblokken waarmee je je nieuwsbrief verder vorm kunt geven. Mocht je per abuis deze ontwerpmodus hebben verlaten, dan keer je snel terug vanuit je dashboard: open Campaigns en klik op Edit Design.

De online editor blijkt behoorlijk gebruiksvriendelijk. Zodra je de muisaanwijzer in de voorbeeldweergave boven een object houdt verschijnt een half doorzichtig venster met enkele tools. Je kunt van hieruit het object verslepen (Drag to Reorder), verwijderen (Delete), dupliceren (Duplicate) en bewerken (Edit Block).

©PXimport

Stel, het sjabloon bevat een afbeelding die je door een eigen exemplaar wilt vervangen. Klik dan op Edit Block en in het rechtervenster op Replace. Vervolgens klik je op Upload (of op Import from URL), selecteer je het geïmporteerde plaatje en bevestig je met Insert: de afbeelding wordt nu in je nieuwsbrief geplaatst. Om die alsnog aan te passen selecteer je de afbeelding en kies je Edit Block, Edit.

Via een online fotobewerker kun je het plaatje nu nog op allerlei manieren aanpassen en verfraaien. Bewaar je wijzigingen met Save.

Werken met blokken

Je hoeft je echter niet te beperken tot de bouwblokken die standaard al in het nieuwsbriefsjabloon zijn opgenomen. Vanuit het tabblad Content in het rechtervenster kun je namelijk eenvoudigweg extra objecten in je nieuwsbrief verslepen, naar een locatie met de melding Drop block here. Om slechts enkele voorbeelden te noemen: (Boxed) Text, Image (Group), Social Share, Button, Footer, Video. Het nieuw toegevoegde blok kun je dan net als de andere nog verplaatsen, dupliceren, bewerken of verwijderen.

Om het resultaat tussentijds ook buiten de online editor te bekijken hoef je maar op Preview and Test te klikken. Selecteer je hier Enter preview mode, dan kun je nog kiezen tussen een Desktop- en een Mobile-weergave. De Inbox-weergave, waarbij diverse mailclients worden gesimuleerd, is voorbehouden voor de betaalde abonnementen, maar geen nood: je kiest dan Send a test email en je verstuurt het ontwerp naar je eigen e-mailadres. Handig is ook Push to mobile, waarbij je het ontwerp op uw eigen mobiele apparaat kunt bekijken.

©PXimport

Druk op Save and Exit om je ontwerp te bewerken. Of klik op Save as Template als je het in de vorm van een sjabloon wilt opslaan, zodat je het voor latere nieuwsbrieven kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat MailChimp in de gratis versie een logo onder je ontwerpen plaatst.

Nieuwsbrief versturen

Je nieuwsbrief ziet er gelikt uit en is eindelijk klaar voor verzending. Ook dit proces neemt MailChimp voor zijn rekening. Ga naar uw dashboard, open Campaigns en selecteer de gewenste campagne. Dubbelcheck of bij To goed of de bedoelde ontvangers staan geselecteerd – desnoods stuur je dit nog even bij met Edit Recipients. Staat alles goed? Klik dan rechtsboven op de knop Send en bevestig met Send Now.

Wat echter als je de nieuwsbrief niet op dit ogenblik wilt versturen? Dan hoef je echt niet te wachten tot het grote moment is aangebroken. Je klikt in dit geval op Schedule en bepaalt zelf de geschikte datum en tijd. Bevestig je keuze met Schedule Campaign.

Rapporten analyseren

MailChimp voorziet tevens in een handige analysemodule voor de verstuurde nieuwsbrieven. In je dashboard ga je naar het tabblad Reports. Selecteer de gewenste campagne en druk op View Report voor een overzicht van de belangrijkste analyses. Je verneemt hier onder meer hoeveel gebruikers uit je abonneelijst de nieuwsbrief wanneer hebben ontvangen en geopend en om welke adressen het precies gaat.

Dat kan omdat MailChimp standaard een tracker (web beacon) met de nieuwsbrief meestuurt die een en ander registreert. Als je dat liever vermijdt, open je je - nog niet verstuurde - nieuwsbrief, scrol je naar onderen tot bij Settings & Tracking, klik je hier op Edit en verwijder je het vinkje bij Track opens en/of bij Track clicks.

MailChimp vertelt tenslotte tevens welke ontvangers zich van je nieuwsbrief uitschrijven. Immers, de ontvangers krijgen onderaan de brief een link met een uitschrijfoptie.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk
Huis

Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk

Met een adviesprijs van 249,99 euro is de Motorola Moto G55 geen dure smartphone. Je moet er dan vanzelfsprekend rekening mee houden dat je niet het nieuwste of het beste in huis haalt. Maar voor mensen die niet al te veeleisend zijn, kan dit een prima optie zijn.

Goed
Conclusie

We houden er in deze beoordeling rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het toestel parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.

Plus- en minpunten
  • Degelijke processor
  • Prima scherm
  • Genoeg werkgeheugen
  • Veel opslagruimte
  • Goede accu
  • Camerasysteem
  • Updatebeleid
  • Plastic frame

Afwerking toestel

Dankzij het plastic frame voelt de Motorola Moto G55 gelukkig licht aan. En door het eco-leer achterop heb je niet het idee met een echt goedkoop toestel te maken. Die achterkant heeft nog een voordeel: daardoor glipt het apparaat niet gemakkelijk uit je handen. Hoewel Motorola er standaard een plastic hoesje omheen doet, vinden we dat eigenlijk zonde. Zowel voor het ontwerp als voor het glijden.

©Wesley Akkerman

Verder is het vervelend – doch begrijpelijk – dat de smartphone niet water- en stofdicht is. Wel is er helemaal onderop een koptelefoonaansluiting aanwezig.

©Wesley Akkerman

Voorop treffen we een groot lcd-display van 6,49 inch aan. De telefoon beschikt over een hoge verversingssnelheid van 120 Hertz, HDR en een resolutie van 1080 × 2400 pixels (ook wel FHD+ genoemd). Het scherm kan redelijk helder ingesteld worden en wordt beschermd door een stevige laag Gorilla Glass 5-glas. De kleuren komen mooi en prettig naar voren, maar de kijkhoek is matig. Het enige wat echt opvalt in nadelige zin is dat er een luchtlaag zichtbaar is. Daardoor werpt de behuizing een schaduw op het display, en dat oogt heel goedkoop.

©Wesley Akkerman

Degelijke processor

De smartphone wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 7025. Die valt qua prestaties ergens tussen de Snapdragon 7s Gen 2 (zoals in de Redmi Note 13 Pro) en Snapdragon 6s Gen 3 (zoals in de Moto G85) in. Voor gaming is dit niet echt een goede processor, maar voor dagelijks gebruik hebben we weinig te klagen. We hebben ook niet het idee dat de cpu het scherm niet kan bijbenen. Het kan zijn dat je tijdens het scrollen het toestel betrapt op een korte vertraging, maar dat kan ook komen doordat bijvoorbeeld een site of app net wat meer van het systeem vraagt.

Voor deze prijs vinden we de hoeveelheid opslagruimte en werkgeheugen heel riant. Je krijgt namelijk respectievelijk 256 GB en 8 GB voorgeschoteld. Het toestel draait nu op Android 14 en biedt bovendien de kenmerkende kale Android-ervaring aan. Houd wel rekening met wat vooraf geïnstalleerde apps, die je in sommige gevallen kunt verwijderen. Helaas krijgt de Motorola Moto G55 slechts twee Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Dat is echt ontzettend karig, maar heeft mogelijk iets te maken met de keuze voor de processor.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

Tegenvallende camera's

De 50 megapixelcamera achterop legt weliswaar kleuren redelijk natuurlijkgetrouw vast, maar eigenlijk zien we twee problemen waar we ons niet overheen kunnen zetten. De beelden ogen een beetje flets en plat, terwijl we aan de zijkanten soms een gebrek aan scherpte opmerken. In de avond maakt de Motorola Moto G55 al snel overbelichte foto's, waardoor kleuren niet stralen en details snel wegvallen. Je kunt dit soort foto's prima gebruiken voor op Facebook of andere sociale media, maar we zouden ze niet printen en daarna in een familiealbum stoppen.





Wat ons verder opvalt aan de groothoeklens, van acht megapixel, is dat die anders omgaat met kleuren. Die komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid en missen bezieling. Ook kan het zijn dat felle delen, zoals een wolkendek, kenmerkende detaillering missen.

Avondfotografie is echt ondermaats, en het helpt daarnaast niet dat de lens geen toegang heeft tot de optische beeldstabilisatie. De macro-optie (van de groothoeklens) maakt tot slot soms té scherpe foto's, waardoor randen hard ogen en een witte gloed krijgen. De camera's laten dus te wensen over.





Motorola Moto G55 kopen?

De accu doet gelukkig wel een hoop goed. Dankzij een vermogen van 5000 mAh kun je het soms wel twee dagen (of meer, afhankelijk van gebruik) uithouden. En met een 30watt-lader kun je het toestel vaak binnen anderhalf helemaal volladen. Die oplader moet je dan wel zelf aanschaffen, want die zit niet in de doos. Dat komt niet door Motorola, maar vanwege regels uit Europa. Met een half uurtje laden is het toestel voor de helft gevuld, dus daarin is het toestel betrouwbaar. Verder is het goed om te weten dat er geen draadloos opladen beschikbaar is.

We houden er rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het apparaat parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 gloednieuwe Apple-producten
Huis

Waar voor je geld: 5 gloednieuwe Apple-producten

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, iPad, Mac of AirPods van Apple? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple iPhone 16

Apple bracht onlangs zijn nieuwe iPhone 16 op de markt. Het basismodel heeft 128 GB opslagruimte en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, wit, roze en groen. Je kunt tegen een meerprijs ook een exemplaar met 256 GB (zwart/blauw/wit/roze/groen) of 512 GB (zwart/blauw/wit/roze/groen) opslagcapaciteit overwegen. Uiteraard is de iPhone 16 weer voorzien van diverse nieuwigheden. Zo kreeg de behuizing twee extra knoppen. Je kunt met de aanraakgevoelige Camera Control-knop diverse cameraopties bedienen. Zoom hiermee in en maak vervolgens direct een kiekje. Aan de nieuwe actieknop voeg je een eigen functie toe. Hiermee open je bijvoorbeeld vliegensvlug jouw favoriete app of de zaklamp.

De iPhone 16 heeft een 6,1inch-oledscherm met 2556 × 1179 pixels. Dit is een prettig formaat om met één hand te bedienen. Op rekengebied staat Apples eigen A18 Bionic-processor zijn mannetje, want deze chipset bevat zes rappe rekenkernen. Zoals we inmiddels van iPhones gewend zijn, heeft ook dit model een goede camera met een resolutie van 48 megapixel. Dankzij een extra ultragroothoeklens schiet je bovendien prachtige panoramabeelden. Wil je meer weten? Lees dan deze uitgebreide review op ID.nl.

Apple iPad mini (2024)

Afgelopen maand kwam Apple met een kersverse iPad mini op de proppen. Deze populaire tablet is inmiddels alweer aanbeland bij de zevende generatie. Een belangrijke vernieuwing is de aanwezigheid van de A17 Pro-processor, want hierdoor reageert het toestel pijlsnel. Verder ondersteunt de iPad mini de Pencil Pro, zodat je met deze geavanceerde stylus prachtige ontwerpen kunt maken. Het 8,3inch-scherm bevat 2256 × 1488 pixels, waardoor je onder meer Netflix-series en YouTube-filmpjes in een hoge kwaliteit kunt streamen.

In tegenstelling tot veel andere tablets is de iPad mini vederlicht. De dunne behuizing van 6,3 millimeter weegt slechts 293 gram. Ideaal voor langdurig gebruik dus, want je handen en armen raken niet zo gauw vermoeid. Bij de betaalbaarste iPad mini is het nieuwe besturingssysteem iPadOS 18 op een interne opslagdrager van 128 GB voorgeïnstalleerd. Kies tussen de kleuren beige, blauw, grijs en paars. Wil je veel apps, foto's en video's lokaal opslaan? Als alternatief is deze tablet ook met 256 GB (beige/blauw/grijs/paars) en 512 GB (grijs) te koop. Het standaardmodel bevat een wifi-adapter. Voor mobiel gebruik schaf je als alternatief een versie met een simkaartslot aan.

Apple AirPods 4 ANC

Deze vierde generatie van de reguliere AirPods-serie ondersteunt nu actieve ruisonderdrukking. Zo kunnen hinderlijke geluiden in de omgeving worden gedempt en kun je bijvoorbeeld in een gehorige kantoortuin of treincoupé alsnog een podcast, film of audioboek volgen (mits werkgerelateerd hè, qua kantoortuin 😉). Dankzij de transparantiemodus blijf je zo nodig evengoed aanspreekbaar voor andere personen. Heb je geen behoefte aan actieve ruisonderdrukking? Haal dan tegen een lagere aanschafprijs de nieuwe AirPods 4 zonder deze functie in huis. Met behulp van de bijgesloten oplaadcase kun je de accu's altijd en overal opladen. De totale luistertijd bedraagt volgens de fabrikant maximaal dertig uur.

De AirPods 4 vormt een goede match met een iPhone of ander Apple-apparaat. Zo gebruik je de stemassistent Siri om de oortjes handsfree te bedienen. Daarnaast vraag je relevante informatie op, zoals een routebeschrijving of weersverwachting. Overigens stuur je de in-ears net zo makkelijk via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde aan. Ga bijvoorbeeld naar het volgende liedje en wijzig het volume. De IP54-gecertificeerde behuizing is stof-, zweet- en waterbestendig. Kortom, gebruik deze oortjes gerust voor sportdoeleinden. Door het bescheiden gewicht van 4,3 gram per oordopje voel je de AirPods amper zitten. Lees voor meer informatie deze uitgebreide review.

Apple Mac mini (2024)

Een nieuwe Mac duur? Dat valt met de onlangs verschenen 2024-uitvoering van de mini reuze mee. Sluit via HDMI of thunderbolt (3×) één of meerdere eigen pc-monitors aan en dwaal lekker rond in macOS 15. Via vijf usb-c-poorten koppel je naar hartenlust diverse randapparaten, zoals een toetsenbord, muis, externe opslagdrager en printer. Voor stabiel netwerkverkeer bevat de achterzijde een ethernetpoort, al verbind je het apparaatje net zo makkelijk met wifi. Tot slot heeft de voorkant nog een 3,5mm-audiopoort. Deze mini-pc is met 256 GB of 512 GB opslag verkrijgbaar.  

Apples nieuwste Mac mini heeft een behuizing van 12,7 × 12,7 × 5 centimeter. Desondanks is er voldoende rekenkracht ingebouwd. Voor doorsnee computertaken voldoen de tien rekenkernen van de geïntegreerde M4-processor prima. Er is verder 16 GB werkgeheugen ingebakken. Blijkt dat in de praktijk onvoldoende, dan kun je optioneel upgraden naar maximaal 32 GB RAM. Zie je nergens de aan-uitknop? Dat klopt, want die bevindt zich bij het nieuwste model aan de onderzijde.

Lees ook onze uitgebreide review van de Apple Mac mini (2024)

Apple iMac (2024)

Met de iMac schaf je een monitor en desktop in één aan! Deze all-in-one-pc heeft een haarscherp 23,5inch-scherm van 4480 × 2520 pixels, waardoor dit werkpaard zich goed leent voor het gebruik van allerlei creatieve apps. De basisuitvoering van het 2024-model bevat een M4-chip met acht cpu- én gpu-kernen. In combinatie met 16 GB werkgeheugen kun je vlot in macOS 15 navigeren. Verder is er 256 GB ssd-opslag geïntegreerd. Geïnteresseerden schaffen deze iMac in een blauwe, groene, roze of zilverkleurige behuizing aan. Gebruik je diverse zware apps, dan is een versie met tien cpu- en gpu-kernen (blauw/groen/roze/zilver) wellicht interessant.

Aan de achterzijde bevinden zich twee thunderbolt-poorten. Sluit hierop bijvoorbeeld een tweede pc-monitor of externe opslagdrager aan. Er is ook nog een analoge audio-uitgang beschikbaar, zodat je een koptelefoon of speakerset kunt koppelen. In de slanke behuizing zit verder nog een wifi- en bluetooth-adapter. De all-in-one-pc weegt slechts 4,42 kilo. Na aanschaf kun je meteen aan de slag, want een toetsenbord en muis zijn inbegrepen.