ID.nl logo
10 tips voor een veilig gebruik van social media
© PXimport
Huis

10 tips voor een veilig gebruik van social media

Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Google+, Swarm ... we delen dagelijks lief en leed op sociale netwerken. Maar denk je er weleens bij na dat de content die je deelt ook schade kan berokkenen? Wat kun je online delen en wat houd je beter voor jezelf?

Tip 01: Gedragstips

Een officiële etiquette voor sociale media bestaat (gelukkig) niet. Alles volledig dichttimmeren heeft weinig zin, maar je hele leven online zetten is ook geen aanrader. Er zijn socialmedia-goeroes die durven te beweren dat privacy voor 'losers' is, maar wij zijn ervan overtuigd dat je met enkele simpele gedragstips een stuk veiliger kunt omgaan met sociale netwerken. Alles begint uiteraard met een sterk wachtwoord. Vervolgens is het van groot belang dat je sociale media met een portie gezond verstand gebruikt. Je hebt je online reputatie volledig in eigen handen. Kies bijvoorbeeld je Facebook-vrienden bewust en wees ook zuinig met foto's. Je toont - vaak onbewust - meer dan je misschien wel zou willen.

Heb je er ooit eens bij stilgestaan dat je je volledige interieur tentoonstelt als je een selfie uit de woonkamer publiceert? Probeer ook doordacht om te gaan met de Like-knop. In ruil voor die ene klik op een Facebook-pagina krijgen bedrijven namelijk persoonlijke data. En persoonlijke gegevens zoals je telefoonnummer of e-mailadres kun je maar beter niet te grabbel gooien. Hetzelfde geldt voor geotags in Facebook. Als je niet wil dat iedereen weet waar je precies bent, zet je deze functie simpelweg uit. Beweeg je muiscursor over de plaatsnaam en klik vervolgens op het kruisje. Op je mobiel kun je eventueel de locatievoorzieningen voor Facebook volledig uitschakelen. Op een iPhone doe je dat via Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen / Facebook. Heb je een telefoon die op Android draait? Dan ga je in de Facebook-app naar Appinstellingen / Messenger-locatieservices en vink je Location is on uit. Bevestig met OK.

©PXimport

Tip 01 Wees zuinig met het verspreiden van je huidige locatie op Facebook.

Iedereen kijkt mee

Houd in het achterhoofd dat elk bericht dat je op een sociaal netwerk publiceert door iedereen gelezen kan worden. Een schermafbeelding is in een fractie van een seconde gemaakt. Zelfs als je het bericht enkele minuten later zou verwijderen, kan het toch nog een grote impact hebben. Ook al is je baas, de fiscus of een crimineel geen rechtstreekse vriend op Facebook, hij kan - zelfs met een nagenoeg afgesloten profiel - informatie verkrijgen.

Klagen over je werk of roddelen over collega's doe je daarom beter in de kroeg dan op Facebook. Ondanks heel wat waarschuwingen van de politie, blijven nog regelmatig mensen online posten dat ze hun koffers aan het pakken zijn om tien dagen op vakantie te gaan. Met zo'n bericht op Facebook - of nog erger op Twitter - geef je inbrekers de boodschap: kom gerust kijken, ik ben er niet! Weet dat alles wat je op een sociale netwerksite publiceert, permanent is. Ook als je een bericht verwijdert of je volledige account opzegt, kunnen er sporen online blijven staan.

©PXimport

Houd bij elk bericht in het achterhoofd dat iedereen kan meekijken.

Tip 02: Klikgevaar

Af en toe zie je op sociale netwerken weleens verdachte content zoals: klik hier en maak kans op 1000 euro shoptegoed bij Ikea. Zelfs koppelingen die je in berichten van vrienden krijgt, zijn soms helemaal niet zo onschuldig als ze in eerste instantie lijken. Cybercriminelen maken vervalste Like-knoppen die je naar pagina's propvol advertenties leiden. Er zijn zelfs hackers die op accounts inbreken en je vervolgens allerlei vreemde berichten sturen. Vermoed jij dat er iets vreemds aan de hand is, dan kun je nog altijd op een andere manier - telefonisch of via e-mail - contact opnemen met de vriend in kwestie.

©PXimport

Tip 02 Enkele Pakistanen verzamelden zo met een vervalste wedstrijd heel wat persoonlijke gegevens.

Tip 03: Toegang van apps

Meer en meer apps vragen om een account aan te maken om gebruik te kunnen maken van de toepassing. Op een smartphone is het vaak een heel gedoe om te registreren en daarom voeren app-ontwikkelaars een zogenoemde Log in with Facebook- of Verbinden-knop in. Door de app toestemming te geven tot je Facebook-account, hoef jij je e-mailadres en wachtwoord niet in te voeren. Het addertje? Deze apps vragen veel meer informatie op dan strikt noodzakelijk is. Houd daarnaast ook in het achterhoofd dat sommige apps louter ontwikkeld zijn om je persoonlijke gegevens te stelen. Uit een onderzoek van verschillende internationale privacy-commissies blijkt dat het merendeel van de apps onduidelijk is over wat er precies met je gegevens gebeurt.

©PXimport

Tip 03 Wil jij echt je persoonlijke gegevens doorspelen aan de makers van Candy Crush Saga?

Tip 04: Privacycontrole

Gelukkig kun je via elk sociaal netwerk aan de privacyinstellingen sleutelen. Via Facebook kun je heel wat dichttimmeren. De eenvoudigste manier? Via een gloednieuwe wizard. Klik bovenaan in de blauwe balk op het knopje met het hangslot en kies Privacycontrole. In drie eenvoudige stappen kun je instellen welke informatie je met wie deelt. In de eerste stap toont Facebook je hoe je kunt instellen met wie je een statusupdate deelt. Normaliter stel je dit in op Vrienden. Indien gewenst kun je via Meer opties nog een onderscheid maken tussen Goede vrienden, Collega's of andere vooraf gedefinieerde vriendengroepen. Klik op Volgende Stap om verder te gaan. In stap twee zie je een overzicht van apps waarbij je je met Facebook hebt aangemeld.

Met het kruisje kun je apps verwijderen die je niet meer gebruikt. Bij apps die je wel nog regelmatig gebruikt, kun je instellen wie dit mag zien. Zodra je door het lijstje bent gegaan, kun je op Volgende stap klikken. In de laatste stap krijg je een overzicht van de contactgegevens die jij tijdens de registratie ingevoerd hebt. Ook hier kun je aangeven wie deze info mag zien. Wij raden aan om je telefoonnummer en e-mailadres in te stellen op Alleen ik. Echte vrienden hebben die gegevens toch al. Klik op Voltooien om de wizard af te sluiten.

©PXimport

Tip 04 In drie eenvoudige stappen ga je door de belangrijkste privacyinstellingen heen.

Tip 05: Handmatig instellen

Wil je toegang tot alle instellingen van Facebook? Dan klik je uiterst rechts bovenaan in de blauwe balk op de knop met het driehoekje en kies je Instellingen. In de linkermarge zie je vervolgens allerlei rubrieken. We lichten er de belangrijkste uit. Op het tabblad Beveiliging kun je onder andere Aanmeldgoedkeuringen instellen om te voorkomen dat iemand anders inlogt met jouw account. Klik op Bewerken en vink Om een beveiligingscode vragen aan. Ga verder met Wijzigingen opslaan. Dankzij deze extra beveiligingslaag ontvang je een code op je telefoon die je nodig hebt om via een onbekende browser in te loggen.

Via het tabblad Privacy in de linkermarge kun je nog heel wat interessante instellingen onder handen nemen. Door op Activiteitlogboek gebruiken te klikken, kun je bijvoorbeeld zien in welke berichten en dingen je bent getagd. Via Wie kan contact met me opnemen? kun je aangeven wie jou vriendschapsverzoeken kan sturen. Ook handig is het tabblad Tijdlijn en taggen, want hier kun je instellen wie er berichten op je tijdlijn kunnen plaatsen. We raden zeker aan om Berichten controleren waarin je door vrienden bent getagd en Tags controleren die mensen toevoegen in te schakelen. Op die manier voorkom je dat je tijdlijn vol foto's of statussen staat waarin anderen jou zonder je goedkeuring taggen.

Ten slotte is het ook handig om eens te weten hoe anderen jouw pagina zien. Klik hiervoor bovenaan op de blauwe balk op de knop met het hangslotje en kies Wie kan mijn inhoud zien? / Wat zien anderen op mijn tijdlijn? / Weergeven als. Standaard kom je eerst terecht op Openbaar, maar je kunt je tijdlijn ook bekijken als een specifieke persoon.

©PXimport

Tip 05 Nadat je de instellingen aangepast hebt, is het raadzaam om te controleren hoe je openbare profielpagina er nu werkelijk uitziet.

Tip 06: Twitter

Op Twitter zijn de privacyinstellingen iets beknopter aangezien tweets normaliter door de hele wereldbevolking gelezen kunnen worden. Klik bovenaan in de witte balk op de knop met het tandwieltje en kies Instellingen. Via Beveiliging en privacy kun je een dubbele authenticiteit instellen via Inlogverificatieverzoeken verzenden naar mijn telefoon om de kans dat je account gehackt wordt te verkleinen. Onder Privacy / Fototaggen kun je aangeven wie jou in foto's mag taggen. Met Tweetprivacy kun je je tweets volledig afschermen.

Op die manier kunnen enkel tweeps die jij toestemming geeft je volgen. Via Locatie tweeten kun je aangeven of je locatie gedeeld mag worden. Wil je dit uitschakelen, dan volstaat het om het vakje uit te vinken. Via Alle locatie-informatie verwijderen kun je de locaties uit eerdere tweets ook wegwerken. Vergeet niet op Wijzigingen opslaan te klikken als je aanpassingen hebt doorgevoerd.

©PXimport

Tip 06 Met één druk op de knop kun je ook locatie-informatie van oudere tweets verwijderen.

Beautification

Je mag de foto's, statusupdates en andere berichten op sociale netwerken gerust met een korreltje zout nemen. Heel wat mensen pretenderen via Facebook, Twitter en Instagram dat ze een geweldig leven leiden, veel vrienden hebben, altijd op de leukste feestjes aanwezig zijn en erg veel dure spullen in huis hebben terwijl ze eigenlijk helemaal niet zo gelukkig zijn. Het fenomeen krijgt niet voor niets de naam 'beautification'. Voornamelijk jongeren trappen hier vaak in en krijgen hierdoor een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Tip 07: LinkedIn

Om toegang te krijgen tot de privacy-instellingen op LinkedIn klik je rechtsboven op je fotootje. Klik vervolgens op Bekijken naast Privacy en instellingen. Voer je wachtwoord in en klik op Aanmelden. Op het tabblad Profiel klik je vervolgens door naar Selecteren wie uw netwerkactiviteit kan zien en maak je een keuze tussen Iedereen, Uw netwerk, Uw connecties of U Alleen. Voltooi de bewerking met Wijzigingen opslaan.

Wellicht heb je op de startpagina weleens gezien wie je LinkedIn-profiel bekeken heeft. Meestal staat hier de voor- en achternaam, de functie die hij of zij uitoefent en de regio waar deze persoon werkt. Bezoek jij het profiel van iemand? Dan krijgt hij of zij dat ook te zien. Je kunt deze functie eenvoudig uitschakelen. Weet wel dat jij dan ook niet meer te zien krijgt wie jouw profiel bezoekt. Klik hiervoor centraal onderaan op Selecteren wat anderen zien wanneer u hun profiel bekijkt. Je krijgt drie mogelijke weergaven: Uw naam en kopregel, Anonieme profielkenmerken zoals bedrijfstak en titel en U blijft volledig anoniem. Maak je keuze en voltooi met Wijzigingen opslaan.

Via Zichtbaarheid van uw profielfoto wijzigen kun je nog aangeven wie je portretfoto kan bekijken. Via het hangslot in het dialoogvenster kun je kiezen tussen

Mijn connecties, Mijn netwerk of Iedereen. Wijzig je instellingen met de Opslaan-knop.

©PXimport

Tip 07 Je kunt je LinkedIn zo instellen dat mensen niet kunnen zien dat je hun profiel hebt bekeken.

Tip 08: Andere netwerken

Uiteraard zijn er nog een heleboel andere sociale netwerken waar je de privacyinstellingen onder handen kunt nemen. Bij Instagram kun je bijvoorbeeld volgverzoeken inschakelen, waardoor de foto's die je publiceert niet voor de hele wereld zichtbaar zijn. Hiervoor ga je in de app naar je profiel en vervolgens kies je Je profiel bewerken. Helemaal onderaan kun je Berichten zijn privé inschakelen.

Bij Pinterest kun je privé-prikborden aanmaken en via Accountinstellingen is het mogelijk om te voorkomen dat zoekmachines je Pinterest-profiel in de zoekresultaten opnemen. Hiervoor vink je Uitsluiten van zoekmachines aan. Bevestig je keuze met Opslaan.

Gebruik je de locatiegebaseerde app Swarm? Dan raden we je zeker aan om zuinig te zijn met het aantal vrienden dat je toestemming verleent. Bovendien is het ook niet echt slim om elke check-in op Facebook of Twitter te delen, want zo weten heel veel mensen dat je niet thuis bent. Via Settings / Privacy Settings kun je vervolgens nog aangeven of je vrienden je telefoonnummer, e-mailadres en Facebook-profiel kunnen zien. Standaard staat dit ingeschakeld, dus je kunt maar beter zo snel mogelijk schoon schip maken. Kijk alle instellingen onder Check-ins nog even door, om bijvoorbeeld te voorkomen dat vrienden jou kunnen inchecken. Ga rustig door de lijst met opties heen (die standaard allemaal aangevinkt zijn) en schakel uit wat je onnodig acht.

©PXimport

Tip 08 Neem de privacyinstellingen van Swarm zeker grondig door.

Tip 09: Weg uit zoekmachine

Het is niet enkel via Pinterest (zie tip 8) mogelijk om te voorkomen dat je profiel in zoekmachines terecht kan komen. Ook via Facebook bestaat hier een speciale instelling voor. Ga naar Instellingen en kies op het tabblad Privacy helemaal onderaan voor Nee bij de optie Wil je dat in de resultaten van andere zoekmachines een link naar je tijdlijn wordt weergegeven?. Bij LinkedIn kan dit ook. Klik rechtsboven op je fotootje en klik vervolgens naast Privacy en instellingen op Bekijken. Voer je wachtwoord nog een keer in en klik op Aanmelden. Op het tabblad Profiel klik je daarna op Uw openbare profiel bewerken. In de rechtermarge kun je onder Content van profiel, aanvinken wat er in zoekmachines mag worden weergegeven.

©PXimport

Tip 09 In één klik schakel je uit dat je Facebook-profiel in zoekmachines kan opduiken.

Tip 10: Gebruik tweetrapsverificatie

Verschillende sociale media maken inmiddels gebruik van tweetrapsverificatie. Daarmee kun je een extra beveiligingslaag toevoegen aan het inlogproces, zodat het moeilijker wordt voor hackers om een bezoekje te brengen aan je account. In theorie zou je iedereen je wachtwoord kunnen geven, omdat je nog een extra inlogcode op je telefoon of via de mobiele app krijgt.

Veel bekende diensten bieden inmiddels tweetrapsverificatie aan. Op Facebook ga je via het pijltje rechtsboven naar Instellingen en selecteer je het tabblad Beveiliging. Facebook geeft je twee opties: Aanmeldgoedkeuringen zorgen ervoor dat je een sms'je met een code krijgt als je probeert in te loggen, terwijl Codegenerator de Facebook-app op je smartphone gebruikt om een beveiligingscode te genereren. Op Twitter klik je op je profielfoto rechtsboven en selecteer je Instellingen. In het tabblad Beveiliging en privacy krijg je dezelfde mogelijkheden als bij Facebook: een code naar je telefoon verzenden of de mobiele app gebruiken om te verifiëren dat jij het inderdaad bent.

©PXimport

Inlogverificatie is een van de beste manieren om je account te beschermen.

Mijn kind op Facebook?

Facebook is niet toegestaan voor kinderen jonger dan dertien jaar. Heel wat kinderen houden zich daar niet aan en zijn toch actief op het populaire sociale netwerk. Het omzeilen van de minimumleeftijd is dan ook erg eenvoudig. Bovendien is de sociale druk groot, want schoolvriendjes hebben ook een profiel. Als ouder heb je twee keuzes: je geeft je kind de toestemming om te liegen over zijn of haar leeftijd en laat hem of haar een profiel aanmaken, of je weigert dat hij een account aanmaakt.

Communicatie is in ieder geval ontzettend belangrijk. Leg uit waarom je zoon of dochter geen Facebook-account mag of geef duidelijke richtlijnen als hij toch een profiel mag aanmaken. Doorloop de registratieprocedure samen en maak duidelijk dat je kind online niet moet doen wat hij in het echte leven ook niet zou doen: leugens verkondigen, praten met vreemden of andere kinderen pesten. Stel eventueel ook een tijdslimiet in - bijvoorbeeld met de gratis tool Norton Family - en controleer je kind geregeld.

▼ Volgende artikel
Samsung OLED 4K 55S93D tv: high-end kijkervaring nu extra voordelig
© Samsung
Huis

Samsung OLED 4K 55S93D tv: high-end kijkervaring nu extra voordelig

Wie op zoek is naar een tv die beeld en geluid naar een hoger niveau tilt, moet zeker kijken naar de Samsung OLED 4K 55S93D. Deze 55 inch smart-tv uit 2024 combineert de nieuwste oled-technologie met slimme functies. Tijdens Black Friday krijg je én een hoge korting én 200 euro cashback op dit model!

Partnerbijdrage - in samenwerking met HelloTV

De Samsung OLED 4K 55S93D biedt een 4K Ultra HD-resolutie, wat inhoudt dat het beeld is opgebouwd uit meer dan acht miljoen pixels. Deze hoge pixeldichtheid zorgt ervoor dat je zelfs de kleinste details scherp en helder kunt zien, wat vooral bij films en series met veel visuele effecten voor een meeslepende kijkervaring zorgt. Met de oled-technologie worden de beelden nog intenser, doordat elke pixel individueel wordt aangestuurd. Dit betekent dat zwart echt zwart is en kleuren veel rijker overkomen. Het resultaat is een scherp en levendig beeld dat bij elke scène indruk maakt.

Altijd perfect zicht, vanuit elke hoek

De Samsung OLED 4K 55S93D is ontworpen om het hele gezelschap een optimale kijkervaring te geven. Dankzij de heel brede kijkhoek blijft het beeld vanuit elke hoek helder en kleurrijk, zonder verlies van beeldkwaliteit. Ideaal dus voor filmavonden of sportwedstrijden met familie en vrienden, want iedereen geniet vanuit zijn positie van hetzelfde scherpe beeld. De ingebouwde antireflectielaag minimaliseert hinderlijke reflecties, waardoor je ook overdag en in verlichte kamers het beste zicht hebt zonder schitteringen.

AI-gestuurde beeldverwerking met NQ4 AI Gen2-processor

Het kloppende hart van de Samsung OLED 4K 55S93D is de Neural Quantum AI Gen2-processor. Deze krachtige processor optimaliseert het beeld en de snelheid van de smart tv-functies, zodat alles soepel en snel werkt. Bovendien houdt de processor rekening met de hoeveelheid licht in de ruimte en past de helderheid en het contrast hier automatisch op aan. Dit zorgt ervoor dat je zowel overdag als 's avonds geniet van de beste beeldkwaliteit, zonder handmatig instellingen te hoeven aanpassen.

HDR-ondersteuning voor levensechte kleuren

De Samsung OLED 4K 55S93D ondersteunt diverse HDR-formaten, waaronder HDR10, HDR10+ en HLG. High Dynamic Range (HDR) verbetert het contrast en zorgt ervoor dat lichte en donkere delen van het beeld beter tot hun recht komen. Hierdoor zie je in donkere scènes nog steeds veel details en komen lichteffecten, zoals zonlicht of vuur, levendig over. HDR10+ past zich per scène aan om de beeldkwaliteit dynamisch te optimaliseren, wat vooral bij natuurdocumentaires en actiefilms een indrukwekkend resultaat geeft.

Profiteer van Black Friday korting bij HelloTV

Samsung OLED 4K 55S93D nu tijdelijk in prijs verlaagd (én met cashback!)

Vloeiende weergave met Motion Xcelerator

Met Motion Xcelerator-technologie biedt de Samsung OLED 4K 55S93D een vloeiende kijkervaring, zelfs bij snel bewegende beelden. Deze functie schat de frames automatisch in voor soepele bewegingen en voorkomt vervaging en onscherpte. Zo geniet je van kristalheldere beelden, of je nu een spannende actiefilm of sportwedstrijd bekijkt. Voor snelle scènes maakt deze technologie het verschil door je recht in de actie te plaatsen.

Realistisch geluid met Dolby Atmos en Q-Symphony

Op audiogebied biedt de Samsung OLED 4K 55S93D een rijke en realistische ervaring. Het ingebouwde 2.1.2-kanaals speakersysteem zorgt voor een helder en vol geluid, ondersteund door Dolby Atmos, waarbij het geluid om je heen voelbaar is. Deze technologie is ideaal voor het creëren van een surround-effect, waarbij je je echt midden in de actie waant. Daarnaast is Object Tracking Sound Lite een unieke toevoeging: het geluid volgt de actie op het scherm, waardoor films en series heel intens aanvoelen.

Wil je de geluidservaring naar nog een hoger niveau tillen? Combineer de Samsung OLED 4K 55S93D met een Samsung soundbar die Q-Symphony ondersteunt. Met deze technologie werken de speakers van je tv en soundbar naadloos samen. Het resultaat is een krachtig, gelaagd geluid dat de ruimte vult en zorgt voor de ultieme bioscoopervaring bij jou thuis.

©Samsung

Speciaal voor gamers: Game Bar en Super UltraWide GameView

Gamers komen met de Samsung OLED 4K 55S93D niets tekort. Deze tv biedt speciale functies voor een ultieme game-ervaring, zoals de nieuwe Game Bar. Dit menu geeft directe toegang tot belangrijke instellingen, zoals framerate, input lag en HDR, zodat je niet door ingewikkelde menu's hoeft te navigeren. Met Super UltraWide GameView speel je in ultrabrede aspectratio's zoals 21:9 en 32:9. Ideaal voor wie graag een breder gezichtsveld heeft bij pc-games, omdat je hiermee meer van het slagveld of de racebaan kunt overzien.

Slimme functies met Tizen OS en SmartThings-integratie

De Samsung OLED 4K 55S93D draait op het Tizen OS, het gebruiksvriendelijke besturingssysteem van Samsung. Dit geeft je snel toegang tot populaire streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en YouTube. Samsungs SmartThings-platform integreert moeiteloos met je smart home-apparaten, zodat je bijvoorbeeld de verlichting of thermostaat via de tv kunt bedienen. Met AirPlay-ondersteuning stream je ook eenvoudig vanaf Apple-apparaten. Daarnaast biedt Tizen handige tools zoals Samsung TV Plus voor gratis zenders en Gaming Hub voor cloud gaming zonder console.

De tv komt met een ergonomische Smart Remote en spraakbesturing, waarmee je eenvoudig kunt navigeren door menu's of apps kunt starten. Dit maakt de Samsung OLED 4K 55S93D zeer gebruiksvriendelijk en comfortabel in gebruik.

Aansluitingen en energieverbruik

De Samsung OLED 4K 55S93D heeft met vier HDMI-ingangen, waarvan één met Audio Return Channel (ARC) voor een betere audiokwaliteit. Naast HDMI beschikt de tv over wifi, bluetooth en een ethernetpoort, waardoor hij eenvoudig verbinding maakt met je thuisnetwerk. Met een energieverbruik van 66 kWh per 1000 uur in standaard gebruik is deze tv relatief efficiënt, zeker gezien zijn grote formaat en hoge helderheid.

Samsung OLED 4K 55S93D kopen

Zoek je een tv die beeld en geluid naar een nieuw niveau tilt? De Samsung OLED 4K 55S93D combineert levensechte kleuren, diepe contrasten en meeslepend Dolby Atmos-geluid voor een echte thuisbioscoopervaring. Nu bij HelloTV mét Black Friday-korting én 200 euro cashback!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe beveiligingscamera's van max 220 euro
© TP-Link
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 luxe beveiligingscamera's van max 220 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een beveiligingscamera waarmee je jouw woning dag en nacht kunt bewaken? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken bewakingscamera’s bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 220 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Eufy EufyCam 2 Pro Duo (S221)

Met deze prijsvriendelijke bundel bewaak je de voor- en achterzijde van je huis. In de verpakking vind je namelijk twee weerbestendige camera's. Dankzij de ingebouwde accu's hang je de apparaatjes overal op, mits er op de beoogde plek voldoende draadloos bereik is. Volgens Eufy hoef je deze batterijen bij gemiddeld gebruik maar eenmaal per jaar op te laden, al is dat natuurlijk sterk afhankelijk van het filmgedrag. In de productdoos zit ook nog een basisstation dat draadloos met alle gekoppelde apparaten communiceert.

Met een resolutie van 2048 × 1080 pixels biedt de EufyCam 2 Pro een behoorlijke videokwaliteit. Bij bewegingsdetectie begint de camera direct met opnemen. Dat gebeurt op de interne opslagdrager van 16 GB, een NAS of een cloudserver. Nuttig is dat deze camera mensen en dieren van elkaar kan onderscheiden. Bepaal van welke gebeurtenissen je pushberichten op je smartphone wilt ontvangen en kijk de beelden meteen terug. Verder ondersteunt de EufyCam 2 Pro Duo tweewegaudio en nachtzicht. Je kunt dit beveiligingssysteem optioneel met één of meerdere camera's uitbreiden.

TP-Link Tapo C425 Kit

Beveiligingscamera's met een accu hebben als nadeel dat je ze regelmatig moet opladen. Daar heeft TP-Link iets op bedacht, want bij deze uitvoering van de Tapo C425 is een relatief groot zonnepaneel bijgesloten. Dat voorziet de inwendige batterij (10.000 mAh) van stroom. Volgens de fabrikant is gemiddeld 45 minuten zonlicht per dag voldoende. Je kunt deze camera als alternatief ook zonder zonnepaneel kopen (singlepack/2-pack/4-pack). Een pluspunt is dat het beveiligingssysteem geen basisstation vereist. Je meldt de camera namelijk rechtstreeks aan op wifi. De Tapo C425 stuurt desgewenst pushberichten van personen, huisdieren en/of voertuigen naar je smartphone.

In tegenstelling tot populaire merken als Google Nest en Ring zit je bij dit model niet per se vast aan een betaald cloudabonnement. Bewaar de beelden gewoon op een eigen microSD-kaart van hoogstens 512 GB of NAS. De videoprestaties zijn dik in orde, want de maximale resolutie bedraagt 2560 × 1440 pixels. In combinatie met een brede diagonale kijkhoek van 150 graden bewaak je een groot deel van de woning of tuin. Voor nachtelijke beelden komen de vier witte ledlampen goed van pas. Daarmee maak je opnames in kleur. De IP66-gecertificeerde behuizing bevat ook nog een sirene met een volumeniveau van 94 decibel.

Google Nest Cam Spotlight (GA02411-EU)

De Google Nest Cam Spotlight is een zogeheten schijnwerpercamera. Na bewegingsherkenning gaan er twee richtbare ledlampen met een totale opbrengst van 2400 lumen branden. Dat is zéér fel! Nuttig voor het geval je regelmatig in het donker thuiskomt, want de tuin of oprit is zo goed verlicht. Bovendien helpt het natuurlijk ook om eventuele insluipers af te schrikken. Je past de helderheid van de lampen in de app trouwens naar eigen wens aan. Deze weerbestendige camera heeft een accu, zodat je hem praktisch overal kunt ophangen. Zorg wel voor voldoende wifi-dekking.

Uiteraard kun je met de Nest Cam Spotlight ook gewoon filmen. De lens maakt Full-HD-opnamen op een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dat is ruimschoots voldoende om personen te identificeren. Je kunt tot 6× digitaal inzoomen, al gaat dat wel ten koste van de beeldkwaliteit. Krijg je onverwachts visite en ben je niet thuis? Geen probleem, want dankzij de geïntegreerde speaker en microfoon kun je op afstand met iemand communiceren. Open hiervoor de app op je smartphone en druk op het microfoontje om een gesprek te starten. Voor cloudopslag heb je een Nest Aware-abonnement nodig.

Lees ook: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Ring Spotlight Cam Plus - Plug In

Deze compacte schijnwerpercamera kun je in een witte of zwarte behuizing kopen. Het hier besproken model werk op netvoeding, maar de Ring Spotlight Cam Plus is als alternatief ook verkrijgbaar inclusief oplaadbare batterij (wit/zwart). In dat geval kun je de inwendige batterij met dit apart verkrijgbare zonnepaneel opladen. Aan weerszijden van de Full-HD-lens bevinden zich twee witte ledlampen. Die springen na bewegingsdetectie automatisch aan, zodat je nachtelijke opnames in kleur kunt bekijken. In combinatie met de geïntegreerde sirene schrik je ongewenste bezoekers hopelijk af.

De Spotlight Cam Plus ondersteunt een riante kijkhoek van 140 graden. Hierdoor vangt de camera een groot gebied in beeld. Uiteraard krijg je liever geen (valse) bewegingsmeldingen van gebeurtenissen van de openbare weg of tuin van de buren. Om dat te voorkomen, kun je met behulp van de gebruiksvriendelijke Ring-app bewegingszones instellen. Uiteraard kun je ook livebeelden opvragen. Tik op de groene telefoonknop om op afstand met iemand te praten. Deze populaire beveiligingscamera ondersteunt alleen cloudopslag via een (betaald) Ring Home-abonnement.

Reolink E340

Reolink ontwikkelt goede camera's met een aantrekkelijk prijskaartje. De E340 is daarvan een goed voorbeeld, want dit binnenmodel bevat verrassend veel functies. Zo kan het camerahoofd automatisch draaien (355 graden) en kantelen (50 graden), waardoor je bijvoorbeeld een kat, hond of kind kunt volgen. Zeker bij een hoge positie aan het plafond of de muur zie je hierdoor precies wat er thuis gebeurt. Je kunt de behuizing trouwens ook (tijdelijk) op een kast of tafel neerzetten. Wil je iets van dichtbij zien? Dankzij ondersteuning voor 3× optische zoom kun je zonder kwaliteitsverlies inzoomen.

Voor verbinding met het thuisnetwerk koppel je het apparaatje aan wifi of ethernet. Open vervolgens de Reolink-app en bekijk livebeelden in een maximale resolutie van 2560 × 1920 pixels. De ingebouwde speaker en microfoon maken het mogelijk om met mensen of dieren te communiceren. De compacte behuizing heeft daarnaast een microSD-kaartlezer. Hierop bewaar je opnames van gebeurtenissen. Overigens kan de E340 als alternatief ook continu opnemen. Verder koppel je deze camera eventueel aan een geschikte NAS.