ID.nl logo
Bestuur je huis met de Raspberry Pi
© PXimport
Huis

Bestuur je huis met de Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een klein en veelzijdig computertje dat je kunt inzetten voor tal van taken. Wij laten je stap voor stap zien hoe je via je pc, smartphone of tablet je verlichting aanstuurt, je huis op contact- en bewegingssensoren laat reageren en slimme scenario's voor je huis ontwikkelt.

01 Welke Raspberry Pi?

De meeste domotica-controllers die in de handel verkrijgbaar zijn, kosten honderden euro's. En uiteindelijk is zo'n controller niet meer dan een minicomputer. Dat kan toch goedkoper? Zeker, een Raspberry Pi is voldoende uitgerust om dezelfde taken uit te voeren. In veel gevallen volstaat Model B of B+ met 512 MB RAM. Alleen als je heel veel apparaten in huis wilt aansturen, komt de krachtiger Raspberry Pi 2 Model B met 1 GB RAM, een quadcore-processor en vier usb2.0-poorten van pas.

©PXimport

02 Domoticz

De in de handel verkrijgbare domotica-controllers komen met software om je huis aan te sturen. Op de Raspberry Pi moet je die zelf nog installeren. Gelukkig bestaat er heel wat opensource domotica-software. Een gebruiksvriendelijk pakket van Nederlandse bodem is Domoticz. Download het image voor de Raspberry Pi, pak het uit en schrijf het met het meegeleverde programma Win32 Disk Imager naar een (micro)SD-kaart. Plaats die vervolgens in je Pi en start de minicomputer op. Volg daarna de instructies in het bestand Readme.txt, dat bij het image wordt meegeleverd.

03 Webinterface

Zoek in de lijst met DHCP-leases van je router welk IP-adres je Raspberry Pi in je netwerk heeft gekregen. Surf nu naar https://[IP-adres], met het juiste IP-adres op de plek van de vierkante haken. Negeer de waarschuwing over het beveiligingscertificaat. Dit is de webinterface waarmee je Domoticz aanstuurt. In Dashboard komen alle apparaten waarbij je op het sterretje klikt op de andere pagina's. In Switches komen alle schakelaars, bij Temperature alle temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren, in Weather neerslag-, luchtdruk- en andere weersensoren en in Utility energiemeters. De webinterface past zich automatisch aan je scherm aan; op mobiele apparaten krijg je een compactere weergave.

©PXimport

04 Lokalisatie-instellingen

Klik rechtsboven op Setup en dan op Settings. Hier stel je in verschillende tabbladen het gedrag van Domoticz in. Verander je de taal naar Dutch, dan krijg je de interface in het Nederlands te zien. Geef je je locatie in, dan berekent Domoticz de tijdstippen van zonsopgang en -ondergang. Handig om het gedrag van je schakelaars te configureren; denk aan een licht dat alleen 's nachts op een bewegingssensor reageert. Klik daarna rechtsboven op Apply Settings.

05 Toegang van buitenaf

Toegang tot Domoticz van buiten ons lokale netwerk is ook mogelijk, maar dan gaan we eerst de beveiliging opkrikken. Vul in de instellingen onder Websitebeveiliging een gebruikersnaam en wachtwoord in. Als je apparaten op je lokale netwerk vertrouwt en daarvan geen authenticatie vereist, vul dan onder Lokale netwerken het IP-adresbereik in, zoals 127.0.0.*;192.168.0.*. Bewaar de instellingen en stel dan in je router port forwarding in: laat een poort op je publieke ip-adres naar poort 8080 op het ip-adres van je Raspberry Pi doorverwijzen. Lees de wiki voor instructies om Domoticz via het veiliger https van buitenaf te bereiken.

©PXimport

06 Notificaties

Je kunt ook waarschuwingen krijgen, bijvoorbeeld als je een raam laat openstaan wanneer je het huis verlaat. Installeer daarvoor de app Pushover (Android/iOS), Prowl (iOS), Notify My Android (Android) of Pushalot (Windows/Windows Phone). Dat zijn allemaal gratis apps met beperkingen. Met een in-app-aankoop krijg je onbeperkt push-notificaties. Registreer je bij de app, vraag een API-sleutel aan en vul die in de instellingen van Domoticz in. Klik op Testen om te testen of je apparaat een notificatie krijgt. Als je liever notificaties via e-mail krijgt, vul dan in het tabblad E-mail je e-mailaccountgegevens in en vink Stuur e-mail notificaties aan.

07 Z-Wave

Om met domotica-apparaten te communiceren heb je een transceiver nodig. Het voordeel van de Raspberry Pi met Domoticz is dat die diverse transceivers via usb kan aansluiten om verschillende domoticaprotocollen te ondersteunen. Z-Wave ondersteun je op de Raspberry Pi met het RaZberry-dochterbordje op de GPIO-pinnen of met een usb-stick als de Aeotec Z-Stick Series 2. Sluit de RaZberry aan of steek de stick in een usb-poort in en klik op Instellingen en dan Hardware. Kies bij type OpenZWave USB en geef de hardware een naam. Klik onderaan op Toevoegen. Klik op Instellingen en dan Log om eventuele foutmeldingen te bekijken.

©PXimport

08 Z-Wave-schakelaar opnemen

Voor je een Z-Wave-apparaat kunt gebruiken, moet je het in je Z-Wave-netwerk opnemen (include). Klik in Domoticz op Instellingen en dan Hardware en klik naast je Z-Wave-controller op Instellingen. Kies bovenaan in het uitklapmenu Node beheer voor Sensor opnemen. Je hebt nu 20 seconden de tijd om je schakelaar in het Z-Wave-netwerk op te nemen. De instructies daarvoor staan in de handleiding van het apparaat. Doorgaans heeft het toestel een klein knopje dat je moet indrukken. Is het opnemen gelukt, dan verschijnt het apparaat in de lijst met nodes. Indien dit niet het geval is, kijk dan op de logpagina welke foutmelding je krijgt.

09 Z-Wave-schakelaar configureren

Is de schakelaar eenmaal in je Z-Wave-netwerk opgenomen, klik dan op Instellingen en vervolgens Apparaten. Klik op het groene pijltje naast je nieuwe apparaat. Geef het een naam en klik op Add Device. Ga naar het tabblad Schakelaars en klik bij de schakelaar op Aanpassen. Wijzig het type schakelaar als je schakelaar als On/Off is toegevoegd, maar een dimmer is. Klik op Opslaan om je wijzigingen door te voeren. Ga daarna terug naar Schakelaars en klik op de gloeilamp om de schakelaar in- of uit te schakelen of pas het dimniveau aan met de schuifbalk.

©PXimport

10 Timer

Wil je een schakelaar op basis van een tijdschema aansturen, klik dan in het tabblad Schakelaars bij de betreffende schakelaar op Timers. Vul daar in hoeveel minuten/uren voor of na zonsopgang of -ondergang of op welk tijdstip de schakelaar moet worden in- of uitgeschakeld. Je kunt ook de weekdagen selecteren of zelfs een vaste datum. Ook kan Domoticz toeval aan het tijdstip toevoegen, wat handig is voor een realistische aanwezigheidssituatie als je inbrekers op afstand wilt houden. Klik tot slot op Toevoegen. Een tijdschema tijdelijk inactiveren doe je door het te selecteren, Actief uit te vinken en op Aanpassen te klikken.

Welke lichtschakelaar?

Om je verlichting aan of uit te schakelen bestaan er zowel voor Z-Wave als KlikAanKlikUit diverse oplossingen. Een lamp met stekker, zoals een staande lamp, sluit je aan op een stekkermodule die je in het stopcontact steekt. Voor je plafondverlichting gebruik je een inbouwmodule die je achter je wandschakelaar installeert of een module die je volledige wandschakelaar vervangt. Er bestaan ook schakelaars in de vorm van een fitting. Je draait die in een standaard E27-fitting, draait de lamp erin en kunt de lamp daarna besturen. Al deze oplossingen bestaan in een eenvoudige aan/uitversie of als een dimmer. In het laatste geval moet je lamp wel dimbaar zijn.

©PXimport

Een stekkermodule die in het stopcontact past is de eenvoudigste oplossing om lampen slim te maken.

11 KlikAanKlikUit

Z-Wave is een tweewegssysteem: schakelaars geven feedback aan de controller over hun toestand (bijvoorbeeld aan of uit). Heb je dat niet nodig, dan is een systeem zoals KlikAanKlikUit (in België COCO) een goedkopere oplossing. Dit stuur je op je Raspberry Pi aan met de RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver. Dat is een prijzig apparaatje, maar ondersteunt naast KAKU allerlei protocollen die op 433,92 MHz werken, waaronder HomeEasy, X10 en ook allerlei sensoren van draadloze weerstations. De meerprijs voor de RFXCOM-transceiver ten opzichte van Z-Wave verdien je snel terug, doordat KAKU-modules goedkoper zijn dan vergelijkbare Z-Wave-modules.

12 KlikAanKlikUit-sensor toevoegen

Sluit de RFXtrx433E aan op een usb-poort van je Raspberry Pi. Klik op Instellingen en Hardware en kies als type RFXCOM - RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver. Geef het apparaat een naam en klik op Toevoegen. Klik daarna naast het nieuwe apparaat op Zet Mode. Vink de protocollen aan die je nodig hebt (voor KAKU is dat doorgaans AC of ARC) en klik op Set Mode. In het tabblad Instellingen / Apparaten verschijnen de apparaten nu zodra je ze gebruikt (bijvoorbeeld door binnen het bereik van een bewegingssensor te komen). Klik op het groene pijltje naast het apparaat en voeg het toe.

©PXimport

13 Notificatie

Als je in de instellingen van Domoticz een systeem voor notificaties op je smartphone of je e-mailaccountgegevens hebt geconfigureerd, kun je bij elke sensor notificaties instellen. Heb je een draadloze temperatuursensor in je koelkast staan en wil je een waarschuwing krijgen als de temperatuur te veel oploopt (je hebt bijvoorbeeld de koelkastdeur laten openstaan), klik dan bij die sensor op Notificaties. Kies bij Type Temperatuur, bij Wanneer Groter, vul bij Waarde de drempelwaarde in en kies een Prioriteit, zoals Noodgeval. Klik tot slot op Toevoegen.

14 Gebeurtenissen

Als je nu een aantal sensoren en schakelaars hebt geconfigureerd, toont Domoticz allerlei gegevens over je huis en ben je in staat om apparaten in je huis te besturen. Maar een echt domoticasysteem kan allerlei zaken automatisch besturen. Daarvoor moeten we in Domoticz 'gebeurtenissen' configureren. Ga in het menu Instellingen naar Meer opties en klik dan op Gebeurtenissen. Hier maak je in een interface met blokjes grafische koppelingen tussen sensoren en schakelaars, om apparaten automatisch in of uit te schakelen of je notificaties te sturen.

©PXimport

15 Alleen in het donker

Met het gebeurtenissensysteem van Domoticz configureer je eenvoudig allerlei complexe scenario's zonder dat je één letter programmeercode hoeft in te tikken. Stel dat we een lamp in de gang automatisch willen laten aangaan als de voordeur opengaat, maar alleen als het donker is. Sleep dan links onder Control een if-blokje naar het midden en onder Logic een and-blokje en een =-blokje. Onder Devices vind je je apparaten. Voeg alle benodigde blokjes toe en klik de blokjes aan elkaar. Geef de gebeurtenis rechtsboven een naam en sla ze op.

16 Groepen

Wil je diverse apparaten tegelijk in- of uitschakelen met een timer, gebeurtenis of handmatig in de webinterface van Domoticz, maak dan een groep. Ga daarvoor naar het tabblad Groepen, klik rechtsboven op Groep toevoegen, geef de groep een naam, kies als type Groep en klik op Groep toevoegen. Klik daarna op Aanpassen en voeg onderaan apparaten toe. Met een groep bedien je dus diverse schakelaars tegelijk als één schakelaar.

©PXimport

17 Scènes

Wil je met één druk op de knop bepaalde apparaten inschakelen en andere uitschakelen, dan heb je een ander type groep nodig, namelijk een scène. Voeg een groep toe, maar kies dan als type Scène. Klik je daarna op Aanpassen, dan kun je niet alleen apparaten toevoegen, maar ook het commando (aan, uit en het niveau van een dimmer) kiezen. Een verschil met een groep is wel dat een scène niet kan worden in- of uitgeschakeld, je kunt ze alleen activeren.

▼ Volgende artikel
Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur
© Rens Blom
Huis

Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur

De Realme GT 7 Pro is eind 2024 uitgebracht, maar laat goed zien welke verbeteringen we in topsmartphones van 2025 gaan terugzien. Het toestel heeft de nieuwste processor en een bovengemiddeld grote accu, te danken aan een innovatie uit accu's van elektrische auto's. Lees in deze Realme GT 7 Pro-review meer over de smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

Plus- en minpunten
  • Grotere accu in een normale smartphone
  • Uitstekende accuduur
  • Razendsnelle processor
  • Premium gebruikservaring...
  • ...maar wat ontbrekende functies, zoals draadloos opladen
  • Korter updatebeleid

Realme mag dan in Nederland geen bekend merk zijn, het is zeker geen obscuur bedrijf. Realme is namelijk een zustermerk van Oppo en OnePlus, merken die hier al jaren actief zijn. In de coronajaren bracht Realme voor het eerst producten uit in Nederland, maar vanwege het geringe succes besloot Realme zich op andere Europese landen te richten. Dat gaat goed, stelt het merk. Daarom gaat Realme het nog een keer proberen in Nederland, onder andere met zijn nieuwste topsmartphone: de GT 7 Pro van 999 euro (tot 1 januari 799 euro).

©Rens Blom

Ontwerp en scherm

De Realme GT 7 Pro is te koop in het grijs en oranje/rood – door ons getest. Een prachtige kleur als je het ons vraagt. Het toestel is solide gebouwd, heeft een IP69-certificering zodat je ermee kunt zwemmen in zoet water en beschikt over een uitstekend 6,78inch-oledscherm.

©Rens Blom

Echt een premium smartphone, met een mooie verrassing. De accu gebruikt naast grafiet namelijk ook silicium-koolstof, zodat er meer accucapaciteit in de batterij past zonder dat die groter of zwaarder hoeft te worden. Dat merk je: de Realme GT 7 Pro heeft met 6500 mAh een veel grotere accu dan de concurrentie (circa 5000 mAh). Met 223 gram en een dikte van 8,6 millimeter is de GT 7 Pro echter nauwelijks zwaarder of dikker dan de concurrentie.

©Rens Blom

Heel krachtige hardware

De Realme GT 7 Pro is de eerste smartphone op de markt met een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Deze nieuwe processor ga je in 2025 in veel meer dure telefoons terugzien. In de GT 7 Pro werkt de processor als een trein. De smartphone is vliegensvlug en presteert in zogeheten benchmarktests ook beduidend hoger dan de topsmartphones uit 2024.

Onder de motorkap van de GT 7 Pro vind je een royale 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. Een gebruikelijke combinatie in een moderne premium smartphone. Realme verkoopt ook een 512GB-exemplaar. Wij ontvingen overigens een 16/256GB-versie, maar die lijkt vooralsnog niet in Nederland te koop.

©Rens Blom

Enorme accu

We noemden het al: de Realme GT 7 Pro beschikt over een bovengemiddeld grote accucapaciteit van 6500 mAh. Dat is een serieus verschil met de 5000 mAh die je in veel andere smartphones vindt. Wat zegt dat in de praktijk? Nou, dat je de GT 7 Pro zonder zorgen een hele lange en drukke dag kunt gebruiken zonder dat je je druk hoeft te maken over een lege accu. In onze tests scoort de Realme GT 7 Pro beduidend beter dan veel Android-smartphones, al merken we dat de energie-efficiënte iPhone 16-modellen – met een veel kleinere accu – weinig onderdoen voor de GT 7 Pro. Dat is een compliment voor Apple.

Je laadt de Realme GT 7 Pro op via de meegeleverde usb-c-oplader. Die oplader heeft een output van 120 watt en kan de mega-accu zo in minder dan veertig minuten volledig opladen, stelt Realme. Wij konden dat helaas niet goed testen omdat Realme onze reviewsmartphone per abuis met een Chinese adapter leverde. Testen van internationale media wijzen uit dat de oplaadclaim van Realme klopt.

©Rens Blom

De Realme GT 7 Pro kan niet draadloos opladen. Een opmerkelijk gemis in dit prijssegment. Heeft het te maken met de bijzondere accu of is het een ordinaire bezuiniging van Realme? We weten het niet.

Camera's

Een Realme-smartphone koop je traditioneel gezien niet omdat zijn camera's beter zijn dan die van andere toestellen. Die constatering doen we ook bij de GT 7 Pro. Het toestel heeft minder goede camera's dan de Google Pixel 9 Pro XL en Apple iPhone 16 Pro Max, maar de camera's staan wél hun mannetje. Met de hoofdcamera schiet je overdag en in het donker scherpe en realistische foto's. De telelens haalt het beeld dichterbij, en met name de 6xzoom-optie bevalt ons goed. Van de 8megapixel-groothoeklens zijn we iets minder gecharmeerd, maar voor veel gebruikers volstaat ook deze camera prima.

©Rens Blom

Software en updates

Op de Realme GT 7 Pro is Android 15 geïnstalleerd, de nieuwste versie. Eroverheen ligt de Realme UI-softwareschil, die sprekend lijkt op ColorOS van Oppo en OxygenOS van OnePlus. Hier merk je duidelijk dat de drie bedrijven dezelfde eigenaar hebben. Realme UI werkt prima en voegt wat nuttige functies toe, maar bevat ook veel extra apps die je lang niet allemaal nodig hebt.

©Rens Blom

Het updatebeleid van de Realme GT 7 Pro is teleurstellend. De fabrikant belooft drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. In dit prijssegment kun je veel telefoons kopen met zes of zeven jaar updates, onder andere van Samsung, Apple en Google. Die telefoons kun je dus langer veilig en compleet gebruiken.

Conclusie: Realme GT 7 Pro kopen?

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de 999 euro kostende Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

▼ Volgende artikel
Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen
© ER | ID.nl
Huis

Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen

Vuurwerk met zijn harde knallen en felle flitsen: je huisdier is er niet dol op. Vooral honden en katten zijn er gevoelig voor. En het blijft natuurlijk niet beperkt tot 31 december alleen: ook in de weken ervoor wordt er overal al op los geknald. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen help je je hond of kat veilig en ontspannen het nieuwe jaar in. In dit artikel lees je hoe.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huisdieren de overgang naar het nieuwe jaar zo relaxed mogelijk doormaken:

  • Een veilige plekje in huis maken
  • Geluid van buiten zoveel mogelijk isoleren
  • Manieren om stress te verminderen

Ook lees je hoe en wanneer je het beste je hond kunt uitlaten tijdens Oudjaar en wat je kunt doen om je huisdier alvast te laten wennen aan al dat geknal.

Lees ook: Dit zijn de leukste gadgets voor huisdieren

Een veilige plekje in huis

Creëer een rustige, afgesloten plek voor je hond of kat, liefst in een kamer die niet direct aan de straatkant ligt. Leg hier een zachte mand, een vertrouwd dekentje, speeltjes en snacks neer. Laat je huisdier al een paar dagen vóór oudejaarsavond aan deze ruimte wennen, zodat het een vertrouwde plek wordt. Houd op de dag zelf gordijnen dicht om zicht op vuurwerkflitsen te vermijden. Voor katten is het verstandig om vanaf een paar dagen voor oudjaar het kattenluik af te sluiten. Zo blijft je kat veilig binnen.

Maak het stiller in huis

Met wat simpele maatregelen kun je het vuurwerklawaai dempen. Sluit ramen en deuren en leg eventueel een geluiddempend kleed of deken neer. Rustige muziek of de televisie op normaal volume kan ook helpen het geluid te verzachten. Op deze manier voorkom je dat je huisdier schrikt van onverwachte knallen.

©Holy

Verminder stress

Leg voldoende snacks en speeltjes klaar en zorg dat de mand of bench vertrouwd ruikt door er bijvoorbeeld een oud T-shirt van jezelf in te leggen. Speciale feromoonproducten, zoals sprays en diffusers, kunnen eveneens kalmerend werken. Begin hier ruim vóór de jaarwisseling mee voor het beste effect. Ook medicinale druppels met een kalmerende of angstremmende werking kunnen zorgen voor extra ondersteuning. Overleg daarvoor met je dierenarts; hij (of zij natuurlijk) kan deze druppels voorschrijven. Zorg verder voor voldoende afleiding (zoals de al eerder genoemde speeltjes).

