ID.nl logo
Cuphead - Frustrerend leuke game
© PXimport
Huis

Cuphead - Frustrerend leuke game

Schiet, dood door kogel, restart. Schiet, dood door kogel, restart. Schiet, ontwijk kogel, dood door vogel, restart. Schiet, ontwijk kogel, buk onder vogel, baas springt bovenop je, restart. Schiet, toch weer dood door die kogel. Inhouden om controller niet door het raam te gooien. Restart. Dat is Cuphead in een notendop.

Als dit vreselijk vermoeiend en frustrerend klinkt, dan is Cuphead niks voor jou. Maar als dit heerlijk vermoeiend en frustrerend klinkt, dan ben jij precies degene die deze game móét spelen. Je zou de game in principe in een halfuurtje uit kunnen spelen, elk gevecht duurt immers maar twee minuten. Maar voordat je een baas zo goed onder de knie hebt dat je ook maar een kans maakt om hem te verslaan, heb je het meestal al vele malen opnieuw moeten proberen. En opnieuw. En opnieuw. Zo kan het soms wel een half uur duren voordat je eindelijk de laatste kogel in een vijand knalt.

©PXimport

Kopzorgen

Cuphead en zijn vriendje Mugman zijn wel redelijk wanhopig om al die tegenstanders te verslaan. Na een overijverige gok in een casino zijn ze namelijk hun ziel verloren aan de duivel. Nu worden ze erop uitgestuurd om alle andere slachtoffers van Satan een bezoekje te brengen en hun zielen te oogsten.

De tegenstanders waar je op deze manier langs moet zijn ontzettend gevarieerd. Het is elke keer weer een verrassing wat voor vreemd wezen je nu weer tegenover je krijgt. Het zou zonde zijn om dat voor je te verpesten met voorbeelden, maar laten we zeggen dat de kwaadaardige wortel die in demo’s werd getoond slechts het topje van de creatieve ijsberg is.

Alles is bovendien wonderlijk schoon vormgegeven met een unieke animatiestijl. Cuphead probeert de stijl van oude tekenfilms van begin vorige eeuw te vangen en stort zich daar vol overgave op. Het resultaat is fenomenaal: achtergronden zien er precies uit als een oude Disney-tekenfilm en je vecht tegen personages die zo uit Betty Boop zijn weggelopen. Je ziet zelfs constant witte krassen in het beeld. En het mooiste is dat dat ook bewegend goed uit de verf komt. De animaties leiden je nooit af, maar dompelen je helemaal onder in de nostalgie. Ook de muziek draagt veel bij aan de ouderwetse sfeer. Rammelende piano’s, barbershop-achtige vocalen en jazzy deuntjes sturen je zo een eeuw terug in de tijd.

Dat was allemaal verspilde moeite geweest als de gameplay niet in orde was, maar ook hier staat Cuphead als een huis. Het koppige mannetje bestuurt retestrak, hoewel de besturing wel wat moeite kost om aan te wennen. Zo kun je RB inhouden om stil te blijven staan, terwijl je met je linkerpook nog steeds alle kanten op mikt. Ook de parry vergt enige oefening. Je kunt op roze voorwerpen en kogels springen om die te counteren en omhoog te springen, maar dat moet je wel heel precies timen.

©PXimport

Klap voor je kop

De baasgevechten zijn stuk voor stuk memorabel, maar wel ontzettend lastig. Gelukkig wel lastig op de goede manier: elke keer dat je doodgaat ben je even gefrustreerd, maar heb je ook iets nieuws geleerd over je tegenstander. Elke fout die je maakt was te vermijden, en dus wil je elke keer snel opnieuw beginnen om het net iets beter te doen.

Iedere baas heeft verschillende fases, met verschillende aanvallen die je allemaal moet leren kennen. Het duurt misschien tien, twintig pogingen, maar ineens merk je dat je de eerste fase foutloos door kunt komen. Je vijanden hebben geen levensbalk, dus je weet steeds niet precies hoe lang je nog op ze moet schieten. Elke keer dat je doodgaat krijg je in een balkje wel te zien hoe ver je was, zodat je een beetje kunt leren hoe lang de fases van de bazen duren. De frustratie is groot als je net sterft en dan ziet dat je er echt bijna was, maar de roes is des te groter als je uiteindelijk glorieus zegeviert. De game weet de grens tussen frustratie en plezier uitstekend te bewandelen.

Het komt maar weinig voor dat je afgaat zonder dat het je schuld was, maar als dat gebeurt komt dat meestal door je superaanvallen. Door te parryen, te schieten en niet dood te gaan, vul je een meter waarmee je extra zware aanvallen kunt doen. Om die uit te voeren blijft je kopje echter even stil hangen. Op dat moment is hij wel onkwetsbaar, maar het kan gebeuren dat er net iets onder je door vliegt dat je niet kunt ontwijken als je net klaar bent met je speciale aanval.

Varkentje wassen

Gelukkig hoef je niet de hele game met een miezerig kogelstroompje te spelen, maar kun je bij een uit de kluiten gewassen Porky Pig nieuwe wapens en vaardigheden kopen. Denk aan boemerangkogels, bommetjes of een extra hartje in ruil voor zwakkere kogels. Elk wapen heeft zijn eigen strategie nodig, en sommige bazen kun je eigenlijk niet verslaan zonder een extra wapen. Het is dan ook jammer dat je niet echt kunt oefenen met je nieuwe arsenaal. Je kunt alleen tegen de bazen vechten, en als je daar niet weet wat je doet ben je binnen 20 seconden dood. Dat is niet echt genoeg tijd om aan een wapen te wennen.

Je betaalt Porky met munten, die je verdient in de Run ’n Gun-levels, een soort platformer-gebieden met dodelijke obstakels. Helaas zijn deze stukken zonder bazen het zwakste onderdeel van de game. Het plezier van Cuphead haal je uit het opgesloten zitten met een grote vijand in een enkel scherm, en het leren hoe je zijn aanvallen overleeft. Al die strategie wordt in de platformlevels overboord gegooid en ingewisseld voor ongeïnspireerd leveldesign. Gelukkig zijn er maar zes van dit soort levels, en zijn ze ook nog eens optioneel.

Je kunt alle bazen met een vriend te lijf gaan in de co-opmodus, die helaas niet zo leuk is als gehoopt. In je eentje balanceert de game al op het randje van chaos, terwijl dit met zijn tweeën simpelweg te onoverzichtelijk is. Door alle extra kogels van je teamgenoot is het haast niet meer te zien wat je nou moet ontwijken, en wat niet.

©PXimport

Verder doet Cuphead bijna alles goed wat het goed moet doen. Het is moeilijk, maar nooit oneerlijk, en geeft je met elke baas een pittige uitdaging. Als dat nog niet genoeg was, kun je proberen om bij elke baas de hoogste rank te verdienen. Dan moet je wel alles ontwijken, vaak een parry uitvoeren, je speciale meter helemaal vullen en ook nog eens snel zijn. Alles op S-rank halen is een haast onmogelijke taak, maar een leuke uitdaging voor de masochisten onder ons. Wie het wat rustiger aan wil doen, kan de bazen op een iets makkelijker standje spelen.

Hoe je Cuphead ook speelt, het is eigenlijk altijd frustrerend. Tot dat moment dat je die baas naar het hiernamaals helpt en uit je stoel springt van vreugde. Het is knap hoe de game jou steeds beter laat worden, totdat je ineens goed genoeg bent om een tegenstander te verslaan. Dan besef je je hoe goed deze game is, en ga je gelijk door naar de volgende baas. Restart.

Gamer.nl speelde Cuphead op een Xbox One. De game is ook verkrijgbaar voor pc en is nu beschikbaar.

Uitstekend
Conclusie

**Ontwikkelaar:** StudioMDHR Entertainment **Prijs:** €19,99 **Genre:**Run and gun **Platform:**Xbox One, pc **Website:**[cupheadgame.com](http://www.cupheadgame.com/)

Plus- en minpunten
  • Unieke en prachtige stijl
  • Moeilijk op goede manier
  • Muziek
  • Soms onoverzichtelijk
  • Niet-baaslevels saai
  • Geen wapens testen
▼ Volgende artikel
De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm
Huis

De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm

Een stofzuiger is zo vanzelfsprekend dat je bijna vergeet wat een handig en onmisbaar apparaat het eigenlijk is. Maar als je een nieuwe zoekt, zie je al snel: er is ontzettend veel keuze. Welke stofzuiger past nu echt bij jouw vloer, gezin en manier van wonen?

Dit artikel in het kort

• Wat voor soorten stofzuigers er zijn • Hoe je een stofzuiger voor harde vloeren kiest • Hoe je een stofzuiger voor tapijt kies • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je huisdieren hebt • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je last hebt van allergieën • Wat je moet weten over het energieverbruik van stofzuigers • Hoe het zit met oplaadtijd en gebruiksduur

Verschillende soorten stofzuigers

Zoals gezegd: de keuze is enorm. Wanneer je een nieuwe stofzuiger zoekt, kun je kiezen tussen traditionele sledestofzuigers met of zonder zak, draadloze steelstofzuigers, robotstofzuigers, kruimeldieven en modellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met allergieën of huisdieren. Elk type heeft z'n eigen voordelen, zoals je in de tabel hieronder ziet. Wat bij jou past, hangt af van hoe en waar je het apparaat wilt gebruiken.

Type stofzuigerVoordelenNadelen
Sledestofzuiger met zakSterke zuigkracht, grote stofcapaciteit, vaak stil, goed voor allergieënZwaar en minder wendbaar, moet vaak van stopcontact wisselen
Sledestofzuiger zonder zakGeen kosten voor zakken, meestal doorzichtige opvangbak, goede zuigkrachtLeegmaken kan stoffig zijn, filter vraagt onderhoud
Draadloze steelstofzuigerWendbaar, snoerloos, compact, handig voor snel gebruikBeperkte accuduur, kleinere stofbak, vaak luidruchtig
RobotstofzuigerVolledig automatisch, ideaal voor dagelijks onderhoud, programmeerbaarKomt niet in hoeken of op trappen, werkt alleen op één verdieping
KruimeldiefHandzaam, snel inzetbaar, ideaal voor kleine klusjes en hoekjesKleine opvangcapaciteit, korte gebruiksduur, minder krachtig

©Starcom

Je vloer is grotendeels bepalend

Stofzuigen doe je vooral om je vloer schoon te houden. Het soort vloer in huis bepaalt daarom voor een groot deel welke stofzuiger handig is. Bij harde vloeren let je op andere dingen dan bij tapijt. Handig om vooraf te bedenken waar de stofzuiger het meeste werk moet verrichten.

Stofzuigers voor harde vloeren

Laminaat, parket, plavuizen of een gietvloer? Dan is een model dat goed scoort op 'stofopname harde vloer' belangrijk. Op het label zie je hoe goed een stofzuiger presteert, van D (minimaal 98 procent opname) tot A+++ (nog beter). Voor kwetsbare vloeren is een parketborstel aan te raden: die voorkomt krassen en glijdt soepel over het oppervlak. Soms wordt een parketzuigmond meteen meegeleverd, soms moet je hem los kopen. In het laatste geval is het wel belangrijk dat je goed controleert of 'ie op jouw stofzuiger past.

Stofzuigers voor tapijt

Tapijt vraagt om een krachtigere aanpak. Vooral bij hoogpolig tapijt is een turboborstel handig: een opzetstuk met een draaiende borstel die diep liggend vuil omhoog haalt. Bij laagpolig tapijt kun je uit de voeten met een combiborstel. Ook de stofopname voor tapijt wordt genoemd op het label: bij het laagste classificering (D) moet de stofopname minimaal 75 procent zijn. Dat is minder dan bij harde vloeren, dus een label A of hoger loont. Let ook op het vermogen van de stofzuiger: hoe krachtiger, hoe beter voor dik tapijt.

©gunnar3000

Robotstofzuigers en tapijt

Een robotstofzuiger op tapijt Veel robotstofzuigers kunnen prima overweg met tapijt, zeker als het laagpolig is. Modellen met een instelbare zuigkracht of een ingebouwde turbomotor doen het beter op deze ondergrond. Vloerkleden zijn meestal geen probleem. Bij hoogpolig tapijt wordt het lastiger: daar hebben zelfs de duurdere modellen moeite mee.

Stofzuigers voor huisdieren

Haren van hond of kat vind je overal terug. Een turboborstel is dan bijna onmisbaar, zeker als je huisdieren op de bank of in het kleed liggen. Ook voor steelstofzuigers zijn er turboborstels te koop. Let op het vermogen: 800 watt of meer is aan te raden. En hoewel een zak niet verplicht is, is het wel zo prettig met al die losse haren. Het legen van een zakloze stofzuiger kan in dit geval een stoffige klus zijn.

Houd ook rekening met het geluid. Sommige stofzuigers halen makkelijk 80 decibel, wat vervelend kan zijn voor gevoelige huisdieren. Op het label zie je het geluidsniveau. Minder dan 60 decibel is prettig stil: dan kun je zelfs stofzuigen terwijl de tv aanstaat.

Robotstofzuigers voor dierenharen

Robotstofzuigers voor dierenharen Er zijn robotstofzuigers met een ronddraaiende middenborstel, speciaal voor het opzuigen van dierenharen. Deze modellen zijn meestal ook geschikt voor tapijt, maar de combinatie van hoogpolig tapijt én veel dierenhaar is voor veel robotstofzuigers nog een uitdaging.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

Stofzuigers voor allergieën

Heb je een stofallergie, astma of hooikoorts? Let dan extra op de stofuitstoot van de stofzuiger. Die staat op het label, van A+++ (minimaal) tot D (maximaal 1 procent). Een model met HEPA-filter is extra handig: die filtert zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht. Zo voorkom je dat je tijdens het stofzuigen juist meer klachten krijgt.

Energieverbruik van stofzuigers

Hoewel stofzuigers momenteel geen verplicht energielabel hebben, is het energieverbruik wel iets om op te letten. De zuigkracht en het vermogen van een stofzuiger zeggen niet automatisch iets over hoe zuinig hij is. Sommige modellen leveren goede prestaties bij een relatief laag wattage. Er zijn fabrikanten die zuinigere motoren of een eco-stand gebruiken. Het wattage zegt iets over het energieverbruik van de motor, maar niet direct over de zuigkracht. Een hoger wattage betekent dus niet automatisch dat een stofzuiger beter schoonmaakt. Sommige modellen met een lagere wattage zijn juist efficiënter ontworpen en leveren alsnog krachtige prestaties. Naar verwachting wordt het energielabel in 2026 opnieuw ingevoerd voor stofzuigers, zodat je beter kunt vergelijken

Klein maar handig: de kruimeldief

Een kruimeldief is perfect voor kleine klusjes: even wat kruimels van tafel, haren van de bank of stof uit een lastig hoekje. Ze werken meestal op een accu, dus let op de accuduur. Ook het soort accu speelt mee in de prestaties. Sommige kruimeldieven maken behoorlijk wat herrie. En kijk of er accessoires bijzitten zoals een verlengstuk of borstel. Nat-droogmodellen kunnen ook vocht opzuigen, bijvoorbeeld gemorste koffie. Dat maakt ze net wat veelzijdiger.

©sebra

Let ook op oplaadtijd en gebruiksduur

Bij oplaadbare modellen – zoals steelstofzuigers en kruimeldieven – is het slim om te checken hoe lang ze meegaan op een volle accu. Je wilt niet halverwege moeten stoppen om op te laden. Minstens zo belangrijk is de oplaadtijd: hoe lang moet het apparaat aan de lader voordat je 'm weer kunt gebruiken? Bij sommige modellen is dat een paar uur, terwijl andere pas na een nacht opladen weer inzetbaar zijn.

Tot slot

Welke stofzuiger het beste bij je past, hangt af van jouw woning, vloer, gezinssamenstelling en wensen. Denk na over waar je hem het vaakst gebruikt, wat je belangrijk vindt – zoals zuigkracht, geluid, accuduur of een HEPA-filter – en waar je eventueel concessies kunt doen. Door goed te vergelijken voordat je een nieuwe stofzuiger kopen gaat, voorkom je frustratie achteraf. En heb je eenmaal de juiste stofzuiger gevonden, dan wordt schoonmaken net een stukje makkelijker.

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!