Scherm delen op afstand met Screenleap
Stel, een kennis zit met een computerprobleem dat hij of zij graag aan u wil voorleggen. Of u bent met een project bezig en wilt snel even overleggen met een paar collega’s. Alleen… die kennis of die collega’s zijn niet in de buurt. Geen zorgen: met Screenleap is een beeldscherm zó tussen hen en u gedeeld!
©CIDimport
Er zijn diverse programma’s en services die u toelaten uw bureaublad via uw netwerk of het internet met anderen te delen en zelfs op afstand een pc over te nemen. Hebt u voldoende aan het doorsturen of bekijken van schermbeelden en hebt u geen behoefte aan controle op afstand, dan vindt u geen makkelijker oplossing dan Screenleap. Deze service is bovendien geheel gratis en vereist niet eens een account. Meer nog, aan de kant van de ‘ontvanger’ hoeft er zelfs helemaal niets te worden geïnstalleerd. Een (moderne) browser volstaat, of dat nu op een desktop, laptop, tablet of smartphone is!
We gaan er voor de leesbaarheid van uit dat u uw scherm met iemand wilt delen, bijvoorbeeld om te tonen hoe een of ander programma werkt. Wilt u bijvoorbeeld iemand helpen met een pc-probleem, dan kunt u bij stap 6 de rollen omdraaien en meekijken met de ander.
©CIDimport
1. Java controleren
Het maakt niet uit of u met Windows, Linux of Mac werkt, zolang er maar Java is geïnstalleerd. De webpagina www.java.com/nl/download/installed.jsp vertelt u of u inderdaad over de aanbevolen Java-versie voor uw besturingssysteem beschikt. U hoeft hier slechts op de knop Java-versie controleren te drukken. Blijkt dat niet het geval, dan kunt u alsnog de recentste versie installeren www.java.com.
©CIDimport
2. Plugin activeren
U bent nu klaar om uw scherm met anderen te delen, althans als u over een moderne browser beschikt. Volgens de makers van Screenleap presteert hun toepassing het best in Google Chrome, gevolgd door Firefox, Safari en Internet Explorer. Wij volgen het advies en starten dus Chrome. U hoeft vervolgens maar naar www.screenleap.com te surfen. U kunt zich bij deze dienst registreren (zie stap 7) maar noodzakelijk is dat niet, zodat u meteen de knop Share your screen now mag indrukken. Geef toestemming als de plugin daarom vraagt.
3. Scherm delen
Even later verschijnt de melding dat uw scherm ‘zichtbaar’ is voor anderen. Natuurlijk moeten die personen nog de weg vinden naar uw gedeelde scherm en dat kan op verschillende manieren. Verreweg de makkelijkste manier is hen zelf de link door te sturen die inmiddels in uw browservenster te zien is (bijvoorbeeld: www.screenleap.com/708308167).
©CIDimport
4. Scherm ontvangen
Over naar ontvangerszijde nu… Die heeft dus inmiddels de link ontvangen. De link aanklikken volstaat. Hij of zij krijgt dan vrijwel onmiddellijk uw gedeelde scherm te zien binnen de contouren van het browservenster. Blijkt dat scherm groter dan het browservenster, dan is het doorgestuurde beeld alsnog netjes binnen dat venster te krijgen via het pijltje rechtsboven, waar hij of zij Fit to Screen kiest in plaats van Actual screen size.
©CIDimport
5. Scherm afbakenen
U hebt het intussen gemerkt: standaard stuurt Screenleap niet uw gehele schermbeeld door, maar een gebied dat met een groen kader is afgebakend. Dat heeft twee voordelen: de ‘verzender’ bepaalt zelf welk deel de ontvanger te zien krijgt (bijvoorbeeld alleen het venster van een welbepaalde applicatie) en het doorsturen van slechts een deel van het scherm werkt een stuk sneller. Dat groene kader kunt u trouwens makkelijk met de muis over uw scherm verplaatsen of u past de afmetingen aan door een zijde of hoek van het kader te verslepen. Wilt u toch uw gehele scherm doorsturen, klik dan in het kleine ‘controlevenstertje’ van Screenleap het pijltje aan en kies Share entire screen. In ditzelfde venstertje vindt u trouwens ook knoppen om het delen te onderbreken (Pause sharing) of geheel af te breken (Stop sharing).
©CIDimport
6. Rollen omdraaien
Het kan natuurlijk gebeuren dat u te midden van een demonstratie de rollen graag even had omgekeerd: in plaats van uw scherm naar iemand anders door te sturen had u ook het scherm van die andere persoon willen zien. Dat kan! De ontvanger hoeft slechts het groene knopje Become presenter aan te klikken. Op uw scherm ziet uzelf dan meteen de vraag opduiken of u het scherm van een van uw ontvangers (viewers) wil bekijken. Antwoordt u die vraag bevestigend, dan krijgt u op uw beurt het schermbeeld van hem of haar doorgestuurd.
©CIDimport
Screenleap for Gmail
Geef toe: makkelijker dan Screenleap kan het nauwelijks. Hoewel… bent u een fervent Gmail-gebruiker en zou u het wel leuk vinden uw scherm geregeld met een of meer contactpersonen te delen, dan is de plugin Screenleap for Gmail vast iets voor u. U vindt deze browser-plugin op www.screenleap.com/extension/gmail/install en die laat zich installeren in Chrome, Firefox of Safari. Als u zich vervolgens bij Gmail aanmeldt, zult u op verschillende plaatsen een Screenleap-knop zien. Zo ook wanneer u de muis even boven de naam van een van uw contactpersonen houdt: linksonder treft u dan een knopje aan om uw scherm te delen.
©CIDimport
7. (Nog) makkelijker delen
Gebeurt het wel vaker dat u met dezelfde mensen een scherm wilt delen, dan kan dat zelfs zonder het sturen van een link. Wat zou u ervan denken om uzelf een permanent adres als www.screenleap.com/<uwnaam> toe te eigenen, zodat een bezoekje aan dit adres volstaat om uw gedeelde scherm te zien verschijnen! Dat is perfect mogelijk, maar het vereist wel een gratis registratie bij Screenleap. Klik op Sign in en vervolgens op Don’t have an account. Vul de gevraagde gegevens in, evenals uw ‘handle’. Dat is het stukje tekst dat achteraan uw persoonlijke webadres komt. Meldt u vervolgens aan bij Screenleap en kies Broadcast my screen. Iedereen die de browser afstemt op www.screenleap.com<uwhandle>, krijgt uw schermbeeld te zien. Vergeet op het einde van de rit dus zeker niet op de knop Stop sharing te drukken!
Houd er verder rekening mee dat in de gratis versie van Screenleap alle schermdata onversleuteld over het net worden verstuurd. Gebruik het dus liever niet om gevoelige gegevens te verzenden. In dat geval kunt u beter een Pro-account aanschaffen bij Screenleap; alles werkt dan niet alleen net wat sneller, uw gegevens worden ook via een beveiligde ssl-verbinding verstuurd. Zo’n account kost wel circa 8 euro per maand.
Tekst: Toon van Daele