ID.nl logo
Need for Speed
© PXimport
Huis

Need for Speed

Need for Speed was lang zoekende, stellen de mensen van EA zelf. De razend populaire franchise stond ooit garant voor fijne, hapklare raceactie, maar dat veranderde met de jaren in wisselvalligheid – zowel qua opzet als kwaliteit. Om aan te duiden dat het nieuwe deel een nieuw begin moet inluiden, heet de editie van 2015 simpelweg Need for Speed. Klaar voor een compleet nieuwe start, dus?

De wereld van autotuning raakte voor het eerst verweven met EA's racereeks in Need for Speed: Underground. Niet verwonderlijk, want dankzij de filmhit The Fast & The Furious was de cultuur rond het opleuken van bescheiden auto's tot scheurmonsters behoorlijk geliefd geraakt. Er werd succesvol voortgeborduurd op deze nieuwe opzet van Need for Speed met onder meer Underground 2 en Carbon, tot EA besloot dat de franchise weer een andere richting op moest. Maar ondanks uitstapjes met supercars (Hot Pursuit), een interactieve film (The Run) en zelfs het officiële autosportcircuit (Shift) bleven velen Need for Speed associëren met de wereld van gepimpte auto's.

©PXimport

De terugkeer van tuning in het nieuwe deel voelt in eerste instantie dan ook vooral als een poging om het publiek tevreden te stellen in plaats van te prikkelen. Toch gaat het spel van ontwikkelstudio Ghost Games verder dan dat. In de door internetfenomenen gedomineerde wereld van vandaag draait immers alles om opgemerkt worden, het liefst door invloedrijke iconen. En dus staan in Need for Speed vijf moderne helden uit de autowereld centraal, waaronder stuntpiloot Ken Block en Porsche-junk Magnus Walker. Als je ook maar iets met auto's hebt, is de kans groot dat je ze vaker dan eens tegen bent gekomen op Facebook of YouTube. Hoe leuk zou het dan zijn om zelf met ze aan de slag te gaan – al is het maar in een game?

Straattaal

De manier waarop Need for Speed je naar deze kansen toe leidt, is wel wat ongemakkelijk. Je tijd in een immer nachtelijk en vaak verregend Ventura Bay, Need for Speeds fictieve variant op Los Angeles, wordt gedomineerd door video's met en telefoontjes van echte acteurs die je aanspreken met meer straattaal per zin dan jij in je hele middelbare-schooljeugd gebruikte. Ze zijn bedoeld om je met geinige verhaallijntjes richting ontmoetingen met bovengenoemde iconen te sturen, maar zorgen in de praktijk vooral voor kromme tenen en irritatie. Het is best voor te stellen dat de minderjarige doelgroep wél onder de indruk is van deze brallende quasi-hippe vogels; de volwassen gamer zal zich vooral weinig serieus genomen voelen. Wel leuk: je eigen, naar smaak aangepaste auto speelt regelmatig een decoratieve rol in deze video's dankzij een knap staaltje techniek. 

©PXimport

Zelf rijden met je auto is overigens gelukkig nog veel leuker. De arcade-inborst is bij deze reboot op geen enkele manier verloren gegaan: nog steeds vlieg je binnen de kortste keren met belachelijke snelheden over snelwegen, drukke kruisingen, kronkelige bergpaadjes en af en toe zelfs onverharde paden. Dankzij het toegankelijke rijgedrag is het geen helse klus om je wagen uit muren, medeweggebruikers en andere onhandige objecten te houden, al is het ditmaal wel de truc goed te weten waar je voorkeur ligt: ga je liever sierlijk driftend door de bochten of vertrouw je op de grip van je auto en houd je 'm kaarsrecht? Het is van belang de nadruk op één van deze uitersten tot uiting te laten komen in de afstelling van je auto, bijvoorbeeld door banden of het chassis aan te passen. Verwacht hier overigens geen hogere wiskunde: het spel helpt je graag om de juiste balans te vinden, al is het uiteindelijk wel aan jou om de ideale 'tune' te vinden. Leuk bijeffect is dat je op deze manier een sterke band met je auto ontwikkelt en minder geneigd bent (constant) te wisselen.

Driften

Let daarbij ook op de manier waarop je het spel doorloopt. De verschillende speltypes, van races om positie of tijd tot uitdagingen waarin je punten scoort met driften, komen op verschillende manieren terug in de vijf verhaallijnen die je in Need for Speed kunt volgen. Zo hoef je niet veel te driften als gripliefhebber en kun je er zelfs voor kiezen om de politie grotendeels met rust te laten – wat overigens betekent dat achtervolgingen wel uit te lokken zijn, maar minder prominent voorkomen dan in sommige eerdere Need for Speeds. Toch zul je als 'gripracer' niet ontkomen aan uitdagingen waarin je banden op móet roken door bochten dwars te nemen. Wanneer je op zo'n manier na verloop van tijd bedrogen uitkomt, voelt de game designtechnisch niet goed uitgewerkt.

©PXimport

Dezelfde drukke energie die stoer pratende acteurs overbrengen, is ook terug te vinden in de baldadige audiovisuele presentatie. De luide, rauwe motorgeluiden en de moderne soundtrack vol variatie verdienen vooral veel lof. Daarnaast gooit game een hoop grafische effecten op je af, van allerlei lichtflitsen tot bandenrookwolken. De game vergeet daarbij soms de framerate op een stabiele dertig beeldjes per seconde te houden of bepaalde texturen op tijd in te laden. Toch kunnen we geen passender beeld en geluid bedenken bij Need for Speed, waarin het meeste plezier komt uit van tijd tot tijd een beetje sleutelen aan je auto, een blokje omgaan en onderweg uitgedaagd worden tot racen. Dat kan al dan niet met maximaal zeven andere spelers in dezelfde sessie, waarbij spelen met je vrienden betrekkelijk eenvoudig te realiseren is.

Need for Speed is een succesvolle reboot waarin je vanouds lekker kunt racen – en dat is eigenlijk het belangrijkste wat we van de reeks verwachten. Het tuningthema zorgt vooral voor een goed excuus om lekker aan je wagen te sleutelen, de met straattaal doorspekte verhaallijnen hadden achterwege kunnen blijven. Dan maar racen zonder Ken Block.

Need for Speed is vanaf donderdag 5 november verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. De game komt in het voorjaar van 2016 naar pc. Gamer.nl recenseerde de PS4-versie van de game.

Uitstekend
Conclusie

Als nieuwe start voor de franchise slaat Need for Speed een bekende weg in. Het racen is lekker en rauw met een bescheiden hoeveelheid diepgang, al had die beter uitgewerkt kunnen worden. De vertelling van de verhaallijnen door quasi-hippe acteurs had echter niet gehoeven.

Plus- en minpunten
  • Toegankelijke arcade raceactie, veel tuningopties om je auto te personaliseren, heerlijk audio
  • Ongemakkelijk acteerwerk, inconsistente designkeuzes
▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.