ID.nl logo
Dit zijn de grootste Domotica-misverstanden
© PXimport
Huis

Dit zijn de grootste Domotica-misverstanden

Een Nest-thermostaat is een leuk apparaatje, maar energie zul je er niet mee besparen. Een Alexa-speaker is mooi, maar veel relevants heeft deze niet te vertellen in Nederland. Een beveiligingscamera kan nogal averechts werken in de standaardconfiguratie. En zo zijn er nóg een hoop Domotica-misverstanden. In dit artikel leggen we je uit wat je wel – én niet – kunt verwachten in je slimme huis.

Een huis dat met je meedenkt en alles automatisch voor je doet, spreekt tot de verbeelding. De fabrikanten van domotica-apparatuur doen natuurlijk ook een duit in het zakje met hun enthousiaste marketingpraatjes. Maar klopt dat allemaal? Aan het eind van dit artikel prik je de meest voorkomende broodjeaap-verhalen door, weet je wat je wél kunt verwachten van je slimme huis en kies je de juiste slimme apparaten.

Bewering 1: Met een slimme thermostaat bespaar je veel energie

Met de Nest Learning Thermostat bespaart een Nederlands huishouden volgens Nest 12% tot 20% energie. Volgens Nest komt dit doordat de slimme thermostaat zelf leert welke temperaturen je prettig vindt en wanneer. Nest heeft gegevens verzameld van zijn thermostaten die sinds 2014 actief zijn in Europese huizen, en dat energieverbruik vergeleken met het fictieve verbruik van Nederlandse huizen die hun temperatuur constant op 20 °C houden en huizen die zeven uur per nacht de temperatuur op 15 °C instellen.

Op die vergelijking is wel het een en ander aan te merken. Zo zullen weinig huizen hun temperatuur overdag constant op 20 °C houden. Wie naar zijn werk gaat en een beetje energiebewust is, laat in de winter echt niet zijn huis opwarmen terwijl er niemand thuis is. De temperatuur verlagen wanneer je weg bent, een functie waarop de Nest-thermostaat over opschept, is iets wat elk weldenkend mens zelf ook al doet. Dat gebeurt misschien niet optimaal (want veel klassieke thermostaten zijn, zoals Nest terecht opmerkt, lastig te programmeren), en zo nu en dan vergeet je het weleens, maar als je enkele keren na een werkdag thuiskomt en merkt dat het huis de hele dag verwarmd is geweest, leer je ook uit die fout.

Uiteraard is het handig om na een werkdag thuis te komen in een goed verwarmd huis omdat je slimme thermostaat weet wanneer je thuiskomt en al een uur op voorhand de temperatuur verhoogt zodat het huis tot 20 °C is opgewarmd wanneer je thuis bent. En uiteraard is het handig dat je Nest de temperatuur verlaagt wanneer je naar je werk vertrekt en je dat zelf vergeet te doen. Maar bespaar je daar 20% energie mee? Nou nee, echt niet, tenzij je voorheen helemaal niet naar je energieverbruik/kosten keek.

Je investeert beter in een goede isolatie van je huis. Een slimme thermostaat koop je voor het comfort, niet voor de energiebesparing.

©PXimport

Bewering 2: Een beveiligingscamera maakt je huis veiliger

Met een beveiligingscamera in huis of een slimme deurbel die een foto maakt van iedereen die aanbelt of zelfs maar in de buurt van je deur komt, voel je je zeker veiliger. Fabrikanten van dit soort apparaten laten dan ook niet na om je daarop te wijzen. Zo creëert het bedrijf Ring met zijn videodeurbel en beveiligingscamera’s naar eigen zeggen “een ring van veiligheid rondom je woning”.

In het ideale geval is dat ook zo, maar je dient dan wel te vertrouwen op de veiligheid van die toestellen (zie ook het kader ‘Denk aan je privacy’). En net aan die veiligheid schort het weleens. Allereerst worden heel wat beveiligingscamera’s met standaard logingegevens geleverd. Als je die niet verandert, kan mogelijk iedereen via internet erop inloggen en in je huis meegluren. Maar zelfs als je zelf de juiste stappen zet, kan het nog mislopen. Begin 2018 analyseerde zustertitel Computer Idee zes recente beveiligingscamera’s van fabrikanten Alecto, Foscam en Eminent. Die bleken allemaal onveilig te zijn. Zo toonden de camera’s van Alecto gewoon de gebruikersnaam en het wachtwoord als je een specifieke url op hun ip-adres bezocht.

Misbruik van beveiligingscamera’s is overigens niet ver gezocht. Zo verschenen er begin 2018 naaktvideo’s van bezoekers van Sauna & Beauty Oase in Nederasselt op een pornowebsite. De beveiligingscamera’s in de kleedkamer van de sauna waren blijkbaar gekraakt. Als je een beveiligingscamera in je huis plaatst, kies je dus het best voor een apparaat van een betrouwbare fabrikant en installeer je regelmatig de nieuwste firmware-updates. Behandel een beveiligingscamera als een kleine computer met een camera. De computers in je netwerk beveilig je toch ook?

©PXimport

Denk aan je privacy

De bekendste domotica-apparaten maken gebruik van een clouddienst van de producent. Je denkt daar misschien niet bij na, maar dat betekent bijvoorbeeld dat Nest weet wanneer je thuis bent, dat er van iedereen die er bij je aanbelt een beeld wordt geüpload naar de servers van Ring en dat Amazon weet hoeveel Bitcoins je hebt omdat jij je Echo dagelijks vraagt hoeveel ze waard zijn. Als je privacy je lief is, kies je beter voor een opensource-domoticasysteem zoals Domoticz of Home Assistant dat je op een Raspberry Pi draait. En voor een slimme speaker met aandacht voor privacy, zoals Snips of Mycroft.

Bewering 3: Al je slimme apparatuur moet van hetzelfde merk zijn

Sommige fabrikanten van slimme apparaten willen je graag doen geloven dat je het best allemaal apparaten van hun merk koopt, en dus niet ook slimme producten van andere merken in huis haalt. Ze schermen dan met risico’s als compatibiliteitsproblemen en je wilt natuurlijk niet dat je dure snufjes niet met elkaar overweg kunnen.

En die problemen zijn er zeker. Zo zijn zowel Philips Hue-lampen als IKEA’s TRÅDFRI gebaseerd op de standaard ZigBee Light Link. Je kunt die dus aan elkaar koppelen, maar we horen wel diverse geluiden dat het niet allemaal samenwerkt zoals het hoort (die hebben wij tijdens de test van deze producten niet ervaren).

Het valt in de praktijk best wel mee met die incompatibiliteitsproblemen. Zo bestaan er veel fabrikantonafhankelijke domoticacontrollers die apparaten die verschillende standaarden volgen aan elkaar koppelen, zoals de Homey van Athom.

Bewering 4: Een slimme speaker kan je smartphone vervangen

Slimme speakers zoals de Amazon Echo, Google Home en Apple HomePod lijken wel heel handig als je de marketingpraatjes moet geloven: je spreekt gewoon tegen je speaker, stelt vragen en bestuurt je hele huis met je stem. Leuk toch? Nou ja, maar veel apps voor die slimme speakers zijn echt op de Amerikaanse markt gefocust en werken bij ons dus niet. Zo kun je in Nederland met Google Home nog niet je vrienden opbellen of boodschappen bestellen. Google Home is voorlopig trouwens ook de enige die Nederlands verstaat.

Bovendien moet je niet verwachten dat je tegen je slimme speaker kunt spreken zoals je tegen mensen spreekt. De spraakherkenning kan vooral goed overweg met een aantal specifieke formuleringen. Het helpt dus als je weet wat voor zinnen je Google Home goed herkent. Een slimme speaker verstaat je ook moeilijker als er geroezemoes op de achtergrond te horen is of ‘herkent’ onbedoeld zijn hotword (zoals “Hey Google”) als je bezoek hebt en er veel mensen door elkaar spreken.

Kortom, slimme speakers zijn zeker de toekomst, maar voorlopig staat het nog wat in de kinderschoenen. Gelukkig worden slimme speakers continu verbeterd en gaan ze snel vooruit. Blijf voorlopig nog maar even je smartphone en computer gebruiken.

©PXimport

Bewering 5: Als internet uitvalt, kun je niets meer met je slimme huis

Het is waar dat veel domotica-apparaten van internet afhangen voor hun werking. Je Google Home zal je niet meer kunnen vertellen of het morgen gaat regenen als je internetverbinding uitvalt. En als je je apparaten via IFTTT (if this then that) aan elkaar koppelt, functioneren die koppelingen ook niet meer zonder internet. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Maar dat betekent niet dat je nu plots niets meer kunt doen in je slimme huis. Ook al krijg je het beeld van je slimme deurbel niet meer op je smartphone te zien, de bijbehorende gong laat nog altijd zijn geluid horen als iemand bij je aanbelt. En ook al kan je Google Home je niet meer vertellen wat voor weer het morgen wordt, hij zal nog altijd zonder morren de lamp in je woonkamer inschakelen als je daarom vraagt.

Bewering 6: Met slimme apparaten heb je geen schakelaars meer nodig

Domotica is verslavend: zodra je wat slimme apparaten in huis hebt, wil je er meer van. En als je dan je verlichting hebt geprogrammeerd om automatisch aan en uit te gaan op basis van bewegingssensoren, zou je weleens kunnen denken: ik heb al die lichtschakelaars en knoppen niet meer nodig! Want het gebeurt toch allemaal automatisch en anders bestuur ik het wel met mijn smartphone.

Toch behoud je die schakelaars maar beter nog even, om verschillende redenen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je je verlichting niet meer kunt in- en uitschakelen als je domoticacontroller of je wifi-toegangspunt door een storing niet meer werkt. Bovendien is je smartphone uit je zak halen, de juiste app openen en op het juiste knopje drukken altijd omslachtiger dan gewoon een schakelaar op de muur in te drukken. Denk tot slot ook eens aan je partner, kinderen of vrienden die op bezoek komen: die hebben waarschijnlijk geen boodschap aan al die snufjes.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.