ID.nl logo
Huis

Accesspoint review: Ubiquiti, TP-Link en D-Link

Onstabiel wifi of gewoon een matig bereik, beide behoren tot de meer frustrerende zaken van het moderne mobiele leven. In dit artikel bekijken we de zakelijke accesspoints van drie verschillende fabrikanten die zich onderscheiden op gebied van stabiliteit, goede onderlinge samenwerking, en het gemak van gecentraliseerd beheer.

Hoewel van origine zakelijke producten hebben ook de prosumers in grote getale dit types accesspoint weten te vinden. Niet heel vreemd, want zij die hier eerder mee hebben gewerkt weten dat de betrouwbaarheid van deze apparaten duidelijk verschilt van wat we van budget- of provider-routers gewend zijn. Het kan natuurlijk ook niet anders, want het is ondenkbaar is dat technici elke paar dagen alle tientallen of honderden accesspoints per locatie gaan resetten.

Maar hoewel dit soort systemen eigenlijk gemaakt zijn om in dergelijke grote getalen samen te werken is dat zeker geen vereiste. Met een enkele unit benut je de vele voordelen weliswaar niet, maar dat doe je wel als je met meerdere accesspoints aan de slag gaat. En voor de prijs ten opzichte van consumentenhardware hoef je het ook niet te laten. Zo gooien deze systemen hoge ogen voor de allerkleinste tot de allergrootste omgevingen, en niet te vergeten: wanneer je wifi op meerdere locaties in één klap wilt kunnen beheren.

Fundamenteel aan al deze systemen is de eenvoud waarmee je meerdere units in één keer op elkaar afstemt. Dat is onmisbaar bij grote hoeveelheden, maar ook prettig als het om kleine aantallen gaat. Thuisgebruikers die de overstap naar deze ‘pro’-oplossingen willen maken dienen echter wel met wat zaken rekening te houden. Zo vereist de installatie een basale kennis over netwerken, en het centrale beheer van al je accesspoints vereist ook dat je de controllersoftware ergens op kan draaien.

Dat kan op een server of nas, of eventueel zelfs op een normale computer. Deze software biedt verregaande mogelijkheden: complexe configuraties met tal van ssid’s en vlan’s, captive portals voor je gasten zoals je in hotels en restaurants ziet, en zeer gedetailleerd inzicht in het gebruik en/of eventueel misbruik van je netwerkgebruikers.

Ubiquiti UniFi (84 - 319 euro)

©PXimport

Ubiquiti is met zijn UniFi-serie één van de bekendere namen op gebied van zakelijke accesspoints, al zal de naam de gemiddelde consument in tegenstelling tot TP-Link en D-Link minder zeggen. Ubiquiti maakt namelijk nauwelijks consumentenhardware, veel van hun hardware richt zich op omgevingen met honderden verbonden apparaten. En nagenoeg de hele focus van het bedrijf ligt ook op die UniFi-systemen.

Die focus is nadrukkelijk voelbaar wanneer je hiermee werkt. Zo is de installatie tot in de puntjes verzorgd, maakt de extreem uitgebreide UniFi-controllersoftware de meest gepolijste indruk van deze vergelijking, en zien we ook structureel goede prestaties in elk van de UniFi-AP’s die wij hebben getest. Stabiliteit is uiteraard leidend en geen van de geteste systemen heeft moeite met de hooguit enkele tientallen verbonden clients die wij kunnen testen, en de UniFi AP AC HD die 500+ gebruikers aan moet kunnen al helemaal niet.

Positief is ook dat de Ubiquiti UniFi-producten tot zover zakelijke AP’s gaan erg toegankelijk zijn. De software bevat wel veel opties waar je dagenlang aan kan zitten tweaken, maar zelfs beginnende prosumers zullen geen moeite hebben om de wereld van UniFi in te stappen. Dat is vermoedelijk één van de redenen waarom deze systemen ook vaak in huizen of kleine kantoren worden gebruikt. Hierbij speelt de prijs wellicht ook een rol: UniFi is niet de allergoedkoopste, maar de prijzen zijn ook weer niet om over te vallen, zelfs als we de ruime functionaliteit buiten beschouwing houden.

Het is echter het brede spectrum aan UniFi-producten dat echt opvalt en waarin het zich onderscheidt van de concurrenten. Er zijn typische accesspoints zoals de UAP-AC-Lite met 2x2 Wireless-ac-verbinding, en de zwaargewicht UAP-AC-Pro en UAP-AC-HD (beide modellen kunnen ook buiten worden gebruikt, en de -HD ondersteunt MU-MIMO).

We zien ook slanke modellen die je strak tegen de muren weg kan werken en Mesh-units voor extra accesspoints op plaatsen waar je geen netwerkkabels heen kan trekken. Het systeem kan zelfs worden uitgebreid met videocamera’s die naadloos op het UniFi-systeem aansluiten.

Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om een UniFi Security Gateway te gebruiken. Deze heel redelijk geprijsde UniFi-routers bieden in combinatie met de AP’s namelijk extra inzicht in het gebruik, plus de nodige integratie wat beveiliging betreft. Cruciaal voor met name zakelijke omgevingen. Verder willen we geïnteresseerden aanraden om even naar de UniFi Cloud Key te kijken.

Zoals in de introductie genoemd is fundamenteel aan al deze systemen dat je een softwarepakket draait op een server, nas, of pc, maar de circa 90 euro kostende Cloud Key neemt die taak volledig over. Dit apparaat kan je simpelweg direct in je netwerk prikken.

TP-Link EAP Business WiFi Solution (74 - 169 euro)

©PXimport

TP-Link zal bij de meeste lezers een belletje doen rinkelen, het bedrijf heeft op gebied van consumentenrouters en netwerkapparatuur tenslotte een enorm marktaandeel weten te veroveren en is eveneens prominent aanwezig in veel fysieke winkels. Met de EAP’s richten ze hun pijlen nu op de zakelijke markt. In het gebruik zie je hun ervaringen in de consumentenmarkt duidelijk terug.

Ze hebben inmiddels een flink aantal accesspoints uitgebracht in verschillende capaciteiten en maximale snelheden, maar het aanbod aan ondersteunende hardware is beperkt. Zo zijn er momenteel voor buiten de deur (EAP110) of een vlakke installatie tegen de muur aan (EAP115) enkel Wireless-n modellen, en ontbreekt vooralsnog een alternatief voor het draaien van een softwarepakket op een fysieke machine. Wij twijfelen er niet aan dat het aanbod uitgebreid gaat worden, maar vooralsnog is het wachten geblazen.

Op gebied van prestaties zien we zeer goede resultaten in de kleinere zakelijke omgevingen waarin wij ze hebben getest. Snelheden zijn keurig en we hebben geen opmerkingen over de stabiliteit. En ondanks de jeugdigheid van de product-range is er geen gebrek aan features.

De software is zoals we van TP-Link’s consumentenhardware gewend zijn zeer intuïtief, en de opties op het gebied van onder andere ssid’s, vlan’s en beveiliging zijn behoorlijk compleet. De opties voor de captive portal voor gasten zijn hier iets beperkter, maar daar valt een prima implementatie van te maken. Ook scoort TP-Link goed op het gebied van toegankelijkheid, want ook hier is slechts een klein beetje kennis nodig om in dit ecosysteem te stappen.

De uitdaging van een nieuwe speler zit in het feit dat de zakelijke markt relatief log is, en veel meer leunt op lang standhoudende reputatie dan features of prijs. De TP-Link EAP’s zijn gunstig geprijsd, maar dat zal voor omgevingen met tientallen of honderden accesspoints niet opwegen tegen de reputatie van een merk dat al vele jaren staat.

Ondanks dat wij geen kwaad woord over de stabiliteit weten te vinden zal TP-Link zich simpelweg op de lange termijn moeten weten te overtuigen in kleinere en middelgrote omgevingen om ook in de grote omgevingen een forse groei door te maken.

De combinatie van toegankelijkheid, geschiktheid voor tal van omgevingen zoals huizen, restaurants, (niet heel grote) hotels en kantoorpanden, een ruime feature-set en een scherpe instapprijs maakt het wel tot een aantrekkelijk systeem voor degenen die niet de hoofdprijs willen betalen, maar waar wel een echt zakelijke oplossing wensen.

D-Link Wireless Business Solutions (132 - 362 euro)

©PXimport

Het zakelijke accesspoint-systeem van netwerkgigant D-Link is de tegenpool van wat we bij TP-Link zagen. Prosumers en kleinzakelijke gebruikers laten dit systeem - zelfs de lager gepositioneerde modellen zoals de door ons geteste DAP-2660 - links liggen, in tegenstelling tot klanten met ‘echte’ zakelijke panden; omgevingen met meer dan een paar accesspoints.

Een deel van het brede aanbod van hun accesspoints kan niet eens overweg met de Central WiFiManager-software, de beheersoftware van D-Link. In plaats daarvan richten die zich op gebruik met de UniFied Wireless Controllers of Switches. Deze switches zijn specifiek gemaakt om significante aantallen accesspoints nog beter te managen en nog meer features te bieden, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Die echte business focus merken we ook bij de installatie; het vereiste kennisniveau om de installatie goed te doorlopen ligt hoger. Ook ontbreken power adapters of PoE-injectors; het bedrijf gaat gemakshalve uit van een goed ingerichte netwerkomgeving met goede PoE-implementatie. Daarbij is er bar weinig aandacht besteed aan de afwerking van de software.

Een factor daarin is het feit dat D-Link al jaren actief is in de zakelijke markt en deze software dan ook veel langer meegaat. Dat verdient de positieve kanttekening dat er dus al jaren aan de sterke reputatie op gebied van betrouwbaarheid is gebouwd. Maar aan de andere kant verdient ook de (semi-)professional een moderne, intuïtieve interface in plaats van de voornamelijk functionele software die nu wordt voorgeschoteld. Puur op basis van de specificaties zijn het ook zeker niet de goedkoopste modellen; D-Link is door de bank genomen de duurdere in deze vergelijking.

D-Link zet enkele pittige argumenten tegenover bovenstaande kanttekeningen, vooral wat betreft prestaties en features. Zowel de DAP-2660 als de DAP-2695 presteren uitstekend in onze testomgeving, en het bereik van de van zes antennes voorziene DAP-2695 is uitzonderlijk.

Ook de features zijn overweldigend, met feitelijk alles wat de zakelijke omgeving wensen kan. Van Radius server tot Band steering, van Captive Portal tot vele ssid’s per band, met daarbinnen weer tal van instelmogelijkheden, en van uitgebreid inzicht in het ge- en verbruik van elke gebruiker tot zelfs de opvallende optie om direct een PayPal-betaalmogelijkheid in te bouwen om mensen tegen betaling van je netwerk gebruik te laten maken.

Dat D-Link al langer meespeelt zien we terug in het aanbod aan accesspoints, we zien plafond-, muur- en tafelmodellen in verschillende snelheden en fysieke uitvoeringen, en er zijn capabele modellen voor zowel gebruik binnen als buiten. Het is positief dat er voldoende te kiezen valt, maar er ontbreekt een duidelijke designlijn; de uitstralingen lopen erg sterk uiteen.

Voor de prosumers en kleinere ondernemingen, zeker degenen zonder vast aanwezig netwerkbeheer, vinden wij het verschil met TP-Link en Ubiquiti wat betreft toegankelijkheid en intuïtieve software wel fors. Gezien de pure zakelijke focus raden wij aan in elk geval een kijkje te nemen naar de complete feature-set en mogelijkheden van de Ubiquiti-producten, want daar zien wij de aantrekkingskracht voor sterk groeiende of reeds grotere omgevingen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.