ID.nl logo
Huis

Installeer zelf je Nest-thermostaat

De Nest Learning Thermostat is waarschijnlijk de bekendste slimme thermostaat. Je kunt de Nest gewoon los in een winkel kopen. Voor de installatie kun je vervolgens een installateur inschakelen, maar wanneer je een beetje handig bent, kun je de installatie waarschijnlijk ook zelf.

Nest raadt je aan de installatie door een installateur te laten doen en via de website van Nest kun je een installateur bij jou in de buurt zoeken. Het hangt van de installateur af hoeveel de installatie precies kost, maar reken op een bedrag van zo'n 99 euro. Wanneer je een beetje handig bent en zoals de meeste mensen een bedrade thermostaat en cv-ketel (combiketel of soloketel) hebt, dan kun je de installatie waarschijnlijk ook prima zelf.

In deze masterclass laten we je zien hoe je de Nest Learning Thermostat zelf installeert en kun je een indruk krijgen of je dat zelf kunt. Het openmaken van de cv-ketel is de moeilijkste stap en je moet zeker weten dat je de Heat Link op de goede contacten aansluit. Heb je geen doorsnee cv-ketel maar een wat ingewikkeldere verwarmingsinstallatie met zonekleppen (zoals bij bijvoorbeeld stadsverwarming of vloerverwarming), dan kun je beter een installateur inschakelen.

01 In de verpakking

In de verpakking vind je naast de thermostaat nog een aantal elementen die je bij de installatie nodig hebt. De belangrijkste hiervan zijn de ronde grondplaat waar je de Nest op monteert en de Heat Link. De Heat Link is een vierkant kastje met een ronde knop. Dit kastje verbind je met je verwarmingsketel.

Daarnaast vind je nog een usb-adapter en micro-usb-kabel in de verpakking. Deze heb je nodig als je besluit om de Nest niet aan te sluiten op de plek van een bestaande bedrade thermostaat of als je de Nest draadloos op de optionele standaard wilt gebruiken. In deze masterclass gaan we uit van de traditionele muurinstallatie op de plek van een bestaande bedrade thermostaat. Wil je dat niet, dan lees je meer in het kader 'Draadloos gebruiken'. De grote vierkante afwerkingsplaat die ook in de verpakking zit, heb je alleen nodig als de muur rondom de plek waar je de Nest wilt ophangen lelijk is door bijvoorbeeld gaten van een vorige thermostaat. De afwerkingsplaat heeft een afmeting van 15 bij 11 centimeter. Tot slot vind je een aantal schroefjes in de verpakking.

©PXimport

01 De verpakking van de Nest bevat naast de thermostaat een Heat Link, grondplaat, afwerkingsplaat en een usb-lader.

Aan/uit-regeling

Er zijn twee manieren waarop een thermostaat met een cv-ketel kan communiceren. De meest simpele is een aan/uit-regeling, waarbij de brander simpelweg wordt in- of uitgeschakeld. Een meer geavanceerde regelmethode is modulering, waarbij ook de branderintensiteit kan worden aangestuurd.

Sommige ketelfabrikanten als Nefit gebruiken hiervoor een eigen protocol, maar de meeste fabrikanten gebruiken OpenTherm. De Nest Thermostat ondersteunt alleen de aan/uit-regeling, terwijl veel moderne ketels ook kunnen omgaan met het betere OpenTherm. In de praktijk zal iedere OpenTherm-ketel ook kunnen omgaan met een aan/uit-thermostaat, maar meestal moet je de thermostaatdraad daarvoor aansluiten op twee andere schroefcontacten in de ketel.

03 Waarom de Heat Link?

De meeste thermostaten worden direct aangesloten op de verwarmingsketel. Bij de Nest Thermostat moet je de Heat Link tussen de verwarmingsketel en de thermostaat installeren. De Heat Link fungeert als spanningsbron en als relais voor de verwarmingsvraag. De thermostaatdraad die van je woonkamer naar de verwarmingsketel loopt, wordt gebruikt als voedingskabel voor de Nest. In plaats van één draad heb je dus twee thermostaatdraden nodig: één van de Nest naar de Heat Link en één van je cv-ketel naar de Heat Link. Je zou ervoor kunnen kiezen om de bestaande thermostaatdraad door te knippen. Slimmer is dit niet te doen en een extra stukje signaal- of beldraad in de bouwmarkt te kopen. Zo kun je de bestaande situatie later herstellen.

©PXimport

03 De Heat Link installeer je naast je verwarmingsketel. De draad naar het pijpje gaat naar de thermostaat in de woonkamer. Daarnaast is er een draad naar de ketel en het stopcontact.

04 Heat Link installeren

Schakel voordat je begint de verwarmingsketel uit en trek de stekker uit het stopcontact. Maak je cv-ketel open. Raadpleeg hiervoor de handleiding. Maak de draad die naar je huidige thermostaat gaat los van de thermostaatschroefcontacten. Monteer vervolgens een nieuw stuk draad (bijvoorbeeld signaal- of beldraad) op de aan/uit-thermostaatschroefcontacten van je cv-ketel.

Maak de Nest Heat Link open en monteer hem op ongeveer dertig centimeter van je cv-ketel aan de muur. De thermostaatdraad uit je verwarmingsketel sluit je aan op de twee meest rechtse schroefcontacten (2 en 3), de polariteit is niet van belang. De thermostaatdraad die afkomstig is uit de woonkamer, sluit je aan op de twee contacten helemaal rechts (T1 en T2). De polariteit is wederom niet van belang. Veel verwarmingsketels hebben ingebouwde netspanningscontacten. Je kunt de Heat Link dan via een elektriciteitskabel aansluiten op de netspanningscontacten van de Heat Link (N en L). Wij hebben ervoor gekozen om een netsnoer met stekker te monteren. Maak je Heat Link en de verwarmingsketel weer dicht. Laat alles uit en steek nog geen stekkers in het stopcontact!

©PXimport

04 De Heat Link bevat een aantal schroefaansluitingen. Van links naar rechts: N en L voor netspanning, 2 en 3 voor de verwarmingsketel en T1 en T2 voor de Nest Learning Thermostat.

05 Nest Thermostat installeren

Haal je bestaande thermostaat van de muur. Meestal klik je de thermostaat van de grondplaat, waarna je de grondplaat van de muur kunt schroeven. Schroef nu de grondplaat van de Nest aan je muur of op de inbouwdoos. Heb je een lelijke of verkleurde muur, dan kun de afwerkingsplaat gebruiken.

Handig is dat de grondplaat is voorzien van een ingebouwde waterpas zodat je zeker weet dat je de thermostaat recht ophangt. Sluit vervolgens de twee aders van de thermostaatdraad aan op de twee schroefcontactjes. Hoewel je ook op de grondplaat de aanduidingen T1 en T2 ziet staan, is de polariteit toch niet van belang. Nadat je de grondplaat hebt geïnstalleerd, klik je de Nest Learning op de grondplaat. De Nest zal nog niets doen omdat hij nog geen spanning krijgt van de Heat Link. Ga nu naar je verwarmingsketel en schakel deze weer in. Eventueel steek je ook de stekker van de Heat Link in het stopcontact.

©PXimport

05 De grondplaat bevat een waterpasje zodat zeker weet dat je hem recht hangt.

06 Afronden

Nu de Nest Learning Thermostat spanning heeft, moet je een korte setup doorlopen waarin je de thermostaat verbindt met je wifi-netwerk, aangeeft waar je woont en hoe je verwarmingsinstallatie is opgebouwd. Je moet kiezen wat de verwarmingsbron is (in mijn geval gas) en hoe je huis wordt opgewarmd (in mijn geval radiatoren).

Je bedient de Nest met een combinatie van draaien en klikken. Draai aan de ring om een menu-item te selecteren en druk de Nest in om deze selectie te bevestigen. Download ook de Nest-app op je smartphone of tablet en maak via de app een Nest-account aan. Deze kun je koppelen aan je Nest Thermostat door op de Nest een code op te vragen en deze in de app in te voeren. Je Nest Learning Thermostat is nu geïnstalleerd. Als het goed is moet je verwarming aanslaan als je de temperatuur hoger draait dan de huidige temperatuur.

©PXimport

06 De Nest Learning Thermostat is geïnstalleerd en klaar voor gebruik!

Draadloos gebruiken

In dit artikel gaan we in op wat volgens ons de meest gebruikte installatiemogelijkheid zal zijn. Je kunt de Nest Learning Thermostat ook op iedere willekeurige plek aan de muur bevestigen. Je verbindt de thermostaat dan niet bedraad met de Heat Link, maar je maakt gebruik van de meegeleverde usb-lader. De meegeleverde kabel is anderhalve meter lang. Er moet dus wel een stopcontact in de buurt zijn. Bij de draadloze installatie installeer je nog steeds de Heat Link bij je cv-ketel. Je gebruikt in dat geval de meest rechtste schroefcontacten waarmee (T1 en T2) waarmee de Nest wordt opgeladen niet, de rest van de installatie is hetzelfde.

©PXimport

Met een optionele standaard kun je de Nest Learning Thermostat overal neerzetten.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd
Huis

Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd

Sony heeft zijn nieuwste vlaggenschip smartphone in de Xperia-serie aangekondigd, de Xperia 1 VII. Met deze telefoon kunnen gebruikers vloeiende en stabiele video-opnamen maken, zonder dat ze daarbij naar het scherm hoeven te kijken.

De nieuwe Xperia is ontworpen in nauwe samenwerking met de ingenieurs van Sony's andere productlijnen, zoals Alpha camera's, Walkman audioapparatuur en BRAVIA televisies. Hierdoor profiteert de smartphone van de nieuwste technologieën uit deze verschillende Sony-productcategorieën. De telefoon maakt gebruik van wat Sony 'Xperia Intelligence' noemt, een verzameling AI-technologieën die speciaal voor deze telefoon zijn geoptimaliseerd om camera, geluid en beeldweergave te verbeteren.

Vernieuwde camera-ervaring

De Xperia 1 VII introduceert een compleet nieuwe camera-ervaring voor smartphones. Met nieuwe functies zoals 'AI Camerawork' en 'Auto Framing' kunnen gebruikers stabiele video-opnamen met een goede compositie maken, zelfs wanneer ze niet naar het scherm kijken. De 'AI Camera Work' functie zorgt ervoor dat het onderwerp in het midden van het beeld blijft, zelfs als je rondloopt tijdens het filmen. 'Auto Framing' gebruikt AI om het onderwerp te volgen en het beeld automatisch bij te snijden zodat het centraal in het scherm wordt geplaatst.

De smartphone beschikt over drie camera's aan de achterzijde. De ultragroothoeklens van 16 mm is uitgerust met een 48 MP 1/1,56-inch sensor, ongeveer 2,1 keer groter dan het vorige model, waardoor je ook 's nachts heldere foto's kunt maken. De groothoeklens biedt 24-48 mm (gelijk aan 2x optische zoom) en is uitgerust met de 'Exmor T for mobile'-sensor. De telelens geeft een optische zoom van 85-170 mm, waarmee ook onderwerpen op grote afstand in hoge resolutie vastgelegd kunnen worden.

Verbeterde audiokwaliteit

Het Walkman DNA komt terug in de verbeterde geluidskwaliteit, vooral bij het gebruik van bedrade koptelefoons. De 'DSEE Ultimate' technologie maakt gebruik van AI om ook bij draadloze verbindingen en gecomprimeerde streaming audiobronnen een hoge geluidskwaliteit te bieden. De full-stage speakers zijn verder aangepast voor een nog helderder geluid over het hele frequentiebereik.

Voor een optimale kijkervaring is aan de achterkant van de Xperia 1 VII een extra lichtsensor toegevoegd waarmee de helderheid en kleur van het scherm aangepast kunnen worden aan de omstandigheden. Of je nu buiten in fel zonlicht staat of binnen in gedimd licht, de telefoon past de helderheid, het kleurengamma en de kleurtemperatuur aan.

Krachtige prestaties

De smartphone is uitgerust met de nieuwste Qualcomm chip, de Snapdragon 8 Elite, waarbij NPU, CPU en GPU elk met meer dan 40% zijn verbeterd. Met de 'Processing Optimization' functie kan tot 10% energie bespaard worden bij specifieke toepassingen zoals social media en internetgebruik. Hierdoor kan de Xperia 1 VII twee dagen lang actief gebruikt worden. Sony belooft ondersteuning voor vier OS-versie-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates.

Toegankelijkheid en duurzaamheid

Sony heeft ook aan toegankelijkheid gedacht met functies zoals horizontale meetinformatie via geluid en trillingen op het opnamescherm. De Android 'TalkBack' functie is verbeterd zodat het menu in volgorde van gebruiksfrequentie kan worden voorgelezen. Bij de productie is rekening gehouden met het milieu: de verpakking is volledig plasticvrij en ongeveer 84% van de materialen in bepaalde onderdelen bestaat uit milieubewuste kunststoffen, waaronder het gerecyclede SORPLAS.

Accessoires

Er is ook een speciaal hoesje ontworpen voor de Xperia 1 VII (apart verkrijgbaar), voorzien van een statiefje dat zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden. Het hoesje is verkrijgbaar in drie kleuren die bij de Xperia 1 VII passen en bestaat voor ongeveer 78% uit milieuvriendelijke kunststoffen.

Beschikbaarheid en prijzen

De Xperia 1 VII is vanaf 13 mei verkrijgbaar in de Sony Store in de kleuren Slate Black, Moss Green en Orchid Purple. De adviesprijs bedraagt 1499 euro inclusief btw. Bij aankoop via de Sony Store ontvangen klanten tijdelijk een gratis WH-1000XM5 draadloze koptelefoon met Noise Cancelling en 50% korting op het speciale Xperia 1 VII hoesje.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.