ID.nl logo
Huis

10 verboden apparaten

Apple wil de Galaxy Tab in heel Europa laten verbieden. Het komt zelden voor dat een apparaat na een klacht daadwerkelijk verboden wordt. De keren dat het gebeurde, passeren hier nog eens de revue.

1. Samsung Galaxy Tab 10.1

Door toedoen van Apple is de verkoop van Samsung Galaxy Tab 10.1 tablets in Duitsland en Australië voorlopig aan banden gelegd. Samsung mag de Android-tablet daar niet langer verkopen omdat patenten van de iPad zijn geschonden. Via ons land probeert Apple nu zowel de tablets de smartphones uit de Galaxy-serie te verbieden voor heel Eurpa. Ze maken volgens Apple inbreuk op verschillende octrooien en intellectuele eigendomsrechten van de iPhone. Iedere dag dat er toch een Zuid-Koreaanse tablet over de toonbank gaat, moet Samsung Apple 250.000 euro betalen.

Wereldwijde patentoorloog

Apple en Samsung voeren momenteel een wereldwijde patentoorlog. Onder meer in de VS, Zuid-Korea, Japan en Australië lopen rechtszaken. Samsung is van plan een aparte versie van de Tab 10.1 in Australië te introduceren. Het verbod daar zou alleen gelden voor de Amerikaanse variant van de tablet.

De Samsung Galaxy Tab 10.1 vs de iPad 2: Als twee druppels water, toch?

2. Radardetector

Lekker scheuren over de Nederlandse wegen met een radarverklikker op het dashboard is er sinds 1 januari 2004 niet meer bij. Zo'n apparaat tast de frequenties van de radars waarmee de politie snelheden meet af. Het ding was mateloos populair bij snelheidsduivels, maar leverde dikwijls levensgevaarlijke situaties op. Niet alleen werd er door gebruik van de radarverklikker veel te hard gereden, ook het op de rem gaan staan bij een melding van de verklikker heeft menig botsing veroorzaakt.

Je mag in Nederland nog wel een radardetector bezitten, maar niet gebruiken. Als je dat toch doet, bekeurt de politie je met een boete van 250 euro en ben je het apparaat kwijt. In België kan zelfs je auto in beslag worden genomen als de hermandad merkt dat je ze te slim af wilt zijn. Vreemd genoeg mag bijvoorbeeld een Mini Coyote, een radarmelder uit Frankrijk die met gps- en gsm-technologie werkt, wel weer.

3. FM-zender

Het is in veel landen in de wereld niet toegestaan om zomaar op de FM-band uit te zenden. Dit kan namelijk allerlei storingen veroorzaken: Denk aan zendpiraten legale radiostations de ether uitdrukken. Voor het uitzenden op de FM-band moet je in Nederland dus een vergunning (pdf) aanvragen.

Een FM-zender voor in de auto is in de meeste landen ook verboden. In Nederland was dit tot 2008 ook zo. Sindsdien mogen alleen goedgekeurde transmitters gebruikt worden. Zo'n zendertje, dat gevoed wordt door de sigarettenaansluiting in het dashboard, zorgt ervoor dat de output van een MP3-speler of een iPod wordt omgezet in een FM-signaal, die je vervolgens met je autoradio kunt ontvangen. Hoewel de kwaliteit van zulke transmitters in de praktijk dikwijls bedroevend blijkt, kan zo'n apparaatje uitkomst bieden voor radio-installaties die niet over een USB-poort beschikken.

4. Mosquito

Kinderen en jongeren onder de 25 jaar hebben een lichamelijk voordeel, dat in sommige gevallen ook als nadeel kan uitpakken. Ze horen namelijk hoge tonen die volwassenen ouder dan 25 over het algemeen niet meer horen. Als je een apparaat zulke hoge tonen laat produceren, heeft niemand daar last van, behalve die jongeren.

Dit is het idee achter de mosquito, een apparaat dat in Engeland erg succesvol is gebleken om hangjongeren uit speeltuintjes te weren. In Nederland zijn zulke apparaten sinds 2006 verkrijgbaar en kunnen ze door gemeenten worden opgehangen. Hoewel de inzet van deze pestapparaten ook in Nederland omstreden genoemd mag worden, is men in België zo ver gegaan om de mosquito volledig te verbieden.

CD&V Kamerlid Jef Van den Bergh in juni 2008 hierover: “Mosquito's zijn discriminerend ten opzichte van jongeren en laten een hele groep minderjarigen de prijs betalen voor het maatschappelijk onwenselijk gedrag van een minderheid van de jeugd. Bovendien zijn gezondheidsrisico's niet uit te sluiten." Europa raadt het gebruik van de mosquito af, maar heeft ze nog niet formeel verboden.

5. IMSI-catcher

Met een zogeheten IMSI-catcher kun je al het telefoonverkeer in de omgeving afluisteren. Het apparaat doet zich voor als virtuele telefoonmast, waardoor de telefoon denkt met een gewone zender van doen te hebben. In werkelijkheid is dat dus het kwaadaardige apparaatje. Zo'n 'man-in-the-middle aanval' mag door de politie met toestemming van een rechter-commissaris worden gebruikt, maar is voor anderen verboden.

“Als de IMSI-catcher wordt ingezet, verloopt de communicatie van alle GSM-telefoons die in een naburig gebied in gebruik zijn of standby staan via de IMSI catcher, en niet via de publieke zendmast. De IMSI-catcher scant dan alle frequenties van de aanbieders van een openbaar mobiel communicatienetwerk of -dienst. Daar komt nog bij dat de IMSI-catcher alle gesprekken kan afluisteren van telefoons die zich aanmelden bij de tijdelijke zendmast. Ook als die gesprekken zijn versleuteld. De IMSI-catcher kan afdwingen dat er geen versleuteling wordt gebruikt.", aldus Webwereld eerder dit jaar. Te enthousiast gebruik van de IMSI-catcher kan leiden tot grote storingen in het netwerk van mobiele operators.

6. Stun guns

Een stroomstootwapen, taser of stun gun schakelt tegenstanders uit, maar is volgens de producent ervan niet dodelijk. Toch zijn sinds de taser bij diverse politiekorpsen in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk in gebruik is genomen, meer dan 200 verdachten na toediening van één of meerdere stroomstoten overleden. Een behoorlijk gevaarlijk ding dus.

In Nederland mogen arrestatieteams van de politie de wapens gebruiken, maar is verkoop aan burgers en de handel in de 'gadgets' verboden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gebeurt. Vorige maand nog werd een man van 20 uit Friesland bekeurd met een boete van 250 euro voor het bezit van een stroomstootwapen. Oh ja, en die flitsende Chinese iPhone 5 blijkt ook gewoon een ordinaire stun gun.

7. Laserpointers

Hartstikke handig, zo'n laserpointer waarmee je bij een presentatie bepaalde zaken uit kunt lichten voor je publiek. Maar deze apparaten, die op een gegeven moment bij iedere elektronicazaak te koop waren, werden eind jaren '90 een plaag op scholen. Leerlingen maakten er een sport van om de docent te pesten met een laserpuntje op het schoolbord. De verkoop van laserpointers werd een aantal jaar geleden verboden als het ding een vermogen van meer dan 1mW had. In vakjargon is dat laserklasse III en hoger. Laserpointers met een kleiner vermogen - met een minder intensieve straal - in klasse I en II zijn nog wel toegestaan. Laserpointers die niet voldoen aan de norm, kunnen oogbeschadigingen opleveren.

8. Modchips / R4

Moderne spelcomputers hebben allerlei beveiligingen ingebouwd waardoor het niet zomaar mogelijk is om een gekopieerd spel te spelen. Het doel hiervan is om piraterij te bestrijden. Tegenstanders menen echter dat fabrikanten zo verhinderen dat je zelf een spel voor een spelcomputer kunt programmeren. Daarom is het voor hen onwenselijk dat spelcomputers deze beveiliging meekrijgen.

Als 'oplossing' voor dit probleem hebben voornamelijk Chinese fabrikanten modchips ontwikkeld die op het moederbord van een spelcomputers kunnen worden gesoldeerd. Zo is de beveiliging te omzeilen. Op zo'n 'omgebouwde' console zijn wel alle gekopieerde spellen te spelen.

Nintendo vond vorig jaar dat het genoeg moest zijn met piraterijproducten die het spelen van illegaal gekopieerde spellen op de Wii en Nintendo DS mogelijk maakten. Het bedrijf begon hierover een civiele rechtszaak. De rechter besloot vervolgens dat modchips en flashcards (zoals de populaire R4-kaart voor de DS) in Nederland verboden horen te zijn om dat ze “vrijwel uitsluitend gebruikt worden voor het omzeilen van de voorzieningen die Nintendo heeft getroffen om inbreuken op haar auteursrecht tegen te gaan." Pech voor de kleine ontwikkelaars dus.

9. Qualcomm chips

In 2008 verbood de Amerikaanse rechter de verkoop van 3G-chipsets van de firma Qualcomm. Het bedrijf zou namelijk drie patenten van Broadcom schenden. De uitspraak betekende dat Qualcomm bepaalde derde generatie (3G) mobiele chipsets niet meer mag produceren en verkopen. De chipsets verschaffen mobiele telefoons toegang tot het internet en datadiensten.

De rechter verbood ook bepaalde marketing en klantenservice-activiteiten van Qualcomm. Ook in het hoger beroep werd het verkoopverbod gehandhaafd. Enkele maanden later zijn de partijen alsnog tot een schikking gekomen. Dat is voor Qualcomm goed geweest, de chipset wordt inmiddels in heel wat smartphones gebruikt.

10. Elektronische sigaret

Fabrikanten van elektronische sigaretten hopen rokers van hun verslaving af te helpen door ze te laten overstappen op de e-sigaret - een digitaal rokertje zonder tabak en ontbranding. Daardoor komt er geen schadelijke teer en koolmonoxide in het lichaam. Daarnaast kun je ervoor kiezen of je de elektronische sigaret met of zonder nicotine gebruikt.

Een op het oog mooi streven van die fabrikanten, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet in liet in januari 2008 een verklaring uitgaan waarin het waarschuwt voor het gebruik van de e-sigaret. Er is volgens de IGZ te weinig bekend over de veiligheid van het product. Mogelijk zijn er zelfs schadelijke effecten op de lange termijn. In Nederland is de verkoop van de elektronische sigaret weliswaar niet verboden, maar fabrikanten mogen het niet als geneesmiddel om te stoppen met roken aanprijzen.

In België ging men wel zo ver om de elektronische sigaret te verbieden. Daar was de sigaret volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een geneesmiddel omdat er nicotine inzit en geneesmiddelen mogen in België alleen verkocht worden na een grondig onderzoek en erkenning van het product. De enige e-sigaretten die nu in België verkocht mogen worden bevatten geen nicotine.

Dit artikel verscheen eerder op Computerworld.nl.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro
© jon anders wiken
Huis

Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Waar je een paar jaar geleden nog de hoofdprijs betaalde voor een goede 65 inch smart-tv, zijn deze tv's nu al een stuk betaalbaarder. Wij vonden vijf exemplaren die voor minder dan 600 euro te koop zijn.

Een 65 inch 4K smart-tv is natuurlijk de ultieme televisie voor het kijken van series en films in de hoogste kwaliteit. Voordeel is verder ook dat je niet al te dicht op je scherm hoeft te zitten: voor een 65 inch televisie geldt een afstand vanaf zo'n drie tot drieënhalve meter. En dankzij de smart-functionaliteit heb je toegang tot tal van streamingdiensten. Wij bekeken de mooiste modellen die je voor minder dan 600 euro kunt kopen.

LG 65UR73006LA

Voor wie houdt van heldere beelden en natuurlijke kleuren is de LG 65UR73006LA.AEUQ een prima keuze. Het 4K-paneel met ondersteuning voor HDR10 en HLG laat films en series mooi uitkomen. Wat direct opvalt is het brede kijkhoekpaneel, zodat je vanuit elke hoek goed beeld hebt. Drie HDMI 2.1-poorten zijn aanwezig, handig voor bijvoorbeeld een spelcomputer of soundbar. Het geluid is degelijk, met 20 watt RMS, al kan een extra speaker geen kwaad. De televisie zelf is niet overdreven dik, ongeveer 57 mm, en draait op WebOS dat vlot en makkelijk werkt.

Besturingssysteem: WebOS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

TCL 65C655 Pro

Deze TCL 65C655 Pro is een goede keus als je graag series kijkt of een filmavond houdt. Dankzij de QLED-techniek komen de kleuren mooi tot leven en ook HDR10+ en Dolby Vision helpen mee voor extra diepte. Google TV zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de meeste (streaming-)apps van Netflix tot YouTube. Het geluid springt eruit: met 50 watt RMS en een ingebouwde subwoofer krijg je een stevig geluid. De tv zelf is daardoor wel een tikje dikker, zo’n 80 mm. Er zijn drie HDMI-poorten voor het aansluiten van extra apparaten.

Besturingssysteem: Google TV
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 50W

Hisense 65A7NQ

Ben je iemand die vooral van gemak houdt? De Hisense 65A7NQ biedt precies dat. De tv is simpel in gebruik, draait op het VIDAA-besturingssysteem en start razendsnel op. Met zijn 4K-beeld en ondersteuning voor Dolby Vision zie je mooie kleuren en scherpe beelden. Er zijn drie HDMI-poorten, voldoende voor al je apparaten. De tv heeft een redelijk slank ontwerp, ongeveer 80 mm dik. Het geluid van 20 watt RMS is prima voor dagelijks gebruik, al klinkt het met een soundbar net even beter.

Besturingssysteem: VIDAA U
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

Samsung QE65Q80DAT

Wat deze Samsung QE65Q80DAT meteen bijzonder maakt, is het strakke ontwerp en de Direct Full Array-achtergrondverlichting. Daardoor zijn de zwarttinten diep en het contrast sterk. De tv is heel geschikt voor wie sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Hij heeft vier HDMI 2.1-poorten en een krachtig geluid van 40 watt RMS, wat zorgt voor een volle klank bij films. Het scherm is vrij dun, met 54 mm, en draait op het vertrouwde Tizen-besturingssysteem dat soepel werkt.

Besturingssysteem: Tizen
Aantal HDMI-poorten
: 4
Audio-output (RMS)
: 40W

Philips 65PUS7609/12

Bij de Philips 65PUS7609/12 draait het om eenvoud en betaalbaarheid. De beeldkwaliteit is prima voor dagelijks gebruik, met 4K-resolutie en ondersteuning voor Dolby Atmos voor beter geluid. De tv werkt met Titan OS, dat simpel is en vlot laadt. Er zijn drie HDMI 2.1-poorten, genoeg om bijvoorbeeld een spelcomputer of extra box aan te sluiten. De tv is iets dikker dan sommige andere modellen, ongeveer 92 mm, en levert 20 watt RMS geluid. Philips is voor deze serie afgestapt van Google TV en levert de modellen nu met Titan OS.

Besturingssysteem: Titan OS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

▼ Volgende artikel
Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos
© ID.nl
Mobiliteit

Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

Ga je op vakantie met je camper of met de caravan? Dan wil je vooral ontspannen rijden, zonder zorgen over te lage viaducten, smalle haarspeldbochten of weggetjes waar je amper kunt keren. Toch gebruiken veel mensen nog steeds een standaard autonavigatie, terwijl die niet is afgestemd op de afmetingen en het rijgedrag van een groter of zwaarder voertuig. In dit artikel lees je wat campernavigatie anders doet – en waarom dat handig is.

📍 Wat het verschil is tussen gewone navigatie en campernavigatie 📍 Waarom standaard navigatie niet altijd geschikt is voor campers of caravans 📍 Welke problemen speciale campernavigatie voorkomt 📍 Welke extra functies campernavigatie biedt 📍 Wanneer campernavigatie echt nodig is 📍 Waar je op moet letten als je campernavigatie wilt kopen 📍 Waarom een groter scherm handig is in een camper

Lees ook: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

Een gewone navigatie – los toestel of via smartphone – is gebouwd voor personenauto's. Je voert een bestemming in, kiest eventueel tussen snelste of kortste route, en krijgt aanwijzingen gebaseerd op normale verkeersregels en gangbare voertuigafmetingen. Voor dagelijks gebruik werkt dat prima. Maar zodra je met een grote camper of een caravan op pad gaat, kom je al snel beperkingen tegen. Denk aan tunnels met een beperkte doorrijhoogte, wegen met maximale asdruk of gewichtslimiet, scherpe bochten in bergachtig gebied of dorpskernen waar je amper kunt keren of parkeren. Een standaard navigatie houdt daar geen rekening mee. Dat kan onderweg voor behoorlijk wat stress zorgen, of in het slechtste geval zelfs voor schade.

Wat doet campernavigatie anders?

Een speciaal campernavigatiesysteem is ontworpen met campers en auto's met aanhanger in gedachten. Je voert vooraf de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van je combinatie in. Op basis daarvan worden alleen routes getoond die ook echt geschikt zijn voor jouw voertuig. En dat maakt een wereld van verschil.

Zo vermijd je automatisch bruggen waar je niet onderdoor kunt, te smalle weggetjes in dorpjes of natuurgebieden, steile hellingen waar je niet comfortabel kunt rijden of keren en wegen waar een caravan officieel niet is toegestaan. Veel campernavigaties bieden ook aanvullende functies. Denk aan filters voor campings, servicepunten of camperplaatsen, kaarten die je offline kunt gebruiken in gebieden zonder bereik, weergave van hellingspercentages en scherpe bochten onderweg en waarschuwingen voor zijwind, milieuzones of tolwegen. Sommige systemen kun je zelfs koppelen aan een achteruitrijcamera, wat handig is bij parkeren of keren op krappe plekken.

Wat je bij campernavigatie ook vaak ziet: een groter scherm dan bij standaard modellen. Dat is geen luxe, maar een bewuste keuze. De zitpositie in een camper is meestal hoger en wat verder van het dashboard af. Een scherm van 7 inch of groter zorgt dan voor beter overzicht en leesbaarheid, zonder dat je moet turen of knijpen met je ogen. Zeker als je tijdens het rijden snel de kaart of de aanwijzingen wilt checken, is dat een voordeel.

©GARMIN International ©2022

Voorbeelden uit de praktijk

Stel: je rijdt met een camper door de Ardennen. De kortste route volgens je telefoon gaat dwars door een dorpje met een smal bruggetje en steile oprit. Een standaard navigatie stuurt je daar zonder waarschuwing heen. Een campernavigatie herkent de beperkingen en kiest een alternatieve route via een doorgaande weg, ook al is die iets langer. Of je rijdt in Zuid-Frankrijk met een caravan achter je auto. Je komt bij een tunnel waar voertuigen hoger dan 2,60 meter niet doorheen mogen. Een gewone navigatie weet dat niet – een campernavigatie voorkomt dit soort problemen.

Is het altijd nodig?

Als je met een compacte buscamper reist die nauwelijks groter is dan een gewone auto, heb je in de praktijk minder snel last van beperkingen. Maar zodra je camper langer of hoger is, of je met een flinke caravan rijdt, wordt specifieke navigatie al snel een stuk comfortabeler – en veiliger. Ook voor langere reizen of tochten buiten West-Europa is het verschil merkbaar. Niet elk land signaleert hoogte- of gewichtsbeperkingen even duidelijk. Dan is het prettig als je navigatie dat voor je bijhoudt.

Campernavigatie kopen? Hier moet je op letten

Niet elk navigatiesysteem voor campers biedt dezelfde functies. Let daarom goed op de specificaties voordat je iets aanschaft. Controleer of je de voertuigafmetingen (lengte, breedte, hoogte, gewicht) kunt invoeren. Alleen dan kan het systeem echt rekening houden met obstakels op de route. Kijk ook naar het kaartmateriaal: is het actueel en dekt het voldoende landen? Zeker als je buiten West-Europa reist, is dat belangrijk. Sommige modellen bieden gratis kaartupdates, anderen niet. Let daarnaast op of er specifieke camper-POI's in het systeem zitten, zoals camperplaatsen, servicestations of campings. Ook de gebruikersinterface speelt een rol: is het systeem vlot te bedienen, ook als je onderweg bent? En niet onbelangrijk: hoe groot is het scherm? Bij voorkeur is dat minstens 7 inch. Een groter scherm is niet alleen prettiger tijdens het rijden, maar maakt het ook makkelijker om in een oogopslag hellingen, bochten en alternatieven te overzien. Ten slotte: als je al een achteruitrijcamera hebt, controleer dan of deze te koppelen is aan het systeem. Dat maakt het manoeuvreren op een krappe camping een stuk makkelijker.

Fijne vakantie!

Een campernavigatie lijkt op het eerste gezicht misschien een extra uitgave, maar het levert je onderweg vooral rust en gemak op. Geen stress over bruggen, geen gedoe bij keren, en geen verrassingen bij tunnels of bergwegen. Zeker als je vaker met je camper of caravan op pad gaat, is het een investering die je reis een stuk comfortabeler en ontspannen maakt.

P.S. Ook handig als je vaak op pad bent:

Een compacte camping-wasmachine