Apparaten delen: accounts voor het hele gezin

© PXimport

Apparaten delen: accounts voor het hele gezin

Geplaatst: 9 mei 2018 - 11:23

Aangepast: 24 november 2022 - 13:07

Maikel Dijkhuizen

Wie met een gezin onder één dak woont, deelt waarschijnlijk de pc, laptop en tablet met andere familieleden. In dat geval is het prettig wanneer elk gezinslid een eigen account heeft, zodat iedereen toegang heeft tot persoonlijke instellingen, wachtwoorden, programma’s en apps. In dit artikel leggen we uit hoe je meerdere accounts beheert onder Windows 10 en Android. Hoewel iOS het gebruik van meerdere accounts niet ondersteunt, geven we ook voor dit platform een praktische oplossing.

In veruit de meeste huishoudens gebruikt ieder gezinslid het Administrator-account van Windows 10. Dat leidt vaak tot ergernissen. Meerdere gezinsleden droppen bijvoorbeeld lukraak snelkoppelingen op het bureaublad en je moet telkens opnieuw inloggen bij Facebook of andere webdiensten. Bovendien is er misschien wel een andere bureaubladachtergrond ingesteld en staan er ineens allerlei games in de programmalijst. Op een tablet ligt de aanschaf van apps via jouw creditcard op de loer. Het beste geef je om de genoemde redenen ieder gezinslid een eigen plekje op een gedeelde pc, laptop en tablet.

01 Microsoft-account

Je geeft ieder gezinslid eenvoudig een eigen bureaublad in Windows 10. Navigeer achtereenvolgens naar Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen. De gemakkelijkste methode is om Windows 10 te koppelen aan een Microsoft-account. Het e-mailadres van een dergelijk account eindigt op bijvoorbeeld @outlook.com, @hotmail.com, @msn.com of @live.com. Is er nog geen Microsoft-account bij Windows 10 bekend? Klik op Aanmelden met een Microsoft-account. Als je nog niet bij Microsoft bent geregistreerd, doorloop je eerst de stappen via Maak een account. Vul het juiste e-mailadres in en klik op Volgende. Je typt vervolgens het bijbehorende wachtwoord en bevestigt met Aanmelden. Het besturingssysteem vraagt naar je lokale Windows-wachtwoord. Vul dat in en klik op Volgende. Als je nooit een Windows-wachtwoord hebt ingesteld, laat je dit veld leeg. Er verschijnt een venster in beeld om voortaan via Windows Hello in te loggen. Configureer naar eigen inzicht deze extra beveiligde inlogmethode of kies voor Deze stap overslaan.

Accountafbeelding

02 Familielid toevoegen

Zodra je een Microsoft-account aan Windows hebt gekoppeld, voeg je rechtstreeks familieleden toe. Klik op Een familielid toevoegen, waarna je een keuze maakt tussen Kind toevoegen en Volwassene toevoegen. Vul het e-mailadres van deze persoon in. Heeft de persoon in kwestie nog geen digitaal postvak, klik dan onderaan op De persoon die ik wil toevoegen, heeft geen e-mailadres. Daarmee maak je een nieuw e-mailaccount aan. Vul alle gevraagde gegevens in. In de volgende stap vraagt Microsoft om het account te beveiligen met jouw telefoonnummer. Bepaal zelf of je dat wilt achterlaten. Klik een paar keer op Volgende om het account definitief aan Windows toe te voegen. Heb je al eerder een bestaand e-mailadres van het gezinslid ingevuld? Klik in dat geval op Bevestigen. Het besturingssysteem verzendt nu een uitnodiging naar het opgegeven e-mailadres. Zodra diegene de uitnodiging accepteert, is het gebruikersaccount definitief op deze Windows 10-machine beschikbaar.

02 Geef aan of je voor een kind of volwassene een Windows-account aanmaakt.

© PXimport

03 Accounttype wijzigen

Bij ieder account dat je aan Windows toevoegt, heb je keuze tussen twee accounttypes. Een standaardgebruiker heeft geen rechten die van invloed zijn op het systeem. Een geruststellende gedachte, want kinderen kunnen dus bijvoorbeeld niet allerlei zware software installeren. Standaardgebruikers kunnen wel programma’s gebruiken en eigen instellingen kiezen. Bovendien maakt Windows 10 voor ieder account een eigen gebruikersmap aan voor de opslag van bestanden. Kies bij de betreffende gebruiker op Accounttype wijzigen. Onder Accounttype kies je daarna tussen Standaardgebruiker en Administrator. Bevestig met OK.

03 Kies voor Standaardgebruiker als gezinsleden geen systeeminstellingen mogen wijzigen.

© PXimport

04 Schermtijd instellen

Als je familieleden aan Windows 10 hebt toegevoegd, leg je eventueel extra beperkingen op. Zo limiteer je bijvoorbeeld de schermtijd. Open een browser en surf hiernaartoe. Log indien nodig in met je Microsoft-account. Je ziet bij Gezinsleden alle toegevoegde accounts staan. Onder Activiteit bekijk je het surf- en app-gedrag. Wil je liever niet dat een gezinslid dag en nacht de Windows-machine gebruikt? Kies dan voor Schermtijd en activeer de schakelaar achter Pc-schermtijd. Onder Toegestane tijd bepaal je hoeveel tijd de persoon in kwestie de pc of laptop mag gebruiken. In de tabel geef je aan op welke tijden het bewuste gebruikersaccount op het apparaat mag inloggen. Je klikt hiervoor op een dag binnen de tabel, waarna je een begin- en eindtijd invult. Bevestig met Toevoegen en Opslaan. Je kunt ook voor alle dagen tegelijk een tijdschema instellen. Klik in dat geval onder de tabel op Tijd toevoegen aan meerdere dagen. Je vult daarna de tijdstippen in en vinkt de gewenste dagen aan. Sluit deze instelling met Opslaan. Handig om te weten is dat je via deze webpagina eventueel ook de schermtijd van een Xbox reguleert.

04 Bepaal van ieder gebruikersaccount hoe lang en op welke tijdstippen een gezinslid de machine mag gebruiken.

© PXimport

05 Inhoudsbeperkingen

Wie maximale controle over de computer wenst, kan bepaalde programma’s en apps afschermen voor specifieke gebruikersaccounts. Deze instelling werkt op basis van leeftijdscategorieën. Op deze webpagina klik je bij een gebruikersaccount op Inhoudsbeperkingen. Bovenaan bepaal je eventueel dat een gebruiker eerst toestemming moet vragen om iets in de Windows Store aan te schaffen. Activeer de schakelaar onder Ongepaste apps, games en media blokkeren. Vervolgens selecteer je het gewenste leeftijdsniveau. Bij het onderdeel Surfen kun je verder nog ongepaste websites blokkeren. Activeer in dat geval de schakelaar onder Ongepaste websites blokkeren en voeg bij Altijd geblokkeerd ongewenste webadressen toe. Houd er rekening mee dat deze functie alleen werkt in de browsers Microsoft Edge en Internet Explorer.

05 Op basis van leeftijdscategorieën kun je programma’s en apps afschermen.

© PXimport

06 Machtigingen

Bij één administrator ben je als enige verantwoordelijk voor een up-to-date-systeem. Standaardgebruikers kunnen tenslotte geen updates installeren en beveiligingsinstellingen wijzigen. Sta je er liever niet helemaal alleen voor? Pas dan de rechten aan zodat ook standaardgebruikers kunnen helpen bij het onderhoud van je systeem. Open deze webpagina en klik onder je eigen account op Machtigingen beheren. Onder Apparaatstatus activeer je de schakelaar achter Volwassenen in het gezin toestaan de status en veiligheid van uw apparaat te helpen controleren.

07 Geen Microsoft-account?

Wil je liever niet met een Microsoft-account inloggen? Geen probleem, want via een omweg maak je moeiteloos meerdere lokale gebruikersaccounts aan. Ga naar Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen en klik op Iemand anders aan deze pc toevoegen. Er verschijnt een nieuw venster waarin Windows 10 vraagt naar een e-mailadres van een persoon die je wilt toevoegen. Via Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon en Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen verschijnt er een formulier in beeld. Via deze weg hoef je geen e-mailadres op te geven. Je vult een nieuwe gebruikersnaam, tweemaal het wachtwoord en een geheugensteuntje in, waarna je kiest voor Volgende. Windows voegt nu een lokaal gebruikersaccount toe. Via Accounttype wijzigen heb je keuze tussen een standaardgebruiker en administrator.

07 Ook zonder opgave van een e-mailadres maak je een lokaal gebruikersaccount aan.

© PXimport

Wachtwoordvrije pc

Je stelt desgewenst een lokaal gebruikersaccount in zonder wachtwoord.

© PXimport

08 Android

Een Android-tablet gaat in een gemiddeld gezin van hand tot hand. Het loont daarom de moeite om voor iedereen aparte accounts in te stellen. Zo heeft elk gezinslid rechtstreeks toegang tot eigen apps, e-mails, browserfavorieten en sociale netwerken. Android werkt helaas niet helemaal hetzelfde op alle mobiele apparaten, dus onderstaande instructies wijken mogelijk iets af. Open op de tablet (of smartphone) het onderdeel Instellingen en ga naar Gebruikers. Via Gebruiker toevoegen verschijnt er een melding dat iedere gebruiker een eigen profiel kan instellen. Tik op OK en Nu instellen. Android schakelt nu automatisch over naar de nieuwe gebruiker. Ontgrendel zo nodig het scherm en kies voor Doorgaan. Het toestel vraagt nu om een Google-account, al is dat niet verplicht. Voor het downloaden van apps heb je wel degelijk een Google-account nodig, dus het is verstandig om een Gmail-adres en bijbehorend wachtwoord op te geven. Uiteraard staat het je ook vrij om een nieuw Google-account aan te maken. Via Accepteren ga je akkoord met de gebruikersvoorwaarden.

Beperkt profiel

09 E-mail instellen

Uiteraard wil ieder gezinslid ook toegang tot zijn of haar eigen e-mailbox. Na het aanmaken van een nieuwe gebruiker schotelt Android deze optie direct voor. Een eventueel Gmail-account is al binnen Android actief. Tik op Nog een e-mailaccount toevoegen en kies de juiste e-mailprovider. Je hebt keuze tussen Outlook, Hotmail en Live, maar je kunt ook een ander account opgeven. Maak een keuze en vul het e-mailadres en het wachtwoord in. Bij gebruik van een e-mailbox van je internetprovider moet je mogelijk nog een pop3- of imap-server opgeven. De Gmail-app vraagt vervolgens toegang tot het zojuist toegevoegde e-mailaccount. Tik op Ja. Voeg zo nodig nog een e-mailadres toe of sluit af via Niet nu en Later instellen. Je komt nu terecht in de gebruikersinterface van de nieuwe gebruiker. Zoals je ziet, oogt Android uiterst fris. De nieuwe gebruiker kan de vormgeving personaliseren en apps installeren.

09 Direct na het toevoegen van een nieuwe gebruiker voeg je een e-mailbox toe.

© PXimport

10 Wachtwoord of pincode

Iedere nieuwe gebruiker regelt in Android zelf de beveiliging. Ga naar Instellingen / Beveiliging / Schermvergrendeling. Je hebt keuze tussen vegen, patroon, pincode en wachtwoord. De laatste drie opties zijn het veiligst. Vul naar eigen wens een patroon, pincode en wachtwoord in. Android vraagt in hoeverre het toestel in vergrendelde toestand meldingen moet weergeven. Kies voor Helemaal geen meldingen weergeven wanneer je de inhoud wilt verbergen voor andere gezinsleden. Sluit af met Gereed.

Inkomende oproepen

11 Google Play-gezinsbibliotheek

11 Bepaal of je eerdere gekochte aankopen toegankelijk wilt maken voor andere gezinsleden.

© PXimport

Hebben meerdere gezinsleden een Android-toestel? In dat geval loont het de moeite om een Google Play-gezinsbibliotheek in te stellen. Gekochte apps, games, films en boeken deel je met maximaal vijf andere gezinsleden. Ook een optioneel gezinsabonnement op Google Play Music is voor alle deelnemers van de gezinsgroep beschikbaar. Dat kost 14,99 euro per maand. Start de Play Store op en open het menu via het pictogram met de drie horizontale streepjes. Ga vervolgens naar Account / Gezin / Aanmelden voor gezinsbibliotheek. Via Aanmelden en Doorgaan creëer je een gezinsgroep. Tik op Doorgaan en Instellen om een betaalmethode voor het hele gezin in te stellen. Wellicht staat je creditcard al geregistreerd. Via Accepteren en Doorgaan voeg je eerdere aankopen rechtstreeks toe aan de gezinsbibliotheek. Maak een keuze en tik tweemaal op Doorgaan om overige gezinsleden uit te nodigen. Mogelijk vraagt Android tussendoor nog naar de cvc-code van je creditcard.

12 iOS

In tegenstelling tot Android is het in iOS (iPhone en iPad) niet mogelijk om meerdere gebruikersaccounts aan te maken. Vervelend, want met name de iPad is natuurlijk een apparaat voor het hele gezin. Wie deze tablet weleens aan andere gezinsleden uitleent, kan wel beperkingen instellen. Op die manier blokkeer je specifieke apps en stel je zo nodig een leeftijdslimiet in. Ga naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en tik op Schakel beperkingen in. Je typt daarna tweemaal een beperkingencode, zodat niet iedereen bij deze instellingen kan komen. Neem alle onderdelen rustig door en deactiveer schakelaars als je iets wilt blokkeren. Zo regel je bijvoorbeeld dat een gezinslid geen toegang heeft tot Safari, FaceTime en de iTunes Store. Verder voorkom je dat andere gebruikers nieuwe apps installeren of in-app-aankopen doen. Bij films, tv-programma’s en apps kun je desgewenst een leeftijdslimiet instellen. Je blokkeert daarnaast eenvoudig websites met expliciete inhoud. De mogelijkheden van het onderdeel Beperkingen zijn erg uitgebreid, dus neem er even de tijd voor. Wens je weer onbeperkt toegang tot de iPad? Kies dan bovenaan voor Schakel beperkingen uit en typ de viercijferige code.

13 Delen met gezin

Net als Android beschikt ook iOS over een functie waarmee gezinsleden onderling aankopen uitwisselen. Denk bijvoorbeeld aan betaalde apps uit de Apple App Store en films uit de iTunes Store. Er bestaat ook een gezinsabonnement voor Apple Music, zodat iedereen onbeperkt van muziek kan genieten. Dat kost 14,99 euro per maand. Inclusief het gezinshoofd maken maximaal zes personen gebruik van Delen met gezin. In de nieuwste iOS-versie tik je op Instellingen en daarna bovenaan op je naam om de accountinstellingen te openen. Kies achtereenvolgens voor Stel ‘Delen met gezin’ in en Aan de slag. Je geeft nu aan welke functie je als eerste met je gezin wilt delen. Voor de hand ligt iTunes- en App Store-aankopen, maar je kunt ook voor Apple Music, iCloud-opslag en locatie delen kiezen. Tik tweemaal op Ga door om de betaalmethode voor het gezin te bevestigen. Je tikt nu achtereenvolgens op Nodig gezinsleden uit / Ga naar gezinsinstellingen / Voeg gezinslid toe en Nodig persoonlijk uit. Vul daarna het e-mailadres in en verstuur via Volgende de uitnodiging. Je verzendt als alternatief uitnodigingen via iMessage of maakt eigenhandig een account voor een (klein)kind aan.

13 Kies welke functie je als eerste met andere gezinsleden wilt delen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten