De beste tips voor een energiezuinige laptop

© DENYS PRYKHODOV

De beste tips voor een energiezuinige laptop

Geplaatst: 22 november 2022 - 08:32

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:46

Maikel Dijkhuizen

Al is het misschien maar voor een paar dagen per week: thuiswerken is inmiddels een blijvertje. Je laptop staat dus waarschijnlijk de hele dag aan. In dit artikel leer je hoe je hem zo energiezuinig mogelijk kunt instellen. Een deel van deze tips kun je ook gebruiken wanneer je (nog) een desktop-pc hebt.

Ook al is een laptop dus voor thuiswerken een energiezuinige keuze, je kunt altijd nog méér besparen door te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt werken op één accu. Want hoe minder vaak je moet opladen, des te beter. Daarvoor is het wel belangrijk dat je weet wat de resterende accuduur is. Dat controleer je gelukkig heel snel. Ga met de muisaanwijzer rechtsonder op het batterijpictogram binnen het systeemvak staan. Zie je het batterijpictogram nergens staan? Open via Start het tandwielpictogram (het venster Instellingen) en ga naar Persoonlijke instellingen / Taakbalk. Scrol een stukje omlaag en open het onderdeel Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven. Activeer hier de schakelaar achter Stroomvoorziening. Gebruik je Windows 11? Dan wordt het pictogram voor de stroomvoorziening altijd standaard weergegeven.

Batterij-instellingen

Via het batterijpictogram in de taakbalk kun je nu het nodige gaan finetunen. Klik erop en zet de schuifregelaar helemaal naar links. Hiermee activeer je de modus Batterijbesparing, waarmee verschillende hardwarecomponenten en systeeminstellingen niet meer op vol vermogen draaien. Je merkt bijvoorbeeld dat het scherm nu een stuk donkerder oogt en dat nieuwe e-mail niet meer automatisch wordt opgehaald.

Klik nu voor meer mogelijkheden op Batterij-instellingen. Er opent een nieuw venster. Bepaal onder Batterijbesparing bij welke resterende accucapaciteit je deze modus automatisch wilt activeren. Standaard gebeurt dat zodra de resterende acculading onder een niveau zakt van twintig procent. Stel met de schuifregelaar een hogere waarde in van pakweg veertig of vijftig procent als je langer met je laptop zonder stopcontact wilt kunnen doorwerken. Voor een lager energieverbruik vink je de functie De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld aan.

De beste tips voor een energiezuinige laptop-22540859

Als je laptop eerder in Batterijbesparing-modus gaat, houdt hij het langer vol.

Batterijverbruik: video

Kijk je vaak video op je laptop? Ook dat kan zuiniger. Klik hiervoor achtereenvolgens op Start / Instellingen / Apps / Video afspelen en scrol zo nodig iets omlaag. Geef bij Accuopties aan op welke manier de laptop video’s op batterijstroom af moet spelen. Kies hier voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Om de accuduur verder te verlengen, kun je ook nog vinkjes zetten voor Niet automatisch video verwerken bij gebruik op batterijstroom en Ik wil liever dat video wordt afgespeeld op een lagere resolutie wanneer mijn apparaat op batterijstroom werkt. Bedenk wel dat deze instellingen alleen gelden voor apps die het ingebouwde platform voor videoweergave van Windows gebruiken.

Ondersteunt je laptop HDR-videoweergave? Keer met Start terug naar het instellingenvenster en navigeer naar Systeem / Beeldscherm / Windows HD Color-instellingen (in Windows 11 heet die laatste optie HDR). Kies onderaan het venster bij Accuopties voor Optimaliseren voor levensduur van de batterij. Vink als laatste Streaming van HDR-video niet toestaan op batterijstroom aan. Mogelijk verschijnen er ook opties in beeld om de HDR-weergave van games en apps op batterijstroom uit te schakelen.

De beste tips voor een energiezuinige laptop-22540869

Je kunt kiezen wat je belangrijker vindt: de accuduur of de videokwaliteit.

Energiebeheer

Logischerwijs hebben de instellingen rondom energiebeheer veel invloed op de accutijd. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Energiebeheer en slaapstand (in Windows 11: Aan/uit & accu). Je geeft eerst aan na hoeveel minuten inactiviteit het scherm automatisch uitschakelt. Hoe korter de ingestelde tijd, hoe meer energie de laptop daarmee bespaart. Verder stel je ook in na hoeveel minuten inactiviteit de laptop zichzelf in de slaapstand zet. Scrol een stukje omlaag en klik op Extra energie-instellingen openen, in Windows 11 vind je deze instellingen onder Scherm en slaapstand. In Windows 10 komt het oude vertrouwde Configuratiescherm vervolgens tevoorschijn. Klik aan de linkerkant op Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen. Het is verstandig om na het dichtklappen de machine in de slaapstand te zetten. Klap je de laptop op een later moment weer open, dan werk je direct verder waar je was gebleven. Dankzij deze instelling verspilt het systeem weinig energie. Wil je nog meer energie besparen, dan kun je ook de sluimerstand overwegen. Bedenk wel dat het met deze instelling iets langer duurt om je werkzaamheden te hervatten. Bevestig tot slot met Wijzigingen opslaan.

De beste tips voor een energiezuinige laptop-22540871

Duik in de energie-instellingen en ontdek welke actie er aan het dichtklappen van het deksel is gekoppeld.

Toe aan een nieuwe laptop?

Bekijk het aanbod op Bol.com

Geavanceerde energie-instellingen

Diep in het Configuratiescherm zet je allerlei energie-instellingen naar je hand. Welke opties er precies beschikbaar zijn, is deels afhankelijk van de aanwezige hardwarecomponenten. Klik op Start / Systeem / Configuratiescherm en controleer achter Weergeven op of de optie Categorie is ingeschakeld. Via Systeem en beveiliging open je het onderdeel Energiebeheer. Zodra je klikt op De schema-instellingen wijzigen en Geavanceerde energie-instellingen wijzigen verschijnt er een nieuw venster. Als je hierin wijzigingen uitvoert, heeft dat invloed op het huidige energieschema. Bepaal bij Harde schijf bijvoorbeeld na hoeveel minuten inactiviteit je dit onderdeel bij batterijstroom wilt uitschakelen.

Ook bij onderdelen als Instellingen voor de bureaubladachtergrond en Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk neem je allerlei energiebesparende maatregelen. Zo kun je de diavoorstelling als bureaubladachtergrond bijvoorbeeld uitzetten. Kijk zeker ook even bij Energiebeheer voor processor. Je kunt het systeem namelijk bij batterijstroom passief koelen (zonder ventilator). Kies daarnaast voor minimaal cpu-verbruik wanneer de resterende batterijlading onder een bepaald niveau zakt. Afhankelijk van de aanwezige videochip stel je ook voor dit onderdeel een lager energieverbruik in, zoals in het geval van een recente grafische Intel-adapter. Uiteraard gaat dat wel ten koste van de videoprestaties. Sluit na afloop het venster met OK.

Gaan al deze wijzigingen je nog niet ver genoeg? Met de optie Een energiebeheerschema maken, links, kun je zelf je ultieme bespaarschema maken.

De beste tips voor een energiezuinige laptop-22540877

In de geavanceerde energie-instellingen wijzig je allerlei zaken die invloed hebben op de accutijd, zoals het zogeheten Intel Graphics Power Plan.

Visuele effecten uitschakelen

De beste tips voor een energiezuinige laptop-22540882

Als je visuele effecten uitschakelt, ziet Windows 10 er veel minder sprankelend uit.

Helderheid, achtergrond en thema

Zodra je de helderheid van het scherm een tandje terugschroeft, resulteert dat vrijwel direct in een langere accutijd. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Een luxe laptop past de helderheid op eigen houtje aan, waarbij een speciale sensor rekening houdt met het huidige omgevingslicht. Vink in dat geval de optie Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert aan. Uiteraard staat het je ook vrij om met de schuifregelaar handmatig de helderheid te wijzigen.

Nu we het toch over licht en donker hebben: een donker bureaublad is gunstiger voor je energieverbruik. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Selecteer onder Achtergrond vervolgens de optie Effen kleur. Stel nu een donkere achtergrondkleur in. Je klikt vervolgens aan de linkerkant op Thema’s. Via Kleur stel je voor het huidige thema donkere (accent)kleuren in. Keer terug naar het voorgaande venster en bevestig met Thema opslaan.

De beste tips voor een energiezuinige laptop-22540894

Een donker thema is weliswaar minder mooi, maar je laptop houdt het daarmee wel langer uit.

Draadloze verbindingen uitschakelen

Hoe meer draadloze verbindingen er actief zijn, hoe meer energie dat vergt van het systeem. Ga naar Start / Instellingen / Privacy / Locatie en schakel via Wijzigen de optie Locatietoegang voor dit apparaat uit. Via Start kom je weer terug in het instellingenvenster. Ga nu naar Apparaten en zet de schakelaar onder Bluetooth uit, mits er momenteel geen draadloze apparaten zijn verbonden. Tot slot is ook het uitzetten van wifi een energiebesparende optie, al heb je in de praktijk meestal wel internet nodig. Maar wanneer je bijvoorbeeld naar een lokaal opgeslagen film aan het kijken bent, dan kan het toch lonen om de draadloze netwerkadapter tijdelijk uit te zetten. Klik rechtsonder op het wifi-pictogram binnen het systeemvak en kies Verbinding verbreken.

De beste tips voor een energiezuinige laptop-22540895

Ontlast de accu door geen locatiegegevens met Microsoft en apps van derden te delen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten