ID.nl logo
De beste tips voor een energiezuinige laptop
© DENYS PRYKHODOV
Huis

De beste tips voor een energiezuinige laptop

Al is het misschien maar voor een paar dagen per week: thuiswerken is inmiddels een blijvertje. Je laptop staat dus waarschijnlijk de hele dag aan. In dit artikel leer je hoe je hem zo energiezuinig mogelijk kunt instellen. Een deel van deze tips kun je ook gebruiken wanneer je (nog) een desktop-pc hebt.

In het kort:

  • Met de tips in dit artikel stel je je laptop zuiniger af. Dat kan flink wat kWh schelen. Het loont dus zeker om er even de tijd voor te nemen!
  • Ook interessant voor jou: ons artikel over een energiezuinig thuiskantoor.

Ook al is een laptop dus voor thuiswerken een energiezuinige keuze, je kunt altijd nog méér besparen door te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt werken op één accu. Want hoe minder vaak je moet opladen, des te beter. Daarvoor is het wel belangrijk dat je weet wat de resterende accuduur is. Dat controleer je gelukkig heel snel. Ga met de muisaanwijzer rechtsonder op het batterijpictogram binnen het systeemvak staan. Zie je het batterijpictogram nergens staan? Open via Start het tandwielpictogram (het venster Instellingen) en ga naar Persoonlijke instellingen / Taakbalk. Scrol een stukje omlaag en open het onderdeel Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven. Activeer hier de schakelaar achter Stroomvoorziening. Gebruik je Windows 11? Dan wordt het pictogram voor de stroomvoorziening altijd standaard weergegeven.

De beste bespaartip die we je kunnen geven

Werk je nog op een desktop en is die aan vervanging toe? Schaf dan een laptop aan. Die verbruikt al snel minimaal de helft minder energie dan een traditionele pc. Hoeveel precies is natuurlijk lastig te zeggen: dat hangt af van je huidige computer en van je nieuwe laptop. Maar het verbruik van een desktop die 8 uur per dag aanstaat, kan oplopen tot bijna 600 kWh per jaar, terwijl je bij een laptop uitkomt tussen de 150 en 300 kWh. De besparing kan dus, met de huidige energietarieven, echt flink oplopen!

Batterij-instellingen

Via het batterijpictogram in de taakbalk kun je nu het nodige gaan finetunen. Klik erop en zet de schuifregelaar helemaal naar links. Hiermee activeer je de modus Batterijbesparing, waarmee verschillende hardwarecomponenten en systeeminstellingen niet meer op vol vermogen draaien. Je merkt bijvoorbeeld dat het scherm nu een stuk donkerder oogt en dat nieuwe e-mail niet meer automatisch wordt opgehaald.

Klik nu voor meer mogelijkheden op Batterij-instellingen. Er opent een nieuw venster. Bepaal onder Batterijbesparing bij welke resterende accucapaciteit je deze modus automatisch wilt activeren. Standaard gebeurt dat zodra de resterende acculading onder een niveau zakt van twintig procent. Stel met de schuifregelaar een hogere waarde in van pakweg veertig of vijftig procent als je langer met je laptop zonder stopcontact wilt kunnen doorwerken. Voor een lager energieverbruik vink je de functie De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld aan.

Als je laptop eerder in Batterijbesparing-modus gaat, houdt hij het langer vol.

Batterijverbruik: video

Kijk je vaak video op je laptop? Ook dat kan zuiniger. Klik hiervoor achtereenvolgens op Start / Instellingen / Apps / Video afspelen en scrol zo nodig iets omlaag. Geef bij Accuopties aan op welke manier de laptop video’s op batterijstroom af moet spelen. Kies hier voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Om de accuduur verder te verlengen, kun je ook nog vinkjes zetten voor Niet automatisch video verwerken bij gebruik op batterijstroom en Ik wil liever dat video wordt afgespeeld op een lagere resolutie wanneer mijn apparaat op batterijstroom werkt. Bedenk wel dat deze instellingen alleen gelden voor apps die het ingebouwde platform voor videoweergave van Windows gebruiken.

Ondersteunt je laptop HDR-videoweergave? Keer met Start terug naar het instellingenvenster en navigeer naar Systeem / Beeldscherm / Windows HD Color-instellingen (in Windows 11 heet die laatste optie HDR). Kies onderaan het venster bij Accuopties voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Vink als laatste Streaming van HDR-video niet toestaan op batterijstroom aan. Mogelijk verschijnen er ook opties in beeld om de HDR-weergave van games en apps op batterijstroom uit te schakelen.

Je kunt kiezen wat je belangrijker vindt: de accuduur of de videokwaliteit.

Energiebeheer

Logischerwijs hebben de instellingen rondom energiebeheer veel invloed op de accutijd. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Energiebeheer en slaapstand (in Windows 11: Aan/uit & accu). Je geeft eerst aan na hoeveel minuten inactiviteit het scherm automatisch uitschakelt. Hoe korter de ingestelde tijd, hoe meer energie de laptop daarmee bespaart. Verder stel je ook in na hoeveel minuten inactiviteit de laptop zichzelf in de slaapstand zet. Scrol een stukje omlaag en klik op Extra energie-instellingen openen, in Windows 11 vind je deze instellingen onder Scherm en slaapstand. In Windows 10 komt het oude vertrouwde Configuratiescherm vervolgens tevoorschijn. Klik aan de linkerkant op Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen. Het is verstandig om na het dichtklappen de machine in de slaapstand te zetten. Klap je de laptop op een later moment weer open, dan werk je direct verder waar je was gebleven. Dankzij deze instelling verspilt het systeem weinig energie. Wil je nog meer energie besparen, dan kun je ook de sluimerstand overwegen. Bedenk wel dat het met deze instelling iets langer duurt om je werkzaamheden te hervatten. Bevestig tot slot met Wijzigingen opslaan.

Duik in de energie-instellingen en ontdek welke actie er aan het dichtklappen van het deksel is gekoppeld.

Toe aan een nieuwe laptop?

Bekijk het aanbod op Bol.com

Geavanceerde energie-instellingen

Diep in het Configuratiescherm zet je allerlei energie-instellingen naar je hand. Welke opties er precies beschikbaar zijn, is deels afhankelijk van de aanwezige hardwarecomponenten. Klik op Start / Systeem / Configuratiescherm en controleer achter Weergeven op of de optie Categorie is ingeschakeld. Via Systeem en beveiliging open je het onderdeel Energiebeheer. Zodra je klikt op De schema-instellingen wijzigen en Geavanceerde energie-instellingen wijzigen verschijnt er een nieuw venster. Als je hierin wijzigingen uitvoert, heeft dat invloed op het huidige energieschema. Bepaal bij Harde schijf bijvoorbeeld na hoeveel minuten inactiviteit je dit onderdeel bij batterijstroom wilt uitschakelen.

Ook bij onderdelen als Instellingen voor de bureaubladachtergrond en Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk neem je allerlei energiebesparende maatregelen. Zo kun je de diavoorstelling als bureaubladachtergrond bijvoorbeeld uitzetten. Kijk zeker ook even bij Energiebeheer voor processor. Je kunt het systeem namelijk bij batterijstroom passief koelen (zonder ventilator). Kies daarnaast voor minimaal cpu-verbruik wanneer de resterende batterijlading onder een bepaald niveau zakt. Afhankelijk van de aanwezige videochip stel je ook voor dit onderdeel een lager energieverbruik in, zoals in het geval van een recente grafische Intel-adapter. Uiteraard gaat dat wel ten koste van de videoprestaties. Sluit na afloop het venster met OK.

Gaan al deze wijzigingen je nog niet ver genoeg? Met de optie Een energiebeheerschema maken, links, kun je zelf je ultieme bespaarschema maken.

In de geavanceerde energie-instellingen wijzig je allerlei zaken die invloed hebben op de accutijd, zoals het zogeheten Intel Graphics Power Plan.

Visuele effecten uitschakelen

Windows 10 en 11 hebben ongemerkt nogal wat visuele effecten in huis. Dit vergt niet alleen behoorlijk wat systeembelasting, maar zorgt ook voor een hoger energieverbruik. Om de visuele effecten uit te zetten, open je het Configuratiescherm en ga je achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. In Windows 11 ga je naar de Verkenner, klik je met rechts op Deze PC en vervolgens op Eigenschappen. Aldaar klik je op Geavanceerde systeeminstellingen. Klik onder Prestaties op Instellingen en markeer de optie Beste prestaties. Sluit af met OK.

Als je visuele effecten uitschakelt, ziet Windows 10 er veel minder sprankelend uit.

Helderheid, achtergrond en thema

Zodra je de helderheid van het scherm een tandje terugschroeft, resulteert dat vrijwel direct in een langere accutijd. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Een luxe laptop past de helderheid op eigen houtje aan, waarbij een speciale sensor rekening houdt met het huidige omgevingslicht. Vink in dat geval de optie Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert aan. Uiteraard staat het je ook vrij om met de schuifregelaar handmatig de helderheid te wijzigen.

Nu we het toch over licht en donker hebben: een donker bureaublad is gunstiger voor je energieverbruik. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Selecteer onder Achtergrond vervolgens de optie Effen kleur. Stel nu een donkere achtergrondkleur in. Je klikt vervolgens aan de linkerkant op Thema’s. Via Kleur stel je voor het huidige thema donkere (accent)kleuren in. Keer terug naar het voorgaande venster en bevestig met Thema opslaan.

Een donker thema is weliswaar minder mooi, maar je laptop houdt het daarmee wel langer uit.

Draadloze verbindingen uitschakelen

Hoe meer draadloze verbindingen er actief zijn, hoe meer energie dat vergt van het systeem. Ga naar Start / Instellingen / Privacy / Locatie en schakel via Wijzigen de optie Locatietoegang voor dit apparaat uit. Via Start kom je weer terug in het instellingenvenster. Ga nu naar Apparaten en zet de schakelaar onder Bluetooth uit, mits er momenteel geen draadloze apparaten zijn verbonden. Tot slot is ook het uitzetten van wifi een energiebesparende optie, al heb je in de praktijk meestal wel internet nodig. Maar wanneer je bijvoorbeeld naar een lokaal opgeslagen film aan het kijken bent, dan kan het toch lonen om de draadloze netwerkadapter tijdelijk uit te zetten. Klik rechtsonder op het wifi-pictogram binnen het systeemvak en kies Verbinding verbreken.

Ontlast de accu door geen locatiegegevens met Microsoft en apps van derden te delen.

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.