ID.nl logo
Mario Tennis: Ultra Smash
© PXimport
Huis

Mario Tennis: Ultra Smash

Mario Tennis is misschien wel de beste sportieve spin-offreeks van Mario's reguliere avonturen. Vooruit, na Mario Kart dan. Feit is dat de even robuuste als toegankelijke gameplay van de serie ons vaak uitstekend vermaakt hebben. Jammer genoeg is die essentie vrijwel compleet uitgehold in het nieuwste deel voor de Wii U.

Het is even schrikken wanneer je voor het eerst door de menu's van Mario Tennis: Ultra Smash navigeert. Er zijn genoeg mogelijkheden om even snel een balletje te slaan, maar de zoektocht naar een fatsoenlijke carrière- of toernooistand is tevergeefs. Wel kun je het in tiebreaks opnemen tegen een reeks steeds moeilijker wordende tegenstanders, wat in essentie misschien op hetzelfde neerkomt, maar verre van dezelfde sportieve beleving biedt.

©PXimport

Opladen

Wanneer je het veld toch voor een potje betreed hebt, is het een fijne meevaller dat de besturing even rechttoe rechtaan is als altijd: lopen met de stick, slaan met de knoppen. Nog altijd kun je een slag opladen door al voordat de bal bij jou is op de knop te drukken. Ook kun je, net als in Mario Tennis Open op de 3DS, met een druk op de juiste knop op het juiste moment je slag nóg meer power meegeven. Het geeft telkens weer voldoening om met de juiste timing de bal uit de lucht te onderscheppen – letterlijk, dankzij zogenoemde Jump Shots – en 'm met een loeiharde knal terug te sturen. Een opvallende tegenvaller voor liefhebbers van de Wii-afstandsbediening is overigens de omissie van bewegingsgevoelige input, iets wat de game een stuk aantrekkelijker had kunnen maken uit sportief oogpunt.

De grote gamechanger zou in dit geval gevormd moeten worden door de uit andere Mario-games bekende Mega Mushrooms, waarmee je in één keer vijf keer zo groot wordt. Ze verschijnen in de loop van potjes op het veld en verhogen tijdelijk de kracht en het bereik van je tennisser. Doorgaans ontvangen beide spelers vlak na elkaar de power-up, waarna het spel verandert in een soort tafeltennis. Dat is even best leuk, maar in de praktijk verstoort de willekeur het spelritme – zeker wanneer je een gemakkelijke bal mist omdat je tijdens het ontvangen plots weer klein wordt. Gelukkig kun je, net als voorheen, ook zonder al deze gekkigheid een puur potje tennissen.

©PXimport

Onbegrijpelijk

Online kan er ook tegen anderen gespeeld worden, maar dan wel op een manier die nog slechter is dan toen Nintendo tien jaar geleden begon met online multiplayer. Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom je het louter tegen willekeurige spelers kunt opnemen en niet rechtstreeks tegen je vrienden. Bovendien snappen we niet waarom je na elk potje – dat jammer genoeg maximaal twee ernstig verkorte sets kan duren – gedwongen wordt om een nieuwe tegenstander te zoeken. Gelukkig kun je lokaal wel gewoon met z'n vieren spelen volgens je eigen regels.

De Smash Bros.-achtige mogelijkheid om je amiibo in te zetten en te trainen is best geinig, maar voegt in het licht van de andere gebreken weinig toe. Dat geldt al helemaal voor de flauwe stand waarin je een soort volleybal zo vaak mogelijk dient over te slaan. Gelukkig ziet de game er wel acceptabel uit, maar ook weer niet zo spetterend en afwisselend als we gehoopt hadden, getuige hetzelfde stadion waarin elk potje plaatsvindt. Ook wordt de wisselwerking tussen het tv-scherm en je GamePad nauwelijks benut – een fatsoenlijke dynamische camera waarmee het spel als een echte tenniswedstrijd in beeld komt, was bijvoorbeeld erg tof geweest.

©PXimport

Het is dan ook moeilijk om deze game aan te bevelen. Mocht je echt graag willen tennissen met Mario en z'n vrienden, haal dan een eerder deel voor een prikkie in huis. Bij voorkeur de uitstekende Nintendo 64-versie, die weliswaar (nog) niet rechtstreeks op de Wii U gespeeld kan worden, maar wel te vinden is in de Virtual Console van de Wii.

Mario Tennis: Ultra Smash is vanaf vrijdag 20 november verkrijgbaar voor Wii U.

Conclusie

Mario Tennis: Ultra Smash mist een hoop ballen en mept de rest eigenlijk in het net. Serveer ons de volgende keer iets beters, Nintendo!

Plus- en minpunten
  • Bij vlagen vermakelijk dankzij herkenbare fijne besturing
  • Geen fatsoenlijke carrière- of toernooistand, Mega Mushrooms verstoren spelverloop, zeer bekrompen online mogelijkheden
▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.