ID.nl logo
Review ASUS ZenBook S 13 OLED - Fraaie laptop met hoorbare ventilator
Huis

Review ASUS ZenBook S 13 OLED - Fraaie laptop met hoorbare ventilator

De ASUS ZenBook S 13 OLED weegt slechts een kilo en is volgens ASUS de lichtste oled-laptop op de markt. De laptop belooft een uitstekend oled-scherm te combineren met een fraaie behuizing. WIj hebben hem voor je getest om te kijken hoe deze in de praktijk bevalt.

Goed
Conclusie

ASUS doet veel goed met de ZenBook S 13 OLED. De laptop is goed gebouwd, weegt weinig en heeft een fraai scherm. De prestaties zijn op zich in orde, maar helaas lijkt de koeling vanwege de dunne behuizing minder capabel. De ZenBook heeft namelijk één echt probleem en dat is de ventilator. Die slaat vaak en erg hoorbaar aan, ook bij lichtere werkzaamheden. Jammer, want dit doet echt af aan de ervaring van wat verder echt een luxe notebook is. De vervelende ventilator is voor ons een reden om de laptop flink lager te beoordelen dan het apparaat op eerste gezicht zou verdienen.

Plus- en minpunten
  • Groot aantal aansluitingen
  • Indrukwekkende accuduur
  • Uitstekend scherm
  • Koeling vaak hoorbaar
  • Multicore-prestaties vallen tegen

Ook voor een 13,3inch-laptop is de ASUS ZenBook S 13 OLED opvallend compact, dun en licht. De laptop weegt slechts een kilo en is volgens ASUS de lichtste oledlaptop op de markt. Ook opvallend: hoewel de behuizing slechts net iets dikker is dan een cm heeft ASUS naast twee Thunderbolt-aansluitingen ook een usb-a-poort, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een HDMI-aansluiting in het apparaat weten te verwerken.

©Jeroen Boer - ID.nl

De ZenBook S 13 OLED heeft een behuizing van een magnesium-aluminiumlegering.

De behuizing is gemaakt van een stevige magnesium-aluminiumlegering die prettig aanvoelt. De aluminium schermdeksel is afgewerkt met een speciale coating en voorzien van lijnen die wat ons betreft fraai ogen. Wanneer je het scherm opent, wordt de onderkant aan de achterzijde een stukje opgetild, waardoor je prettiger kunt tikken als de laptop op tafel staat.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het deksel is afgewerkt met een coating en voorzien van een lijnenspel.

In de doos vinden we naast de laptop een simpele sleeve om je laptop te beschermen tijdens transport en een opvallend compacte usb-c-voedingsadapter.

©Jeroen Boer - ID.nl

De laptop heeft naast tweemaal Thunderbolt 4 ook een normale usb-poort en een HDMI-aansluiting.

Op zoek naar een nieuwe laptop?

Zo kies je de juiste!

Configuratie

De ZenBook S 13 OLED is in één configuratie verkrijgbaar en is voorzien van een Intel Core i7-1355U, een processor met tien cores waarvan twee prestatiescores zijn en acht energiezuinige cores. De ssd is uitgevoerd in M.2-formaat en is dus eventueel te vervangen. De chip wordt bijgestaan door 16 GB RAM. Verder bevat de laptop een 1 TB NVMe M.2-ssd die gebruikmaakt van PCI Express 4.0. Je kunt die ssd eventueel vervangen; het geheugen kun je niet vervangen. Op het gebied van wifi is de laptop uitgerust met wifi 6E.

©Jeroen Boer - ID.nl

De M.2-ssd kun je eventueel vervangen, mocht je meer opslag nodig hebben.

Prettig werken

Het toetsenbord heeft een korte maar duidelijke aanslag en je kunt er fijn op tikken. De ingebouwde verlichting laat zich op drie standen instellen; je kunt dus niet traploos dimmen. Een handig detail is dat de aan-uittoets in de bovenste rij niet uiterst rechts zit, zoals je soms ziet. Dat zorgt ervoor dat je hem veel minder vaak onbedoeld indrukt tijdens het tikken. Er is overigens niet voorzien in een vingerafdrukscanner; biometrisch inloggen kan dus alleen met gezichtsherkenning.

Onder het toetsenbord is een ruime glazen touchpad geplaatst die prima werkt en gebaren goed herkent. Extra functionaliteit in het touchpad, zoals een geïntegreerd numeriek veld dat ASUS op duurdere laptops soms toepast, ontbreekt op deze laptop. Heel erg is dat niet: in de praktijk is dat door het ontbreken van voelbare feedback vaak toch meer een gimmick.

Uitstekend oledscherm

ASUS heeft de ZenBook S 13 OLED voorzien van een 13,3inch-oled-scherm met een resolutie van 2880 x 1800 pixels. Het is een fraai scherm dat heldere kleuren combineert met een uitstekend contrast. Het scherm is enigszins glanzend afgewerkt, maar is geen aanraakscherm. Het scherm ondersteunt HDR en een verversingssnelheid van 60 Hz.

Boven het scherm is een camera geplaatst die tot de betere exemplaren behoort die we de laatste tijd hebben gezien. De camera produceert heldere en scherpe beelden waardoor je duidelijk in beeld bent tijdens videovergaderingen, ook bij minder goede lichtomstandigheden. Het enige kritiekpuntje op de camera is dat die de belichting af en toe iets te veel aanzet, waardoor lichtere delen in je kamer overbelicht zijn.

Flikkervrij dimmen

Oledschermen in mobiele apparaten, zoals laptops en smartphones, maken vrijwel altijd gebruik van dimmen met PWM (pulse width modulation). Hierbij knipperen de oleds razendsnel aan en uit om zo een gedimd scherm te simuleren. Dat werkt op zich prima en heeft voordelen zoals minder energieverbruik en bij oledschermen ook nog een stabielere kleurweergave.

Het nadeel is dat de knipperfrequentie bij oledschermen vrij laag is (meestal rond de 240 Hz) en dat sommige mensen daar gevoelig voor zijn. ASUS heeft daar op deze laptop iets op gevonden door in een gedeelte van het dimbereik toch knippervrije DC-dimming (dimmen op basis van de spanning) toe te passen. Pas als je onder deze grens dimt, wordt PWM ingeschakeld. De laptop zal je hier ook voor waarschuwen.

Als je vaak onder deze grens dimt (60 procent van de helderheid), dan heeft ASUS nóg een truc ingebouwd. Via ASUS’ eigen software kun je de beeldweergave softwarematig donkerder maken. Je scherm heeft dan een minder hoge maximale helderheid, maar kan dus wel verder dimmen in het DC-bereik, waardoor je niet meer naar het PWM-bereik hoeft te dimmen. De truc werkt prima, alleen zul je (als je regelmatig wél helder wilt werken) de instellingen in de ASUS-software moeten aanpassen. Er is dus niet één plek om het scherm te dimmen, en dat is soms lastig.

Via de ASUS-software kun je het scherm softwarematig donkerder maken waardoor je verder flikkervrij kunt dimmen.

Prestaties

In PCMark 10, dat alledaagse werkzaamheden simuleert, scoort de ZenBook een heel nette 5535 punten. Voor een dunne en lichte laptop is dat een prima score. In Cinebench R23 scoort de laptop in de single-coretest een nette 1762 punten, maar valt de score in de multi-coretest met 6425 punten enigszins tegen. De gebruikte processor heeft in totaal tien cores en zou toch wat beter moeten presteren.

Wellicht heeft dat iets te maken met de dunne bouw en (te?) weinig koeling. Want hoewel de koeling van de laptop al snel erg luidruchtig wordt, is deze niet in staat om de prestaties van de processor op peil te houden. Na tien minuten bedraagt de score in dezelfde multi-coretest nog slechts 6198 punten.

De koeling is dan ook het grote nadeel van de ZenBook, want de ventilator is te vaak goed hoorbaar. Niet alleen bij zwaardere taken, maar ook bij werkzaamheden als tekstverwerken of browsen slaat de koeling regelmatig hevig aan. Jammer, want dat doet echt afbreuk aan deze verder luxe laptop.

De laptop is voorzien van een ssd van Samsung met een capaciteit van 1 TB die uitstekend presteert. In de Quick System Drive Benchmark van PCMark zet de ssd een nette 193,39 MB/s neer, terwijl de maximale lees- en schrijfsnelheid 6175,96 en 3342,00 MB/s bedraagt.

De laptop is voorzien van een accu met een capaciteit van 63 Wh. In de accutest van PCMark 10 houdt de ZenBook het zo’n 10 uur uit. Je kunt prima een werkdag overleven op de accu.

Conclusie

ASUS doet veel goed met de ZenBook S 13 OLED. De laptop is goed gebouwd, weegt weinig en heeft een fraai scherm. De prestaties zijn op zich in orde, maar helaas lijkt de koeling vanwege de dunne behuizing wat minder capabel. De ZenBook heeft namelijk één echt probleem, en dat is de ventilator. Die slaat vaak en erg hoorbaar aan, ook bij lichtere werkzaamheden. Jammer, want dit doet echt af aan de ervaring van wat verder echt een luxe notebook is. De vervelende ventilator is voor ons een reden om de laptop flink lager te beoordelen dan het apparaat op eerste gezicht zou verdienen.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing

De Samsung Galaxy A36 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar voor een tientje meer kun je de beschikbare opslagruimte verdubbelen én het werkgeheugen uitbreiden. De midrange smartphone is dus aantrekkelijk geprijsd; hoe bevalt het toestel in de praktijk?

Oké
Conclusie

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft. Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36. Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Lange softwaresupport
  • Chipset knijpt niets af
  • Weinige opgelegde AI-functies
  • Processorprestaties ondermaats
  • Software soms wat traag
  • Geen micro-sd-kaartsleuf meer
  • Video's laten te wensen over
  • Foto's ogen onnatuurlijk

Als je de Samsung Galaxy A36 naast de Galaxy A35 legt, dan vallen een aantal dingen op. Het scherm is 0,1 inch groter (nu 6,6 inch) en ook de achterkant is dit keer voorzien van een goede beschermlaag (net als de voorkant). Daarnaast is Samsung afgestapt van zijn eigen Exynos-processor, om ruimte te maken voor een Snapdragon-chipset. De software-ondersteuning is verlegd, maar de micro-sd-kaartsleuf is dan weer verdwenen. Tot slot is er een iets nieuwere bluetoothversie (5.4) en kun je de accu sneller opladen (met 45 watt).

Zet je de veranderingen op een rij, dan komt de Samsung Galaxy A36 er bekaaid vanaf. De verschillen tussen beide smartphones zijn namelijk minimaal. Tegelijkertijd moet gezegd worden: bijna geen enkele smartphone doorstaat zo'n vergelijking glansrijk, ook niet in het hogere segment. Toch heeft de A36 enkele opvallende aanpassingen gekregen, waar we in deze recensie dieper op ingaan. Denk aan de nieuwe processor en het ontbreken van de micro-sd-kaartsleuf. Voor het grootste deel leveren beide toestellen echter nagenoeg dezelfde ervaring.

©Wesley Akkerman

Ervaring in een vogelvlucht

Bekijken we die ervaring in vogelvlucht, dan volgt al snel een positieve indruk. Voor 329 of 339 euro haal je een prettig, betaalbaar en capabel toestel in huis. Het ontwerp oogt fris en kleurrijk. Draai je de A36 om, dan vallen de verschillende kleurovergangen direct op. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft afgeronde hoeken en voelt met 190 gram niet zwaar aan. Het oled-scherm toont levendige kleuren, terwijl de helderheid (1200 nits), resolutie (1080p) en verversingssnelheid (120 Hertz) lekker hoog zijn.

Wat we altijd waarderen aan de Galaxy A-serie is het knoppeneiland aan de rechterzijde. De power- en volumeknoppen zitten op een verhoogd deel, waardoor je ze moeiteloos vindt en blind bedient. Dit element doet niets af aan het strakke en eenvoudige ontwerp. Wel even wennen is dat de behuizing en het frame volledig van plastic zijn gemaakt. Daardoor is de A36 iets minder bestand tegen een valpartij, maar blijft het toestel wel lekker licht. Een stevig hoesje kan die kwetsbaarheid eventueel opvangen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

AI: Awesome Intelligence?

Achterop zit overigens ook hetzelfde camerasysteem als op de A35. Dat betekent dat je een hoofdcamera hebt van vijftig megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Voorop zit nu een twaalf megapixel-selfiecam, terwijl dat vorig jaar een dertien megapixel-variant was. De aanpassingen zitten hem dit keer onder de motorkap. Samsung heeft het over Awesome Intelligence in de marketing; twee woorden die een mooie knipoog vormen naar AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie).

In vergelijking met de cameraprestaties van vorig jaar valt op dat de Samsung Galaxy A36 kleuren warmer in beeld brengt. Ook worden details soms onnodig hard en scherp vastgelegd, wat niet altijd prettiger oogt. Foto's ogen onnatuurlijker vergeleken met van vorig jaar, maar springen er wel meer uit – zeker op sociale media of het kleine schermpje van je smartphone. Zoomen levert daarnaast een redelijke kwaliteit op, terwijl de groothoeklens weinig indruk maakt. Video's presteren niet beter: het dynamisch bereik is minder, waardoor beelden minder contrasteren.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

Betere processor, maar…

De Samsung Galaxy A36 draait op de Qualcomm Snapdragon 6 Gen 3-chipset. Dat is gunstig, want Qualcomm-processors presteren meestal beter dan Samsungs eigen Exynos-chips. In de praktijk houdt het in dat het toestel minder warm wordt, maar echte prestatieverbeteringen merk je nauwelijks. Vergelijk je beide chips op papier, dan is de Snapdragon marginaal beter, en dan met name als het gaat om batterijduur. Voor de snelheid hoef je de Galaxy A36 dus niet te kiezen.

Toch zijn we niet ontevreden. Uit onze test blijkt dat het toestel achtergrondprocessen niet afremt of voortijdig stopt. Voor dagelijkse taken werkt alles naar behoren. Verwacht alleen niet dat je snel kunt schakelen. De vingerafdrukscanner reageert traag, apps laden duurt soms even en multitasken gaat niet altijd soepel. Animaties haperen af en toe, maar dat is op dit prijspunt niet uitzonderlijk. Het kan echter wel iets beter, maar we kunnen er ook weer niet té streng over doen.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

0,5x

Minder flexibiliteit

De keuze voor de processor is opvallend, maar het verwijderen van de micro-sd-kaartsleuf nog meer. Veel gebruikers waarderen zo'n uitbreiding juist. Het biedt niet alleen extra flexibiliteit voor opslag en app-installaties, maar maakt ook het snel overzetten van foto's en video's eenvoudig. Vooral betaalbare smartphones hielden deze geliefde functie vaak in stand. Toch lijkt ook hier het einde nabij. Net zoals eerder de koptelefoonaansluiting verdween, verdwijnt nu ook de sd-kaartsleuf steeds vaker.

De batterij in de Samsung Galaxy A36 is net zo groot als die in de A35: 5000 mAh. Je haalt er nu iets meer gebruikstijd uit, omdat de Snapdragon-chip zuiniger met energie omgaat. In de praktijk scheelt het echter niet veel. Je haalt zonder moeite anderhalve dag op één lading. Opladen gaat bovendien sneller: met een oplader van 45 watt is de accu in ongeveer zeventig minuten weer vol. Na een half uur laden zit je rond de 55 procent. Hierbij rekenen we vanaf een batterijpercentage van ongeveer vijf procent.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Lange software-ondersteuning

Samsung scoort punten met de lange software-ondersteuning. Waar het bedrijf vorig jaar nog vier jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates beloofde, is dat nu uitgebreid naar zes jaar. Of de chipset dat tempo bijhoudt, moet nog blijken, maar voorlopig is het een duidelijk voordeel. De One UI-schil oogt even opgeruimd en fris als altijd. Wel moet je rekening houden dat het systeem soms wat traag reageert op je input. Ook staan er vooraf geïnstalleerde apps op het toestel.

Op het gebied van AI hoef je (gelukkig / jammer genoeg – doorstrepen wat niet van toepassing is) weinig te verwachten. Veel minder dan bij de S25-reeks, in elk geval. Je krijgt toegang tot onderdelen als Circle to Search, een magische gum (ook die van Samsung), bewerksuggesties en speciale fotofilters. Via het AI-paneel kun je zelf gifjes en vergelijkbare creaties maken. Google Gemini is eveneens aanwezig en doet wat je ervan mag verwachten. Heb je weinig interesse in AI, dan is dit toestel juist prettig: je wordt er minder mee geconfronteerd dan bij duurdere modellen.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy A36 kopen?

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft.

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36.

Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?
© Murarev Pavel
Huis

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Een schone koelkast is belangrijk: niet alleen blijft je eten langer vers, ook krijgen bacteriën en schimmels minder kans – wel zo goed voor je gezondheid! Maar hoe vaak moet je de koelkast eigenlijk schoonmaken?

Een schone koelkast... ✅ Houdt etenswaren langer vers ✅ Is beter voor de voedselveiligheid ✅ Verbruikt minder energie

Lees ook: Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Wanneer is het weer tijd om de koelkast schoon te maken?

Het is belangrijk om voedselresten of gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk te verwijderen. Anders vormt je koelkast een broedplaats voor bacteriën, die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vaak ontkom je er niet aan om wekelijks met een vochtige doek achtergebleven restjes te verwijderen. Een andere taak die wekelijks terugkeert, is het afnemen van de buitenkant en de handgrepen van de koelkast met een vochtige doek. 

Op den duur is het nodig om je koelkast grondiger schoon te maken. Hoe vaak je de koelkast uitgebreid moet schoonmaken, hangt logischerwijs af van hoe vies het apparaat is, maar doe dit over het algemeen ten minste eens in het kwartaal. Vaker schoonmaken is zeker geen overbodige luxe, want een schone koelkast is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar voorkomt ook nare geurtjes en houdt je voedsel langer vers. 

Tip: mee met de seizoenen 📆 Ben je vergeten wanneer de koelkast weer toe is aan een grondige schoonmaakbeurt? Maak je koelkast dan schoon op het moment dat er een nieuw meteorologisch seizoen begint. De lente start in maart, de zomer in juni, de herfst in september en de winter in december. 

Nieuwe koelkasten zijn vaak uitgerust met antibacteriële en geurabsorberende technologieën, maar ook no frost en geavanceerde luchtcirculatiesystemen zorgen ervoor dat je de koelkast minder vaak uitgebreid schoon hoeft te maken. Is je koelkast al wat ouder? Dan is het juist vaker nodig om je koelkast grondig te reinigen. Door de jaren verslechtert de luchtcirculatie van een koelkast, waardoor er sneller bacteriën en schimmels groeien en voedsel eerder bederft. Een maandelijkse grondige schoonmaakbeurt is dan aan te raden. 

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

©Andrey Popov

Hoe maak je je koelkast schoon?

Voor je aan de slag gaat, is het slim om je koelkast uit te zetten. Dit voorkomt dat de koelkast harder gaat werken en bespaart dus energie. Het schoonmaken van je koelkast is een goed moment om de houdbaarheidsdata van de voedingswaren te bekijken en wat niet meer te bruikbaar is weg te gooien. De rest van de producten zet je op het aanrecht zodat de voedingswaren niet in aanraking komen met schoonmaakmiddel. Op warme zomerdagen gebruik je een koeltas of koelbox om de producten koel te houden. 

Maak een sopje met allesreiniger of afwasmiddel en warm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, omdat dit de afsluitrubbers van de koelkast kan aantasten. Verwijder alle plateaus en bakken uit de koelkast en maak ze schoon met een schone (microvezel)doek of een zachte spons. 

Neem vervolgens de binnenkant van de koelkast af, van boven naar onderen. Vergeet niet de deur en de afsluitrubbers schoon te maken. Controleer ook of de rubbers niet vervormd, beschadigd of gescheurd zijn, en vervang deze indien nodig. Maak alles droog met een schone theedoek en zet alle producten weer terug in de koelkast. Dit is het ideale moment om je koelkast opnieuw in te delen.

Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het ook belangrijk om jaarlijks de achterkant van het apparaat schoon te maken. Door stof op het rooster kan het apparaat niet goed warmte afvoeren, wat het energiegebruik verhoogt.

Houd het overzicht

Met koelkastorganizers