ID.nl logo
Huis

De reddingsboei voor WebOS en BlackBerry

RIM verliest langzaam maar zeker terrein aan Apple’s iOS en Google Android. HP’s WebOS moet uitkijken dat het binnenkort niet helemaal in de vergetelheid raakt. Wat kunnen beide bedrijven doen om hun mobiele platforms weer succesvol te maken?

Het uur van de waarheid is aangebroken voor Research in Motion (RIM) en HP. De Android-mania tijdens de recente CES en het Amerikaanse mediacircus rond de Verizon iPhone 4, maken dat mobiele apparaten die niet op Apple’s iOS of Google Android gebaseerd zijn, naar de achtergrond verschuiven. Dat geldt niet alleen voor media, ook op consumentenvlak is het te zien. Volgens recente cijfers is Android momenteel het nummer één platform in de Verenigde Staten, vlak daarna volgt iOS. Wereldwijd verdringen de twee hoofdrolspelers de overige fabrikanten van het toneel, net zoals Windows dat bijna drie decennia terug dat op de pc deed.

De opmars van mobiele apparaten is niet te stoppen en gaat onherroepelijk ten koste van de personal computer. Het is goed mogelijk dat over vijf tot tien jaar niet Microsoft, maar Apple en Google de belangrijkste leveranciers van besturingssystemen zijn en Dell en HP als computerbouwers zijn verdrongen door mobieltjesmakers als HTC en Samsung. Mobiele apparaten zorgen er vandaag de dag al voor dat het marktaandeel van pc’s daalt en dat Windows niet langer de onschendbare alleenheerser op OS-gebied is.

'Nokia en Microsoft zijn niet meer te redden'

Nokia en Microsoft lijken de slag al verloren te hebben. Nokia’s onduidelijke strategie rond Symbian en MeeGo haalt weinig uit, terwijl Microsoft met het belachelijk beperkte Windows Phone 7 ook weinig kan uitrichten. Ook op tablet-gebied lijkt Microsoft het onderspit te delven.

Als Nokia en Microsoft geen competitie aan Android en iOS kunnen bieden, wie blijven er dan over? Juist, RIM en HP zijn de enige spelers met de capaciteit om terug te vecten. HP heeft WebOS van het voormalige Palm als wapen, terwijl RIM er alles aan doet om met een moderne smartphone als de BlackBerry Torch en de BlackBerry-achtige mini-tablet PlayBook tegenwicht te bieden aan het geweld van Apple en Google. Helaas is het RIM nog niet gelukt om de rest van zijn productlijn te moderniseren en hebben we nog geen BlackBerry OS 6 op populaire toestellen als de BlackBerry Bold en Curve kunnen zien, al had RIM dat wel beloofd.

Enkele maanden terug schreef ik dat RIM waarschijnlijk plek drie in de smartphonewereld zou opeisen, omdat het apparaten biedt die meer toegespitst zijn op bepaalde taken dan de generiekere Androids en iPhones/iPads. Waarschijnlijk was ik toen te optimistisch gestemd.

RIM had toen al te kampen met enigszins verouderde technologische standaarden, maar wat ik niet had voorzien was dat de ontwikkeling van iOS en Android zo snel zou gaan. Om in racetermen te spreken: RIM wordt op een extra rondje gezet, terwijl ze al mijlenver achterliepen.

Mij bekruipt het gevoel dat ook de PlayBook een flop zal worden. RIM heeft afgelopen maanden honderden, misschien wel duizenden proefexemplaren naar financiële organisaties en soortgelijke conservatief ingestelde firma’s verscheept. Wat ik van die bedrijven hoor – ik geef toe, het is uit tweede hand – is dat ze weinig toegevoegde waarde aan het apparaat ontdekken. De PlayBook heeft geen 3G, alleen wifi. Volgens RIM een bewuste keuze vanwege het beveilgingsaspect en de wensen van traditionele klanten. Overheden en financiële organisaties kunnen zo geen data over 3G versturen, tenzij ze de PlayBook laten ‘tetheren’ via een BlackBerry, die organisaties naar wens helemaal kunnen ommuren.

'Koppeling aan BlackBerry maakt PlayBook nog zwakker'

Deze strategie maakt de PlayBook alleen interessant voor een kleine groep organisaties, waardoor het al bij de lancering een nicheproduct zal zijn. Sterker nog, door de PlayBook te koppelen aan een ander soon-to-be nicheproduct: de BlackBerry, van wie we weten dat veel zakelijke gebruikers liever voor een Android of een iPhone kiezen, kun je er bijna vanuit gaan dat RIM zijn eigen doodvonnis tekent.

De iPad kampt met hetzelfde ‘probleem’ als de PlayBook. Ook de iPad is verkrijgbaar als wifi-only model, waardoor je het apparaat met bepaalde actieve policies alleen binnen het bedrijfsnetwerk kunt gebruiken. Wil je meer communicatiemogelijkheden? Dan kun je de iPad verbinden met een MiFi, een iPhone 4 van Verizon of een van de andere apparaten of tools die tethering mogelijk maken. Natuurlijk heeft een BlackBerry meer beveiligingsmogelijkheden dan de iPad, maar voor veel organisaties geldt dat ze die niet nodig hebben.

Tel daarbij het gebrek aan beschikbare apps op (ontwikkelaars moeten helemaal opnieuw beginnen met dit OS), het net even te kleine 7” scherm (wat gebruik van bepaalde apps belemmert) en je komt bij een apparaat uit dat weinig mensen zal aanspreken.

Wat kan RIM verder nog uit zijn hoge hoed toveren? Volgens de geruchten is het Canadese bedrijf bezig met de BlackBerry ‘Dakota’, een opvolger van de populaire BlackBerry Curve smartphone. Als de gesuggereerde specificaties kloppen, dan gaat het om een telefoon met dezelfde functionaliteit als de BlackBerry Torch, alleen met een kleiner scherm en slimmer toetsenbord. De Torch is een goede BlackBerry, maar heeft nog niet kunnen overtuigen als vervanging voor een iPhone of Android-smartphone.

Ik heb aan verschillende mensen zowel een Torch, een Android-gebaseerde Google Nexus One en een iPhone uitgeleend om uit te vinden wat zij het prettigst vonden werken. Wat blijkt is hetzelfde als in andere onderzoeken naar voren komt, namelijk dat gebruikers graag zelf een iPhone of Android zouden willen, maar dat ze de BlackBerry (Torch) na een paar minuten gebruik terzijde schuiven.

Naar mijn mening kan een kleinere versie van de Torch geen kentering bij RIM teweeg brengen, zelfs niet als er nieuwe features bij komen zoals de mogelijkheid om het toestel als mobiele hotspot te gebruiken.

'Genoeg kansen voor RIM om de embedded markt'

Wat kan RIM doen behalve het aanbieden van een superbe telefoon enkel op gebied van berichten? Ik zou zeggen, zoek de aanval binnen de embedded markt, waar Windows Compact Embedded (gebaseerd op het allang dood verklaarde Windows Mobile 6) en Motorola Symbol de scepter zwaaien. Maar goed, dat is wel een echte verandering ten opzichte van de focus op consumenten, waar RIM zijn strategie de laatste tijd op richt. Ik weet niet of de Canadezen geïnteresseerd zijn in het leveren van apparaten aan groothandelpersoneel, vrachtwagenchaffeurs, medisch specialisten, enzovoorts. Maar markten van de logistiek en buitendienst zijn wel een enorm grote markt waar nog een hoop terrein ontgonnen kan worden.

Komen we bij HP en WebOS terecht. Hoewel HP af en toe roept dat het plannen heeft met WebOS, hebben we er sinds de acquisitie van Palm april vorig jaar, nog maar weinig van gezien. Ze toonden wel WebOS 2.0, een relatief kleine update, maar nog geen apparaten die met het besturingssysteem overweg kunnen. (De Palm Pre 2 is wel al simlockvrij beschikbaar, maar geen telefoonaanbieder wil zich er op dit moment aan wagen.)

HP zegt ook dat het met een op WebOS gebaseerde tablet op de markt komt, maar volgens een HP-bestuurder ligt eerder de focus op de markt voor smartphones. Voorbije jaren hebben HP-bestuurders er ook op gewezen dat het besturingssysteem ook voor internet-connected printers en andere multifunctionele apparaten gebruikt zou kunnen worden.

Laten we hopen dat het vooral die andere markten weet te veroveren, want zowel binnen de smartphone als tabletmarket zit niemand te wachten op een onderontwikkeld OS. WebOS zal een ingrijpende transformatie moeten ondergaan, wil het iets in de melk te brokkelen hebben. (Met WebOS 2.0 gaat het ‘m duidelijk niet worden. Als HP slim is, koopt het de licentie van de user interface van Windows Phone 7, met een gemoderniseerde onderliggende kernel wordt het dan nog wat.)

Als HP erop uit is om de WebOS smartphone en tablet in leven te houden om andere apparaten met WebOS te promoten, zou dat een reden zijn. Maar mensen kopen geen printer vanwege het onderliggende OS, dus als het waar is, zou het een vreemde strategie zijn.

HP moet van Windows af komen. De Slate 500 gebaseerd op Windows 7 bleek niets meer dan een cadeautje voor Microsoft, een demonstratieobject. Ik geloof zelf dat het niets meer dan een goedmakertje was, een nepproduct dat snel weer begraven kon worden (HP produceerde er ook maar 5000 stuks van). De gadget poetste het blazoen van de belangrijkste softwareleverancier op en streek hier en daar misschien wat plooien glad.

'Microsoft is geen sterke partner voor HP'

HP verdient nog altijd zijn meeste geld met printers en dure inkt en is ’s werelds belangrijkste pc-verkoper aangezien Dell het afgelopen jaren het enigszins liet afweten. Het bedrijf heeft eigenlijk niets aan een partner als Microsoft die op zijn manier ook groot is in pc’s, terwijl de hele wereld de pc in de steek laat. HP kan niet vertrouwen op een partner die niet om kan gaan met touch – de touchinterface in Windows 7 werkt slecht en is allerminst compleet – en dat ook niet lijkt te gaan doen in een tijdperk waarin de touch-only apparaten als de iPhone en iPad hoogtij vieren.

HP zou moeten na gaan denken over een toekomst na de pc. Eén klein probleempje: Google en Apple zijn daar allang mee bezig. De iPad is de opmaat naar de post-pc pc en Google wedt op een parallel paard in de vorm van netbooks uitgerust met Chrome OS. Ook experimenteert Google met partners als Motorola om met fascinerende concepten als de Motorola Atrix 4G op de proppen te komen.

Waar blijft HP? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Als het bedrijf WebOS omturnt in een intelligent besturingsysteem voor internetgestuurde apparaten, dan verlengt het eigenlijk zijn huidige business van inktproducten en services. Het is een gebied met weinig concurrentie, als er al überhaupt sprake van competitie is.

'Inhaalrace kan nog beginnen'

HP zou er goed aan doen om WebOS in te zetten als een platform voor de post-pc. Hoewel Apple en Google hard op weg zijn, geloof ik dat er nog kans is voor een nieuwe speler op de markt. Ook Google zag Apple een voorsprong nemen en haalde die pas na een paar jaar in. Wie zegt dat HP niet hetzelfde kan? Natuurlijk vereist dat wel een veel dapperder, innovatiever HP dan het HP wat we afgelopen jaren gezien hebben. Misschien komen we meer te weten hierover op 9 februari, wanneer HP zijn WebOS strategie uit de doeken zal doen.

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!