ID.nl logo
De 10 beste Game Boy-games
© PXimport
Huis

De 10 beste Game Boy-games

Vaak verguisd vanwege de primitieve hardware en het spinazie-groene graphics, maar tegelijkertijd geliefd dankzij de vele fantastische spellen en de ongekende draagbaarheid. De naam Game Boy is genoeg om menig twintiger te laten zwijmelen in nostalgie. De volgende tien spellen zijn wat ons betreft de beste op Nintendo’s meest legendarische handheld.

Super Mario Land 2: Six Golden Coins

Lang voordat Super Mario 64 het idee perfectioneerde had Super Mario Land 2: Six Golden Coins al een non-lineaire aanpak. Mario’s doel in deze game is om in zes verschillende zones de eindbazen te verslaan. In welke volgorde je dat doet bepaal je helemaal zelf. Of je nu eerst de ruimte in gaat, halverwege besluit om de tree zone te veroveren om vervolgens de pumpkin zone onveilig te maken, het kan allemaal. Aan het einde van deze zes werelden wacht er bovendien een geheel nieuwe aartsvijand op Mario; de compleet gestoorde Wario die zich niet zomaar uit Mario’s huis laat schoppen. Als platformer is Six Golden Coins misschien niet de meest originele Mario, maar de afwisseling en bizarre cast van vijanden maakt veel goed. Lees ook: De 10 beste games voor de PS4.

©PXimport

©PXimport

Tetris

Geen andere puzzelgame is zo legendarisch als Tetris. Van de vrolijke Russische volksmuziek tot de vormen van de vallende blokken waarmee je muren moet bouwen, alles aan dit spel is iconisch. Eerdere versies van de game waren op veel andere platformen al een succes, maar op de Game Boy kwam pas echt de doorbraak bij het mainstream publiek. Geen ander spel is namelijk zo toegankelijk en tegelijkertijd complex. Het zorgt ervoor dat meer dan dertig jaar na zijn oorsprong Tetris nog steeds onveranderd goed is gebleven, de wereld nog steeds verslaafd is aan lijntjes maken en dat hele volksstammen Korobeiniki kunnen neuriën.

©PXimport

The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Een van de beste Zelda’s past gewoon in je broekzak. Link’s Awakening heeft misschien niet de meest indrukwekkende graphics, maar er is eigenlijk geen ander spel op de originele Game Boy dat als zo’n groot avontuur aanvoelt. Nadat Link in een heftige storm terecht komt ontwaakt hij op het strand van het mysterieuze eiland Koholint. De enige manier om weer te vertrekken van deze plek is door de Wind Fish te ontwaken die rust in een gigantisch ei bovenop de hoogste berg. Daarmee is Link’s Awakening ook een van de vreemdere Zelda’s, maar dat doet verder niets af van de fantastisch complexe kerkers en het oprecht ontroerende verhaal.

©PXimport

©CIDimport

Mole Mania

Mole Mania is misschien wel Shigeru Miyamoto’s meest onbekende game. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat deze game wel heel erg laat in de levensloop van de Game Boy verscheen. Mole Mania is echter een uitstekende puzzelgame die je in de huid plaatst van Muddy de mol die zijn familie moet redden uit de klauwen van een kwaadaardige boer. De vele obstakels in het spel moet je zien te overwinnen door op de juiste plekken gaten te graven en objecten uit de weg te duwen. Dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is, want hoewel Mole Mania overduidelijk de charme heeft van een typische Miyamoto-game, is het spel niet bang om het je zo nu en dan behoorlijk moeilijk te maken.

©CIDimport

Pokémon Red/Blue/Yellow

Poké-mania begon op de allereerste Game Boy met een tweetal games die de wereld wisten te veroveren. Dat is allemaal te danken aan dat ene simpele principe; ze allemaal vangen. Honderdvijftig van die verschillende zakmonsters bij elkaar vinden klinkt volgens huidige standaarden als weinig, maar in 1996 was dat genoeg voor honderden uren trainen en verzamelen. De weg naar alle Pokémon is lang en vol met rivaliserende trainers, gevaarlijke wilde Pokémon en Gyms die verslagen moeten worden op het uiteindelijk op te kunnen nemen tegen de legendarische Elite 4. Pokémon Red/Blue/Yellow stimuleert spelers bovendien om vooral samen te spelen en onderling Pokémon met elkaar te ruilen. Een unieke functie die ervoor zorgde dat trainers met verschillende versies van het spel dealtjes met elkaar moesten sluiten.

©CIDimport

Donkey Kong

Na al die jaren was de rivaliteit tussen Mario en Donkey Kong ook op de Game Boy nog volop aanwezig. Toch is er deze keer iets anders aan de hand tussen de twee. Wat begint als de zoveelste poging van DK om Pauline te ontvoeren met de levels die inmiddels klassiekers zijn, neemt het spel een nieuwe wending. Na deze set van traditionele levels volgen bijna honderd stages die alsmaar grootser en complexer worden. Zo doen andere vijanden hun intreden, verschijnen er meer valstrikken en moet Mario in ieder level een sleutel verzamelen. De opzet blijft in ieder level hetzelfde, maar Donkey Kong op de Game Boy is eigenlijk een compleet ander en beter beest dan de originele game in de arcadehallen.

©CIDimport

©CIDimport

Kirby's Dream Land

Het klinkt gek, maar bij Kirby’s debuut was het marshmallow-achtige figuurtje nog niet roze en kon hij ook niet de vaardigheden van zijn vijanden overnemen. Toch is Kirby’s Dream Land een uitstekende game die de fundering wist te leggen voor wat de serie vandaag de dag nog steeds leuk maakt. Dream Land is geen gevaarlijke plek en Kirby vliegt met groot gemak langs de meeste vijanden heen. De combinatie van tegenstanders en objecten opzuigen om ze vervolgens weer af te schieten blijft heel fijn wegspelen. Daardoor is Kirby’s Dream Land tijdloos en een uitstekend voorproefje van hoe de reeks zich later zou ontwikkelen.

©CIDimport

©CIDimport

Mystic Quest

In Amerika en Japan heet Mystic Quest eigenlijk Final Fantasy Legends, maar die Europese naam is helemaal niet zo slecht gekozen. Mystic Quest is namelijk meer The Legend of Zelda dan Final Fantasy. In zekere zin is Mystic Quest daarmee de draagbare voorloper van de Mana-reeks. Het verhaal is niets om over naar huis te schrijven, maar de puzzels, de gevechten en de lichte rpg-elementen maken dit vandaag de dag nog steeds een fantastische game. Het spel krijgt bovendien wat extra persoonlijkheid door de computergestuurde personages die zo nu en dan met je op avontuur gaan. Daardoor ontwikkel je al snel een band met de personages, een prestatie die niet veel games op de Game Boy konden nabootsen.

©CIDimport

Wario Land: Super Mario Land 3

In hoeveel vervolgen krijg je de slechterik onder de knoppen? Nadat Wario door Mario in Six Golden Coins uit zijn kasteel is geschopt zoekt de hebberige antiheld zijn fortuin ergens anders. Dat brengt hem in Wario Land naar een eiland waarin alles naar eten is vernoemd en de schatten voor het oprapen liggen. In deze 2D-platformer draait het niet zozeer om de lastige sprongen, maar om het verzamelen van zoveel mogelijk rijkdom. Dat is een verrassende draai aan de brave wereld van Mario. Wario’s wereld is net wat vreemder en onvoorspelbaarder, waardoor deze game totaal anders uit de verf komt dan de andere ‘Land’-games op de Game Boy.

©CIDimport

©CIDimport

Metroid 2: Return of Samus

Het vervolg op Metroid is zo mogelijk nog duisterder, lastiger te navigeren en uitdagender. Zonder een kaart daal je als Samus steeds dieper af in de krochten van SR388. Je missie is simpel: roei iedere overgebleven Metroid uit totdat er geen bloedzuigende kwal meer in leven is. Return of Samus introduceerde de verschillende evoluties van de Metroid die met iedere nieuwe vorm – van Alpha tot Omega - gevaarlijker worden. Metroid 2: Return of Samus is misschien niet de meest toegankelijke game uit de serie – onder andere door de technische beperkingen van de Game Boy die de verschillende gangenstelsels moeilijk van elkaar te onderscheiden maakt, maar meer dan in welke andere Metroid voelt Return of Samus buitenaards en als een gigantisch, gevaarlijk doolhof.

©CIDimport

©CIDimport

De Game Boy had naast de bovenstaande tien games nog wel meer titels die het spelen waard zijn. De volgende games verdienen daarom een eervolle vermelding: Gargoyle’s Quest, Super Mario Land, Donkey Kong Land, Bionic Commando, DuckTales en Kid Icarus: Of Myths and Monsters.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
      © Philips
      Huis

      Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

      Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

      De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

      Snel en compact stomen zonder gedoe

      De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

      Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

      ©Philips

      Strak en stijlvol design met praktische functies

      Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

      Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

      Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

      ©Philips

      Krachtige prestaties voor een handstomer

      Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

      Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

      Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

      ©Philips

      Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

      De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

      Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

      ✅ Pluspunten
      • Compact en licht, ideaal voor op reis

      • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

      • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

      • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

      ❌ Minpunten
      • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

      • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

      • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

      Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

      De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

      Meer lezen over deze Philips-handstomer?

      Ga naar Kieskeurig.nl!
      ▼ Volgende artikel
      De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
      © Olga Seyfutdinova
      Huis

      De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

      De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

      Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

      Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

      Voorzaaien, planten en verpotten

      Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

      Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

      Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

      ©MaÅgosia Karniewska

      Aandacht voor je gazon

      Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

      Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

      Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

      Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

      ©Vely

      Snoeien (maar niet alles en met mate)

      In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

      Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

      Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.