🐈 Stress bij katten?

Deze middelen kunnen helpen

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn geurstoffen die dieren afscheiden om met elkaar te communiceren. Ze helpen bijvoorbeeld om hetterritorium aan te geven of om agressie te verminderen. Voor huisdieren zijn er speciale feromonen beschikbaar in de vorm van sprays, wrijfdoekjes, diffusers en halsbanden. Deze geven geruststellende geuren af die lijken op de natuurlijke geurstoffen van een moederhond of -kat. Dit kan huisdieren helpen zich veiliger en meer ontspannen te voelen, wat zeker rond de jaarwisseling helpt om angst en stress te verminderen.

🐕 Stress bij honden?

Ook daar kun je wat aan doen

©Photoboyko

Uitlaten tijdens de jaarwisseling

Ook het uitlaten van je hond kan tijdens Oud en Nieuw voor extra spanning zorgen. Probeer je hond op oudjaarsdag daarom vroeg uit te laten en vermijd momenten waarop het vuurwerklawaai het hevigst is. Kies een rustige route, bijvoorbeeld in een park of een buurt waar minder vuurwerk wordt afgestoken. Houd je hond kort aan de lijn en neem een zakje met lekkere snacks mee om hem onderweg te belonen. Geef tijdens de wandeling veel complimentjes, zodat hij zich prettiger voelt. Probeer rond elf uur ’s avonds weer thuis te zijn, omdat de kans op harde knallen dan toeneemt. Durft je hond écht niet naar buiten? Dan kun je hem misschien in de tuin of op het balkon zijn behoefte laten doen. Mocht hij toch binnen een ongelukje krijgen, is dat met een dweiltje snel opgeruimd.

Vuurwerkvrije vakantiehuisjes

Een andere optie is om met je hond de drukte te ontvluchten door een vuurwerkvrij vakantiehuisje te boeken. In Nederland zijn steeds meer vakantieparken en verhuurlocaties waar vuurwerk verboden is. Dit biedt een rustige en veilige omgeving waarin je samen met je huisdier oud en nieuw kunt doorbrengen. Hoewel je dit soort huisjes vaak wat langer van tevoren moet boeken, zijn er ook last-minute nog wel her en der plekjes beschikbaar.

Train je huisdier op vuurwerkgeluiden

Wat ook kan werken, is je huisdieren geleidelijk aan vuurwerkgeluiden te laten wennen. Doe dit bijvoorbeeld door op een laag volume geluidsfragmenten van knal- en sisvuurwerk af te spelen. Zoek op internet op de termen fireworks noise pets training; je vindt dan verschillende video's die je daarbij kunnen helpen. Combineer dit met lekkers en knuffels zodat je hond of kat wenst aan deze geluiden. Ook kun je de komende dagen bij onverwacht vuurwerk buiten de training voortzetten. Blijf dan rustig, geef een compliment en trakteer op iets lekkers. Door dit consequent vol te houden en de blootstelling aan vuurwerkgeluiden geleidelijk op te voeren, kan de angstreactie in de toekomst afnemen en de jaarwisseling een stuk relaxter verlopen. Het vraagt wel de nodige inspanning en geduld, maar je kunt je huisdier zo stap voor stap minder bang maken voor harde knallen.

Watch on YouTube

Wat als je huisdier toch in paniek raakt?

Raakt je huisdier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in paniek, probeer dan zelf rustig te blijven. Vermijd overdreven troosten, omdat dit de angst juist kan versterken. In plaats daarvan kun je proberen je huisdier af te leiden met een speeltje of een favoriete snack. Als hij zich verbergt, laat hem dan veilig op die plek blijven en dwing hem niet naar buiten te komen. Blijf zelf in de buurt zonder veel aandacht te trekken, zodat je huisdier merkt dat jij kalm en ontspannen bent. Herhaal de kalmerende geluiden, zoals muziek of een zacht tv-geluid, en houd het licht aan om plotselinge flitsen van buitenaf te verzachten.

Gelukkig nieuwjaar!

Met deze tips kun je de overgang naar het nieuwe jaar voor je huisdieren minder stressvol maken. Geef ze tijdens de feestdagen extra aandacht en beloning. Zo begint het nieuwe jaar hopelijk in rust, voor jou en je huisdieren.