Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van november

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

Axence netTools: Systeeminfo op afstand

Je hebt een stevig thuisnetwerk gebouwd en je wilt graag regelmatig controleren welke Windows-services er op een bepaald toestel actief zijn, wat bepaalde registerwaarden zijn, welke processen er actief zijn, welke foutmeldingen er in het logboek staan etc. Ter plaatse controleren is één mogelijkheden, maar het is veel handiger als dat ook gecentraliseerd kan. Dat is onder meer mogelijk met behulp van het gratis Axence netTools (registratie verplicht).

Om een toestel op afstand te kunnen bevragen, moet er wel een aantal technische randvoorwaarden vervuld zijn. In plaats van die lastige opties handmatig in te stellen, zet je de meegeleverde tool WmiEnable.exe in een submap van de netTools-installatiemap. Je hoeft het slechts eenmalig als administrator op het beoogde toestel uit te voeren, waarna je vanuit netTools op je eigen toestel de knop WinTools indrukt, de hostnaam of het ip-adres van de gewenste computer intikt en Windows-aanmeldgegevens voor dat toestel invult. Zodra je op Connect drukt, kun je in rubrieken als General en Custom WMI uiteenlopende informatie opvragen.

Snelheidstest via app

Er bestaan verschillende (online) tools waarmee je de snelheid van je internetverbinding kunt testen. De meeste providers bieden zo’n online snelheidstest aan. Een van de populairste tests is van Ookla . Voor snelheden hoger dan 100 Mbit/s raadt Ookla echter aan gebruik te maken van een gratis app, beschikbaar voor Mac en Windows.

Volgens de producent levert deze app nauwkeuriger meetresultaten af. Houd er wel rekening mee dat bepaalde gegevens, waaronder je ip-adres, maar zoals hier blijkt mogelijk ook andere informatie, door de producent kunnen worden verzameld.

Beter roamen

Als blijkt dat je mobiele toestel in je woning niet altijd automatisch overschakelt naar het accesspoint dat zich dichterbij bevindt (en dus wellicht ook in een beter signaal voorziet) als je je verplaatst, zorg er dan eerst voor dat beide accesspoints ingesteld zijn op hetzelfde ssid, encryptieprotocol en wachtwoord. Stel de accesspoints wel op een verschillend kanaal in.

Soms kun je de snelheid waarmee je toestel overschakelt naar een ander accesspoint op je client forceren. In Windows open je hiervoor het apparaatbeheer (Windows-toets+R en het commando devmgmt.msc) en ga je naar het eigenschappenvenster van je draadloze netwerkadapter. Mogelijk zie je op het tabblad Geavanceerd een optie als Roaming Aggressiveness, Roaming Decision of Roaming Sensitivity, waarbij een hogere instelling in principe voor een snellere roaming zorgt.

Sommige adapters bieden je de keuze tussen Optimize Bandwidth en Optimize Distance: probeer het dan met Optimize Bandwith. Ten slotte vind je op sommige adapters ook wel een optie als Roam Tendency; probeer het hier met de optie Aggressive.

netwerk

© PXimport

Op protocolniveau worden er allerlei stappen ondernomen om roaming te optimaliseren, we lichten deze standaarden kort toe.

801.11k (Neighbor Reports): het op dat moment gebruikte accesspoint kan de client zelf meedelen welke basisstations er op welke kanalen opereren. Deze ‘beacon reports’ vertellen een client weliswaar niet welk accesspoint op die locatie de beste ontvangst heeft, maar het helpt de client wel om gerichter te kunnen zoeken.

802.11r (Fast BSS Transition): er dienen minder frames te worden uitgewisseld tussen de client en het accesspoint voor de eigenlijke data-uitwisseling van start kan gaan. Er treedt dus minder latentietijd op wat vooral nodig is bij toepassingen als voip.

802.11v (BSS Transition Management Frames): accesspoints die deze standaard ondersteunen kunnen gerichte informatie verstrekken aan clients met betrekking tot het meest optimale accesspoint op dat moment.

Bios whitelisting

Je hebt een wat oudere laptop en je wilt de draadloze netwerkadapter vervangen, bijvoorbeeld omdat je de 5GHz-band wilt gebruiken, dan is het kaartje simpel door een beter kaartje te vervangen. Afhankelijk van het model laptop moet je toch even opletten. Wij maakten het mee dat onze nieuwe netwerkadapter (Intel AC8260) door onze laptop (Lenovo L540) werd geblokkeerd, meteen na de vervanging van de oude adapter (Intel N7260).

Het bleek zelfs onmogelijk de bijhorende driver te installeren: de laptop weigerde op te starten door die onbekende kaart. Uiteindelijk lukte het ons wel met de oudere ac-versie van de kaart die er al instak (Intel AC7265). Het probleem is dat op sommige laptops enkel wifi-kaartjes werken die vanuit het bios zijn toegelaten. Producenten die zich wel vaker aan deze ‘bios whitelisting’ schuldig maken zijn Lenovo, HP, Dell, Toshiba en Compaq.

Bij Acer, ASUS en MSI zou dat niet of veel minder gebruikelijk zijn. Hoe dan ook, controleer zoiets vooraf bij de producent of in je laptop-specificaties, voor je al een betere wifi-adapter aanschaft.

netwerk

© PXimport

Werken met de brugmodus

Je wilt een toestel met je draadloze netwerk verbinden, maar jammer genoeg beschikt het apparaat niet over wifi-functionaliteit. Dan zijn er nog een paar uitwegen. Beschikt het toestel over een usb-poort, dan is een usb-adapter een oplossing. Afhankelijk van de specificatie kost zo’n dongel je ergens tussen tien en dertig euro. Je kunt dit bijvoorbeeld inzetten op een wat oudere laptop of op een Raspberry Pi zonder wifi-ondersteuning. Voor dit laatste vind je hier uitgebreide instructies. Op een desktop-pc kun je natuurlijk ook een interne wifi-kaart installeren, de prijzen daarvan schommelen rond twintig euro.

Een totaal andere insteek is een zogenoemde wireless bridge, bruikbaar indien je toestel wel over een vaste netwerkaansluiting beschikt. Heel wat draadloze routers en accesspoints laten zich als wireless bridge configureren, dus misschien kun je een oude router opnieuw gebruiken. We geven een voorbeeld: op een Linksys Smart Wi-Fi Router gaat dat via Connectiviteit / Internetinstellingen / Bewerken / Brugmodus. Het komt er dan op neer dat het signaal van je draadloze netwerk wordt opgepikt waarna je via de ingebouwde switch bekabelde toestellen kunt aansluiten.

netwerk

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten