ID.nl logo
13 handige tips voor je gastnetwerk
© PXimport
Huis

13 handige tips voor je gastnetwerk

We zijn zo gewend aan het altijd toegang hebben tot internet, dat we het vrijwel nooit meer kunnen missen. Gelukkig is er overal wel internettoegang en uiteraard wil je je internetverbinding best delen, maar tegelijkertijd wel je netwerk afschermen. Dankzij het gastnetwerk is dat prima mogelijk.

01 Bescherm je netwerk

Je kunt gasten natuurlijk het wachtwoord van je eigen wifi-netwerk geven, maar dit is niet heel veilig. Waarschijnlijk heb je binnen je netwerk onbeveiligde gedeelde bronnen, zoals mappen op pc's of een NAS. Handig, maar dergelijke bronnen zijn ook probleemloos bereikbaar voor gasten die op jouw wifi-netwerk surfen. Lees ook: Zo ga je veilig online op een openbaar wifi-netwerk.

Misschien hebben je gasten niet direct snode plannen, waarschijnlijk zijn je vrienden en bekenden geen kwaadaardige hackers. Maar door het afgeven van het wachtwoord van je wifi-netwerk verlies je wel de controle over dit wachtwoord. De kans wordt groter dat het wachtwoord in handen valt van iemand die wel minder goede bedoelingen heeft. Het is voor de veiligheid van je netwerk dus geen goed idee om het wachtwoord van je eigen draadloze netwerk met andere mensen te delen.

©PXimport

01 Je wilt uiteraard niet dat gasten toegang krijgen de bestanden op bijvoorbeeld je NAS.

02 Gastnetwerk

Het is tegenwoordig bijna ongastvrij om gasten geen wifi-toegang te geven. Gelukkig heeft vrijwel iedere moderne router de mogelijkheid van een gastnetwerk. Voor je gasten werkt het gastnetwerk hetzelfde als een gewoon wifi-netwerk: ze krijgen toegang tot internet. Doorgaans is het gastnetwerk verder gescheiden van de rest van je netwerk. Gasten hebben dan dus geen toegang tot je pc, NAS of andere netwerkapparaten. Vaak is dit automatisch geregeld en is dit door de fabrikant van je router bepaald.

Sommige fabrikanten bieden gastgebruikers wel de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het normale netwerk, dan moet je er zelf op letten dat je de juiste instellingen kiest. Beveilig overigens ook je gastnetwerk met een sterk wachtwoord. Het gastnetwerk maakt immers nog steeds gebruik van jouw internetverbinding waar jij verantwoordelijk voor bent. We hebben voor een aantal merken routers uitgezocht hoe je het gastnetwerk inschakelt. Mogelijk werkt het op jouw router net even anders, ondanks dat je één van de genoemde merken hebt. Soms gebruiken routerfabrikanten namelijk verschillende webinterfaces. Staat jouw merk router er niet bij of is de webinterface anders van opbouw? Zoek in de webinterface dan naar Guest Network, gastnetwerk of een soortgelijke term. Doorgaans vind je de optie apart in de interface of onder de draadloze instellingen.

03 Kies de 2,4GHz-band

Bij een gastnetwerk speelt de optimale snelheid wat ons betreft een ondergeschikte rol. Het gastnetwerk is bedoeld om je gasten toegang te geven tot internet zodat ze even wat dingen kunnen opzoeken of contact kunnen houden via bijvoorbeeld sociale media. Supersnel downloaden lijkt ons geen prioriteit. Wel moet het bereik goed zijn zodat je geen klachten krijgt over helemaal geen toegang. Afgaande op deze uitgangspunten is de 2,4GHz-band wat ons betreft de ideale kandidaat voor een gastnetwerk. Deze band biedt een groter bereik dan de 5GHz-band en is bovendien compatibel met vrijwel ieder apparaat. Daar staat tegenover dat de maximaal haalbare snelheid lager is dan via de 5GHz-band, maar dat vinden we voor gasten niet heel belangrijk. Je kunt er doorgaans trouwens ook voor kiezen om op zowel de 2,4- als de 5GHz-band een gastnetwerk aan te bieden.

Pas op: router achter router

Misschien gebruik je een eigen router met gastfunctionaliteit achter een andere router. Let er dan op dat de scheiding tussen het gastnetwerk en je normale netwerk niet altijd goed functioneert. Er zijn twee scenario's mogelijk. Gebruik je een eigen router achter de router van je internetprovider, maar is de rest van je netwerkapparatuur enkel verbonden met deze eigen router? Dus maak je gebruik van de DHCP-server van je eigen router en is ook alle bedrade apparatuur hierop aangesloten? Dan werkt de gastfunctionaliteit zoals gewenst en wordt gastverkeer netjes gescheiden.

Gebruik je echter een eigen router als aanvulling op je netwerk als draadloos accesspoint, dan werkt de scheiding tussen het normale en het gastnetwerk niet. Het maakt hierbij niet uit of je de gebruikte router zelf geconfigureerd hebt als accesspoint door bijvoorbeeld de DHCP-server uit te schakelen of dat de router een speciale accesspoint-modus heeft. Bij sommige merken routers werkt de gastfunctionaliteit helemaal niet als de router achter een andere router hangt. Bij andere routers kun je het nog wel instellen, maar werkt de geclaimde scheiding niet. Ook bij routers die je officieel kunt instellen als accesspoint werkt de scheiding tussen je normale netwerk en het gastnetwerk niet meer. Bij bijvoorbeeld een Netgear-router die je officieel kunt instellen als accesspoint, kun je wel een gastnetwerk instellen, maar is de optie dat gastgebruikers toegang hebben tot heel het netwerk altijd aangevinkt. Kortom: wees je bewust van deze beperkingen en activeer de gastfunctionaliteit alleen op de router die je als primair knooppunt in je netwerk gebruikt.

04 Activeren gastnetwerk ASUS-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Heb je nog geen gastnetwerk ingesteld, dan heb je maar liefst zes netwerken die je kunt instellen. Je krijgt drie netwerken op de 2,4GHz-band en drie netwerken op de 5GHz-band. Kies een van de opties en klik op Enable. Verander de Network Name (SSID) in een zelfgekozen naam. Kies bij Authentication Method voor WPA2-Personal en vul in het veld WPA Pre-Shared Key een veilig wachtwoord in. Eventueel kun je bij Accesstime nog een tijdslimiet instellen. Let erop dat de optie Access Intranet op Disable staat, zo voorkom je dat gasten toegang hebben tot jouw thuisnetwerk. Klik op Apply om het gastnetwerk actief te maken.

©PXimport

04 Voor een gastnetwerk vul je een netwerknaam en wachtwoord in en kun je soms aangeven of gastgebruikers toegang hebben tot je eigen netwerk.

05 Activeren Gastnetwerk D-Link-router

Log in op de webinterface van je router en klik op Settings / Wireless. Klik op Guest Zone waarna je het gastnetwerk kunt activeren. Je kunt een gastnetwerk activeren op de 2,4GHz-band en de 5GHz-band. Kies de gewenste band en zet Status op Enabled. Verander de Wi-Fi Name (SSID) in een zelfgekozen naam en vul in het veld Password het wachtwoord in. Controleer vervolgens of de optie Internet Access Only op Enabled staat, zo heeft een gastgebruiker alleen toegang tot internet. Klik op Save om het gastnetwerk te activeren.

06 Activeren Gastnetwerk Fritzbox-router

Log in op de FRITZ!Box en klik in het menu op WLAN. Klik vervolgens op Guest Access. Vink Guest access enabled aan en vul een eigen netwerknaam in. Standaard staat de encryptie op WPA + WPA2, zet deze eventueel op WPA2 (CCMP) voor extra veiligheid. Tik een veilig wachtwoord in het veld Network key. Op de FRITZ!Box kunnen ook gebruikers van het gastnetwerk elkaar niet zien, je kunt de optie The device connected with the guest access can communicate with each other aanvinken om ervoor te zorgen dat dit wel het geval is.

Standaard kunnen gebruikers alleen surfen en e-mailen, vink Restrict Internet applications: Only surfing and mail allowed uit om ook andere zaken toe te staan. Standaard wordt de verbinding van een gebruiker na dertig minuten verbroken, vink Disconnect automatically after uit om dit te voorkomen of kies een langere duur. Handig is dat de FRITZ!Box een QR-code in inloginformatie genereert. Klik op Print Info Sheet om deze code af te drukken. Op de FRITZ!Box is het verder mogelijk om filters te maken voor gebruikers op het netwerk. Klik in het menu op Internet / Filters. Onder Guest Network kun je door op het knopje Edit te klikken tijdslimieten en websitefilters instellen voor alle gebruikers op het gastnetwerk. Zo kun je het gastnetwerk ook 'misbruiken' als een speciaal netwerk voor bijvoorbeeld je kinderen.

©PXimport

06 Via de FRITZ!Box kun je de inloggegevens inclusief QR-code voor mobiele gebruikers afdrukken.

07 Activeren Gastnetwerk TP-Link-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Zorg dat de optie Allow guests to access my loal network uit staat. Vul in het veld Wireless Network Name (SSID) eventueel een eigen netwerknaam in en selecteer WPA/WPA2 Personal naast de optie Security. Selecteer WPA2-PSK als Version en vul een wachtwoord in het veld password in. Vink de optie Enable aan en klik vervolgens op Save.

08 Gastnetwerk Netgear

Log in op de webinterface en klik in het linkermenu op Gastnetwerk. Je kunt ook op de tegel Gastnetwerk klikken. De instellingen zijn verdeeld over de twee frequentiebanden. Klik bij de gewenste frequentieband op Gastnetwerk inschakelen. Zorg dat je de instelling Gasten toestaan om elkaar te zien en toegang geven tot mijn lokale netwerk uitgeschakeld blijft. Kies onder Beveiligingsopties voor WPA2-PSK [AES] en vul een wachtwoord in. Klik vervolgens op Toepassen om het gastnetwerk in te schakelen.

09 Activeren Gastnetwerk Linksys-router

Meld je aan op je Linksys-router en klik in de rechterkolom op Gasttoegang. Zet de optie Gasttoegang toestaan aan en klik op Wijzigen. Kies bij de gewenste frequentie de gewenste SSID en vul in het veld Wachtwoord gastnetwerk een wachtwoord in. Vink Ingeschakeld aan en klik op OK. Linksys gebruikt een andere methode voor gasttoegang dan de andere merken. Bij Linksys maak je als gastgebruiker geen verbinding met een beveiligd netwerk. Het gaat hier om de methode die wij aanduiden als 'hoteltoegang'. Gasten maken verbinding met een open wifi-netwerk zonder beveiliging en dienen vervolgens in de browser een pagina te openen waarop ze een gebruikersnaam en wachtwoord kunnen intikken. We zijn niet heel erg fan van deze methode. Buiten dat de inlogpagina niet versleuteld is via https, blijft ook daarna al het netwerkverkeer onversleuteld en dus eenvoudiger om te onderscheppen voor buitenstaanders.

©PXimport

09 Linksys maakt gebruik van een onversleuteld netwerk waarop je inlogt via een webpagina.

10 Activeren Gastnetwerk Sitecom-router

In de webinterface van Sitecom vind je de instellingen voor een gastnetwerk onder de instellingen van de betreffende wifi-band. Klik dus op 2.4GHZ WiFi of 5GHz WiFi. Open vervolgens het tabblad Basic en kies bij de optie Guest Network voor Enable. Er verschijnen nu meer opties. In het veld GUEST SSID kun je de naam van je gastnetwerk aanpassen. Klik op Apply om de wijzigingen door te voeren. Open vervolgens het tabblad Security en selecteer bij de optie SSID Selection de naam van je gastnetwerk. Kies vervolgens bij de optie Encryption voor WPA pre-shared key en kies WPA2(AES) als WPA Type. De optie Pre-shared Key Type moet op Passphrase staan. Tik nu in het veld Pre-sharedKey het gewenste wachtwoord in en klik op Apply. Het gastnetwerk is nu ingesteld.

Inschakelen met apps

Je gastnetwerk kun je het beste uitschakelen als er geen gasten zijn. Zo weet je zeker dat er geen internettoegang is zonder dat jij het weet. Het signaal van je draadloze netwerk houdt immers niet binnen je huis op. Als er gasten komen, wil je het gastnetwerk natuurlijk wel eenvoudig kunnen inschakelen. Gelukkig bieden steeds meer routerfabrikanten apps voor iOS en Android en soms Windows Phone. Deze apps stellen je in staat om je router snel te beheren via de app. Belangrijker is dat je snel het gastnetwerk kunt in- en uitschakelen. Let overigens goed op wat je doet, soms moet je iedere keer opnieuw kiezen dat je een beveiligd gastnetwerk wilt opzetten. Dat zouden we zeker aanraden, een open netwerk dat jouw internetverbinding gebruikt is eigenlijk nooit een goed idee.

©PXimport

Veel routerfabrikanten bieden apps waarmee je onder andere de gasttoegang kunt inschakelen.

11 Snelkoppeling naar instellingen

Bij sommige routers kun je het gastnetwerk snel inschakelen via een app (zie kader). Maar wat als je een pc wilt gebruiken om het gastnetwerk te activeren? Dat kan uiteraard door in te loggen op de webinterface waarna je de juiste pagina moet openen voor het instellen van je gastnetwerk. Een trucje hiervoor is het aanmaken van een snelkoppeling naar de instellingen voor het gastnetwerk. Zo ben je in één klik op de juiste pagina. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je Chrome gebruikt als standaardbrowser, dezelfde truc is op een vergelijkbare manier ook mogelijk met andere browsers. Overigens werkt dit trucje niet in combinatie met alle routers. Het werkt alleen als de instelpagina voor het gastnetwerk een eigen url heeft. Zie je geen aparte url, dan kun proberen om met rechts op de link naar de instelpagina te klikken en te kiezen voor Link openen in nieuw tabblad. Soms verschijnt er dan wel een aparte url voor de instelpagina voor het gastnetwerk.

Zorg ervoor dat op je pc de inloggegevens voor de webinterface automatisch ingevuld worden. Heb je dit nog nooit ingesteld, dan zal Chrome je na het inloggen vragen of het wachtwoord mag worden opgeslagen. Krijg je deze vraag niet en kent Chrome de inloggegevens niet, dan heb je er in het verleden waarschijnlijk voor gekozen om de inloggegevens nooit op te slaan. Klik in dat geval in het menu van Chrome op Instellingen en klik op Geavanceerde instellingen weergeven. Klik onder het onderdeel Wachtwoorden en formulieren op Wachtwoorden beheren. Scrol naar het onderdeel Nooit opgeslagen en zoek het IP-adres of de url van de webinterface van je router. Houd de muiscursor boven het IP-adres of de url en klik op het kruisje. Wanneer je nu opnieuw inlogt op de webinterface van je router, zal gevraagd worden om de inloggegevens op te slaan.

Navigeer in de webinterface naar het gedeelte waar je het gastnetwerk kunt instellen en kopieer de url. Klik met rechts op je bureaublad en kies Nieuw / Snelkoppeling. Plak de url naar de pagina met de instellingen voor het gastnetwerk in het locatieveld en klik op Volgende. Geef de snelkoppeling een naam en klik op Voltooien. Je kunt nu via de snelkoppeling direct de instellingen voor je gastnetwerk openen. Je zult eerst wel op inloggen moeten klikken, waarna de inloggegevens automatisch worden ingevuld. Vaak wordt je nu direct naar de juiste pagina geleid. Is dat niet het geval klik dan nogmaals op de snelkoppeling. Omdat je nu wel bent ingelogd, opent de juiste pagina wel.

©PXimport

11 Je kunt bij sommige routers een directe snelkoppeling maken naar de instellingen voor je gastnetwerk.

12 Snelkoppeling op iOS

Hoewel veel routerfabrikanten tegenwoordig een app hebben, is dat lang niet altijd het geval. Je kunt dan hetzelfde trucje gebruiken als op de pc. Net als op de pc werkt dit alleen goed als de instellingen voor het gastnetwerk zijn eigen url heeft. Op een iPhone of iPad surf je in Safari naar de webinterface van je router. Log in en tik op Bewaar wachtwoord. Safari onthoudt nu het wachtwoord van de webinterface.

Verschijnt deze melding niet en kent Safari het wachtwoord niet, dan heb je in het verleden waarschijnlijk gekozen dat je wilt dat het wachtwoord niet wordt onthouden. Kopieer dan de volledige url van de inlogpagina van je browser (bijvoorbeeld http://192.168.1.1/Main_Login.asp). Tik in het hoofdscherm van de iPhone dan op Instellingen / Safari. Kies onder Algemeen voor Wachtwoorden. Tik in het scherm dat opent op Voeg wachtwoord toe en plak in het veld website de volledige url die je eerder gekopieerd hebt. Tik vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord in en tik op Gereed.

Wanneer je nu naar de webinterface van je router surft, tik je op het invulveld voor je gebruikersnaam en selecteer je Vul wachtwoord automatisch in. Navigeer vervolgens naar de instellingen voor het gastnetwerk. Hier kun je een favoriet van maken, maar handiger is waarschijnlijk een snelkoppeling op het thuisscherm van je iOS-apparaat. Kies hiervoor het deelpictogram (vierkantje met pijltje omhoog) en selecteer Zet in beginscherm. Verander eventueel de naam en klik op Voeg toe. Wanneer je hierop drukt, moet je mogelijk eerst het wachtwoord invullen en kom je soms op een verkeerde pagina. Druk dan nogmaals op de snelkoppeling om de juiste pagina te openen.

13 Snelkoppeling op Android

Ook op Android kun je proberen om een snelkoppeling te maken naar de instellingen voor het gastnetwerk. Dit werkt wederom alleen goed als de instellingen voor je gastnetwerk een eigen url in de adresbalk krijgt. Surf naar de inlogpagina van je router en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Heb je nog nooit een keuze gemaakt voor het opslaan van het wachtwoord, tik dan op Opslaan.

Verschijnt deze vraag niet en kent Chrome het wachtwoord niet, dan heb je er vermoedelijk ooit voor gekozen om het wachtwoord nooit te onthouden. Tik op het menupictogram en kies Instellingen. Kies voor Wachtwoorden opslaan en kijk of het IP-adres of de url van je router onder Nooit opgeslagen staat. Tik er dan op en kies Verwijderen. Wanneer je nu naar de inlogpagina van je router surft, zul je na het invullen van de gegevens de vraag krijgen of de gegevens opgeslagen moeten worden. Surf na het inloggen naar de pagina met instellingen voor het gastnetwerk, druk op het menupictogram van Chrome en kies Toevoegen aan startscherm. Verander eventueel de naam voor de snelkoppeling en kies Toevoegen. Wanneer je deze snelkoppeling gebruikt, worden de gebruikersnaam en het wachtwoord automatisch ingevuld. Druk op inloggen en je wordt naar de juiste pagina geleid. Kom je op een algemene pagina, druk dan nogmaals op de snelkoppeling.

Maak een QR-code

Net als je normale netwerk, dien je je gastnetwerk te beveiligen met een wachtwoord. Maak het je gasten eenvoudig door een documentje uit te printen met de netwerknaam en het wachtwoord. Voeg in het document daarnaast een QR-code toe waarmee gebruikers verbinding kunnen maken. Surf hiernaartoe en kies in het veld Contents voor Wifi network. Vul de netwerknaam en het wachtwoord in en kies bij Network Type voor WPA/WPA2. Klik vervolgens op Generate. Android-gebruikers kunnen deze QR-code bijvoorbeeld scannen met de app Barcode Scanner, waarna ze direct verbinding hebben met het netwerk. iPhone-gebruikers kunnen gebruik maken van bijvoorbeeld QR Reader for iPhone. Verbinden gaat op iOS niet automatisch, maar kunt vanuit de QR-app wel het wachtwoord kopiëren zodat je het alleen nog maar hoeft te plakken in het invoerveld als je verbinding maakt met het netwerk.

©PXimport

Maak een QR-code waarmee gebruikers eenvoudiger verbinding kunnen maken.

▼ Volgende artikel
Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?
© Basilicostudio Stock
Energie

Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?

Net als alle andere accu's en batterijen gaat ook een thuisbatterij niet oneindig mee. Maar de levensduur moet wel lang genoeg zijn om de investering te rechtvaardigen. We leggen je uit op welke levensduur je gemiddeld mag rekenen en wat je kunt doen om die te verlengen.

In dit artikel leggen we je uit:

  • Wat je moet weten over de levensduur van thuisbatterijen
  • Welke omstandigheden de levensduur beïnvloeden
  • Wat je zelf kunt doen om de levensduur te verlengen
  • Of een thuisbatterij momenteel wel terug te verdienen is

Lees ook: Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het type accu, de opslagomstandigheden en het soort gebruik. Voor thuisbatterijen wordt vaak lithium-ion (Li-ion) gebruikt. Deze accu’s hebben een geschatte levensduur van 10 tot 15 jaar. Het aantal laadcycli van de gemiddelde lithium-ionbatterij ligt tussen de 5000 en 7000 keer. Dit staat voor het aantal keer dat een lege thuisbatterij weer vol kan worden geladen.

Bij sommige batterijtypen ligt het aantal laadcycli hoger. Zo kunnen lithium-ijzerfosfaatbatterijen (LiFePO4) tot 10.000 laadcycli bereiken. Door nieuwe technologieën wordt de levensduur van thuisaccu’s steeds beter. De laadcapaciteit van batterijen neemt na verloop van tijd af, waardoor de hoeveelheid energie die een thuisaccu kan opslaan, geleidelijk aan vermindert.

Omstandigheden beïnvloeden levensduur

Als eigenaar van een thuisbatterij heb je zelf invloed op de uiteindelijke levensduur van de accu. Zo kun je een thuisbatterij het best plaatsen in een omgeving waar de temperatuur binnen de door de fabrikant gespecificeerde richtlijnen valt. Een stabiele omgeving binnen de juiste temperaturen kan de levensduur verlengen. Een thuisbatterij kan net als andere batterijen het best in een koele, maar ook weer niet al te koude omgeving worden gehouden. Plaatsing in de volle zon of in de buurt van andere warmtebronnen kun je beter vermijden. Toch is het handig om te beseffen dat niet alle thuisbatterijen even lang meegaan, het hangt ook af van de kwaliteit van het apparaat en de opslagcapaciteit. Welk merk en model je koopt, heeft dus invloed op de levensduur.

Lees ook: Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen bij de uiteindelijke levensduur. Zo is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Verder kun je slijtage verminderen door de thuisbatterij niet volledig tot 100 procent op te laden of helemaal te ontladen. Daarnaast is het niet de bedoeling om de thuisbatterij voortdurend hoog te belasten. Wel is regelmatig gebruik van de accu noodzakelijk om hem in een goede conditie te houden. Het is dan ook niet de bedoeling om de stroom in een thuisaccu voor langere tijd op te sparen, maar om de opgeslagen energie te gebruiken in de avonduren. Dat zijn momenten waarop de stroom van het net duurder is of wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken.

Garantie

Bij de aanschaf van een thuisbatterij speelt garantie een belangrijke rol. Fabrikanten bieden doorgaans garanties van 10 jaar, waarbij ze garanderen dat de batterij na die periode nog een bepaald percentage van de oorspronkelijke capaciteit behoudt. Zo biedt LG Chem bijvoorbeeld 10 jaar garantie met de belofte dat de batterij dan nog minstens 60% van haar capaciteit heeft. Ook merken als Tesla, Enphase, Huawei, BYD en Growatt hanteren een garantieperiode van 10 jaar.

Sommige fabrikanten gaan nog een stap verder. Zo geeft GivEnergy 12 jaar garantie en biedt het Duitse Sonnen een garantie van 10 jaar óf 10.000 laadcycli – wat het eerst wordt bereikt. Het is echter wel belangrijk om niet alleen naar de duur van de garantie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Sommige fabrikanten stellen bijvoorbeeld eisen aan de installatie of het gebruik van de batterij om aanspraak te kunnen maken op garantie. Daarnaast kunnen installateurs eigen garantievoorwaarden hanteren die afwijken van die van de fabrikant. Controleer dus altijd goed de details voordat je een keuze maakt.

Levensuur verder verlengen

Slimme laadsystemen kunnen helpen de levensduur van de thuisbatterij te verlengen. De laadcycli kunnen geoptimaliseerd worden door algoritmen die leren van je behoeften en gebruik. De software maakt op basis van jouw verbruikspatronen beslissingen over wanneer er energie moet worden opgeslagen, gebruikt of teruggeleverd aan het net. De algoritmen houden hierbij rekening met de huidige energieprijzen, je verbruikspatronen en de beschikbaarheid van stroom van je zonnepanelen.

©Malp

Is een thuisbatterij de hoge investering waard?

De kosten van een thuisbatterij zijn momenteel nog vrij hoog. In combinatie met een levensduur van 10 tot 15 jaar is het maar de vraag of je de grote investering op tijd kunt terugverdienen. Hoewel veel aanbieders van thuisbatterijen beweren dat de terugverdientijd door hun slimme algoritmen een stuk korter is, stellen onderzoeksbureau CE Delft en andere experts dat het nagenoeg onmogelijk is om de aankoop terug te verdienen. Het zou minstens 15 jaar duren om de kosten eruit te hebben en op dat moment is de thuisaccu alweer aan vervanging toe. In sommige gevallen zal de thuisbatterij het al ruim voor die tijd begeven.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Met een dynamisch energiecontract kun je in theorie geld verdienen met een thuisbatterij. Bij deze contractvorm varieert de prijs van stroom per uur. Het ene uur betaal je dus een hoger bedrag voor stroom dan het andere uur. Je kunt echter ook stroom verkopen aan het net. Door hier slim op in te spelen, met behulp van de slimme software van een thuisbatterij, kun je de stroom van je thuisaccu automatisch verkopen op momenten dat je hier het meeste geld voor terugkrijgt. Doordat de energieprijzen inmiddels weer gezakt zijn, zijn de schommelingen tussen tarieven niet zo hoog als de afgelopen jaren. Daardoor is het lastiger om de aanschaf van een thuisbatterij snel terug te verdienen door te handelen op de energiemarkt. De salderingsregeling is bovendien voorlopig nog van kracht.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Bladwijzers onder controle: de beste bookmarkmanagers op een rij
© sergio delle vedove
Huis

Bladwijzers onder controle: de beste bookmarkmanagers op een rij

Ben je het zat dat je je bladwijzers verliest zodra je overstapt naar een andere browser? Of dreigt je steeds maar toenemende verzameling bladwijzers een zootje te worden? Er is een oplossing: een browseronafhankelijke bladwijzerbeheerder. Deze houdt al je favorieten strak in het gelid, ongeacht de browser die je gebruikt.

In dit artikel laten we zien hoe je bladwijzers overzichtelijk en platformonafhankelijk kunt beheren:

  • Gebruik browseronafhankelijke tools zoals Raindrop, Bookmark Ninja en SaveDay
  • Houd je bladwijzers georganiseerd met tags, categorieën, pictogrammen en thema's
  • Bescherm je gegevens met encryptie en tweefactorauthenticatie
  • Gebruik AI-functionaliteit om websites samen te vatten of direct vragen te stellen

Of probeer Linkwarden: Browseronafhankelijk je favorieten beheren

Iedereen is ooit begonnen met het opslaan van interessante internetadressen in zijn favoriete browser. Voor veel mensen was dat Internet Explorer. Maar daarna kwamen Firefox en Chrome en misschien daarna ook wel Brave. Waarschijnlijk heb je toen een oplossing gevonden om al je bladwijzers van de ene browser over te dragen naar de andere. Alleen onderling synchroniseren die verschillende browsers deze bladwijzers niet. Om nog maar te zwijgen over de uitwisseling van favorieten tussen je computer en je mobiele toestel. Om alles vlot te synchroniseren heb je een hulpprogramma nodig. Zo’n bladwijzermanager kan ook nog eens heel wat meer dan alleen internetadressen organiseren.

Bladwijzers zijn enorm handig

Ook om bij te houden waar je in je boek bent

Brug tussen browsers

Wat heeft zo’n bladwijzermanager wat de bladwijzerfunctie van jouw browser niet heeft? Een browseronafhankelijke bladwijzerbeheerder is een tool waarmee je de bladwijzers in verschillende webbrowsers opslaat en ordent. Deze oplossing werkt als brug tussen alle browsers die je gebruikt. Belangrijk is dus dat zo’n bladwijzerbeheerder compatibel is met zo veel mogelijk populaire browsers. Op die manier heb je toegang tot je collectie bladwijzers op meerdere apparaten, zoals je laptop, desktop, smartphone en tablet.

Een bladwijzerbeheerder moet met zo veel mogelijke webbrowsers compatibel zijn.

Veiligheid

De bladwijzermanager moet ook voldoende functies hebben om een brede verzameling overzichtelijk te maken met behulp van tags, categorieën of collecties. Het is tenslotte de bedoeling dat je eenvoudig een bladwijzer terugvindt, zelfs als je die maanden of jaren geleden hebt opgeslagen.

In een tijd waarin privacy steeds belangrijker wordt, moet zo’n tool ook je collectie favoriete internetadressen met encryptie beveiligen. Stiekemerds met een ongezonde nieuwsgierigheid naar de internetbronnen die je regelmatig bezoekt, mogen geen toegang krijgen tot deze gegevens.

Ook online moeten je bladwijzers veilig worden opgeslagen.

Beheermogelijkheden

Op ons verlanglijstje staan nog enkele andere eisen. Uiteraard willen we ook een geavanceerde zoekfunctie om de speld in de hooiberg te vinden. Daarnaast willen we onze bladwijzers makkelijk kunnen delen met anderen. Dat is handig als je elkaar wilt inspireren bij bijvoorbeeld groepsprojecten.

Sommige browseronafhankelijke bladwijzerbeheerders kun je zelfs benaderen als je niet met het internet bent verbonden. Tot slot zijn er bladwijzermanagers waarvan je het uiterlijk en het gedrag naar eigen wens kunt aanpassen. Ze werken met een aanbod aan thema’s, lay-outs en weergave-opties.

Je kunt het uiterlijk en het gedrag van zo’n bladwijzermanager aanpassen.

Zelfs offline bereikbaar

We steken van wal met een topper: Raindrop. Je mag een onbeperkt aantal links gratis opslaan. Het maakt niet uit of je met Windows, Android, iOS of macOS of met Linux werkt. Deze tool gebruikt een eigen AI-gestuurde analyse die automatisch dode links detecteert en zorgt dat je bladwijzers overzichtelijk blijven.

Je categoriseert de links met pictogrammen, zodat je ze snel kunt terugvinden. Je kunt ook tags toevoegen en met collecties werken. Raindrop maakt permanente bibliotheken aan die zelfs offline bereikbaar zijn. De communicatie verloopt via een veilige ssl-verbinding en je kunt de toegang extra beveiligen met tweefactorauthenticatie.

De weergave wijzig je in de web- of desktopmodus. De thema’s zijn alleen aanpasbaar in de mobiele versie. In deze tool is het ook mogelijk om gratis bestanden te uploaden, tot 100 MB per maand. De meeste basisfuncties zijn trouwens gratis. Maar voor 3,61 euro per maand of 33,64 euro per jaar beschik je over een functie om volledige teksten te doorzoeken in alle webpagina’s en pdf’s die je hebt vastgelegd. De betaalde versie zorgt ook voor een permanente kopie van alles, zelfs als de webpagina niet langer op het web beschikbaar is.

Kies de weergave als lijst, kaarten, koppen of moodboard.

Ook tekstselecties

Raindrop heeft extensies voor de gangbare browsers, zodat je met één muisklik vanuit de browser de tool aanspreekt. Als je de extensie installeert, kun je kiezen wat er gebeurt als je op het pictogram klikt. Wil je een miniversie van Raindrop openen? Of kies je voor de optie Clipper waarmee je direct de pagina vastlegt?

Erg interessant is de functie Highlights. Hiermee sla je een geselecteerd tekstfragment van een webpagina op, in plaats van de volledige pagina. Dit maakt Raindrop interessant voor onderzoeksprojecten. Raindrop heeft een functie waarmee je alle geopende tabbladen van je browser bewaart in een map met de datum van vandaag.

Je kunt Raindrop samen met andere mensen gebruiken als gezamenlijk bladwijzersysteem. Ook is het mogelijk om collecties te delen. Dat betekent dat de andere gebruiker items mag toevoegen, aanpassen en verwijderen. Tot slot kan Raindrop automatisch een back-up van de collecties maken op Dropbox en op Google Drive.

De optie Clipper is de snelste manier om bladwijzers toe te voegen in Raindrop.

Volledig online

Een stevige concurrent is Bookmark Ninja. Er is geen gratis versie, de toepassing kost ongeveer 2 euro per maand. Je mag Bookmark Ninja wel dertig dagen kosteloos proberen. Je hoeft hiervoor niets te installeren. Nadat je bent ingelogd, sleep je gewoon je twee knoppen (bookmarklets) naar de bladwijzerbalk. De ene knop is om bladwijzers toe te voegen aan Bookmark Ninja, de andere om het dashboard te openen.

Bij Bookmark Ninja worden je internetfavorieten in de cloud bewaard. Deze tool kun je dus niet offline gebruiken. De manager werkt zonder synchronisatie en de bladwijzers worden niet lokaal opgeslagen. Je hoeft alleen maar Bookmark Ninja in je webbrowser op te starten om toegang te krijgen tot je bladwijzers. Er is geen mobiele app-installatie nodig. Je opent gewoon Bookmark Ninja in je mobiele browser. Net zoals bij de vorige tool is het makkelijk om alle reeds vastgelegde bladwijzers uit browsers te importeren.

Zo’n bookmarklet sleep je direct naar de knoppenbalk.

Weergaven en catalogus

Bookmark Ninja bekijk je in twee verschillende weergaven. Met de modus Dashboard krijg je een strak georganiseerde weergave met tabbladen en categorievakken. Je kunt de lay-out aanpassen naar drie, vier of vijf kolommen. Het is mogelijk om bladwijzers van het ene vak naar het andere slepen. Je beschikt verder over verschillende sorteer- en zoekhulpmiddelen.

Nieuw is de dynamische tabbladenbalk. Die wordt actief als de tabbladen niet meer naast elkaar passen. De dynamische tabbladenbalk zorgt ervoor dat je maar één rij tabbladen ziet en dat het overschot aan tabbladen uit beeld worden gehouden. Wil je die toch zien? Dan klik je op Meer tabbladen. Je kunt de tabbladen die je altijd zichtbaar wilt hebben, ook vastpinnen. Dan is er ook nog de weergave My Bookmarks, dat is de naam voor de gedetailleerde lijstweergave.

Bookmark Ninja beschikt verder over een Catalogus, dat is een archief waar je oude of minder vaak gebruikte bladwijzers onderbrengt. Dat is vooral handig als je heel veel bladwijzers hebt en je wilt de meestgebruikte zichtbaar houden. Ook deze tool heeft een functie om dubbele internetadressen te vinden en te verwijderen. Je kunt niet alleen het uiterlijk van de tabbladen aanpassen, het is zelfs mogelijk om bepaalde tabbladen te delen met vrienden of collega’s.

Bookmark Ninja organiseert je bladwijzers in tabbladen en tabellen.

Volop AI bij het beheer

SaveDay integreert volop AI in het bladwijzerbeheer. Vooral wie houdt van YouTube-video’s en blogs zal deze tool waarderen. Om SaveDay te gebruiken heb je een Google- of Apple-account nodig, want er is geen traditioneel inlogsysteem met een gebruikersnaam en wachtwoord. De toepassing werkt het beste met Chrome of met Chromium-gebaseerde browsers.

Je kunt op verschillende manieren inhoud van het web vasthouden. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding en sla die rechtstreeks op in SaveDay. Hetzelfde geldt voor tekst die je hebt geselecteerd op een webpagina. Je kunt ook volledige webpagina’s, links of elementen zoals tweets bewaren. Wanneer je tekst opslaat, wordt niet alleen de tekst bewaard, je markeert de tekst ook op de oorspronkelijke pagina. Dat is dus handig als je referenties verzamelt voor een studieproject.

Een van de meest opvallende eigenschappen is dat je van een artikel dat je opslaat een samenvatting kunt vragen. SaveDay genereert een overzicht van de kernpunten. Dit helpt als je lange artikelen snel wilt verwerken. Een tweede krachtige AI-functie is dat je rechtstreeks vragen kunt stellen over de inhoud van opgeslagen artikelen. SaveDay zal je vragen beantwoorden. We merken op dat dit het beste werkt in het Engels. Ook zien we dat er af en toe sprake is van losse eindjes. Soms gaf de app niet de samenvatting van de bedoelde pagina, maar van een andere pagina die verbonden was met de bron die we bezochten.

SaveDay geeft antwoord (in het Engels) als je een vraag stelt over een opgeslagen internetpagina.

Plaknotities

SaveDay beschikt ook over de functie Sticky Notes. Daarmee voeg je eigen plaknotities toe aan delen van een webpagina. Werk je regelmatig met YouTube-filmpjes, dan kun je in deze app notities met tijdstempels vastleggen, terwijl je de video’s bekijkt. Op die manier is het mogelijk om achteraf snel naar bepaalde sequenties te schakelen.

De webapp fungeert dus als centrale hub voor alle opgeslagen inhoud. Die inhoud kun je organiseren in collecties voor verschillende onderwerpen. De basisversie is gratis, maar daarmee mag je slechts honderd items per maand vastleggen. Ook kun je maar vijf artikelen laten samenvatten. Wil je meer dan is er de Standard-versie voor ongeveer 4 euro per maand, of de Essential-variant voor bijna 9 euro per maand.

Ook SaveDay waarschuwt wanneer webbronnen niet langer bereikbaar zijn.

Samenwerken met Dropmark

Dropmark is vooral bedoeld voor de visuele organisatie van internetbronnen voor teams. Het is typische samenwerkingssoftware. Met deze tool kun je alles opslaan op een centrale doorzoekbare locatie, van afbeeldingen tot video’s, tekstfragmenten en volledige webpagina’s. Het programma werkt met zogenaamde stacks, of stapels. Je kunt ook foto- en pdf-bestanden van de harde schijf slepen en neerzetten en delen met anderen.

Je organiseert het materiaal in collecties die je eenvoudig deelt. Daarnaast heeft Dropmark een prima zoekmachine. Leuk extraatje: je kun je collectie afspelen als slideshow. Je mag Dropmark gratis gebruiken. Voor meer mogelijkheden zijn er ook een Solo-abonnement voor bijna 4 euro per maand, en een Team-versie voor ongeveer 5 euro per maand.

Organiseer je bladwijzers voor het team waarmee je samenwerkt.

Booky voor slechts 1 euro

Ook Booky is een bijzondere bladwijzermanager die geruisloos zijn werk doet. Je kunt lid worden zonder advertenties, zonder spam en zonder verborgen kosten. Je mag betalen wat je wilt, zelfs 1 euro, om zogenaamd Booky-supporter te worden. Daarmee beschik je over alle mogelijkheden.

Booky is een bijzonder complete bookmarkmanager voor wie geen budget heeft om maandelijkse abonnementskosten te betalen. Ook hier plaats je de bladwijzers het eenvoudigst via de extensieknop. Opnieuw worden je bladwijzers online opgeslagen. En je beschikt over thema’s en kleurcombinaties om deze manager een meer persoonlijke toets te geven.

Booky maakt het je makkelijk om je bladwijzers te organiseren, zowel op de desktop als op een mobiel toestel. Bovendien werk je met openbare collecties en privécollecties die je deelt met anderen.

Ook de weergave van Booky kun je verregaand aanpassen.

Diigo met aantekeningen

Een erg krachtige maar eenvoudige bladwijzermanager is Diigo. Bladwijzers leg je vast met een extensie als je met Chrome werkt of met een bookmarklet (de Diigolet) voor de andere browsers. Elke keer wanneer je een bladwijzer toevoegt, is het mogelijk om een schermafbeelding, pdf of een notitie toe te voegen. Die annotatiefunctie onderscheidt Diigo van de concurrentie. In de aangelegde bibliotheek bekijk je de bladwijzers, de tags en de aantekeningen.

Daarnaast is er de functie My outliners waar je in een gesplitst scherm tegelijk het overzicht en de content bekijkt. Een andere functie is My groups, ontworpen als collaboratieve onderzoeks- en leertool. In de gratis versie mag je vijfhonderd bladwijzers beheren (met reclame), de standaardversie kost ongeveer 38 euro per jaar.

Aan elke bladwijzer kun je een notitie, een schermafbeelding of een pdf toevoegen.

Watch on YouTube