Review ASUS ZenBook S 13 OLED - Fraaie laptop met hoorbare ventilator
De ASUS ZenBook S 13 OLED weegt slechts een kilo en is volgens ASUS de lichtste oled-laptop op de markt. De laptop belooft een uitstekend oled-scherm te combineren met een fraaie behuizing. WIj hebben hem voor je getest om te kijken hoe deze in de praktijk bevalt.
ASUS doet veel goed met de ZenBook S 13 OLED. De laptop is goed gebouwd, weegt weinig en heeft een fraai scherm. De prestaties zijn op zich in orde, maar helaas lijkt de koeling vanwege de dunne behuizing minder capabel. De ZenBook heeft namelijk één echt probleem en dat is de ventilator. Die slaat vaak en erg hoorbaar aan, ook bij lichtere werkzaamheden. Jammer, want dit doet echt af aan de ervaring van wat verder echt een luxe notebook is. De vervelende ventilator is voor ons een reden om de laptop flink lager te beoordelen dan het apparaat op eerste gezicht zou verdienen.
- Groot aantal aansluitingen
- Indrukwekkende accuduur
- Uitstekend scherm
- Koeling vaak hoorbaar
- Multicore-prestaties vallen tegen
Ook voor een 13,3inch-laptop is de ASUS ZenBook S 13 OLED opvallend compact, dun en licht. De laptop weegt slechts een kilo en is volgens ASUS de lichtste oledlaptop op de markt. Ook opvallend: hoewel de behuizing slechts net iets dikker is dan een cm heeft ASUS naast twee Thunderbolt-aansluitingen ook een usb-a-poort, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een HDMI-aansluiting in het apparaat weten te verwerken.
©Jeroen Boer - ID.nl
De behuizing is gemaakt van een stevige magnesium-aluminiumlegering die prettig aanvoelt. De aluminium schermdeksel is afgewerkt met een speciale coating en voorzien van lijnen die wat ons betreft fraai ogen. Wanneer je het scherm opent, wordt de onderkant aan de achterzijde een stukje opgetild, waardoor je prettiger kunt tikken als de laptop op tafel staat.
©Jeroen Boer - ID.nl
In de doos vinden we naast de laptop een simpele sleeve om je laptop te beschermen tijdens transport en een opvallend compacte usb-c-voedingsadapter.
©Jeroen Boer - ID.nl
Op zoek naar een nieuwe laptop?
Zo kies je de juiste!
Configuratie
De ZenBook S 13 OLED is in één configuratie verkrijgbaar en is voorzien van een Intel Core i7-1355U, een processor met tien cores waarvan twee prestatiescores zijn en acht energiezuinige cores. De ssd is uitgevoerd in M.2-formaat en is dus eventueel te vervangen. De chip wordt bijgestaan door 16 GB RAM. Verder bevat de laptop een 1 TB NVMe M.2-ssd die gebruikmaakt van PCI Express 4.0. Je kunt die ssd eventueel vervangen; het geheugen kun je niet vervangen. Op het gebied van wifi is de laptop uitgerust met wifi 6E.
©Jeroen Boer - ID.nl
Prettig werken
Het toetsenbord heeft een korte maar duidelijke aanslag en je kunt er fijn op tikken. De ingebouwde verlichting laat zich op drie standen instellen; je kunt dus niet traploos dimmen. Een handig detail is dat de aan-uittoets in de bovenste rij niet uiterst rechts zit, zoals je soms ziet. Dat zorgt ervoor dat je hem veel minder vaak onbedoeld indrukt tijdens het tikken. Er is overigens niet voorzien in een vingerafdrukscanner; biometrisch inloggen kan dus alleen met gezichtsherkenning.
Onder het toetsenbord is een ruime glazen touchpad geplaatst die prima werkt en gebaren goed herkent. Extra functionaliteit in het touchpad, zoals een geïntegreerd numeriek veld dat ASUS op duurdere laptops soms toepast, ontbreekt op deze laptop. Heel erg is dat niet: in de praktijk is dat door het ontbreken van voelbare feedback vaak toch meer een gimmick.
Uitstekend oledscherm
ASUS heeft de ZenBook S 13 OLED voorzien van een 13,3inch-oled-scherm met een resolutie van 2880 x 1800 pixels. Het is een fraai scherm dat heldere kleuren combineert met een uitstekend contrast. Het scherm is enigszins glanzend afgewerkt, maar is geen aanraakscherm. Het scherm ondersteunt HDR en een verversingssnelheid van 60 Hz.
Boven het scherm is een camera geplaatst die tot de betere exemplaren behoort die we de laatste tijd hebben gezien. De camera produceert heldere en scherpe beelden waardoor je duidelijk in beeld bent tijdens videovergaderingen, ook bij minder goede lichtomstandigheden. Het enige kritiekpuntje op de camera is dat die de belichting af en toe iets te veel aanzet, waardoor lichtere delen in je kamer overbelicht zijn.
Flikkervrij dimmen
Oledschermen in mobiele apparaten, zoals laptops en smartphones, maken vrijwel altijd gebruik van dimmen met PWM (pulse width modulation). Hierbij knipperen de oleds razendsnel aan en uit om zo een gedimd scherm te simuleren. Dat werkt op zich prima en heeft voordelen zoals minder energieverbruik en bij oledschermen ook nog een stabielere kleurweergave.
Het nadeel is dat de knipperfrequentie bij oledschermen vrij laag is (meestal rond de 240 Hz) en dat sommige mensen daar gevoelig voor zijn. ASUS heeft daar op deze laptop iets op gevonden door in een gedeelte van het dimbereik toch knippervrije DC-dimming (dimmen op basis van de spanning) toe te passen. Pas als je onder deze grens dimt, wordt PWM ingeschakeld. De laptop zal je hier ook voor waarschuwen.
Als je vaak onder deze grens dimt (60 procent van de helderheid), dan heeft ASUS nóg een truc ingebouwd. Via ASUS’ eigen software kun je de beeldweergave softwarematig donkerder maken. Je scherm heeft dan een minder hoge maximale helderheid, maar kan dus wel verder dimmen in het DC-bereik, waardoor je niet meer naar het PWM-bereik hoeft te dimmen. De truc werkt prima, alleen zul je (als je regelmatig wél helder wilt werken) de instellingen in de ASUS-software moeten aanpassen. Er is dus niet één plek om het scherm te dimmen, en dat is soms lastig.
Prestaties
In PCMark 10, dat alledaagse werkzaamheden simuleert, scoort de ZenBook een heel nette 5535 punten. Voor een dunne en lichte laptop is dat een prima score. In Cinebench R23 scoort de laptop in de single-coretest een nette 1762 punten, maar valt de score in de multi-coretest met 6425 punten enigszins tegen. De gebruikte processor heeft in totaal tien cores en zou toch wat beter moeten presteren.
Wellicht heeft dat iets te maken met de dunne bouw en (te?) weinig koeling. Want hoewel de koeling van de laptop al snel erg luidruchtig wordt, is deze niet in staat om de prestaties van de processor op peil te houden. Na tien minuten bedraagt de score in dezelfde multi-coretest nog slechts 6198 punten.
De koeling is dan ook het grote nadeel van de ZenBook, want de ventilator is te vaak goed hoorbaar. Niet alleen bij zwaardere taken, maar ook bij werkzaamheden als tekstverwerken of browsen slaat de koeling regelmatig hevig aan. Jammer, want dat doet echt afbreuk aan deze verder luxe laptop.
De laptop is voorzien van een ssd van Samsung met een capaciteit van 1 TB die uitstekend presteert. In de Quick System Drive Benchmark van PCMark zet de ssd een nette 193,39 MB/s neer, terwijl de maximale lees- en schrijfsnelheid 6175,96 en 3342,00 MB/s bedraagt.
De laptop is voorzien van een accu met een capaciteit van 63 Wh. In de accutest van PCMark 10 houdt de ZenBook het zo’n 10 uur uit. Je kunt prima een werkdag overleven op de accu.
Conclusie
ASUS doet veel goed met de ZenBook S 13 OLED. De laptop is goed gebouwd, weegt weinig en heeft een fraai scherm. De prestaties zijn op zich in orde, maar helaas lijkt de koeling vanwege de dunne behuizing wat minder capabel. De ZenBook heeft namelijk één echt probleem, en dat is de ventilator. Die slaat vaak en erg hoorbaar aan, ook bij lichtere werkzaamheden. Jammer, want dit doet echt af aan de ervaring van wat verder echt een luxe notebook is. De vervelende ventilator is voor ons een reden om de laptop flink lager te beoordelen dan het apparaat op eerste gezicht zou verdienen.