Aan de slag met iTunes 12
Het is alweer twee jaar geleden dat iTunes een grote update kreeg, met aanpassingen binnen de interface die je als de 'meest radicale ooit' kon bestempelen. Ik zou diezelfde woorden kunnen gebruiken om iTunes 12 te beschrijven, want Apple heeft wederom een grondige revisie doorgevoerd.
Maar de andere schok is dat iTunes 12 weinig nieuwe functies heeft, slechts een Recently Added gedeelte in een aantal weergaves en een nieuw Get Info venster, samen met een aantal kleine veranderingen aan apparaatsynchronisatie. Je kunt je afvragen: Is het echt nodig om zonder nieuwe functies de look en navigatie van iTunes elke paar jaar aan te passen? iTunes 12 lijkt eigenlijk dezelfde app als iTunes 11, maar dan minder intuïtief.
Veranderingen in de navigatie
Om uit te kunnen leggen waar het nieuwe Recently Added gedeelte staat, moet ik de soms verwarrende navigatie opties in iTunes 12 beschrijven. Je hebt drie verschillende bedieningen nodig om te navigeren en je media te sorteren zoals je dat wilt.
Allereerst kun je met een set knoppen link bovenaan het venster tussen libraries switchen: Music, Movies, TV Shows, Podcasts, enzovoorts. Je kunt kiezen welke knoppen daar komen te staan door op het More menu te klikken (het lijkt op een ellips) en Edit te kiezen.
©PXimport
Je kunt knoppen die je weinig gebruikt prima verwijderen, omdat je nog altijd de andere libraries vanuit het View menu kunt benaderen - of je kunt sneltoetsen gebruiken. (Command-1 gaat naar de Music library, Command-2 naar Movies, enzovoorts - controleer het View menu om alle sneltoetsen te zien.) Met Home Sharing ingeschakeld kun je andere iTunes libraries op je netwerk benaderen met het huis icoon helemaal links, wat blauw oplicht wanneer je naar een gedeelde library kijkt.
Als je je eenmaal in een media library bevindt, staat er een tweede set tabblad-achtige bedieningen in het midden van het venster. De Music library bevat bijvoorbeeld My Music, Playlists, Radio, en iTunes Store.
©PXimport
De derde set bedieningen is het View Options menu helemaal rechts in het venster (ook te bereiken door op Command-J te drukken of View > View Options te selecteren). Deze opties zijn niet heel anders dan die in iTunes 11. Binnen Music, bijvoorbeeld, kun je je library op Songs, Artists, Albums, Genres en Composers bekijken. Movies en TV Shows bieden een standaardweergave met artwork, een lijstweergave en een weergave gesorteerd op genre.
Als de lijstweergave je bevalt, kun je zelfs een soort pre-iTunes 11 weergave krijgen. Kies in je Music library de Songs weergave en klik op Playlists - de afspeellijsten zijbalk ziet er bekend uit. Je kunt ook nog steeds de Column Browser gebruiken (Command-B) in een aantal weergaves, waaronder deze. Met het View Options menu kun je ook kiezen welke kolommen er moeten worden weergegeven in lijstweergaves, hoe items in een lijst gesorteerd moeten worden (op album, artiest, of genre, bijvoorbeeld) en of je artwork wilt, en zo ja, hoe groot.
Over het algemeen vind ik de navigatie verwarrend - je moet teveel klikken. iTunes bewaart wel je selecties voor elke library, maar als je van weergave en gedeelte verandert moet je teveel nadenken om op de gewenste plek terecht te komen.
Recently Added
Het nieuwe Recently Added gedeelte is te zien in verschillende weergaves en locaties. In je TV library staat Recently Added bijvoorbeeld bovenaan bij de TV Shows weergave. In je Podcasts library, als je op My Podcasts klikt en op Podcasts sorteert, zult je Recent Updates in een zijbalk zien staan, met afleveringen en hoe recent ze zijn in het hoofdvenster.
Maar het Recently Added gedeelte is inconsistent. Ik kan het in mijn Music library zien staan, en in de Albums of Artists weergave, maar niet wanneer ik kijk naar Composer, Genre, of Songs. Het staat niet in de lijstweergaves van Movies en TV Shows, of waar dan ook in de libraries voor Audiobooks, Apps, Tones, iTunes U en Internet Radio.
©PXimport
Het is een handige functie, maar ik zou graag een algemener Recently Added gedeelte zien met al mijn content, niet gefilterd op type. Ik zou ook graag een tijdlijn willen hebben, zoals in Time Machine, zodat ik op een bepaalde maand zou kunnen klikken om te zien wat ik toen aan mijn library heb toegevoegd.
De iTunes Store is overal
Aangezien elke content library zijn eigen iTunes Store tabblad heeft, gaan deze naar de delen van de winkel waar dat soort content verkocht wordt. Als je op iTunes Store klikt wanneer je in je Music library bent, kom je bij de Music etalage terecht. Maar dit betekent dat er geen homepage meer is voor de iTunes Store. Je krijgt niet langer de kans om op één pagina een banner te zien voor een nieuwe film, een bestseller of een populair album.
Om tussen delen van de winkel te switchen, kun je op het content drop-down menu klikken in de zijbalk aan de rechterkant van de winkel, of je kunt op een van de library iconen aan de linkerkant van je werkbalk klikken. (Ja, die knoppen hebben twee taken, ze switchen ook tussen je content libraries wanneer je je niet in de winkel bevindt.)
©PXimport
Dit betekent dat je altijd twee keer moet klikken om de winkel te verlaten en naar een andere lokale media library te gaan. Het helpt om deze sneltoets te onthouden: Als je ergens in iTunes bent en naar het item wilt gaan dat op dat moment wordt afgepeeld, druk dan op Command-L.
Info
Het taggen van bestanden met metadata is essentieel voor het behoud van een georganiseerde library, en iTunes 12 heeft hier een nieuw Info venster voor. Dit is wat je te zien krijgt als je op Command-I drukt:
©PXimport
Ik vind dat het gebrek aan randen rondom tekstvelden het een stuk lastiger maakt om het venster met je ogen te scannen, zoiets als het gebruiken van een spreadsheet zonder randen. Het is ook lastig te zien welke velden je kunt bewerken. Bovendien ben ik teleurgesteld dat niet alle beschikbare velden standaard verschijnen. Om extra velden toe te voegen, klik op Add Field onderaan. Gelukkig geeft Apple wel eindelijk een duidelijke uitleg over wat een Compilation is.
De auto-complete functie in het Info venster is verbeterd. Wanneer je begint te typen in een veld zouden voorgaande versies van iTunes het veld aanvullen met de eerste naam in alfabetische volgorde die erop lijkt. Maar dat betekende dat wanneer ik "Bach" begon te typen, de standaard automatische aanvulling "Bach, Carl Philipp Emanuel" is, in plaats van de populairdere J.S. Nu laat iTunes een lijst met auto-complete opties zien, en kun je de pijltjestoetsen gebruiken om een naam te kiezen.
Veranderingen in de synchronisatie
Wanneer je een iPhone, iPod of iPad koppelt, kun je met een icoon aan de rechterkant van de media library de synchronisatie-instellingen van het apparaat benaderen, die in een zijbalk verschijnen in plaats van in tabbladen langs de bovenkant. Als je meerdere apparaten hebt, kun je switchen door op de naam van een apparaat te klikken in het midden van de taakbalk, of je kunt het pop-up menu rechts van de media iconen gebruiken, dat de naam van elk apparaat laat zien, plus de capaciteit en het batterijniveau.
©PXimport
Aangezien Apple grotendeels de zijbalk uit iTunes verwijderd heeft, is het verrassend om te zien dat deze wordt teruggebracht voor synchronisatie. Maar ik vind het veel gemakkelijker te begrijpen. Wanneer de zijbalk zichtbaar is, selecteer een soort media onder On My Device en er verschijnt een Add To knop in de rechterbovenhoek. Klik erop en je kunt media selecteren, sleep deze naar de zijbalk die aan de rechterkant verschijnt, en klik op Done. Dit soort synchronisatie lijkt sneller te gaan dan een volledige synchronisatie, vooral voor kleine toevoegingen zoals een nieuw album of een film.
Nieuw icoon, plat ontwerp
Naast de veranderingen wat de navigatie betreft, heeft iTunes een nieuw rood icoon - dezelfde kleur als de Music app in iOS. Mij bevalt het wel - het rode icoon valt beter op in de Dock en de Command-Tab applicatiewisselaar.
iTunes 12 is plat - de schaduwen en het reliëf die iTunes 11 een beetje driedimensionaal deden lijken zijn verdwenen. Nu is de platte Yosemite stijl overal te vinden, van de album art en app iconen tot de navigatieknoppen. Het doet geen afbreuk aan iTunes - maar net als met de rest van Yosemite, je houdt ervan, of juist niet.
Kortom
iTunes 12 is zeker controversieel zijn, net als iTunes 11. Sommige interface aanpassingen zijn verwarrend en voegen een extra laag van abstractie toe aan het navigeren door verschillende typen media. Als je routinematig alleen je Music library gebruikt is het redelijk eenvoudig, maar als je een volgeladen iTunes library hebt, wees er dan op voorbereid dat je veel meer zult moeten klikken om te vinden waar je naar op zoek bent. Het is niet allemaal negatief. iTunes 12 voelt samenhangender aan dan iTunes 11, en het past beter bij Apple's esthetiek. Maar voorlopig vereist de meest elementaire functie van iTunes 12 - het vinden en afspelen van media - een heleboel meer denkwerk dan zou moeten.