Doe meer met Finder in macOS
Finder is in macOS het equivalent van de Windows Verkenner. Maar het is ook net weer wat meer, want je vindt er bijvoorbeeld ook al je geïnstalleerde programma's in terug. En aardigheidjes als Voorvertoning.
Voor bestandsbeheer in macOS moet je bij Finder zijn. Dit programma staat standaard helemaal links op het Dock. Na starten zie je inderdaad iets dat behoorlijk op een Verkenner-venster lijkt. Je vindt er je documenten en allerhande andere mappen. Maar ook je geïnstalleerde programma's in de map Programma's. Klik je daarop, dan heb je snel toegang tot alle software op je systeem. Praktisch, want er is natuurlijk vaak geen plek voor dat alles op het Dock. Vaak vind je hier ook - al dan niet in een map behorend bij een programma - een uninstaller, altijd handig om te weten. De weergave-opties van Finder zijn naar smaak aanpasbaar. Klik bijvoorbeeld in de menubalk eens op Weergave en klik vervolgens op Toon padbalk. Als je door de diverse (sub)mappen bladert zie je nu onderin het Finder-venster altijd het volledige pad vermeld. Via Weergave kan je bijvoorbeeld ook tabbladen activeren.
©PXimport
Voorvertoning
Heel aardig is Voorvertoning aanzetten. Als je nu op een ondersteund bestandstype klikt, zie je een preview zonder het bestand daadwerkelijk te openen. Dat werkt bijvoorbeeld bij Worddocumenten. Het is dan - om de zaak leesbaar te krijgen - wel handig het Finder-venster groter te slepen. ook de scheidingslijn aan de linkerkant van de preview kan meer naar rechts geschoven worden. Wil je nóg meer opties als het gaat om de weergave in Finder, dan klik je - nog altijd in het menu Weergave op Toon weergaveopties. Je kan nu extra kolommen inschakelen, de sorteervolgorde aanpassen, net als de lettergrootte en meer.
©PXimport
Ook op het bureaublad
Omdat Finder ook het macOS bureaublad beheerst, zie je dat Voorvertoning daar ook werkt. Sommige pictogrammen - denk aan die van een PDF-bestand of ook weer een Worddocument - krijgen bladerpijltjes zodra je de muis erboven houdt. Hoewel de pictogrammen natuurlijk te klein zijn om echt comfortabel teksten te kunnen lezen, geven ze vaak wel een snelle indruk. Meestal voldoende om een document te herkennen. Het levert een snelle manier van 'zoeken' op waarbij je minder vaak voor niks bestanden opent. Natuurlijk is het deels ook eye candy, maar zeker ook nuttig. En als we dan toch nog even bij Voorvertoning blijven: als je in Finder met de rechter muisknop op een bestand klikt (Control-klik mag ook), zie je vaak de optie Geef '<bestandsnaam>' snel weer staan. Na een klik hierop opent wederom een preview, maar nu in een grotere en duidelijk leesbare vorm.