ID.nl logo
Aan de slag met iTunes 12
© PXimport
Huis

Aan de slag met iTunes 12

Het is alweer twee jaar geleden dat iTunes een grote update kreeg, met aanpassingen binnen de interface die je als de 'meest radicale ooit' kon bestempelen. Ik zou diezelfde woorden kunnen gebruiken om iTunes 12 te beschrijven, want Apple heeft wederom een grondige revisie doorgevoerd.

Maar de andere schok is dat iTunes 12 weinig nieuwe functies heeft, slechts een Recently Added gedeelte in een aantal weergaves en een nieuw Get Info venster, samen met een aantal kleine veranderingen aan apparaatsynchronisatie. Je kunt je afvragen: Is het echt nodig om zonder nieuwe functies de look en navigatie van iTunes elke paar jaar aan te passen? iTunes 12 lijkt eigenlijk dezelfde app als iTunes 11, maar dan minder intuïtief.

Veranderingen in de navigatie

Om uit te kunnen leggen waar het nieuwe Recently Added gedeelte staat, moet ik de soms verwarrende navigatie opties in iTunes 12 beschrijven. Je hebt drie verschillende bedieningen nodig om te navigeren en je media te sorteren zoals je dat wilt.

Allereerst kun je met een set knoppen link bovenaan het venster tussen libraries switchen: Music, Movies, TV Shows, Podcasts, enzovoorts. Je kunt kiezen welke knoppen daar komen te staan door op het More menu te klikken (het lijkt op een ellips) en Edit te kiezen.

©PXimport

Je kunt knoppen die je weinig gebruikt prima verwijderen, omdat je nog altijd de andere libraries vanuit het View menu kunt benaderen - of je kunt sneltoetsen gebruiken. (Command-1 gaat naar de Music library, Command-2 naar Movies, enzovoorts - controleer het View menu om alle sneltoetsen te zien.) Met Home Sharing ingeschakeld kun je andere iTunes libraries op je netwerk benaderen met het huis icoon helemaal links, wat blauw oplicht wanneer je naar een gedeelde library kijkt.

Als je je eenmaal in een media library bevindt, staat er een tweede set tabblad-achtige bedieningen in het midden van het venster. De Music library bevat bijvoorbeeld My Music, Playlists, Radio, en iTunes Store.

©PXimport

De derde set bedieningen is het View Options menu helemaal rechts in het venster (ook te bereiken door op Command-J te drukken of View > View Options te selecteren). Deze opties zijn niet heel anders dan die in iTunes 11. Binnen Music, bijvoorbeeld, kun je je library op Songs, Artists, Albums, Genres en Composers bekijken. Movies en TV Shows bieden een standaardweergave met artwork, een lijstweergave en een weergave gesorteerd op genre.

Als de lijstweergave je bevalt, kun je zelfs een soort pre-iTunes 11 weergave krijgen. Kies in je Music library de Songs weergave en klik op Playlists - de afspeellijsten zijbalk ziet er bekend uit. Je kunt ook nog steeds de Column Browser gebruiken (Command-B) in een aantal weergaves, waaronder deze. Met het View Options menu kun je ook kiezen welke kolommen er moeten worden weergegeven in lijstweergaves, hoe items in een lijst gesorteerd moeten worden (op album, artiest, of genre, bijvoorbeeld) en of je artwork wilt, en zo ja, hoe groot.

Over het algemeen vind ik de navigatie verwarrend - je moet teveel klikken. iTunes bewaart wel je selecties voor elke library, maar als je van weergave en gedeelte verandert moet je teveel nadenken om op de gewenste plek terecht te komen.

Recently Added

Het nieuwe Recently Added gedeelte is te zien in verschillende weergaves en locaties. In je TV library staat Recently Added bijvoorbeeld bovenaan bij de TV Shows weergave. In je Podcasts library, als je op My Podcasts klikt en op Podcasts sorteert, zult je Recent Updates in een zijbalk zien staan, met afleveringen en hoe recent ze zijn in het hoofdvenster.

Maar het Recently Added gedeelte is inconsistent. Ik kan het in mijn Music library zien staan, en in de Albums of Artists weergave, maar niet wanneer ik kijk naar Composer, Genre, of Songs. Het staat niet in de lijstweergaves van Movies en TV Shows, of waar dan ook in de libraries voor Audiobooks, Apps, Tones, iTunes U en Internet Radio.

©PXimport

Het is een handige functie, maar ik zou graag een algemener Recently Added gedeelte zien met al mijn content, niet gefilterd op type. Ik zou ook graag een tijdlijn willen hebben, zoals in Time Machine, zodat ik op een bepaalde maand zou kunnen klikken om te zien wat ik toen aan mijn library heb toegevoegd.

De iTunes Store is overal

Aangezien elke content library zijn eigen iTunes Store tabblad heeft, gaan deze naar de delen van de winkel waar dat soort content verkocht wordt. Als je op iTunes Store klikt wanneer je in je Music library bent, kom je bij de Music etalage terecht. Maar dit betekent dat er geen homepage meer is voor de iTunes Store. Je krijgt niet langer de kans om op één pagina een banner te zien voor een nieuwe film, een bestseller of een populair album.

Om tussen delen van de winkel te switchen, kun je op het content drop-down menu klikken in de zijbalk aan de rechterkant van de winkel, of je kunt op een van de library iconen aan de linkerkant van je werkbalk klikken. (Ja, die knoppen hebben twee taken, ze switchen ook tussen je content libraries wanneer je je niet in de winkel bevindt.)

©PXimport

Dit betekent dat je altijd twee keer moet klikken om de winkel te verlaten en naar een andere lokale media library te gaan. Het helpt om deze sneltoets te onthouden: Als je ergens in iTunes bent en naar het item wilt gaan dat op dat moment wordt afgepeeld, druk dan op Command-L.

Info

Het taggen van bestanden met metadata is essentieel voor het behoud van een georganiseerde library, en iTunes 12 heeft hier een nieuw Info venster voor. Dit is wat je te zien krijgt als je op Command-I drukt:

©PXimport

Ik vind dat het gebrek aan randen rondom tekstvelden het een stuk lastiger maakt om het venster met je ogen te scannen, zoiets als het gebruiken van een spreadsheet zonder randen. Het is ook lastig te zien welke velden je kunt bewerken. Bovendien ben ik teleurgesteld dat niet alle beschikbare velden standaard verschijnen. Om extra velden toe te voegen, klik op Add Field onderaan. Gelukkig geeft Apple wel eindelijk een duidelijke uitleg over wat een Compilation is.

De auto-complete functie in het Info venster is verbeterd. Wanneer je begint te typen in een veld zouden voorgaande versies van iTunes het veld aanvullen met de eerste naam in alfabetische volgorde die erop lijkt. Maar dat betekende dat wanneer ik "Bach" begon te typen, de standaard automatische aanvulling "Bach, Carl Philipp Emanuel" is, in plaats van de populairdere J.S. Nu laat iTunes een lijst met auto-complete opties zien, en kun je de pijltjestoetsen gebruiken om een naam te kiezen.

Veranderingen in de synchronisatie

Wanneer je een iPhone, iPod of iPad koppelt, kun je met een icoon aan de rechterkant van de media library de synchronisatie-instellingen van het apparaat benaderen, die in een zijbalk verschijnen in plaats van in tabbladen langs de bovenkant. Als je meerdere apparaten hebt, kun je switchen door op de naam van een apparaat te klikken in het midden van de taakbalk, of je kunt het pop-up menu rechts van de media iconen gebruiken, dat de naam van elk apparaat laat zien, plus de capaciteit en het batterijniveau.

©PXimport

Aangezien Apple grotendeels de zijbalk uit iTunes verwijderd heeft, is het verrassend om te zien dat deze wordt teruggebracht voor synchronisatie. Maar ik vind het veel gemakkelijker te begrijpen. Wanneer de zijbalk zichtbaar is, selecteer een soort media onder On My Device en er verschijnt een Add To knop in de rechterbovenhoek. Klik erop en je kunt media selecteren, sleep deze naar de zijbalk die aan de rechterkant verschijnt, en klik op Done. Dit soort synchronisatie lijkt sneller te gaan dan een volledige synchronisatie, vooral voor kleine toevoegingen zoals een nieuw album of een film.

Nieuw icoon, plat ontwerp

Naast de veranderingen wat de navigatie betreft, heeft iTunes een nieuw rood icoon - dezelfde kleur als de Music app in iOS. Mij bevalt het wel - het rode icoon valt beter op in de Dock en de Command-Tab applicatiewisselaar.

iTunes 12 is plat - de schaduwen en het reliëf die iTunes 11 een beetje driedimensionaal deden lijken zijn verdwenen. Nu is de platte Yosemite stijl overal te vinden, van de album art en app iconen tot de navigatieknoppen. Het doet geen afbreuk aan iTunes - maar net als met de rest van Yosemite, je houdt ervan, of juist niet.

Kortom

iTunes 12 is zeker controversieel zijn, net als iTunes 11. Sommige interface aanpassingen zijn verwarrend en voegen een extra laag van abstractie toe aan het navigeren door verschillende typen media. Als je routinematig alleen je Music library gebruikt is het redelijk eenvoudig, maar als je een volgeladen iTunes library hebt, wees er dan op voorbereid dat je veel meer zult moeten klikken om te vinden waar je naar op zoek bent. Het is niet allemaal negatief. iTunes 12 voelt samenhangender aan dan iTunes 11, en het past beter bij Apple's esthetiek. Maar voorlopig vereist de meest elementaire functie van iTunes 12 - het vinden en afspelen van media - een heleboel meer denkwerk dan zou moeten.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: