ID.nl logo
HP ENVY x360 15 review: Fraai OLED-scherm heeft impact op accu
© PXimport
Huis

HP ENVY x360 15 review: Fraai OLED-scherm heeft impact op accu

HP’s ENVY x360 15 is onlangs in diverse nieuwe 2021-uitvoeringen op de markt gekomen. De convertible laptop is ontworpen voor ontwerpers en komt in verschillende configuraties op de markt. De geteste uitvoering (15-es0570nd) is een van de topmodellen en is voorzien van een 15,6 inch OLED-scherm. Hoe die bevalt, lees je in deze HP’s ENVY x360 15 review.

HP’s ENVY x360 15 is een strak ontworpen laptop waarvan de behuizing is gemaakt van aluminium. Met een gewicht van 1,8 kg is het zelfs voor het 15inch-formaat geen heel lichte laptop, maar het geheel is goed draagbaar. Qua bouw is de behuizing net wat minder stijf als we graag zouden zien. Je kunt hem een beetje buigen en er zijn gedeeltes van de laptop die zich een beetje laten indrukken. 

De ENVY 360 15 is een convertible laptop die je ook als tablet kunt gebruiken. Dat is dan wel een forse en zware tablet. Je kunt het apparaat door het 360graden-scharnier ook als een tentje neerzetten, handig voor situaties waarin er in de diepte weinig ruimte is of als je met een los toetsenbord wil werken. 

Op het gebied van aansluitingen krijg je een bruikbare selectie. De laptop is voorzien een usb-c-poort met ondersteuning voor Thunderbolt 4 en twee normale usb-poorten die de snellere Gen2-snelheid ondersteunen. De Thunderbolt-aansluiting ondersteunt naast randapparatuur ook het aansluiten van een beeldscherm en het opladen van de laptop. 

Voor het normale oplaadwerk is voorzien in een aparte laadaansluiting waarop je de meegeleverde 90watt-lader aansluit. Op zich had dat ook wel via usb-c- gekund. Voor het aansluiten van een scherm is naast de Thunderbolt-aansluiting ook een hdmi-poort aanwezig. Een SD-kaartlezer en 3,5mm-headsetaansluiting maakt het geheel compleet.

Net als op eerder recent geteste HP-laptops valt op dat er relatief veel overbodige software op de laptop geïnstalleerd is waaronder McAfee Antivirus en ExpressVPN die regelmatig met pop-ups om je aandacht vragen. Windows is ingesteld in het donkere thema met voornamelijk zwarttinten. Dat is vermoedelijk omdat de laptop gebruikmaakt van een OLED-scherm dat meer energie verbruikt bij de weergave van lichtere kleuren. Daarnaast kan een OLED-scherm theoretisch ook inbranden, wellicht ook een reden voor een wat donkerder thema. Je kunt als  je dit niks vindt Windows natuurlijk zelf op het normale lichte thema instellen. 

©PXimport

Specificaties

HP heeft de ENVY 15 voorzien van een Intel Core i7-1165G7, een quadcoreprocessor met een maximale kloksnelheid van 4,7 GHz. Deze wordt gecombineerd met 16 GB ram. Als opslag is er voorzien in een 1 TB ssd, in het testexemplaar een WD PC SN530. Op de laptop prijkt naast de Intel-sticker een sticker van NVIDIA, maar dat is wellicht minder spannend dan het lijkt. De extra grafische kaart is een GeForce MX450, een uitgeklede versie van de GeForce GTX 1650. 

Een gaminglaptop is het hiermee dus niet, de kaart is vooral bedoeld om grafische programma’s als Photoshop wat te versnellen. De laptop is volgens de specificaties voorzien van geheugensloten, een verwisselbare M.2-ssd en een verwisselbare wifi-adapter. Op zich zou je de laptop dus kunnen upgraden. Het blijkt alleen erg lastig om de laptop open te maken. Je hebt hier volgens de servicehandleiding een speciaal stukje gereedschap voor nodig.

Spetterend OLED-scherm

HP heeft de geteste uitvoering van de ENVY  x360 15 voorzien van een 15,6 inch OLED-scherm met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het is een scherm dat een goede helderheid combineert aan spetterende kleuren waarbij er dankzij de OLED-technologie ook een indrukwekkend contrast bereikt wordt. Zwart is hierdoor echt zwart. Ook de uniformiteit van het paneel is uitstekend. 

Het scherm is voorzien van een aanraaklaag en daarom glanzend afgewerkt met Gorilla Glass NBT. Het scherm biedt naast bediening met de vingers ook ondersteuning voor HP’s Rechargeable MPP 2.0 Tilt Pen die je los kunt kopen voor 80 euro. Ik had de pen tijdens het testen echter niet beschikbaar.

Een OLED-scherm zoals op deze laptop gebruikt is, biedt veel voordelen, maar heeft ook een belangrijk nadeel. De gebruikte OLED-schermtechnologie gebruikt pulse widh modulation (pwm) voor het dimmen van de OLEDs vergelijkbaar met hoe ook OLED-schermen op smartphones gedimd worden. Hierbij worden de OLEDs constant aan en uit geschakeld om zo (de illusie van) een lagere helderheid te halen.  De pwm-frequentie is relatief laag en eenvoudig te zien met een camera. Sommige mensen kunnen hier niet goed tegen. Ondanks dat ze het knipperen wellicht niet bewust zien, krijgen ze wel last van hun ogen. Iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld door een OLED-smartphone weet dat je hier gevoelig voor bent.

Webcam met schuifje

Boven het scherm is een webcam geplaatst en die is voorzien van een trucje dat HP al eerder toepaste. Door op de functietoets met het camerapictogram te drukken, wordt de camera uitgeschakeld en schuift er met een duidelijk hoorbare klik bovendien een fysiek schuifje voor de camera. Daarnaast is de laptop ook voorzien van een toets om de microfoon uit te schakelen. 

Beide toetsen zijn voorzien van een oranje lampje om aan te geven dat de apparaten zijn uitgeschakeld. Je hebt dus een dubbele indicatie die aangeeft dat de webcam uit staat. De webcam zelf is overigens niks bijzonders, het gaat om een 720p-camera waarvan de beeldkwaliteit zich laat omschrijven als acceptabel. De camera heeft moeite met omstandigheden met net iets minder licht en laat dan al snel wat ruis zien.

©PXimport

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is hetzelfde als we eerder op de HP Envy 14 zagen en is een exemplaar dat prettig tikt. Er zit bijna geen beweging in de laptop zelf als je tikt,  alleen als je heel hard drukt buigt het geheel iets mee. De achtergrondverlichting is in te stellen op twee helderheidsstanden. Prettig is dat de meest rechtse toets bovenaan de deletetoets is, die kun je zo eenvoudig blind vinden. De aan-uit-schakelaar is hier links naast geplaatst. Ook is er rechts een rijtje toetsen geplaatst voor functies als home, end, page up en page down. De enige functie die onhandig geplaatst is, is printscreen. Die zit als tweede functie onder de shifttoets. 

Daarnaast vind je op de plek van de rechtse ctrl-toets een vingerafdrukscanner. Dat kan onhandig zijn als je net die toets gebruik. Zelf gebruik ik echter uitsluitend de linker ctrl-toets en had ik hier geen last van. HP biedt overigens vergelijkbare laptops met een numeriek veld. Er is een reeks ENVY X360 15-laptops met typenummers die starten met ed in plaats van es, een voorbeeld is de HP ENVY x360 15-ed1550nd. De glazen touchpad is met een afmeting van 12,5 x 8 centimeter behoorlijk groot. Hij werkt bovendien erg soepel en de geïntegreerde knop heeft een prettige klik.

©PXimport

Een opvallend designelement vormen de ‘luidsprekerroosters’ links en rechts naast het toetsenbord. Deze blijken niks met de luidsprekers te maken te hebben, maar dienen als ventilatieopeningen. Het geluid komt namelijk vanaf de onderkant van de laptop en daar vinden we de echte luidsprekerroosters. Op zich niet erg, maar de roosters naast het toetsenbord doen natuurlijk anders vermoeden. 

De geluidskwaliteit is in orde, het geluid klinkt vol en kan behoorlijk hard zonder vervorming. De luidsprekers zijn overigens in samenwerking met Bang & Olufsen gemaakt en op de laptop is software van Bang & Olufsen geïnstalleerd met daarin een ingeschakelde equalizer. Als je die equalizer uitschakelt, klinkt het geluid direct een stuk minder vol. 

Prestaties

In PCMark 10 scoort deze laptop 5203 punten. Dat is een socre die bij de processor past, maar in HP’s eigen ENVY 14 scoorde de processor nog wat beter. De ssd van WD zet een lees- en schrijfsnelheid neer van 2452,78 en 1960,40 MB/s. Niet de snelste ssd die beschikbaar is, maar desalniettemin een prima exemplaar en in de praktijk merk je niet zoveel van een iets langzamere ssd.

In combinatie met de GeForce MX450 haalt de laptop 2223 punten in 3DMark Time Spy terwijl dat met de Intel Iris Xe Graphics 1121 punten is. De extra NVIDIA-chip is dus een stuk krachtiger dan de geïntegreerde oplossing, maar tegelijkertijd zeker niet krachtig genoeg voor serieus gamen in Full HD. Daar staat tegenover dat het wel mogelijk is om spellen in Full HD te spelen als je de grafische instellingen wat terugschroeft. De losse gpu is meer bedoeld om programma’s als Photoshop te versnellen.

De accu heeft een capaciteit van 51 Wh en dat is relatief weinig, zo heeft de eerder geteste HP ENVY 14 een grotere accu. In de PCMark 10 Modern Office batterijtest die kantoorgebruik simuleert komt de laptop tot een accuduur van slechts 6 en 18 minuten. In de praktijk kun je bij kantoorwerkzaamheden rekenen op maximaal zes uur werktijd. Dat is voor een moderne laptop aan de lage kant. Het is wel in lijn met de accuduur van 5 uur en 45 minuten die HP voor dit model zelf opgeeft. 

Dat lijkt te komen door het 4K OLED-scherm, want er zijn ook varianten van deze laptop met een normaal Full HD-scherm en die bieden volgens de specificaties met dezelfde accu bijna twee keer zoveel accuduur. De variant met Full HD-scherm en een GeForce MX450 (15-es0560nd) haalt volgens HP zelf een accuduur van 10 uur en 30 minuten terwijl de uitvoeringen met Full HD-scherm zonder extra gpu (15-es0540nd en 15-es0650nd) 12 uur en 30 minuten halen.

Conclusie

HP’s ENVY x360 15 moet het vooral hebben van het OLED-scherm dat spetterende kleuren koppelt aan een uitstekend contrast. Het is een fraaie laptop om te zien, maar de behuizing had net wat steviger gemogen. De prestaties zijn in orde en je krijgt een handige selectie aansluitingen. Het grootste nadeel van de geteste uitvoering is de accuduur. 

De combinatie van het 15 inch 4K OLED-scherm met een relatief kleine accu zorgt voor een werktijd van maximaal zes uur en dat is voor een moderne laptop kort. Het is een duidelijk compromis dat je moet maken voor het OLED-scherm, want varianten zonder dit scherm bieden volgens HP’s eigen opgave een veel langere accuduur.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 1599,- **Processor** Intel Core i7-1165G7 **RAM** 16 GB **Grafisch** Nvidia GeForce MX450 (2 GB) **Scherm** 15,6 inch OLED (3840 x 2160) **Opslag** 1 TB ssd (NVMe 3.0 x4) **OS** Windows 10 Home **Afmetingen** 32,3 x 22,4 x 1,8 cm **Gewicht** 1,8 kilo **Accu** 51 Wh **Aansluitingen** Thunderbolt 4, 2x usb 3.1 (Gen 2 10 Gbit/s), hdmi 2.0b, 3,5mm-audio-aansluiting, SD-kaartlezer **Extra’s** Vingerafdrukscanner **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.2 **Website** [www.hp.com](https://www.hp.com/nl-nl/shop/Product.aspx?id=3Z703EA&opt=ABH&sel=NTB )

Plus- en minpunten
  • OLED-scherm met goede kleuren
  • Privacyschuifje webcam
  • Prettig toetsenbord
  • Thunderbolt 4
  • Slechte accuduur (en relatief kleine accu)
  • Behuizing wat flexibel
▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.