ID.nl logo
13 handige tips voor je gastnetwerk
© PXimport
Huis

13 handige tips voor je gastnetwerk

We zijn zo gewend aan het altijd toegang hebben tot internet, dat we het vrijwel nooit meer kunnen missen. Gelukkig is er overal wel internettoegang en uiteraard wil je je internetverbinding best delen, maar tegelijkertijd wel je netwerk afschermen. Dankzij het gastnetwerk is dat prima mogelijk.

01 Bescherm je netwerk

Je kunt gasten natuurlijk het wachtwoord van je eigen wifi-netwerk geven, maar dit is niet heel veilig. Waarschijnlijk heb je binnen je netwerk onbeveiligde gedeelde bronnen, zoals mappen op pc's of een NAS. Handig, maar dergelijke bronnen zijn ook probleemloos bereikbaar voor gasten die op jouw wifi-netwerk surfen. Lees ook: Zo ga je veilig online op een openbaar wifi-netwerk.

Misschien hebben je gasten niet direct snode plannen, waarschijnlijk zijn je vrienden en bekenden geen kwaadaardige hackers. Maar door het afgeven van het wachtwoord van je wifi-netwerk verlies je wel de controle over dit wachtwoord. De kans wordt groter dat het wachtwoord in handen valt van iemand die wel minder goede bedoelingen heeft. Het is voor de veiligheid van je netwerk dus geen goed idee om het wachtwoord van je eigen draadloze netwerk met andere mensen te delen.

©PXimport

01 Je wilt uiteraard niet dat gasten toegang krijgen de bestanden op bijvoorbeeld je NAS.

02 Gastnetwerk

Het is tegenwoordig bijna ongastvrij om gasten geen wifi-toegang te geven. Gelukkig heeft vrijwel iedere moderne router de mogelijkheid van een gastnetwerk. Voor je gasten werkt het gastnetwerk hetzelfde als een gewoon wifi-netwerk: ze krijgen toegang tot internet. Doorgaans is het gastnetwerk verder gescheiden van de rest van je netwerk. Gasten hebben dan dus geen toegang tot je pc, NAS of andere netwerkapparaten. Vaak is dit automatisch geregeld en is dit door de fabrikant van je router bepaald.

Sommige fabrikanten bieden gastgebruikers wel de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het normale netwerk, dan moet je er zelf op letten dat je de juiste instellingen kiest. Beveilig overigens ook je gastnetwerk met een sterk wachtwoord. Het gastnetwerk maakt immers nog steeds gebruik van jouw internetverbinding waar jij verantwoordelijk voor bent. We hebben voor een aantal merken routers uitgezocht hoe je het gastnetwerk inschakelt. Mogelijk werkt het op jouw router net even anders, ondanks dat je één van de genoemde merken hebt. Soms gebruiken routerfabrikanten namelijk verschillende webinterfaces. Staat jouw merk router er niet bij of is de webinterface anders van opbouw? Zoek in de webinterface dan naar Guest Network, gastnetwerk of een soortgelijke term. Doorgaans vind je de optie apart in de interface of onder de draadloze instellingen.

03 Kies de 2,4GHz-band

Bij een gastnetwerk speelt de optimale snelheid wat ons betreft een ondergeschikte rol. Het gastnetwerk is bedoeld om je gasten toegang te geven tot internet zodat ze even wat dingen kunnen opzoeken of contact kunnen houden via bijvoorbeeld sociale media. Supersnel downloaden lijkt ons geen prioriteit. Wel moet het bereik goed zijn zodat je geen klachten krijgt over helemaal geen toegang. Afgaande op deze uitgangspunten is de 2,4GHz-band wat ons betreft de ideale kandidaat voor een gastnetwerk. Deze band biedt een groter bereik dan de 5GHz-band en is bovendien compatibel met vrijwel ieder apparaat. Daar staat tegenover dat de maximaal haalbare snelheid lager is dan via de 5GHz-band, maar dat vinden we voor gasten niet heel belangrijk. Je kunt er doorgaans trouwens ook voor kiezen om op zowel de 2,4- als de 5GHz-band een gastnetwerk aan te bieden.

Pas op: router achter router

Misschien gebruik je een eigen router met gastfunctionaliteit achter een andere router. Let er dan op dat de scheiding tussen het gastnetwerk en je normale netwerk niet altijd goed functioneert. Er zijn twee scenario's mogelijk. Gebruik je een eigen router achter de router van je internetprovider, maar is de rest van je netwerkapparatuur enkel verbonden met deze eigen router? Dus maak je gebruik van de DHCP-server van je eigen router en is ook alle bedrade apparatuur hierop aangesloten? Dan werkt de gastfunctionaliteit zoals gewenst en wordt gastverkeer netjes gescheiden.

Gebruik je echter een eigen router als aanvulling op je netwerk als draadloos accesspoint, dan werkt de scheiding tussen het normale en het gastnetwerk niet. Het maakt hierbij niet uit of je de gebruikte router zelf geconfigureerd hebt als accesspoint door bijvoorbeeld de DHCP-server uit te schakelen of dat de router een speciale accesspoint-modus heeft. Bij sommige merken routers werkt de gastfunctionaliteit helemaal niet als de router achter een andere router hangt. Bij andere routers kun je het nog wel instellen, maar werkt de geclaimde scheiding niet. Ook bij routers die je officieel kunt instellen als accesspoint werkt de scheiding tussen je normale netwerk en het gastnetwerk niet meer. Bij bijvoorbeeld een Netgear-router die je officieel kunt instellen als accesspoint, kun je wel een gastnetwerk instellen, maar is de optie dat gastgebruikers toegang hebben tot heel het netwerk altijd aangevinkt. Kortom: wees je bewust van deze beperkingen en activeer de gastfunctionaliteit alleen op de router die je als primair knooppunt in je netwerk gebruikt.

04 Activeren gastnetwerk ASUS-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Heb je nog geen gastnetwerk ingesteld, dan heb je maar liefst zes netwerken die je kunt instellen. Je krijgt drie netwerken op de 2,4GHz-band en drie netwerken op de 5GHz-band. Kies een van de opties en klik op Enable. Verander de Network Name (SSID) in een zelfgekozen naam. Kies bij Authentication Method voor WPA2-Personal en vul in het veld WPA Pre-Shared Key een veilig wachtwoord in. Eventueel kun je bij Accesstime nog een tijdslimiet instellen. Let erop dat de optie Access Intranet op Disable staat, zo voorkom je dat gasten toegang hebben tot jouw thuisnetwerk. Klik op Apply om het gastnetwerk actief te maken.

©PXimport

04 Voor een gastnetwerk vul je een netwerknaam en wachtwoord in en kun je soms aangeven of gastgebruikers toegang hebben tot je eigen netwerk.

05 Activeren Gastnetwerk D-Link-router

Log in op de webinterface van je router en klik op Settings / Wireless. Klik op Guest Zone waarna je het gastnetwerk kunt activeren. Je kunt een gastnetwerk activeren op de 2,4GHz-band en de 5GHz-band. Kies de gewenste band en zet Status op Enabled. Verander de Wi-Fi Name (SSID) in een zelfgekozen naam en vul in het veld Password het wachtwoord in. Controleer vervolgens of de optie Internet Access Only op Enabled staat, zo heeft een gastgebruiker alleen toegang tot internet. Klik op Save om het gastnetwerk te activeren.

06 Activeren Gastnetwerk Fritzbox-router

Log in op de FRITZ!Box en klik in het menu op WLAN. Klik vervolgens op Guest Access. Vink Guest access enabled aan en vul een eigen netwerknaam in. Standaard staat de encryptie op WPA + WPA2, zet deze eventueel op WPA2 (CCMP) voor extra veiligheid. Tik een veilig wachtwoord in het veld Network key. Op de FRITZ!Box kunnen ook gebruikers van het gastnetwerk elkaar niet zien, je kunt de optie The device connected with the guest access can communicate with each other aanvinken om ervoor te zorgen dat dit wel het geval is.

Standaard kunnen gebruikers alleen surfen en e-mailen, vink Restrict Internet applications: Only surfing and mail allowed uit om ook andere zaken toe te staan. Standaard wordt de verbinding van een gebruiker na dertig minuten verbroken, vink Disconnect automatically after uit om dit te voorkomen of kies een langere duur. Handig is dat de FRITZ!Box een QR-code in inloginformatie genereert. Klik op Print Info Sheet om deze code af te drukken. Op de FRITZ!Box is het verder mogelijk om filters te maken voor gebruikers op het netwerk. Klik in het menu op Internet / Filters. Onder Guest Network kun je door op het knopje Edit te klikken tijdslimieten en websitefilters instellen voor alle gebruikers op het gastnetwerk. Zo kun je het gastnetwerk ook 'misbruiken' als een speciaal netwerk voor bijvoorbeeld je kinderen.

