Review: Intel Compute Stick (BOXSTK1AW32SCR)

© CIDimport

Review: Intel Compute Stick (BOXSTK1AW32SCR)

Geplaatst: 11 april 2016 - 06:31

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:11

Redactie ID.nl

Het fenomeen stick-pc behoeft inmiddels geen introductie meer: een zeer compact pc’tje dat direct in een hdmi-aansluiting van een monitor of televisie gestoken wordt. De eerste generatie was aardig als concept, maar stelde op diverse punten nog teleur. Intel komt nu met een opvolger die het – niet heel handig – exact dezelfde naam heeft gegeven: Compute Stick.

Groter

De nieuwe Compute Stick is visueel eenvoudig te onderscheiden van de voorganger, want hij is langer. Sterker, hij is zó groot dat het amper meer een stick te noemen valt. De reden voor het formaat is dat er een tweede usb-poort is ingebouwd, een welkome uitbreiding. Aan het fysieke design mag nog wel het een en ander verbeterd worden. We zagen al dat afgeleiden van diverse merken beduidend compacter waren. Ook heeft Intel weer een ventilatortje ingebouwd, dat in een rustige omgeving duidelijk hoorbaar is wanneer de processor wat harder moet werken. Met behulp van de fanprofiel-instellingen in het bios is daar wat aan te doen, maar de vraag is hoeveel mensen dat gaan doen.

Krachtiger

De fan is mogelijk nodig omdat de ingebouwde processor weer wat krachtiger is geworden. Het is nu een zogenaamde ‘Braswell’ SoC, in plaats van de ‘Bay Trail’ voorloper. De cpu-prestaties zijn niet veel verbeterd, maar de ingebouwde videokaart is duidelijk sneller. Niet snel genoeg voor moderne games, maar hij beheerst zeker meer trucs voor het verwerken en weergeven van videobestanden. Dat is wél een pluspunt, want de nieuwe Compute Stick kan overweg met de moderne h.265 codec, en kan zelfs videobeelden in ultra hd-resolutie weergeven. Dat gaat overwegend ook soepel, al zagen we bij onze test wel sporadisch een kleine hapering. Er valt mee te leven.

Kinderziektes

Hoewel dit een tweedegeneratie-product is, viel wel op bij het testen dat er nog altijd kinderziektes zijn. Zo werkte de draadloze ontvangst niet altijd even goed. Opmerkelijk, want Intel heeft de ingebouwde wifi-adapter flink verbeterd. Dat is nu een dual-band 802.11ac exemplaar met twee antennes, in plaats van een instapmodel met een antenne. Een Logitech toetsenbord met ‘Unify’-adapter, dat op de 2,4 GHz frequentie werkt, leek voor flinke storing te zorgen. Terwijl het niet ondenkbaar is dat een koper juist met zo’n toetsenbordje aan de slag gaat, want een bekabelde muis en toetsenbord zijn natuurlijk niet erg handig bij de televisie.

Beperkingen

Bovendien zijn er nu weliswaar twee usb-poorten (een 2.0 en een 3.0 exemplaar), maar dat is nog altijd behoorlijk beperkt qua aansluitmogelijkheden. Zeker als een extern opslagmedium moet worden aangesloten. Dat is verre van ondenkbaar, want standaard is slechts 32 gigabyte opslagruimte beschikbaar, waarvan de helft al voor het besturingssysteem nodig is. De Windows 10 Home-installatie op de stick kon niet overweg met de door Microsoft automatisch aangeboden upgrade: daarvoor was er te weinig ruimte. Dat is een probleem waar veel producten met deze serie processors last van hebben. Ook het werkgeheugen is beperkt tot slechts 2 GB en dat is eigenlijk niet voldoende voor een soepele werking. Uitbreiden is uiteraard niet mogelijk.

Dit alles maakt de Compute Stick tot een conceptueel interessant, maar in de praktijk nog altijd vleugellam product. Voor niet heel veel meer geld koopt u een mini-pc met potentieel meer werkgeheugen en (veel) meer opslagruimte. Die heeft dan wel een plaatsje nodig op bureau of bij de televisie, maar biedt ook meer aansluitmogelijkheden en een overwegend prettiger gebruikerservaring.

Conclusie

Beter dan de eerste generatie, maar heeft nog altijd flinke beperkingen.

Pluspunten:
H.265 codec en ultra hd-resolutie ondersteuning, twee usb-poorten.

Minpunten:
Te weinig opslagruimte, haperende wifi.

Adviesprijs: € 169,99

Voor meer informatie: www.intel.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten