ID.nl logo
HP ENVY x360 15 review: Fraai OLED-scherm heeft impact op accu
© PXimport
Huis

HP ENVY x360 15 review: Fraai OLED-scherm heeft impact op accu

HP’s ENVY x360 15 is onlangs in diverse nieuwe 2021-uitvoeringen op de markt gekomen. De convertible laptop is ontworpen voor ontwerpers en komt in verschillende configuraties op de markt. De geteste uitvoering (15-es0570nd) is een van de topmodellen en is voorzien van een 15,6 inch OLED-scherm. Hoe die bevalt, lees je in deze HP’s ENVY x360 15 review.

HP’s ENVY x360 15 is een strak ontworpen laptop waarvan de behuizing is gemaakt van aluminium. Met een gewicht van 1,8 kg is het zelfs voor het 15inch-formaat geen heel lichte laptop, maar het geheel is goed draagbaar. Qua bouw is de behuizing net wat minder stijf als we graag zouden zien. Je kunt hem een beetje buigen en er zijn gedeeltes van de laptop die zich een beetje laten indrukken. 

De ENVY 360 15 is een convertible laptop die je ook als tablet kunt gebruiken. Dat is dan wel een forse en zware tablet. Je kunt het apparaat door het 360graden-scharnier ook als een tentje neerzetten, handig voor situaties waarin er in de diepte weinig ruimte is of als je met een los toetsenbord wil werken. 

Op het gebied van aansluitingen krijg je een bruikbare selectie. De laptop is voorzien een usb-c-poort met ondersteuning voor Thunderbolt 4 en twee normale usb-poorten die de snellere Gen2-snelheid ondersteunen. De Thunderbolt-aansluiting ondersteunt naast randapparatuur ook het aansluiten van een beeldscherm en het opladen van de laptop. 

Voor het normale oplaadwerk is voorzien in een aparte laadaansluiting waarop je de meegeleverde 90watt-lader aansluit. Op zich had dat ook wel via usb-c- gekund. Voor het aansluiten van een scherm is naast de Thunderbolt-aansluiting ook een hdmi-poort aanwezig. Een SD-kaartlezer en 3,5mm-headsetaansluiting maakt het geheel compleet.

Net als op eerder recent geteste HP-laptops valt op dat er relatief veel overbodige software op de laptop geïnstalleerd is waaronder McAfee Antivirus en ExpressVPN die regelmatig met pop-ups om je aandacht vragen. Windows is ingesteld in het donkere thema met voornamelijk zwarttinten. Dat is vermoedelijk omdat de laptop gebruikmaakt van een OLED-scherm dat meer energie verbruikt bij de weergave van lichtere kleuren. Daarnaast kan een OLED-scherm theoretisch ook inbranden, wellicht ook een reden voor een wat donkerder thema. Je kunt als  je dit niks vindt Windows natuurlijk zelf op het normale lichte thema instellen. 

©PXimport

Specificaties

HP heeft de ENVY 15 voorzien van een Intel Core i7-1165G7, een quadcoreprocessor met een maximale kloksnelheid van 4,7 GHz. Deze wordt gecombineerd met 16 GB ram. Als opslag is er voorzien in een 1 TB ssd, in het testexemplaar een WD PC SN530. Op de laptop prijkt naast de Intel-sticker een sticker van NVIDIA, maar dat is wellicht minder spannend dan het lijkt. De extra grafische kaart is een GeForce MX450, een uitgeklede versie van de GeForce GTX 1650. 

Een gaminglaptop is het hiermee dus niet, de kaart is vooral bedoeld om grafische programma’s als Photoshop wat te versnellen. De laptop is volgens de specificaties voorzien van geheugensloten, een verwisselbare M.2-ssd en een verwisselbare wifi-adapter. Op zich zou je de laptop dus kunnen upgraden. Het blijkt alleen erg lastig om de laptop open te maken. Je hebt hier volgens de servicehandleiding een speciaal stukje gereedschap voor nodig.

Spetterend OLED-scherm

HP heeft de geteste uitvoering van de ENVY  x360 15 voorzien van een 15,6 inch OLED-scherm met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het is een scherm dat een goede helderheid combineert aan spetterende kleuren waarbij er dankzij de OLED-technologie ook een indrukwekkend contrast bereikt wordt. Zwart is hierdoor echt zwart. Ook de uniformiteit van het paneel is uitstekend. 

Het scherm is voorzien van een aanraaklaag en daarom glanzend afgewerkt met Gorilla Glass NBT. Het scherm biedt naast bediening met de vingers ook ondersteuning voor HP’s Rechargeable MPP 2.0 Tilt Pen die je los kunt kopen voor 80 euro. Ik had de pen tijdens het testen echter niet beschikbaar.

Een OLED-scherm zoals op deze laptop gebruikt is, biedt veel voordelen, maar heeft ook een belangrijk nadeel. De gebruikte OLED-schermtechnologie gebruikt pulse widh modulation (pwm) voor het dimmen van de OLEDs vergelijkbaar met hoe ook OLED-schermen op smartphones gedimd worden. Hierbij worden de OLEDs constant aan en uit geschakeld om zo (de illusie van) een lagere helderheid te halen.  De pwm-frequentie is relatief laag en eenvoudig te zien met een camera. Sommige mensen kunnen hier niet goed tegen. Ondanks dat ze het knipperen wellicht niet bewust zien, krijgen ze wel last van hun ogen. Iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld door een OLED-smartphone weet dat je hier gevoelig voor bent.

Webcam met schuifje

Boven het scherm is een webcam geplaatst en die is voorzien van een trucje dat HP al eerder toepaste. Door op de functietoets met het camerapictogram te drukken, wordt de camera uitgeschakeld en schuift er met een duidelijk hoorbare klik bovendien een fysiek schuifje voor de camera. Daarnaast is de laptop ook voorzien van een toets om de microfoon uit te schakelen. 

Beide toetsen zijn voorzien van een oranje lampje om aan te geven dat de apparaten zijn uitgeschakeld. Je hebt dus een dubbele indicatie die aangeeft dat de webcam uit staat. De webcam zelf is overigens niks bijzonders, het gaat om een 720p-camera waarvan de beeldkwaliteit zich laat omschrijven als acceptabel. De camera heeft moeite met omstandigheden met net iets minder licht en laat dan al snel wat ruis zien.

©PXimport

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is hetzelfde als we eerder op de HP Envy 14 zagen en is een exemplaar dat prettig tikt. Er zit bijna geen beweging in de laptop zelf als je tikt,  alleen als je heel hard drukt buigt het geheel iets mee. De achtergrondverlichting is in te stellen op twee helderheidsstanden. Prettig is dat de meest rechtse toets bovenaan de deletetoets is, die kun je zo eenvoudig blind vinden. De aan-uit-schakelaar is hier links naast geplaatst. Ook is er rechts een rijtje toetsen geplaatst voor functies als home, end, page up en page down. De enige functie die onhandig geplaatst is, is printscreen. Die zit als tweede functie onder de shifttoets. 

Daarnaast vind je op de plek van de rechtse ctrl-toets een vingerafdrukscanner. Dat kan onhandig zijn als je net die toets gebruik. Zelf gebruik ik echter uitsluitend de linker ctrl-toets en had ik hier geen last van. HP biedt overigens vergelijkbare laptops met een numeriek veld. Er is een reeks ENVY X360 15-laptops met typenummers die starten met ed in plaats van es, een voorbeeld is de HP ENVY x360 15-ed1550nd. De glazen touchpad is met een afmeting van 12,5 x 8 centimeter behoorlijk groot. Hij werkt bovendien erg soepel en de geïntegreerde knop heeft een prettige klik.

©PXimport

Een opvallend designelement vormen de ‘luidsprekerroosters’ links en rechts naast het toetsenbord. Deze blijken niks met de luidsprekers te maken te hebben, maar dienen als ventilatieopeningen. Het geluid komt namelijk vanaf de onderkant van de laptop en daar vinden we de echte luidsprekerroosters. Op zich niet erg, maar de roosters naast het toetsenbord doen natuurlijk anders vermoeden. 

De geluidskwaliteit is in orde, het geluid klinkt vol en kan behoorlijk hard zonder vervorming. De luidsprekers zijn overigens in samenwerking met Bang & Olufsen gemaakt en op de laptop is software van Bang & Olufsen geïnstalleerd met daarin een ingeschakelde equalizer. Als je die equalizer uitschakelt, klinkt het geluid direct een stuk minder vol. 

Prestaties

In PCMark 10 scoort deze laptop 5203 punten. Dat is een socre die bij de processor past, maar in HP’s eigen ENVY 14 scoorde de processor nog wat beter. De ssd van WD zet een lees- en schrijfsnelheid neer van 2452,78 en 1960,40 MB/s. Niet de snelste ssd die beschikbaar is, maar desalniettemin een prima exemplaar en in de praktijk merk je niet zoveel van een iets langzamere ssd.

In combinatie met de GeForce MX450 haalt de laptop 2223 punten in 3DMark Time Spy terwijl dat met de Intel Iris Xe Graphics 1121 punten is. De extra NVIDIA-chip is dus een stuk krachtiger dan de geïntegreerde oplossing, maar tegelijkertijd zeker niet krachtig genoeg voor serieus gamen in Full HD. Daar staat tegenover dat het wel mogelijk is om spellen in Full HD te spelen als je de grafische instellingen wat terugschroeft. De losse gpu is meer bedoeld om programma’s als Photoshop te versnellen.

De accu heeft een capaciteit van 51 Wh en dat is relatief weinig, zo heeft de eerder geteste HP ENVY 14 een grotere accu. In de PCMark 10 Modern Office batterijtest die kantoorgebruik simuleert komt de laptop tot een accuduur van slechts 6 en 18 minuten. In de praktijk kun je bij kantoorwerkzaamheden rekenen op maximaal zes uur werktijd. Dat is voor een moderne laptop aan de lage kant. Het is wel in lijn met de accuduur van 5 uur en 45 minuten die HP voor dit model zelf opgeeft. 

Dat lijkt te komen door het 4K OLED-scherm, want er zijn ook varianten van deze laptop met een normaal Full HD-scherm en die bieden volgens de specificaties met dezelfde accu bijna twee keer zoveel accuduur. De variant met Full HD-scherm en een GeForce MX450 (15-es0560nd) haalt volgens HP zelf een accuduur van 10 uur en 30 minuten terwijl de uitvoeringen met Full HD-scherm zonder extra gpu (15-es0540nd en 15-es0650nd) 12 uur en 30 minuten halen.

Conclusie

HP’s ENVY x360 15 moet het vooral hebben van het OLED-scherm dat spetterende kleuren koppelt aan een uitstekend contrast. Het is een fraaie laptop om te zien, maar de behuizing had net wat steviger gemogen. De prestaties zijn in orde en je krijgt een handige selectie aansluitingen. Het grootste nadeel van de geteste uitvoering is de accuduur. 

De combinatie van het 15 inch 4K OLED-scherm met een relatief kleine accu zorgt voor een werktijd van maximaal zes uur en dat is voor een moderne laptop kort. Het is een duidelijk compromis dat je moet maken voor het OLED-scherm, want varianten zonder dit scherm bieden volgens HP’s eigen opgave een veel langere accuduur.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 1599,- **Processor** Intel Core i7-1165G7 **RAM** 16 GB **Grafisch** Nvidia GeForce MX450 (2 GB) **Scherm** 15,6 inch OLED (3840 x 2160) **Opslag** 1 TB ssd (NVMe 3.0 x4) **OS** Windows 10 Home **Afmetingen** 32,3 x 22,4 x 1,8 cm **Gewicht** 1,8 kilo **Accu** 51 Wh **Aansluitingen** Thunderbolt 4, 2x usb 3.1 (Gen 2 10 Gbit/s), hdmi 2.0b, 3,5mm-audio-aansluiting, SD-kaartlezer **Extra’s** Vingerafdrukscanner **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.2 **Website** [www.hp.com](https://www.hp.com/nl-nl/shop/Product.aspx?id=3Z703EA&opt=ABH&sel=NTB )

Plus- en minpunten
  • OLED-scherm met goede kleuren
  • Privacyschuifje webcam
  • Prettig toetsenbord
  • Thunderbolt 4
  • Slechte accuduur (en relatief kleine accu)
  • Behuizing wat flexibel
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.