Haal meer uit je Windows 10-rekenmachine
We gebruiken de Windows 10-rekenmachine meestal zoals we dat vroeger deden met een gewone calculator. We rekenen er snel wat mee uit. Toch heeft deze bescheiden app meer in zijn mars dan de meesten denken. Alleen heel wat nuttige functies blijken niet bekend, terwijl ze niet eens ingewikkeld zijn of verborgen zitten. Tijd voor een bredere kijk op de calculator.
De op een na snelste manier om de rekenmachine in elke versie van Windows te openen is door in de zoekfunctie van het startmenu Rekenmachine te typen. Op sommige toetsenborden staat zelfs een speciale sneltoets om de calculator op het scherm te toveren. Gebruik je deze tool regelmatig, dan is het handig om de rekenmachine aan de taakbalk vast te maken. Daarmee open je de tool het snelst. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het taakbalkpictogram van de Rekenmachine-app en kies Aan taakbalk vastmaken. Hiermee kun je trouwens meerdere rekenmachines tegelijk openen die je voor verschillende doelen inzet, bijvoorbeeld voor standaardcalculaties, wetenschappelijke berekeningen of het omzetten van valuta’s. Het formaat van de rekenmachine is aanpasbaar. Je kunt de randen verslepen om het venster te vergroten en te verkleinen. Hierdoor wijzigt meteen de ruimte tussen de knoppen, wat handig is als je een aanraakscherm gebruikt.
Altijd vooraan
Wanneer je berekeningen maakt van gegevens die je in een ander venster afleest, dan is het frustrerend dat de rekenmachine elke keer naar de achtergrond verdwijnt. Gelukkig kun je de instellingen aanpassen waarmee de calculator altijd op de voorgrond blijft. De knop om dit te doen zit in de standaardweergave.
Achter het woord Standaard zit een kleine knop met een pijltje die naar een vakje wijst. Als je hierop klikt, verhuist de calculator naar de rechterbovenhoek en blijft daar vanaf dat moment altijd staan. Je kunt de rekenmachine natuurlijk altijd naar een voor je nog handigere plek slepen. Met dezelfde knop keert de rekenmachine terug naar normaal gebruik.
©PXimport
Geschiedenis
Een fout is snel gebeurd en daarom is het mogelijk om al je vorige berekeningen te controleren in de Geschiedenis. De calculator houdt namelijk alle bewerkingen van een sessie bij, zelfs wanneer je de modus van de rekenmachine verandert. De geschiedenis wordt wel automatisch gewist wanneer je de app sluit.
De geschiedenis open je met de knop in de rechterbovenhoek. Hiermee krijg je een lijst van alle recente berekeningen te zien. Door op een berekening in de lijst te klikken, verschijnt deze bewerking opnieuw in het invoervak van de rekenmachine. De brede geschiedenisbalk neemt wel veel plaats in en verkleint het formaat van het calculatorvenster. Met de rechtermuisknop is het mogelijk om een bepaalde berekening te verwijderen uit de lijst. Om de volledige geschiedenis te wissen klik je op het prullenbakpictogram.
©PXimport
Sneltoetsen
Heb je een numeriek toetsenbord, zorg dan dat de NumLock is ingeschakeld. Daarmee kun je cijfertoetsen aan de zijkant van je toetsenbord gebruiken om berekeningen met de calculator uit te voeren. Daarnaast zijn er enkele interessante sneltoetsen. Geheugenhoud de Alt-toets ingedrukt en druk op een nummer van één tot vier om te schakelen naar de verschillende modi. Eerst komt de standaardmodus, daarna de wetenschappelijke calculator, nummer drie is de programmeermodus en bij vier krijg je de calculator voor datumberekening. Ook de volgende sneltoetsen zijn goed om te kennen: met Delete wis je de huidige invoer. Met Escape wordt alle invoer gewist. Met Ctrl+H wordt de geschiedenis in- en uitgeschakeld.
Geheugen
Naast de tab Geschiedenis zit de tab Geheugen. Ieder getal dat je tijdens de sessie in het geheugen opslaat, vind je terug in dit tabblad. Het geheugen heeft vijf knoppen. MS (Memory Store) gebruik je om een waarde in het geheugen op te slaan. De knop M+ telt de ingegeven waarde op bij het huidige geheugen. Heb je 15,27 in het geheugen opgeslagen en is het resultaat van een berekening 5, dan wordt met M+ de waarde van het geheugen vermeerderd met 5, dus 20,27.
De knop M- doet het tegenovergestelde. Die vermindert het geheugen met een bepaalde waarde. De knop MR (Memory Recall) plaatst de waarde uit het geheugen op het scherm. MC (Memory Clear) wist het geheugen. De geheugenknoppen werken dus hetzelfde als bij een fysieke rekenmachine. Er is één verschil: via het tabblad Geheugen kun je met één klik alle geheugenwaarden laden die je tijdens de sessie hebt opgeslagen.
©PXimport
Wetenschappelijke modus
Heb je op de middelbare school, universiteit een hoger niveau van wiskunde gevolgd, dan herken je de wetenschappelijke rekenmachine. Deze modus is een uitbreiding op de standaardweergave. Schakel via de linkerzijbalk over naar de wetenschappelijke versie en je krijgt toegang tot veel meer functies. Denk hierbij aan trigonometrie en exponenten, logaritmen, goniometrische graden en sinus, cosinus en tangens.
©PXimport
Grafische modus verwacht
Ondertussen heeft Microsoft de code van zijn calculator als open source gedeeld op GitHub. Hierdoor kunnen ontwikkelaars voorstellen doen voor de volgende versie. Ze kunnen de code bekijken en zelfs aanpassen. Er is ondertussen een preview build waarin de rekenmachine eindelijk een grafische modus heeft gekregen om parabolische en sinusfuncties weer te geven. In een schermpje naast het bedieningsvenster wordt de grafiek geplot. Met behulp van drie schuifjes kun je de waarden van de formule wijzigen zodat de grafiek zich in direct aanpast. Bovendien kun je met de muisaanwijzer over de curve gaan en lezen wat de waarde van dat punt is. Deze extra functie is ondertussen beschikbaar voor gebruikers in het Insiders-programma en wordt dit schooljaar aan een Windows-update toegevoegd.
©PXimport
Datumberekeningen
Wil je exact weten hoeveel dagen oud je vandaag bent? Of tel je de dagen af naar de vakantie of naar je pensioen? De module Datumberekening gebruik je om het verschil tussen twee datums uit te rekenen.
Het enige wat je hiervoor moet doen is de begin- en einddatum ingeven. De rekenmachine bepaalt vervolgens de maanden, weken en dagen tussen die twee data in. In plaats van de optie Het verschil uitrekenen te gebruiken, zijn er ook nog mogelijkheden om dagen toe te voegen en dagen af te trekken.
©PXimport
Programmeren
De rekenmachine heeft ook een modus speciaal bedoeld voor programmeurs. In deze weergave zitten knoppen voor berekeningen in het binaire, octale en hexadecimale stelsel, die veel voorkomen in de informatica. Naast de gewone bewerkingen kun je werken met logische operatoren, zoals or, and, xor, not - en bit-verschuivingen. Bovendien kun je schakelen tussen Byte (8 bits), Word (16 bits), DWord (32 bits) en QWord (64 bits).
©PXimport
Omrekenen
De Windows 10-rekenmachine is niet alleen een verzameling van vier calculators. De tool bevat verder een uitgebreide set converters voor onder meer lengte, temperatuur, datavolume, druk en energie. Je komt er via de drie streepjes in de linkerbovenhoek, de menuknop.
Kies je bij omrekenen voor de optie Lengte, dan hebben eenheden zoals micron, inch en yard voor jou voortaan geen geheimen meer. Bij Temperatuur reken je bijvoorbeeld Celsius om naar Fahrenheit. In de optie Snelheid, converteer je knopen om naar kilometer per uur of mijl per uur.
Bij de resultaten lees je onderaan telkens nog een leuke vergelijking. Als je bijvoorbeeld bij Oppervlakte de waarde één hectare ingeeft, lees je dat dit 10.000 vierkante meter is of 0,92 voetbalveld. Voor snelheid gebruikt de converter de vergelijking met een schildpad, een paard en een straalvliegtuig.
Valutaconverter
Met deze calculator is er verder geen enkele reden om nog een externe muntomzetter te gebruiken, want de rekenmachine bevat een uitstekende valutaconverter. Sinds de lancering van Windows 10 was dit een van de belangrijkste verzoeken die uiteindelijk werd opgenomen.
Schakel naar Valuta omrekenen om meer dan honderd verschillende valuta’s van over de hele wereld te converteren. De valuta worden automatisch up-to-date gehouden. Hoeveel Chinese yuan krijg je voor honderd euro en hoe hoog staat de dollar vandaag? Deze tool voert alle bewerkingen uit die je van zo’n converter verwacht.
Je selecteert eerst de twee gewenste munteenheden in een uitklaplijst, daarna typ je de waarde en je leest het resultaat in de andere munteenheid. De ingebouwde valutaconverter in Windows 10 werkt zelfs zonder internetverbinding. Hier verschilt de app met bijvoorbeeld Google Search. Omdat de wisselkoersen elke dag schommelen, moet je er wel aan denken om regelmatig de valutagegevens te actualiseren wanneer je online bent.
©PXimport
Nostalgie
Hoewel de Windows 10-rekenmachine geweldig is, blijven er altijd mensen gehecht aan de oude, klassieke Windows 7-calculator. Je kunt die nog steeds gratis terughalen. Tijdens de installatieprocedure merk je dat de taal zich automatisch aan het besturingssysteem aanpast. Je kunt de tool starten vanuit het venster Uitvoeren als Calc.exe of vanuit het zoekvak in de taakbalk. Wil je deze klassieke tool later alsnog verwijderen, dan kan dat via de Instellingen / Apps / Apps en onderdelen.
©PXimport