ID.nl logo
De beste tips voor een energiezuinige laptop
© DENYS PRYKHODOV
Huis

De beste tips voor een energiezuinige laptop

Al is het misschien maar voor een paar dagen per week: thuiswerken is inmiddels een blijvertje. Je laptop staat dus waarschijnlijk de hele dag aan. In dit artikel leer je hoe je hem zo energiezuinig mogelijk kunt instellen. Een deel van deze tips kun je ook gebruiken wanneer je (nog) een desktop-pc hebt.

In het kort:

  • Met de tips in dit artikel stel je je laptop zuiniger af. Dat kan flink wat kWh schelen. Het loont dus zeker om er even de tijd voor te nemen!
  • Ook interessant voor jou: ons artikel over een energiezuinig thuiskantoor.

Ook al is een laptop dus voor thuiswerken een energiezuinige keuze, je kunt altijd nog méér besparen door te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt werken op één accu. Want hoe minder vaak je moet opladen, des te beter. Daarvoor is het wel belangrijk dat je weet wat de resterende accuduur is. Dat controleer je gelukkig heel snel. Ga met de muisaanwijzer rechtsonder op het batterijpictogram binnen het systeemvak staan. Zie je het batterijpictogram nergens staan? Open via Start het tandwielpictogram (het venster Instellingen) en ga naar Persoonlijke instellingen / Taakbalk. Scrol een stukje omlaag en open het onderdeel Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven. Activeer hier de schakelaar achter Stroomvoorziening. Gebruik je Windows 11? Dan wordt het pictogram voor de stroomvoorziening altijd standaard weergegeven.

De beste bespaartip die we je kunnen geven

Werk je nog op een desktop en is die aan vervanging toe? Schaf dan een laptop aan. Die verbruikt al snel minimaal de helft minder energie dan een traditionele pc. Hoeveel precies is natuurlijk lastig te zeggen: dat hangt af van je huidige computer en van je nieuwe laptop. Maar het verbruik van een desktop die 8 uur per dag aanstaat, kan oplopen tot bijna 600 kWh per jaar, terwijl je bij een laptop uitkomt tussen de 150 en 300 kWh. De besparing kan dus, met de huidige energietarieven, echt flink oplopen!

Batterij-instellingen

Via het batterijpictogram in de taakbalk kun je nu het nodige gaan finetunen. Klik erop en zet de schuifregelaar helemaal naar links. Hiermee activeer je de modus Batterijbesparing, waarmee verschillende hardwarecomponenten en systeeminstellingen niet meer op vol vermogen draaien. Je merkt bijvoorbeeld dat het scherm nu een stuk donkerder oogt en dat nieuwe e-mail niet meer automatisch wordt opgehaald.

Klik nu voor meer mogelijkheden op Batterij-instellingen. Er opent een nieuw venster. Bepaal onder Batterijbesparing bij welke resterende accucapaciteit je deze modus automatisch wilt activeren. Standaard gebeurt dat zodra de resterende acculading onder een niveau zakt van twintig procent. Stel met de schuifregelaar een hogere waarde in van pakweg veertig of vijftig procent als je langer met je laptop zonder stopcontact wilt kunnen doorwerken. Voor een lager energieverbruik vink je de functie De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld aan.

Als je laptop eerder in Batterijbesparing-modus gaat, houdt hij het langer vol.

Batterijverbruik: video

Kijk je vaak video op je laptop? Ook dat kan zuiniger. Klik hiervoor achtereenvolgens op Start / Instellingen / Apps / Video afspelen en scrol zo nodig iets omlaag. Geef bij Accuopties aan op welke manier de laptop video’s op batterijstroom af moet spelen. Kies hier voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Om de accuduur verder te verlengen, kun je ook nog vinkjes zetten voor Niet automatisch video verwerken bij gebruik op batterijstroom en Ik wil liever dat video wordt afgespeeld op een lagere resolutie wanneer mijn apparaat op batterijstroom werkt. Bedenk wel dat deze instellingen alleen gelden voor apps die het ingebouwde platform voor videoweergave van Windows gebruiken.

Ondersteunt je laptop HDR-videoweergave? Keer met Start terug naar het instellingenvenster en navigeer naar Systeem / Beeldscherm / Windows HD Color-instellingen (in Windows 11 heet die laatste optie HDR). Kies onderaan het venster bij Accuopties voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Vink als laatste Streaming van HDR-video niet toestaan op batterijstroom aan. Mogelijk verschijnen er ook opties in beeld om de HDR-weergave van games en apps op batterijstroom uit te schakelen.

Je kunt kiezen wat je belangrijker vindt: de accuduur of de videokwaliteit.

Energiebeheer

Logischerwijs hebben de instellingen rondom energiebeheer veel invloed op de accutijd. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Energiebeheer en slaapstand (in Windows 11: Aan/uit & accu). Je geeft eerst aan na hoeveel minuten inactiviteit het scherm automatisch uitschakelt. Hoe korter de ingestelde tijd, hoe meer energie de laptop daarmee bespaart. Verder stel je ook in na hoeveel minuten inactiviteit de laptop zichzelf in de slaapstand zet. Scrol een stukje omlaag en klik op Extra energie-instellingen openen, in Windows 11 vind je deze instellingen onder Scherm en slaapstand. In Windows 10 komt het oude vertrouwde Configuratiescherm vervolgens tevoorschijn. Klik aan de linkerkant op Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen. Het is verstandig om na het dichtklappen de machine in de slaapstand te zetten. Klap je de laptop op een later moment weer open, dan werk je direct verder waar je was gebleven. Dankzij deze instelling verspilt het systeem weinig energie. Wil je nog meer energie besparen, dan kun je ook de sluimerstand overwegen. Bedenk wel dat het met deze instelling iets langer duurt om je werkzaamheden te hervatten. Bevestig tot slot met Wijzigingen opslaan.

Duik in de energie-instellingen en ontdek welke actie er aan het dichtklappen van het deksel is gekoppeld.

Toe aan een nieuwe laptop?

Bekijk het aanbod op Bol.com

Geavanceerde energie-instellingen

Diep in het Configuratiescherm zet je allerlei energie-instellingen naar je hand. Welke opties er precies beschikbaar zijn, is deels afhankelijk van de aanwezige hardwarecomponenten. Klik op Start / Systeem / Configuratiescherm en controleer achter Weergeven op of de optie Categorie is ingeschakeld. Via Systeem en beveiliging open je het onderdeel Energiebeheer. Zodra je klikt op De schema-instellingen wijzigen en Geavanceerde energie-instellingen wijzigen verschijnt er een nieuw venster. Als je hierin wijzigingen uitvoert, heeft dat invloed op het huidige energieschema. Bepaal bij Harde schijf bijvoorbeeld na hoeveel minuten inactiviteit je dit onderdeel bij batterijstroom wilt uitschakelen.

Ook bij onderdelen als Instellingen voor de bureaubladachtergrond en Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk neem je allerlei energiebesparende maatregelen. Zo kun je de diavoorstelling als bureaubladachtergrond bijvoorbeeld uitzetten. Kijk zeker ook even bij Energiebeheer voor processor. Je kunt het systeem namelijk bij batterijstroom passief koelen (zonder ventilator). Kies daarnaast voor minimaal cpu-verbruik wanneer de resterende batterijlading onder een bepaald niveau zakt. Afhankelijk van de aanwezige videochip stel je ook voor dit onderdeel een lager energieverbruik in, zoals in het geval van een recente grafische Intel-adapter. Uiteraard gaat dat wel ten koste van de videoprestaties. Sluit na afloop het venster met OK.

Gaan al deze wijzigingen je nog niet ver genoeg? Met de optie Een energiebeheerschema maken, links, kun je zelf je ultieme bespaarschema maken.

In de geavanceerde energie-instellingen wijzig je allerlei zaken die invloed hebben op de accutijd, zoals het zogeheten Intel Graphics Power Plan.

Visuele effecten uitschakelen

Windows 10 en 11 hebben ongemerkt nogal wat visuele effecten in huis. Dit vergt niet alleen behoorlijk wat systeembelasting, maar zorgt ook voor een hoger energieverbruik. Om de visuele effecten uit te zetten, open je het Configuratiescherm en ga je achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. In Windows 11 ga je naar de Verkenner, klik je met rechts op Deze PC en vervolgens op Eigenschappen. Aldaar klik je op Geavanceerde systeeminstellingen. Klik onder Prestaties op Instellingen en markeer de optie Beste prestaties. Sluit af met OK.

Als je visuele effecten uitschakelt, ziet Windows 10 er veel minder sprankelend uit.

Helderheid, achtergrond en thema

Zodra je de helderheid van het scherm een tandje terugschroeft, resulteert dat vrijwel direct in een langere accutijd. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Een luxe laptop past de helderheid op eigen houtje aan, waarbij een speciale sensor rekening houdt met het huidige omgevingslicht. Vink in dat geval de optie Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert aan. Uiteraard staat het je ook vrij om met de schuifregelaar handmatig de helderheid te wijzigen.

Nu we het toch over licht en donker hebben: een donker bureaublad is gunstiger voor je energieverbruik. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Selecteer onder Achtergrond vervolgens de optie Effen kleur. Stel nu een donkere achtergrondkleur in. Je klikt vervolgens aan de linkerkant op Thema’s. Via Kleur stel je voor het huidige thema donkere (accent)kleuren in. Keer terug naar het voorgaande venster en bevestig met Thema opslaan.

Een donker thema is weliswaar minder mooi, maar je laptop houdt het daarmee wel langer uit.

Draadloze verbindingen uitschakelen

Hoe meer draadloze verbindingen er actief zijn, hoe meer energie dat vergt van het systeem. Ga naar Start / Instellingen / Privacy / Locatie en schakel via Wijzigen de optie Locatietoegang voor dit apparaat uit. Via Start kom je weer terug in het instellingenvenster. Ga nu naar Apparaten en zet de schakelaar onder Bluetooth uit, mits er momenteel geen draadloze apparaten zijn verbonden. Tot slot is ook het uitzetten van wifi een energiebesparende optie, al heb je in de praktijk meestal wel internet nodig. Maar wanneer je bijvoorbeeld naar een lokaal opgeslagen film aan het kijken bent, dan kan het toch lonen om de draadloze netwerkadapter tijdelijk uit te zetten. Klik rechtsonder op het wifi-pictogram binnen het systeemvak en kies Verbinding verbreken.

Ontlast de accu door geen locatiegegevens met Microsoft en apps van derden te delen.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: