WWDC: de geschiedenis in een notendop

Het Apple Worldwide Developer Conference (WWDC) staat weer voor de deur. Wat is het WWDC eigenlijk? Waarom is de conferentie opgericht? Hoe ziet het programma eruit? In dit artikel lees je alles over het WWDC.

Apple organiseert ieder jaar het WWDC, een evenement dat vijf dagen duurt. Het evenement is bedoeld voor ontwikkelaars en richt zich op zowel hardware als software. Het WWDC is vooral bekend van de aankondigingen die Apple al jaren op de eerste dag doet. Tijdens het evenement vinden echter ook allerlei andere activiteiten plaats die gericht zijn op ontwikkelaars.

De geschiedenis

Het WWDC is in 1995 voor het eerste georganiseerd en stond dat jaar nagenoeg geheel in het teken van OpenDoc, een standaard die het mogelijk maakt met verschillende applicaties aan één document te werken. Apple is één van de ontwikkelaars van OpenDoc en werkte samen met onder andere IBM en Lotus aan de standaard.

Het evenement is tot 2002 jaarlijks in mei georganiseerd. Apple verbrak deze traditie in 2002 door het evenement te verhuizen naar juni. Dit nieuwe ritme houdt Apple tot de dag van vandaag aan. Ook dit jaar wordt de conferentie in juni georganiseerd. Het evenement vindt sinds 2003 in het Moscone Center in San Francisco plaats.

Hoe ziet het programma eruit?

Het WWDC staat bekend om de aankondigingen die Apple op de eerste dag van het evenement doet. Het WWDC duurt echter vijf dagen en is dan ook het toneel voor veel meer activiteiten. Een greep uit het programma!

Aankondigingen op eerste dag

De eerste dag van het WWDC staat zoals bekend in het teken van de keynotes. Apple-CEO Tim Cook doet samen met andere leidinggevenden van het bedrijf aankondigingen over nieuwe producten, grote updates en andere belangrijke informatie. De keynotes beginnen ieder jaar om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Wil jij het WWDC volgen? MacWorld doet vanaf live verslag van de aankondigingen op het evenement. Wil jij dus volledig op de hoogte blijven? Volg dan MacWorld vanaf 19:00 uur.

Lunchtime speakers

De bezoekers van het WWDC moeten natuurlijk ook eten. Dit kan naar Apple’s mening prima worden gecombineerd met een interessant verhaal. Apple verzorgt daarom tijdens de lunch sessies onder de titel ‘Lunchtime Speakers’, waarbij het publiek wordt toegesproken door een spreker. Het is niet bekend wie dit jaar de sprekers zijn. De Lunchtime Speakers waren in 2012 filmster Levar Burton, creatief directeur van filmstudio Moonbot Studios William Joyce en maker van science fiction films J.J. Abrams.

Stump the Experts

Stump the Experts is een sessie tijdens de WWDC waarin het publiek de strijd aan gaat met experts van Apple. Het publiek mag de experts iedere vraag die gerelateerd is aan Apple stellen. Het is aan de bezoekers een vraag te verzinnen die de experts niet kunnen beantwoorden. Voor iedere vraag die de experts fout beantwoorden krijgt het publieksteam een punt.

De experts stellen het publiek echter ook vragen. Het publiek wordt geconfronteerd met drie soorten vragen: ‘songs’, ‘images’ en ‘standard’. De categorie ‘songs’ gaat over een reeks muzieknummers die vooraf aan de Stump the Experts-sessie worden afgespeeld. Mensen uit het publiek mogen naar het podium komen om de naam van de artiest en het nummer te raden. Bezoekers die het juiste antwoord hebben winnen een prijs en verdienen een punt voor hun team.

Het publiek krijgt in de categorie ‘images’ afbeeldingen te zien die op cryptische wijze Apple-gerelateerde uitspraken of informatie weergeven. Het is aan het publiek de afbeeldingen te ontcijferen en de juiste informatie te achterhalen. De ‘standard’-categorie bevat algemene vragen die de Apple-kennis van het publiek testen.

Apple Design Awards

Apple reikt sinds 1997 tijdens het WWDC jaarlijks de Apple Design Awards uit aan meest innovatieve hardware en software voor de Mac, iPhone, iPad en iPod touch. Voor verschillende categorieën worden awards uitgereikt. Welke categorieën dit precies zijn verandert per jaar en is ieder jaar dus weer een verrassing.

De winnaars van de Apple Design Awards krijgen niet alleen erkennen voor het innovatieve ontwerp van hun software of hardware, maar krijgen ook een award mee naar huis. Deze award is sinds 2003 voorzien van een Apple-logo dat oplicht zodra deze wordt aangeraakt.

WWDC Bash

Het WWDC wordt ieder jaar afgesloten met een optreden van een artiest of band. Dit optreden staat bekend als de WWDC Bash. Het is niet bekend welke artiest dit jaar gaat optreden. Vorig jaar werd de WWDC Bash verzorgt door de band Neon Trees, terwijl in 2011 zowel Michael Franti als de band Spearhead op hebben getreden.

Wat kan je dit jaar verwachten?

Apple maakt vooraf nooit bekend welke aankondigingen het bedrijf op het WWDC precies gaat doen. Wel gaan hierover natuurlijk allerlei geruchten. Apple kondigt dit jaar naar verwachting een nieuwe streaming radiodienst aan onder de naam iRadio. De nieuwe dienst is de laatste maanden regelmatig onderwerp van geruchten. iRadio selecteert naar verwachting zelf voor gebruikers muziek die aansluit op hun muziekvoorkeuren. Hoe de dienst deze voorkeuren precies in kaart brengt is niet helemaal duidelijk. De dienst wordt vermoedelijk geïntegreerd in iTunes, zodat je een leuk nummer dat voorbij komt direct kunt aanschaffen in de iTunes Store.

Daarnaast kondigt Apple naar verwachting een nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem aan: iOS 7. iOS 7 krijgt volgens geruchten een geheel nieuw design dat is vormgegeven door Apple’s beroemde ontwerp Jonathan Ive. Ive zou in het ontwerp de nadruk leggen op de kleuren zwart en wit en het besturingssysteem een tijdloos design willen geven.

Apple werkt ook aan een nieuwe versie van het OS X-besturingssysteem voor de Mac. Hiervoor zijn weinig details bekend. Het is echter goed mogelijk dat Apple OS X opnieuw dichter naar iOS gaat toebrengen. Hiermee is Apple in OS X Mountain Lion begonnen met de introductie van allerlei features die we kennen uit iOS. Denk hierbij aan iMessage, Berichtencentrum, Game Center en Notities. Het besturingssysteem draagt de codenaam ‘Next’. De definitieve naam is nog niet duidelijk. Apple kiest voor besturingssystemen echter altijd dierennamen, waardoor het voor de hand ligt dat ook de nieuwe OS X-versie van een dergelijke naam wordt voorzien.

Volg het WWDC bij MacWorld

Benieuwd welke aankondigen Apple vanavond op het WWDC doet? MacWorld doet verslag! De keynote begint om 19:00 uur Nederlandse tijd. Kijk vanavond dus op MacWorld om volledig op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten