ID.nl logo
Haal meer uit de Google Chrome Adresbalk
© Carkhe - stock.adobe.com
Huis

Haal meer uit de Google Chrome Adresbalk

Google Chrome is veel meer dan alleen een webbrowser om te surfen en je favoriete sites te bezoeken. Met een paar simpele trucs voer je er allerlei kleine taken mee uit die je leven makkelijker maken. We hebben de meest gebruikte voor je op een rij gezet.

De adresbalk van Chrome heet sinds 2008 officieel de Omnibox. Daarmee geeft Google aan dat je er meer mee kunt dan zoektermen en url's invoeren. Het is een vrij intuïtieve tool, vooral als je een paar basisopties kent. In dit artikel lees je meer over: • Google Chrome als rekenmachine • Gerichter zoeken • Snel mailen • Handig voor op vakantie: weerbericht en vertalen • Toetje: nóg 5 tips

Ook interessant: Zo geef je Google Chrome een make-over

Google Chrome als rekenmachine

Even snel een sommetje uitrekenen doe je gewoon door de formule in de adresbalk in te voeren. Je hoeft daar dus geen losse applicatie voor te openen. Voer bijvoorbeeld 248/5 in om te bepalen hoeveel je per persoon kwijt bent in een restaurant.

Valuta en eenheden omzetten

Valuta omrekenen is ook een fluitje van een cent via de Google Chrome Adresbalk. Typ bijvoorbeeld 50 dollar in euro en je krijg meteen hoeveel dat in euro's is. Deze functie werkt trouwens niet alleen voor valuta, maar ook voor andere eenheden. Denk daarbij aan lengte (zoals 5 inches in cm), gewicht (2 kg in lb), temperatuur (100 F in C), tijd (7200 seconden in uren) en snelheid (90 km/h in mph). Ook eenheden van volume, energie, data-opslag, druk en oppervlaktematen kun je zo heel snel omrekenen.

Gerichter zoeken

Google is een krachtige zoekmachine die vaak een stuk beter werkt dan de zoekfunctie van de meeste nieuwssites en webshops. Wil je specifiek iets vinden op een bepaalde site? Begin je zoekopdracht dan met site:. Voer daarachter de website in, gevolgd door een spatie en een zoekterm, dus iets als site:id.nl google chrome.

Zoeken in Bookmarks, Tabbladen of Geschiedenis

Even snel een website opslaan in je bookmarks is een handige functie. Maar als je dat te vaak doet, zie je door de bomen het bos niet meer, zelfs niet wanneer je ze per map categoriseert. Ook daar heeft Chrome een trucje voor. Voer @bookmarks in de adresbalk in en selecteer Zoeken in Bookmarks. Je kunt nu via zoektermen de opgeslagen pagina makkelijker vinden

Heb je heel veel tabbladen openstaan? Gebruik dan @tabbladen en selecteer Zoeken in Tabbladen om snel weer de pagina te vinden die je nodig hebt. Heb je een nuttige pagina per ongeluk afgesloten en niet opgeslagen? Die vind je ook probleemloos terug. Voer daarvoor @geschiedenis in, gevolgd door de gewenste zoekwoorden; er wordt dan alleen gezocht in pagina's die je al bezocht hebt.

Zelf zoeklocaties instellen

De verwijzingen voor @bookmarks, @tabbladen en @geschiedenis zijn standaard onderdeel van Chrome. Maar je kunt er zelf meer maken. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar met een paar simpele stappen stel je alles naar wens in.

Daarvoor klik je met de rechtermuisknop op de adresbalk en selecteer je Zoekmachines en Site Search beheren. Je komt op een pagina met allerlei instellingen. Scrol door tot je bij Site Search komt en klik op de button Toevoegen die daar staat. Je kunt hier zelf een snelkoppeling, naam en url invoeren. Een snelkoppeling maken voor Google Drive en Gmail zijn populair. Voer @drive in bij snelkoppeling. Kopieer de url van Google Drive, https://drive.google.com/drive/my-drive en voeg daar /%s aan toe. De complete url is dus https://drive.google.com/drive/my-drive/%s. Bij naam vul je iets in dat je zelf handig vindt (tip: voor de herkenbaarheid is gewoon Google Drive aan te raden.

Je kunt deze methode ook gebruiken om in je Gmail of welke andere url dan ook te zoeken. Kopieer daarvoor de url van je inbox en plak er /%s achter.

Snel een mail versturen

Om een bericht te sturen is het niet nodig om eerst je e-mail client te openen. In plaats daarvan typ je in de adresbalk gewoon mailto:. Google Chrome opent dan meteen de client die bij jou als standaard is ingesteld.

⚽ Sportfanaat? Ben je een voetbalfanaat of liefhebber van een andere sport? Voer dan gewoon een aankomende wedstrijd of evenement in Google Chrome in, bijvoorbeeld "Ajax-Feyenoord". Je ziet dan meteen wanneer de volgende wedstrijd tussen de clubs is en wat de recente uitslagen zijn.

Handig voor op vakantie

Door eenvoudigweg weer in de adresbalk in te voeren, krijg je het weerbericht van je huidige locatie te zien. Tenminste, zolang je Google toegang geeft tot je locatie. Je kunt er ook een specifieke locatie aan toevoegen. Ga je op vakantie? Typ dan bijvoorbeeld weer Barcelona in voor een weerbericht van die stad.

Lekker weer voor een weekendje Barcelona?

Fijne handbagagekoffers vind je

Automatische vertalingen

Bij Google Chrome staat een voorkeurstaal ingesteld, die is over het algemeen Nederlands. Als je een woord of zin in een andere taal invoert, dan weet Google dat je op zoek bent naar een vertaling. Dat is erg handig wanneer je in het buitenland bent. Je hoeft niet meer aan de slag met een woordenboek of een speciale vertaalapplicatie. Voer de woorden of zin in de vreemde taal gewoon in en je krijgt de betekenis in het Nederlands te zien.

Toetje: 5x handig en leuk

In dit artikel staan slechts een aantal van de vele opties waarmee Google Chrome je leven makkelijker maakt. Er komen er regelmatig meer bij, en dankzij AI wordt de browser steeds gebruiksvriendelijker en helemaal op jou afgestemd. Als toetje hebben we er daarom nog vijf voor je geselecteerd:

  • Je kunt eenvoudig tijdzones omrekenen door bijvoorbeeld time in Tokyo in te voeren. Heb je een afspraak met iemand in New York? Dan helpt 14:00 Amsterdam in New York time je direct aan het juiste tijdstip, zonder dat je zelf hoeft te rekenen.

  • Ook aftellen gaat moeiteloos via de adresbalk. Typ set timer for 10 minutes en er verschijnt direct een timer in beeld die begint te lopen. Dat werkt trouwens ook met woorden als 'alarm' of 'countdown'. Handig tijdens het koken of om gefocust te werken in blokken van tijd.

  • Wil je liever iets bijhouden dan aftellen? Typ dan simpelweg stopwatch en je krijgt een digitale stopwatch in beeld. Je kunt deze starten, pauzeren en resetten zonder dat je extra software nodig hebt.

  • Voor ontspanning werkt de adresbalk net zo goed. Als je wilt weten waar je een film of serie kunt kijken, typ dan iets als Oppenheimer film of Breaking Bad Netflix. Google laat direct zien op welke streamingdienst het beschikbaar is, wat de speelduur is en geeft vaak ook recensies mee.

  • Tot slot kun je ook vluchtinformatie opvragen. Typ de vluchtcode in, bijvoorbeeld KL643, en je ziet meteen de actuele status van die vlucht, inclusief vertrek- en aankomsttijd, eventuele vertraging en de gate.

▼ Volgende artikel
Zo laat je je huis schoon en fris achter als je op vakantie gaat
© ID.nl
Huis

Zo laat je je huis schoon en fris achter als je op vakantie gaat

Koffer? Check. Opladers? Check. Paspoort voor de derde keer gecontroleerd? Ook check. Maar voordat je de deur achter je dichttrekt: zorg dat je je huis fris achterlaat. En nee, dat betekent niet dat je een grote schoonmaak hoeft te houden. Maar loop even door elke kamer en doe een paar kleine dingen – dan kun je straks bij thuiskomst dat vakantiegevoel nog wat langer vasthouden. Fijne vakantie!

Vakantie-schoonmaak-checklist

Terugkomen in een fris huis zit hem vooral in kleine dingetjes. In dit artikel lees je wat je per kamer kunt doen om daarvoor te zorgen. 🛋️ Woonkamer 🥘 Keuken 🛌 Slaapkamer 🛁 Badkamer

Lees ook: Zo maak je je koelkast klaar voor vakantie

Woonkamer

Begin met opruimen. Losse spullen op tafel, de afstandsbediening, lege glazen of rondslingerende post: leg ze op hun plek of berg ze tijdelijk op in een lade of mand. Stofzuig nog even goed, vooral onder de bank, waar kruimels zich graag verzamelen. Een schone vloer helpt ook tegen zilvervisjes of ander ongedierte.

Vergeet ook de stofzuiger zelf niet: vervang de zak of leeg de stofcontainer en controleer het filter. Als je een geurstaafje (Een wát? Kijk hier) in je stofzuiger gebruikt, doe er dan meteen een nieuwe in. Zo blijft je stofzuiger ook tijdens je afwezigheid lekker ruiken.

Laat de gordijnen niet helemaal open, maar doe ze ook niet helemaal dicht. Een beetje daglicht voorkomt mufheid en kan tegelijkertijd inbrekers afschrikken, omdat het dan lijkt of er gewoon iemand thuis is.  Zet eventueel een timer op een lamp om 's avonds licht te laten branden. Planten kun je bij elkaar zetten, dat houdt de luchtvochtigheid lokaal iets hoger en voorkomt uitdroging. Vraag iemand ze één keer water te geven als je langer dan een week wegblijft.

Je wilt natuurlijk niet je ramen open laten staan wanneer je er niet bent, maar het is wel belangrijk dat er wat frisse lucht in je huis kan komen. Heb je ventilatieroosters boven de ramen, zet die dan open (dat geldt voor alle kamers) Heb je die niet, zet dan in ieder geval de deuren in huis open, zodat er in ieder geval nog een beetje luchtcirculatie is.

Keuken

Ruim je koelkast op en gooi alles weg wat kan bederven tijdens je afwezigheid. Een bakje met baking soda of een halve citroen helpt tegen nare luchtjes. Check of er geen kruimels meer in de oven of magnetron liggen. Maak ook de prullenbak leeg en doe er een nieuwe zak erin. Je kunt daar wat waspoeder in doen of een paar wattenschijfjes gedrenkt in schoonmaakmiddel om te zorgen dat het fris blijft ruiken.

Laat geen vaat staan – ook geen koffiekopjes of pannen 'voor later'. Draai nog een laatste afwas en laat de deur van de vaatwasser daarna op een kier staan, zo voorkom je schimmel. Haal ook nog even een doekje door de gootsteen en spoel die goed door met heet water.

Slaapkamer

Verschoon je bed net voordat je weggaat. Er is weinig zo fijn als thuiskomen en meteen onder frisse lakens kunnen kruipen. Laat kleding niet los over een stoel hangen, maar leg het in de kast of gooi het in de wasmand. Kijk of je losse rommeltjes op je nachtkastje ergens in een la kwijt kunt of in een mandje. Haal even een stofdoek over de meubels en doe een snelle stofzuigbeurt.

Over wasmand gesproken: gooi daar geen natte spullen meer in. Dat gaat gegarandeerd muf ruiken. Draai eventueel nog een laatste was en hang die uit op een plek waar goed lucht circuleert, of gebruik een droogrek dat je in een goed geventileerde ruimte zet.

Badkamer

Maak je toilet en wastafel goed schoon. Controleer het doucheputje en haal eventueel haren of vuil weg. Stilstaand water in een verstopt putje kan snel muf worden. Heb je een bad? Giet dan wat warm water door de afvoer en verwijder vuil van de randen. Let ook op de randen van de douchedeur of -wand, waar vaak zeepresten blijven zitten. Alles wat je nu weghaalt, kan straks niet gaan stinken of aankoeken.

Giet daarna een scheutje chloor of ander wc-reinigingsmiddel in het toilet en laat dat gewoon staan. Dat voorkomt geurtjes. Zet ook hier zéker het ventilatierooster open (want: vochtige ruimte. Dat helpt zowel tegen schimmel als tegen vieze luchtjes.

Liggen er nog natte handdoeken? Draai dan nog even een laatste was en gooi daar ook meteen de badmat bij. Tot slot kun je in het badkamermeubel kun je een klein geurzakje leggen, bijvoorbeeld met lavendel of eucalyptus. Een natuurlijke luchtverfrisser, zodat je na je vakantie niet meteen begroet wordt door een muffe badkamerlucht.

Tot slot

Controleer nog één keer: zijn alle prullenbakken geleegd, staat er geen vieze vaat meer, zijn alle apparaten uitgeschakeld? Haal stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet nodig hebt – dat is veiliger én scheelt energie. Laat rolluiken of gordijnen gedeeltelijk open, zodat het huis een bewoonde indruk maakt. Zo, jij bent klaar om te gaan. Fijne vakantie!

 

▼ Volgende artikel
Nieuwe en verbeterde spraakopdrachten voor je iPhone: zo gebruik je ze
© andranik123 - stock.adobe.com
Huis

Nieuwe en verbeterde spraakopdrachten voor je iPhone: zo gebruik je ze

Iedereen weet dat je aan een iPhone via Siri allerlei dingen kunt vragen. In iOS 18 zijn de stembedieningscommando’s nog verder verbeterd en kun je onder meer elementen op het scherm bedienen, gebaren uitvoeren en op knoppen drukken.

In drie stappen laten we zien hoe je aangepaste spraakopdrachten instelt op je iPhone:

  • Schakel spraakopdrachten in via Instellingen > Toegankelijkheid
  • Spreek je gekozen commando driemaal in om het te activeren
  • Voeg acties toe die moeten gebeuren na het uitspreken van een spraakcommando

Lees ook: 4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Spraakopdrachten configureren

Voordat je stembediening inschakelt, zorg je dat je iPhone verbinding heeft met internet. Als alles straks geconfigureerd is, heb je geen internetverbinding meer nodig. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid, zodat je bij Spraakopdrachten komt. Schakel Spraakopdrachten in door het schuifje groen te maken. Vervolgens kom je in het scherm Configureer gesproken opdrachten. Tik op Ga door. Nu start een bestandsdownload. Als die klaar is, ga je verder. Om alvast even te proberen, scrol je door de opdrachten en kies je er eentje, bijvoorbeeld Schermafbeelding. Tik op deze opdracht. In het scherm Aangepaste zin typ je de naam van deze opdracht. In ons voorbeeld kiezen we het woord Screenshot als commandonaam.

Geef iedere opdracht een herkenbare naam.

Driemaal uitspreken

In het volgende scherm moet je drie keer een zelfbedacht commando uitspreken dat als trigger voor de spraakopdracht zal dienen. Daarna zie je het scherm Taak is gereed. Klik op de knop Ga door of gebruik de knop Voeg er nog een toe. Wanneer je nu bijvoorbeeld tijdens het browsen het woord Screenshot uitspreekt, zal de iPhone meteen een schermafbeelding maken en opslaan, zonder dat je verder iets hoeft te doen.

Uiteraard kun je meerdere spraakopdrachten vastleggen. Ze worden in het scherm van spraakopdrachten bij Handelingen opgeslagen. Als je rechtsboven op de knop Wijzig tikt, kun je zo’n gemaakte spraakopdracht selecteren en verwijderen. Wat nog niet lukt met de spraakopdrachten is in het Nederlands tekst dicteren, bijvoorbeeld in een e-mailbericht. De dicteerfunctie ondersteunt verschillende talen, maar nog geen Nederlands.

Spreek driemaal de trigger voor de spraakopdracht uit.

Deelopdrachten

Soms moet je na zo’n spraakopdracht nog extra handelingen uitvoeren, zoals bij: Maak QR code aan. Tik op Voeg taak toe en bij de opdrachten kies je Maak QR-code aan. Vervolgens geef je het commando een naam en spreek je de opdracht uit. Wanneer je bijvoorbeeld een website bezoekt en je zegt Maak QR-code, dan zal de iPhone vragen wat je met die QR-code wilt doen: een website openen, een bericht versturen, een e-mail versturen, een contact toevoegen, een activiteit toevoegen of een draadloos netwerk configureren.

Wat is de functie van de QR-code die de iPhone zal maken?

Watch on YouTube