Dit zijn de verschillen tussen een Chromebook en een Chromebook Plus

© Google

Dit zijn de verschillen tussen een Chromebook en een Chromebook Plus

Geplaatst: 7 maart 2024 - 09:04

Rens Blom

Als je een Chromebook wilt kopen, kun je kiezen uit veel verschillende modellen. Sommige Chromebooks hebben een Plus-aanduiding en dat is geen loze marketingkreet. Een Chromebook Plus is wezenlijk anders dan een normale Chromebook. In dit artikel zetten we de verschillen op een rij.

Betere specificaties

Een Chromebook Plus moet bepaalde minimale specificaties hebben om een soepele gebruikservaring te garanderen. Dat betekent in de praktijk dat een laptop minimaal een Intel Core i3-processor van minstens de twaalfde generatie of AMD Ryzen 3-processor uit de 7000-serie moet hebben. Voor een normale Chromebook geldt geen processoreis, en bepaalt Google ook niet hoeveel werkgeheugen en opslagcapaciteit de laptop moet hebben. In een Chromebook Plus daarentegen moet minimaal 8 GB werkgeheugen zitten en minimaal 128 GB opslagcapaciteit.

De webcam van een Chromebook Plus dient ook beter te zijn dan van een reguliere Chromebook. De webcam moet minimaal een 1080p-camera met onderdrukking van omgevingsgeluiden hebben, die kan filmen in Full-HD-resolutie. Een normale webcam moet minimaal een HD-camera hebben.

Acer-Chromebook

© Acer

De Acer Chromebook Plus 515 is één van de Chromebook Plus-laptops

Google stelt ook eisen aan het scherm. Een laptop mag zich alleen een Chromebook Plus noemen als het scherm een ips-paneel of beter heeft, een term die slaat op de kijkhoeken van het beeldscherm. De schermresolutie dient 1920 x 1080 pixels (Full HD) of hoger te zijn.

Door de technische eisen stelt Google dat een Chromebook Plus ‘geoptimaliseerde prestaties’ biedt voor gaming op pc’s en consoles via Xbox, Nvidia GeForce Now, Amazon Luna en Boosteroid. Een normale Chromebook is hier niet geoptimaliseerd voor, maar kan volgens Google wel pc- en consolegames spelen. Als je gamen op een Chromebook belangrijk vindt, kun je overigens ook kijken naar speciale gaming-Chromebooks van Lenovo en Acer.

Andere technische eisen voor een Chromebook Plus gelden ook voor een normale Chromebook. Zo test Google vooraf of een laptop minimaal tien uur meegaat op een acculading, moet de usb-c-poort multifunctioneel zijn en dient een laptop overweg te kunnen met minimaal de wifi 6-standaard.


Om te gamen gaat er niks boven een echte console...

Shop je nieuwe spelcomputer op Bol.com


Meer slimme softwarefuncties

Een Chromebook Plus kan dankzij zijn technische specificaties sneller werken en krachtigere taken afhandelen. Dat doet de laptop deels lokaal – dus zelf – en voor een deel in de cloud, dus via een internetverbinding met een datacenter. Dat levert interessante nieuwe functies op. Zo kun je met de magische gum in de Google Foto’s-app storende onderdelen of personen op de achtergrond van een foto verwijderen.

Katten in de stijl van Van Gogh

© Google

Op een Chromebook Plus kun je via AI zelf achtergronden maken.

En met prompts, dus het typen van een opdracht, kun je software op basis van artificiële intelligentie (AI) flink aan het werk zetten. De AI kan bijvoorbeeld een leuke tekst voor bij je Instagram-bericht genereren, maar ook niet-bestaande tafereeltjes genereren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of de AI maakt het voor je.

Een gegenereerde afbeelding is op te slaan als achtergrond op je Chromebook en ook in te zetten als achtergrond tijdens je videobelgesprekken. Dat is weer een iets anders dan een vervaagde achtergrond of dat clichéstrand waar je thuiswerkende collega’s alleen in het begin van de coronapandemie om lachten.

Hoe strikt de softwarefuncties voorbehouden blijven aan Chromebook Plus-laptops, is nog niet helemaal duidelijk. Google heeft namelijk zelf aangegeven dat minimaal één AI-functie mogelijk later ook naar normale Chromebooks komt.

Dit zijn de verschillen tussen een Chromebook en een Chromebook Plus-bGIU0RzhQh-i7fdyHjemGQ

Apps als Adobe Express en LumaFusion werken op een Chromebook Plus.

Google zegt ook dat een Chromebook Plus-laptop beter omgaat met programma’s als Adobe Express, Adobe Lightroom en LumaFusion. Je kunt ook Adobe Photoshop gebruiken – het enige creatieve programma dat Google uitlicht bij een normale Chromebook.

Offline werken

Een belangrijk verschil tussen een Chromebook en Chromebook Plus is dat een Plus-laptop je bestanden altijd synchroniseert met je lokale bestandsbeheerder. Dat betekent concreet dat je documenten in Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties altijd te gebruiken zijn, ook zonder wifi. De bestanden staan namelijk ook lokaal op je laptop. Op een normale Chromebook moet je met een wifiverbinding aangeven dat je een bestand ook offline wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je gaat vliegen. Kom je er in het vliegtuig achter dat je het downloaden vergeten bent, dan kun je pech hebben, omdat je document niet gedownload is en daarom alleen online te raadplegen is.

Welke merken verkopen Chromebook Plus-laptops?

Omdat Googles technische eisen voor een Chromebook Plus redelijk gangbaar zijn, komen laptops van verschillende populaire merken in aanmerking voor de Plus-aanduiding. Onder meer Lenovo, Acer, Asus en HP verkopen Chromebook Plus-laptops. En die zijn goedkoper dan het Plus-label wellicht doet vermoeden. Een handvol laptops is beschikbaar voor minder dan vijfhonderd euro.

Goed om te weten is dat oudere Chromebooks die aan Googles eisen voldoen, ook het Plus-label mogen dragen én de softwarefunctionaliteiten krijgen die Google beschikbaar telt voor nieuwere Chromebook Plus-laptops. Die oudere laptops kunnen nog wat goedkoper zijn dan nieuwere modellen, maar houd er rekening mee dat de softwareondersteuning ook sneller stopt.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten