ID.nl logo
De beste tips voor een energiezuinige laptop
Huis

De beste tips voor een energiezuinige laptop

Al is het misschien maar voor een paar dagen per week: thuiswerken is inmiddels een blijvertje. Je laptop staat dus waarschijnlijk de hele dag aan. In dit artikel leer je hoe je hem zo energiezuinig mogelijk kunt instellen. Een deel van deze tips kun je ook gebruiken wanneer je (nog) een desktop-pc hebt.

In het kort:

  • Met de tips in dit artikel stel je je laptop zuiniger af. Dat kan flink wat kWh schelen. Het loont dus zeker om er even de tijd voor te nemen!
  • Ook interessant voor jou: ons artikel over een energiezuinig thuiskantoor.

Ook al is een laptop dus voor thuiswerken een energiezuinige keuze, je kunt altijd nog méér besparen door te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt werken op één accu. Want hoe minder vaak je moet opladen, des te beter. Daarvoor is het wel belangrijk dat je weet wat de resterende accuduur is. Dat controleer je gelukkig heel snel. Ga met de muisaanwijzer rechtsonder op het batterijpictogram binnen het systeemvak staan. Zie je het batterijpictogram nergens staan? Open via Start het tandwielpictogram (het venster Instellingen) en ga naar Persoonlijke instellingen / Taakbalk. Scrol een stukje omlaag en open het onderdeel Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven. Activeer hier de schakelaar achter Stroomvoorziening. Gebruik je Windows 11? Dan wordt het pictogram voor de stroomvoorziening altijd standaard weergegeven.

De beste bespaartip die we je kunnen geven

Werk je nog op een desktop en is die aan vervanging toe? Schaf dan een laptop aan. Die verbruikt al snel minimaal de helft minder energie dan een traditionele pc. Hoeveel precies is natuurlijk lastig te zeggen: dat hangt af van je huidige computer en van je nieuwe laptop. Maar het verbruik van een desktop die 8 uur per dag aanstaat, kan oplopen tot bijna 600 kWh per jaar, terwijl je bij een laptop uitkomt tussen de 150 en 300 kWh. De besparing kan dus, met de huidige energietarieven, echt flink oplopen!

Batterij-instellingen

Via het batterijpictogram in de taakbalk kun je nu het nodige gaan finetunen. Klik erop en zet de schuifregelaar helemaal naar links. Hiermee activeer je de modus Batterijbesparing, waarmee verschillende hardwarecomponenten en systeeminstellingen niet meer op vol vermogen draaien. Je merkt bijvoorbeeld dat het scherm nu een stuk donkerder oogt en dat nieuwe e-mail niet meer automatisch wordt opgehaald.

Klik nu voor meer mogelijkheden op Batterij-instellingen. Er opent een nieuw venster. Bepaal onder Batterijbesparing bij welke resterende accucapaciteit je deze modus automatisch wilt activeren. Standaard gebeurt dat zodra de resterende acculading onder een niveau zakt van twintig procent. Stel met de schuifregelaar een hogere waarde in van pakweg veertig of vijftig procent als je langer met je laptop zonder stopcontact wilt kunnen doorwerken. Voor een lager energieverbruik vink je de functie De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld aan.

Batterijverbruik: video

Kijk je vaak video op je laptop? Ook dat kan zuiniger. Klik hiervoor achtereenvolgens op Start / Instellingen / Apps / Video afspelen en scrol zo nodig iets omlaag. Geef bij Accuopties aan op welke manier de laptop video’s op batterijstroom af moet spelen. Kies hier voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Om de accuduur verder te verlengen, kun je ook nog vinkjes zetten voor Niet automatisch video verwerken bij gebruik op batterijstroom en Ik wil liever dat video wordt afgespeeld op een lagere resolutie wanneer mijn apparaat op batterijstroom werkt. Bedenk wel dat deze instellingen alleen gelden voor apps die het ingebouwde platform voor videoweergave van Windows gebruiken.

Ondersteunt je laptop HDR-videoweergave? Keer met Start terug naar het instellingenvenster en navigeer naar Systeem / Beeldscherm / Windows HD Color-instellingen (in Windows 11 heet die laatste optie HDR). Kies onderaan het venster bij Accuopties voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Vink als laatste Streaming van HDR-video niet toestaan op batterijstroom aan. Mogelijk verschijnen er ook opties in beeld om de HDR-weergave van games en apps op batterijstroom uit te schakelen.

Energiebeheer

Logischerwijs hebben de instellingen rondom energiebeheer veel invloed op de accutijd. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Energiebeheer en slaapstand (in Windows 11: Aan/uit & accu). Je geeft eerst aan na hoeveel minuten inactiviteit het scherm automatisch uitschakelt. Hoe korter de ingestelde tijd, hoe meer energie de laptop daarmee bespaart. Verder stel je ook in na hoeveel minuten inactiviteit de laptop zichzelf in de slaapstand zet. Scrol een stukje omlaag en klik op Extra energie-instellingen openen, in Windows 11 vind je deze instellingen onder Scherm en slaapstand. In Windows 10 komt het oude vertrouwde Configuratiescherm vervolgens tevoorschijn. Klik aan de linkerkant op Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen. Het is verstandig om na het dichtklappen de machine in de slaapstand te zetten. Klap je de laptop op een later moment weer open, dan werk je direct verder waar je was gebleven. Dankzij deze instelling verspilt het systeem weinig energie. Wil je nog meer energie besparen, dan kun je ook de sluimerstand overwegen. Bedenk wel dat het met deze instelling iets langer duurt om je werkzaamheden te hervatten. Bevestig tot slot met Wijzigingen opslaan.

Toe aan een nieuwe laptop?

Bekijk het aanbod op Bol.com

Geavanceerde energie-instellingen

Diep in het Configuratiescherm zet je allerlei energie-instellingen naar je hand. Welke opties er precies beschikbaar zijn, is deels afhankelijk van de aanwezige hardwarecomponenten. Klik op Start / Systeem / Configuratiescherm en controleer achter Weergeven op of de optie Categorie is ingeschakeld. Via Systeem en beveiliging open je het onderdeel Energiebeheer. Zodra je klikt op De schema-instellingen wijzigen en Geavanceerde energie-instellingen wijzigen verschijnt er een nieuw venster. Als je hierin wijzigingen uitvoert, heeft dat invloed op het huidige energieschema. Bepaal bij Harde schijf bijvoorbeeld na hoeveel minuten inactiviteit je dit onderdeel bij batterijstroom wilt uitschakelen.

Ook bij onderdelen als Instellingen voor de bureaubladachtergrond en Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk neem je allerlei energiebesparende maatregelen. Zo kun je de diavoorstelling als bureaubladachtergrond bijvoorbeeld uitzetten. Kijk zeker ook even bij Energiebeheer voor processor. Je kunt het systeem namelijk bij batterijstroom passief koelen (zonder ventilator). Kies daarnaast voor minimaal cpu-verbruik wanneer de resterende batterijlading onder een bepaald niveau zakt. Afhankelijk van de aanwezige videochip stel je ook voor dit onderdeel een lager energieverbruik in, zoals in het geval van een recente grafische Intel-adapter. Uiteraard gaat dat wel ten koste van de videoprestaties. Sluit na afloop het venster met OK.

Gaan al deze wijzigingen je nog niet ver genoeg? Met de optie Een energiebeheerschema maken, links, kun je zelf je ultieme bespaarschema maken.

Visuele effecten uitschakelen

Windows 10 en 11 hebben ongemerkt nogal wat visuele effecten in huis. Dit vergt niet alleen behoorlijk wat systeembelasting, maar zorgt ook voor een hoger energieverbruik. Om de visuele effecten uit te zetten, open je het Configuratiescherm en ga je achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. In Windows 11 ga je naar de Verkenner, klik je met rechts op Deze PC en vervolgens op Eigenschappen. Aldaar klik je op Geavanceerde systeeminstellingen. Klik onder Prestaties op Instellingen en markeer de optie Beste prestaties. Sluit af met OK.

Helderheid, achtergrond en thema

Zodra je de helderheid van het scherm een tandje terugschroeft, resulteert dat vrijwel direct in een langere accutijd. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Een luxe laptop past de helderheid op eigen houtje aan, waarbij een speciale sensor rekening houdt met het huidige omgevingslicht. Vink in dat geval de optie Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert aan. Uiteraard staat het je ook vrij om met de schuifregelaar handmatig de helderheid te wijzigen.

Nu we het toch over licht en donker hebben: een donker bureaublad is gunstiger voor je energieverbruik. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Selecteer onder Achtergrond vervolgens de optie Effen kleur. Stel nu een donkere achtergrondkleur in. Je klikt vervolgens aan de linkerkant op Thema’s. Via Kleur stel je voor het huidige thema donkere (accent)kleuren in. Keer terug naar het voorgaande venster en bevestig met Thema opslaan.

Draadloze verbindingen uitschakelen

Hoe meer draadloze verbindingen er actief zijn, hoe meer energie dat vergt van het systeem. Ga naar Start / Instellingen / Privacy / Locatie en schakel via Wijzigen de optie Locatietoegang voor dit apparaat uit. Via Start kom je weer terug in het instellingenvenster. Ga nu naar Apparaten en zet de schakelaar onder Bluetooth uit, mits er momenteel geen draadloze apparaten zijn verbonden. Tot slot is ook het uitzetten van wifi een energiebesparende optie, al heb je in de praktijk meestal wel internet nodig. Maar wanneer je bijvoorbeeld naar een lokaal opgeslagen film aan het kijken bent, dan kan het toch lonen om de draadloze netwerkadapter tijdelijk uit te zetten. Klik rechtsonder op het wifi-pictogram binnen het systeemvak en kies Verbinding verbreken.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit
Huis

Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope wasmachine waarmee je weer járen vooruit kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken wasmachines goedkoper dan ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense WF5V163BW

Deze goedkope wasmachine van Hisense heeft een vulcapaciteit van maar liefst tien kilo. Om die reden leent de WF5V163BW zich perfect voor gezinnen. Kies op het overzichtelijke bedieningspaneel Sportkleding, Baby Care, Anti-Allergy, Katoen Wit, Katoen Kleur of een ander (supersnel) programma. Daarnaast kun je ook een speciaal reinigingsprogramma draaien. Zie je nog ergens een vuile trui of broek liggen? Geen probleem, want tijdens de wascyclus voeg je nog een kledingstuk toe. Als je deze slimme wasmachine met je thuisnetwerk verbindt, volg je de voortgang in de ConnectLife-app. Zo zie je op je smartphone wanneer de was klaar is en ontvang je bij een eventuele foutmelding gedetailleerde informatie.

Pluspunten zijn de ruime deuropening en trommelverlichting. Dankzij een hoog toerental van 1600 rotaties per minuut komt het wasgoed al relatief droog uit de trommel. Hierdoor profiteer je van een kortere droogtijd. Ondanks de hoge centrifugesnelheid is het energieverbruik nogal laag. Volgens het toegekende A-energielabel vereist de WF5V163BW jaarlijks 42 kilowattuur stroom bij gebruik van het Eco 40-60-programma. Vergeleken met andere wasmachines maakt dit exemplaar wel wat meer geluid. Ga tijdens het centrifugeren uit van een volumeniveau van 77 decibel.

Bosch WGG246Z0NL

Bosch vraagt in zijn eigen webshop voor deze degelijke wasmachine weliswaar 959 euro, maar enkele webshops duiken op het moment van schrijven ruimschoots onder dit bedrag. De specificaties zijn dik in orde. Zo past er negen kilo kleding in de trommel. Daarnaast ondersteunt de WGG246Z0NL een maximale centrifugesnelheid van 1600 rotaties per minuut. Hierbij maakt de wasmachine geen oorverdovend kabaal, want het geluidsniveau blijft steken op 74 decibel. Mooi meegenomen is het lage energieverbruik. Ga bij honderd wasjes uit van 49 kilowattuur. Dat is erg weinig!

Het Nederlandstalige bedieningspaneel spreekt eigenlijk voor zich. Alle gangbare wasprogramma's zijn beschikbaar, waaronder Sport, Jeans/Donkere was, Katoen en Wol. Je kunt ook nog voor een hygiënische of snelle cyclus kiezen. Verder verwijdert de WGG246Z0NL desgewenst vlekken en kreukels uit de kleding. Als de wasmachine eenmaal een programma is gestart, kun je ondertussen evengoed nog kledingstukken toevoegen. Nuttig voor het geval je nog ergens vuil wasgoed ziet liggen.

Whirlpool W7 89 SILENCE BE

Zoek je een goedkope wasmachine? Dit prijsvriendelijke model van Whirlpool is geschikt voor huishoudens tot zo'n drie à vier personen. Zoals de productnaam al aangeeft, maakt de W7 89 SILENCE BE relatief weinig geluid. Reken tijdens het centrifugeren op een snelheid van 1400 toeren per minuut op een volumeniveau van 72 decibel. Een ander speerpunt is het lage energieverbruik van 33 kilowattuur per honderd wasbeurten. In de verlichte trommel past maximaal acht kilo textiel, maar een lager gewicht kan uiteraard ook. Aan de hand van een laadsensor kiest dit witgoedproduct op eigen houtje een optimale wastijd.

Met behulp van de draaiknop en het display kies je tussen diverse gangbare wasprogramma's. Een goede toevoeging is de geïntegreerde stroomfunctie. Volgens de fabrikant ruikt de gewassen kleding hierdoor frisser. Je gebruikt deze functie optioneel om muf ruikende kleding in slechts twintig minuten op te frissen. Tot slot kun je ook een hygiënisch stoomprogramma starten. Whirlpool claimt dat daarmee nagenoeg alle bacteriën worden gedood.

Lees ook: Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

Miele WSA 033 WCS Active

Wie denkt dat Miele-producten per definitie altijd erg duur zijn, heeft het mis. De hier besproken WSA033 WCS Active heeft namelijk een schappelijk prijskaartje. Hiermee haal je een wasmachine met een lange verwachte levensduur in huis. Diverse onderdelen zijn naar eigen zeggen getest op een gebruik van twintig jaar. Het Duitse kwaliteitsmerk richt zich met dit product op kleine huishoudens tot hoogstens drie personen. De trommel ondersteunt een vulgewicht van maximaal zeven kilo.

Je bepaalt op het aanraakdisplay op welke snelheid deze wasmachine centrifugeert. De maximale waarde bedraagt 1400 omwentelingen per minuut. Verder kun je op maximaal negentig graden wassen. Ten opzichte van andere wasmachines telt de WSA033 WCS Active iets minder programma's, want je kunt bijvoorbeeld geen sport of synthetica selecteren. Wel start je onder meer een energiezuinige of snelle cyclus. Dit apparaat heeft een energieverbruik van 51 kilowattuur per honderd wasbeurten en een geluidsproductie van 72 decibel.

Siemens WG44G2FONL

Voor Siemens-begrippen is de WG44G2FONL momenteel erg betaalbaar. Wegens het bescheiden geluidsniveau van 70 decibel maakt deze wasmachine ten opzichte van veel andere witgoedproducten niet zoveel lawaai. Overigens is deze waarde alleen van toepassing tijdens het centrifugeren op maximaal 1400 rotaties per minuut. Dit product is gecertificeerd met energielabel A. Het stroomverbruik van 49 kilowattuur per honderd wasjes is dan ook erg laag. Deze wasmachine is geschikt voor gezinnen, want de trommel heeft een riante capaciteit van negen kilo.

Je kiest op het Nederlandstalige bedieningspaneel het beoogde wasprogramma, zoals Hygiëne, Outdoor, Katoen, Eco 40-60, Fijne was of Wol. Je kunt ook nog vlekken en/of kreukels verwijderen. Als je iets snel nodig hebt, was je twee kilo kleding in slechts een kwartier schoon. Zie je na aanvang van een programma nog een vuile onderbroek of sok liggen? Stop dit kledingstuk dan gewoon tussentijds in de trommel. Afhankelijk van de belading voegt de WG44G2FONL precies genoeg wasmiddel toe.

▼ Volgende artikel
E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan
Mobiliteit

E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan

E-bikefabrikant Stella heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd, doordat het bedrijf te maken kreeg met aanzienlijke financiële verliezen.

Het nieuws werd bevestigd door een woordvoerder van het bedrijf, na berichtgeving van het FD. De eigenaar van Stella, investeringsmaatschappij DMEP, heeft aangegeven dat het 'niet verantwoord' is om nog meer geld in het bedrijf te investeren.

Stella, opgericht in 2011, is uitgegroeid tot het bekendste e-bikemerk in Nederland en heeft momenteel 48 filialen in Nederland en België, met ongeveer 440 werknemers. Het bedrijf heeft echter al eerder te maken gehad met reorganisaties, waarbij tientallen banen verloren gingen en activiteiten in andere landen, zoals Duitsland, werden stopgezet.

Ondanks optimistische signalen van DMEP begin september, is het Stella niet gelukt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Binnenkort zal een bewindvoerder worden aangesteld om te bepalen hoe het bedrijf verder moet.