©PXimport

06 Via de FRITZ!Box kun je de inloggegevens inclusief QR-code voor mobiele gebruikers afdrukken.

07 Activeren Gastnetwerk TP-Link-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Zorg dat de optie Allow guests to access my loal network uit staat. Vul in het veld Wireless Network Name (SSID) eventueel een eigen netwerknaam in en selecteer WPA/WPA2 Personal naast de optie Security. Selecteer WPA2-PSK als Version en vul een wachtwoord in het veld password in. Vink de optie Enable aan en klik vervolgens op Save.

08 Gastnetwerk Netgear

Log in op de webinterface en klik in het linkermenu op Gastnetwerk. Je kunt ook op de tegel Gastnetwerk klikken. De instellingen zijn verdeeld over de twee frequentiebanden. Klik bij de gewenste frequentieband op Gastnetwerk inschakelen. Zorg dat je de instelling Gasten toestaan om elkaar te zien en toegang geven tot mijn lokale netwerk uitgeschakeld blijft. Kies onder Beveiligingsopties voor WPA2-PSK [AES] en vul een wachtwoord in. Klik vervolgens op Toepassen om het gastnetwerk in te schakelen.

09 Activeren Gastnetwerk Linksys-router

Meld je aan op je Linksys-router en klik in de rechterkolom op Gasttoegang. Zet de optie Gasttoegang toestaan aan en klik op Wijzigen. Kies bij de gewenste frequentie de gewenste SSID en vul in het veld Wachtwoord gastnetwerk een wachtwoord in. Vink Ingeschakeld aan en klik op OK. Linksys gebruikt een andere methode voor gasttoegang dan de andere merken. Bij Linksys maak je als gastgebruiker geen verbinding met een beveiligd netwerk. Het gaat hier om de methode die wij aanduiden als 'hoteltoegang'. Gasten maken verbinding met een open wifi-netwerk zonder beveiliging en dienen vervolgens in de browser een pagina te openen waarop ze een gebruikersnaam en wachtwoord kunnen intikken. We zijn niet heel erg fan van deze methode. Buiten dat de inlogpagina niet versleuteld is via https, blijft ook daarna al het netwerkverkeer onversleuteld en dus eenvoudiger om te onderscheppen voor buitenstaanders.

©PXimport

09 Linksys maakt gebruik van een onversleuteld netwerk waarop je inlogt via een webpagina.

10 Activeren Gastnetwerk Sitecom-router

In de webinterface van Sitecom vind je de instellingen voor een gastnetwerk onder de instellingen van de betreffende wifi-band. Klik dus op 2.4GHZ WiFi of 5GHz WiFi. Open vervolgens het tabblad Basic en kies bij de optie Guest Network voor Enable. Er verschijnen nu meer opties. In het veld GUEST SSID kun je de naam van je gastnetwerk aanpassen. Klik op Apply om de wijzigingen door te voeren. Open vervolgens het tabblad Security en selecteer bij de optie SSID Selection de naam van je gastnetwerk. Kies vervolgens bij de optie Encryption voor WPA pre-shared key en kies WPA2(AES) als WPA Type. De optie Pre-shared Key Type moet op Passphrase staan. Tik nu in het veld Pre-sharedKey het gewenste wachtwoord in en klik op Apply. Het gastnetwerk is nu ingesteld.

Inschakelen met apps

Je gastnetwerk kun je het beste uitschakelen als er geen gasten zijn. Zo weet je zeker dat er geen internettoegang is zonder dat jij het weet. Het signaal van je draadloze netwerk houdt immers niet binnen je huis op. Als er gasten komen, wil je het gastnetwerk natuurlijk wel eenvoudig kunnen inschakelen. Gelukkig bieden steeds meer routerfabrikanten apps voor iOS en Android en soms Windows Phone. Deze apps stellen je in staat om je router snel te beheren via de app. Belangrijker is dat je snel het gastnetwerk kunt in- en uitschakelen. Let overigens goed op wat je doet, soms moet je iedere keer opnieuw kiezen dat je een beveiligd gastnetwerk wilt opzetten. Dat zouden we zeker aanraden, een open netwerk dat jouw internetverbinding gebruikt is eigenlijk nooit een goed idee.

©PXimport

Veel routerfabrikanten bieden apps waarmee je onder andere de gasttoegang kunt inschakelen.

11 Snelkoppeling naar instellingen

Bij sommige routers kun je het gastnetwerk snel inschakelen via een app (zie kader). Maar wat als je een pc wilt gebruiken om het gastnetwerk te activeren? Dat kan uiteraard door in te loggen op de webinterface waarna je de juiste pagina moet openen voor het instellen van je gastnetwerk. Een trucje hiervoor is het aanmaken van een snelkoppeling naar de instellingen voor het gastnetwerk. Zo ben je in één klik op de juiste pagina. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je Chrome gebruikt als standaardbrowser, dezelfde truc is op een vergelijkbare manier ook mogelijk met andere browsers. Overigens werkt dit trucje niet in combinatie met alle routers. Het werkt alleen als de instelpagina voor het gastnetwerk een eigen url heeft. Zie je geen aparte url, dan kun proberen om met rechts op de link naar de instelpagina te klikken en te kiezen voor Link openen in nieuw tabblad. Soms verschijnt er dan wel een aparte url voor de instelpagina voor het gastnetwerk.

Zorg ervoor dat op je pc de inloggegevens voor de webinterface automatisch ingevuld worden. Heb je dit nog nooit ingesteld, dan zal Chrome je na het inloggen vragen of het wachtwoord mag worden opgeslagen. Krijg je deze vraag niet en kent Chrome de inloggegevens niet, dan heb je er in het verleden waarschijnlijk voor gekozen om de inloggegevens nooit op te slaan. Klik in dat geval in het menu van Chrome op Instellingen en klik op Geavanceerde instellingen weergeven. Klik onder het onderdeel Wachtwoorden en formulieren op Wachtwoorden beheren. Scrol naar het onderdeel Nooit opgeslagen en zoek het IP-adres of de url van de webinterface van je router. Houd de muiscursor boven het IP-adres of de url en klik op het kruisje. Wanneer je nu opnieuw inlogt op de webinterface van je router, zal gevraagd worden om de inloggegevens op te slaan.

Navigeer in de webinterface naar het gedeelte waar je het gastnetwerk kunt instellen en kopieer de url. Klik met rechts op je bureaublad en kies Nieuw / Snelkoppeling. Plak de url naar de pagina met de instellingen voor het gastnetwerk in het locatieveld en klik op Volgende. Geef de snelkoppeling een naam en klik op Voltooien. Je kunt nu via de snelkoppeling direct de instellingen voor je gastnetwerk openen. Je zult eerst wel op inloggen moeten klikken, waarna de inloggegevens automatisch worden ingevuld. Vaak wordt je nu direct naar de juiste pagina geleid. Is dat niet het geval klik dan nogmaals op de snelkoppeling. Omdat je nu wel bent ingelogd, opent de juiste pagina wel.

©PXimport

11 Je kunt bij sommige routers een directe snelkoppeling maken naar de instellingen voor je gastnetwerk.

12 Snelkoppeling op iOS

Hoewel veel routerfabrikanten tegenwoordig een app hebben, is dat lang niet altijd het geval. Je kunt dan hetzelfde trucje gebruiken als op de pc. Net als op de pc werkt dit alleen goed als de instellingen voor het gastnetwerk zijn eigen url heeft. Op een iPhone of iPad surf je in Safari naar de webinterface van je router. Log in en tik op Bewaar wachtwoord. Safari onthoudt nu het wachtwoord van de webinterface.

Verschijnt deze melding niet en kent Safari het wachtwoord niet, dan heb je in het verleden waarschijnlijk gekozen dat je wilt dat het wachtwoord niet wordt onthouden. Kopieer dan de volledige url van de inlogpagina van je browser (bijvoorbeeld http://192.168.1.1/Main_Login.asp). Tik in het hoofdscherm van de iPhone dan op Instellingen / Safari. Kies onder Algemeen voor Wachtwoorden. Tik in het scherm dat opent op Voeg wachtwoord toe en plak in het veld website de volledige url die je eerder gekopieerd hebt. Tik vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord in en tik op Gereed.

Wanneer je nu naar de webinterface van je router surft, tik je op het invulveld voor je gebruikersnaam en selecteer je Vul wachtwoord automatisch in. Navigeer vervolgens naar de instellingen voor het gastnetwerk. Hier kun je een favoriet van maken, maar handiger is waarschijnlijk een snelkoppeling op het thuisscherm van je iOS-apparaat. Kies hiervoor het deelpictogram (vierkantje met pijltje omhoog) en selecteer Zet in beginscherm. Verander eventueel de naam en klik op Voeg toe. Wanneer je hierop drukt, moet je mogelijk eerst het wachtwoord invullen en kom je soms op een verkeerde pagina. Druk dan nogmaals op de snelkoppeling om de juiste pagina te openen.

13 Snelkoppeling op Android

Ook op Android kun je proberen om een snelkoppeling te maken naar de instellingen voor het gastnetwerk. Dit werkt wederom alleen goed als de instellingen voor je gastnetwerk een eigen url in de adresbalk krijgt. Surf naar de inlogpagina van je router en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Heb je nog nooit een keuze gemaakt voor het opslaan van het wachtwoord, tik dan op Opslaan.

Verschijnt deze vraag niet en kent Chrome het wachtwoord niet, dan heb je er vermoedelijk ooit voor gekozen om het wachtwoord nooit te onthouden. Tik op het menupictogram en kies Instellingen. Kies voor Wachtwoorden opslaan en kijk of het IP-adres of de url van je router onder Nooit opgeslagen staat. Tik er dan op en kies Verwijderen. Wanneer je nu naar de inlogpagina van je router surft, zul je na het invullen van de gegevens de vraag krijgen of de gegevens opgeslagen moeten worden. Surf na het inloggen naar de pagina met instellingen voor het gastnetwerk, druk op het menupictogram van Chrome en kies Toevoegen aan startscherm. Verander eventueel de naam voor de snelkoppeling en kies Toevoegen. Wanneer je deze snelkoppeling gebruikt, worden de gebruikersnaam en het wachtwoord automatisch ingevuld. Druk op inloggen en je wordt naar de juiste pagina geleid. Kom je op een algemene pagina, druk dan nogmaals op de snelkoppeling.

Maak een QR-code

Net als je normale netwerk, dien je je gastnetwerk te beveiligen met een wachtwoord. Maak het je gasten eenvoudig door een documentje uit te printen met de netwerknaam en het wachtwoord. Voeg in het document daarnaast een QR-code toe waarmee gebruikers verbinding kunnen maken. Surf hiernaartoe en kies in het veld Contents voor Wifi network. Vul de netwerknaam en het wachtwoord in en kies bij Network Type voor WPA/WPA2. Klik vervolgens op Generate. Android-gebruikers kunnen deze QR-code bijvoorbeeld scannen met de app Barcode Scanner, waarna ze direct verbinding hebben met het netwerk. iPhone-gebruikers kunnen gebruik maken van bijvoorbeeld QR Reader for iPhone. Verbinden gaat op iOS niet automatisch, maar kunt vanuit de QR-app wel het wachtwoord kopiëren zodat je het alleen nog maar hoeft te plakken in het invoerveld als je verbinding maakt met het netwerk.

©PXimport

Maak een QR-code waarmee gebruikers eenvoudiger verbinding kunnen maken.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?
© ALES MUNT
Huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?

Er zijn talloze soorten strijkijzers te koop, wat het best ingewikkeld kan maken om het juiste apparaat te kiezen. Stoomstrijkijzer, stoomgenerator, droogstrijkijzer: welke heb je nodig én waar moet je op letten als je er een koopt?

Dit artikel in het kort: Als strijken niet je favoriete klusje is, zit je niet te wachten op een strijkijzer dat zwaar is, moeilijk over je kleding manoevreert en, erger nog, kreukels niet glad krijgt. Met het lezen van dit artikel voorkom je een miskoop. Let bij het uitkiezen van je nieuwe strijkijzer onder andere op: • Of het apparaat wel of geen stoomfunctie heeft • Hoe hoog het vermogen van het strijkijzer is • Hoe je de temperatuur instelt • Het gewicht en de vorm van het strijkijzer • Extra functies, zoals sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen Lees zeker ook: Tips om je kleding op de juiste manier te strijken

Niet iedereen is bij het kopen van een nieuw strijkijzer even kieskeurig. Vaak kiezen we een strijkijzer dat er een beetje leuk uitziet, lekker in de hand ligt en natuurlijk niet al te duur is. Toch is het slim om ook naar andere aspecten te kijken. Zo kun je niet met ieder strijkijzer even makkelijk grote hoeveelheden was wegstrijken, en is het ene strijkijzer beter geschikt om hardnekkige kreukels glad te strijken dan het andere. Met onderstaande checklist weet je zeker dat je nieuwe strijkijzer een schot in de roos is.

Wel of geen stoom?

Misschien wel de belangrijkste vraag in je zoektocht naar een goed strijkijzer is of je wel of niet voor een exemplaar met stoomfunctie kiest. Ga je wél voor stoom, dan heb je in die categorie ook weer verschillende opties. Stoomstrijkijzers zijn reguliere strijkijzers met een klein waterreservoir in het apparaat zelf. De tweede optie is de stoomgenerator, met een extern waterreservoir tot wel twee liter. Geen stoomfunctie nodig? Dan kies je voor een simpel droogstrijkijzer.

Strijken met stoom helpt om de vezels van een stof zachter en soepeler te maken, waardoor je kreukels makkelijk gladstrijkt. Het reguliere stoomstrijkijzer is dan ook veruit de populairste strijkijzersoort. Dit type strijkijzer is niet al te duur en is ideaal als je wel regelmatig strijkt, maar niet wekelijks hele wasmanden. Ook is hij compact van formaat én je kunt hem op iedere strijkplank kwijt.

Dat ligt wat anders bij een stoomgenerator. Vanwege het uitgebreide stoomstation heeft dit type strijkijzer namelijk een strijkplank met een groter plateau nodig. Een stoomgenerator heeft dan wel weer als groot voordeel dat je dankzij dat externe waterreservoir vrijwel oneindig kunt doorstrijken. Ook heeft een stoomgenerator een veel krachtiger stoomvermogen dan een gewoon stoomstrijkijzer, waardoor je zelfs de meest hardnekkige kreukels uit je wasgoed krijgt.

©Arestov Andrew - stock.adobe.com

Dat een stoomgenerator zo groot van formaat is, betekent overigens niet dat je met dit type strijkijzer niet prettig strijkt. Integendeel: je haalt het ijzer voor het strijken namelijk uit het waterreservoir. Daardoor is dit type strijkijzer juist lichter en behendiger dan een gewoon stoomstrijkijzer, waarvan je waterreservoir tijdens het strijken 'meedraagt'.

Tot slot is er nog het droogstrijkijzer zonder stoomfunctie. Dat strijkijzer is vanwege het gebrek aan stoom wat minder geschikt voor moeilijke kreukels en stugge stoffen, maar perfect voor wanneer je zo nu en dan een T-shirt of overhemd strijkt. Droogstrijkijzers zijn een stuk goedkoper dan stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren én zijn compact en licht van gewicht. Fijn is ook dat dit type strijkijzer niet regelmatig hoeft te worden ontkalkt.

Met een goed strijkijzer alleen ben je er niet ...

... een fijne strijkplank erbij en de kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon

Vermogen

Het vermogen van een strijkijzer is waarschijnlijk niet het eerste waar je op let, maar dit heeft wél grote invloed op hoe jouw strijkijzer presteert. De wattage van strijkijzers kan variëren van zo'n 800 tot 2600 watt - nogal een verschil! Het vermogen bepaalt hoe snel een strijkijzer opgewarmd is, maar ook hoe warm een strijkijzer kan worden én hoe makkelijk het apparaat deze hitte kan vasthouden. Een constante temperatuur is handig bij het strijken van lastige stoffen en kreukels. Maar ook de stoomkracht hangt af van het vermogen van je strijkijzer. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer stoomkracht het apparaat heeft en hoe betere resultaten je krijgt.

Temperatuurinstelling

Moderne strijkijzers beschikken steeds vaker over automatische temperatuurinstelling. Dat houdt in dat het apparaat de temperatuur met behulp van sensoren automatisch aanpast aan de stof die eronder ligt. Handig, want zo wordt het strijkijzer nooit zomaar te heet en blijft de stof mooi intact.

Misschien geef je toch de voorkeur aan een ouderwetse draaiknop op je strijkijzer. Zo'n draaiknop heeft als voordeel dat je zelf alle controle hebt over de temperatuur, en dat je dus ook hogere temperaturen kunt gebruiken voor moeilijkere kreukels. Wat de temperatuurinstelling betreft, is het één niet per se beter dan het ander; het hangt er helemaal vanaf wat je zelf fijn vindt. Houd er wel rekening mee dat een model met automatische temperatuurinstelling vaak wat duurder is.

Gewicht en vorm

Om comfortabel te kunnen strijken heb je een strijkijzer nodig dat je geen lamme arm bezorgt en dat ook moeilijke hoekjes eenvoudig gladstrijkt. Besteed dus zeker aandacht aan het gewicht en de vorm van je nieuwe strijkijzer. Ideaal is een zo breed mogelijke strijkzool met spitse punt. Daarnaast wil je een strijkijzer dat zo licht mogelijk is, het liefst onder de één kilo. Ben je van plan wekelijks wasmanden vol weg te gaan strijken, dan kun je een stoomgenerator overwegen. Deze strijkijzers zijn extra licht dankzij hun externe waterreservoir én strijken lekker krachtig.

©Maksims_Liene | fotoduets

Extra functies

Veel strijkijzers beschikken over handige functies die je misschien aanspreken, zoals de sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen. Met de sproeifunctie spuit je in plaats van een grotere hoeveelheid stoom een lichte nevel over de stof, wat helpt bij het gladstrijken van niet al te hardnekkige kreukels. De stoomstootfunctie is ideaal voor kreukels die je er met de normale stoomfunctie niet uitkrijgt, maar bijvoorbeeld ook voor het strijken van zwaardere stoffen én voor het verticaal stomen van hangende kleding. Automatisch uitschakelen zorgt ervoor dat het strijkijzer na gebruik niet per ongeluk aan blijft staan. Dat voorkomt ongelukken én scheelt wat op je energierekening.


▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…
© Wesley Akkerman
Huis

Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…

De OnePlus 13 behoort tot de eerste groep smartphones die beschikt over een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Die chipset biedt meer dan je nodig hebt, en daar betaal je dan ook een hoge prijs voor. Of deze telefoon die prijs waard is, lees je in deze review.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. Het enige dat 'm in de weg zit, is die instapprijs van 999 euro. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig.

Plus- en minpunten
  • Razendsnelle processor
  • Hoge oplaadsnelheid
  • Prachtig, energiezuinig scherm
  • Grote accu
  • Camerasysteem (overdag)
  • Updatebeleid (gemiddeld genomen)
  • Updatebeleid kan echter beter
  • Camera's (bij het inzoomen)
  • OxygenOS verliest eigen karakter
  • Draadloos laden vereist extra investering
  • Prijs

Als je voor de OnePlus 13 kiest, dan heb je de keuze uit twee opties. Het model dat 999 euro kost, heeft 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Als je 150 euro meer inlegt, krijg je respectievelijk 16 en 512 GB. Ten opzichte van de modellen van vorig jaar is dat wederom een hogere prijs. Toen was de duurste versie 999 euro. Ter vergelijking: voor favoriet Pixel 9 Pro XL betaal je 1199 euro voor 16 GB aan werkgeheugen en slechts 128 GB aan opslagruimte. In deze vergelijking krijg je bij OnePlus dus meer voor minder.

Qua ontwerp is er in vergelijking met de OnePlus 12 weinig veranderd. Het is deze keer meer een kwestie van verfijning. De randen van het grote amoledscherm zijn iets platter, maar nog steeds licht gebogen. Daarnaast steekt de cameramodule minder ver uit en krijg je zowel een IP68- als IP69-certificaat. Je toestel is dus waterdicht – zelfs als iemand er een hogedrukreiniger op loslaat. Het model dat wij testen is voorzien van vegan leer en de kleur Midnight Ocean Blue. Een erg fraaie kleur als je het ons vraagt, die enorm veel karakter uitstraalt. Een uniek aanzicht.

©Wesley Akkerman

Toestel met handschoenen gebruiken

Het riante scherm van 6,82 inch heeft zo z'n voor- en nadelen. Nee, het is niet net zo helder als de Pixels en Galaxy's van deze wereld, maar alles blijft onder felle omgevingen prettig leesbaar. Met een hoge QHD-resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz doet het systeem gelukkig niet onder voor de concurrentie. Datzelfde geldt voor de eigenschappen kleur, contrast en flikkeringen. Door relatief unieke dimming-technologie moet het display zachter aanvoelen voor de ogen – maar op dat gebied hebben we geen verschil gemerkt met andere premium smartphones.

Verder heeft OnePlus wederom verbeteringen doorgevoerd op het gebied van energiezuinigheid, waardoor de accu nog iets langer meegaat. Naast Aqua Touch, geïntroduceerd op het model van vorig jaar, is er nu ook Glove Mode. Niet alleen kun je het toestel daardoor prima in de regen gebruiken, ook maakt het niet meer uit of je handschoenen draagt. Toegegeven, het scherm reageert niet goed op élke handschoen, maar als die aan de richtlijnen voldoet, functioneert het zoals geadverteerd. Daardoor zijn er weinig omstandigheden waarin het scherm niet werkt.

©Wesley Akkerman

1x zoomen.

©Wesley Akkerman

2x zoomen.

©Wesley Akkerman

6x zoomen.

Paar tegenvallertjes...

Over de accu gesproken: met maar liefst 6000 mAh houdt de OnePlus 13 het met gemak twee dagen uit onder normale omstandigheden. Je laadt het systeem op met een Supervooc-lader op 100 watt (en anders 50 watt draadloos). Uit de test komt naar voren dat dergelijke snelheden alleen behaald worden als je opladers van OnePlus (of zustermerk Oppo) gebruikt. Verder is het een beetje vervelend dat de magnetische draadloze oplader alleen werkt als je een OnePlus-hoesje aanschaft. De lader en het hoesje koop je samen voor ongeveer 95 euro extra.

En als we het dan toch over zaken hebben die een beetje tegenvallen, komen we aan bij de software-ondersteuning. Die loopt met vier grote updates en zes jaar aan beveiligingsupdates iets achter op Google en Samsung, maar gemiddeld genomen kom je nog wel beter uit dan bij andere merken. De OnePlus 13 draait nu op Android 15 en krijgt dus Android 19. De software zelf lijkt steeds minder op het OxygenOS van vroeger, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Gelukkig werkt alles snel en kom je weinig vooraf geïnstalleerde apps tegen.

©Wesley Akkerman

Waar het om te doen is

Waar het echter allemaal om te doen is, is de processor. Dat is de gloednieuwe Snapdragon 8 Elite. Op papier 30 tot 40 procent sneller op allerlei belangrijke onderdelen, waardoor je eigenlijk veel meer kracht en snelheid voorgeschoteld krijgt dan je nodig hebt. De cpu's van de afgelopen jaren waren dat eigenlijk ook al, waardoor we nu op een punt zijn dat we echt kunnen spreken van overkill. Dat biedt wel hoop voor de toekomst, want het lijkt erop dat de OnePlus 13 gewoon die zes jaar aan ondersteuning gaat volmaken – als tweedehandsje of anderszins.

Dat betekent in de praktijk dat je moeiteloos kunt doen wat je wilt doen. Apps opstarten, bestanden bijhouden, games spelen – het gaat allemaal als een trein. Uit onze eigen test komt naar voren dat de processor soms een beetje inkakt, maar dan nog blijft het boven het niveau van de OnePlus 12, Galaxy S24 en zeker de recente Pixel-smartphones. OnePlus heeft altijd de neiging de chipset iets af te knijpen ten faveure van een lange accuduur; daar hebben we nu minder moeite mee. Al is het beter dat de fabrikant dit soort praktijken minder heftig zou inkleden.

©Wesley Akkerman

0,5x zoomen.

©Wesley Akkerman

2x zoomen.

©Wesley Akkerman

6x zoomen.

Heldere foto's met nadruk op blauw

Tot slot is de OnePlus 13 uitgerust met drie camerasensoren van 50 megapixel. Ten opzichte van de OnePlus 12 moet de telelens het met minder pixels doen, terwijl de groothoeklens er juist pixels bij krijgt. In beide gevallen kunnen we de camerasystemen niet betrappen op verschillen die enorm ver uit elkaar liggen. Over het algemeen maakt de OnePlus 13 redelijk heldere beelden die vooral overdag goed uit de verf komen. 's Avonds heeft het systeem de neiging om blauw wat prominenter te maken, maar de helderheid blijft bestaan.

Daardoor kan het zijn dat sommige avondfoto's wat minder natuurlijk ogen in vergelijking met die van bijvoorbeeld een Pixel 9 Pro. Maar daar staat tegenover dat er meer details bewaard blijven. Het kan zijn dat de OnePlus 13 licht te veel ruimte geeft, waardoor sommige shots op een zonnig moment wat detail of kleur verliezen. En zodra je voorbijgaat aan 6x inzoomen, ontstaan er meer problemen met details. De AI strijkt de beelden platter dan je zou willen, waardoor objecten hun finesse missen. Dat doet een dure Samsung dan weer beter.

©Wesley Akkerman

OnePlus 13 kopen?

Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. We weten dat OxygenOS al lang geen OxygenOS meer is en steeds meer richting Oppo's ColorOS kruipt. Daarnaast zijn de camerakwaliteiten nooit de reden geweest om voor OnePlus te kiezen. Dat betekent niet dat je geen mooie shots maakt met dit toestel, maar met andere premium smartphones heb je wellicht een betere ervaring. Het enige dat in de weg zit, is die minimale prijs van 999 euro.

Ook hier plaatsen we de kanttekening dat OnePlus op dit vlak veranderd is. Het merk is allang geen prijsvechter meer. Inmiddels is het basismodel vergelijkbaar geprijsd met concurrerende smartphones, waardoor er in feite een goede reden wegvalt om voor dit toestel te kiezen. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig. Los van die prijs is dit precies wat we van het Chinese merkt gewend zijn.