ID.nl logo
🖥️ Nieuwe monitor kopen? 5 fouten die je niet moet maken
Huis

🖥️ Nieuwe monitor kopen? 5 fouten die je niet moet maken

Een nieuwe monitor kopen doe je niet zomaar: je zit er per slot van rekening (bijna) dagelijks achter. Daarom is het belangrijk dat je goed scherp hebt wat je precies nodig hebt. Ondertussen wil het oog ook wat. Er komt dus heel wat bij kijken. Wanneer je zorgt dat je deze 5 fouten vermijdt, vind je geheid een echte blikvanger!

Monitoren heb je in alle soorten en maten. Daardoor kan het zijn dat een bepaald model aantrekkelijk lijkt, maar dat dat toch niet helemaal aansluit bij wat je wilt. Houd daarom je ogen open en stap niet in deze vijf valkuilen: • Geen rekening houden met wat je nodig hebt • Puur en alleen op de prijs letten • De specificaties niet helemaal begrijpen • Ergonomische functies negeren • Niet door marketingtaal heen prikken

Lees ook: 8 tips voor het werken met meerdere schermen

Bij het kopen van een goede monitor kopen komt heel wat kijken. Je beeldscherm zie en gebruik je immers dagelijks, als verlengstuk van een desktop-pc, laptop, gameconsole of misschien wel je smartphone of tablet. Door de jaren heen hebben we veel mensen dezelfde fouten zien maken. Die delen we nu met je, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

❌ Geen rekening houden met wat je nodig hebt

Een grote fout die mensen maken is niet van tevoren bedenken wat ze precies zoeken in een monitor, en welke behoeften ze dus eigenlijk hebben. Ben je iemand die veel tikt gedurende de dag? Er vaak games op speelt? Of er misschien wel kunstwerken op fabriceert? De taken die je uitvoert of de hobby’s die je beoefent bepalen in feite welke type je nodig hebt. Daardoor doe je er goed aan in elk geval over de volgende zaken na te denken:

Hoe groot moet het scherm zijn?

Groter is niet altijd beter! Soms past de monitor dan niet op een bureau, of is hij zo groot dat hij een te prominente plaats in je kamer inneemt. Ook de kijkafstand is belangrijk. De vuistregel is dan je ongeveer op een armlengte afstand van je scherm moet zitten, maar grotere schermen bieden vaak een hogere resolutie en meer details. Wil je dan alles goed kunnen zien, dan moet je er dus wat verder vanaf gaan zitten – en daar moet je maar net de ruimte voor hebben. In de tabel hieronder zie je wat de ideale kijkafstand is.

SchermgrootteKijkafstand
Tot 27 inch (68,6 cm)Eén armlengte (ongeveer 50-70 cm)
27 tot 32 inch (68,6 tot 81,3 cm)70-90 cm
Groter dan 32 inch (81,3 cm)90 cm of meer

Hoe zit het met de aansluitingen?

Bepaal van tevoren welke apparaten je erop wilt aansluiten. In de meeste gevallen zit je met een aantal HDMI-poorten wel goed. Maar soms heb je – wellicht voor je werk – een specifieke poort nodig. Check dat dus voordat je overgaat tot de aanschaf.

Hoe hoog moet de resolutie zijn?

En zo hebben we nog wel meer vragen aangaande beeldschermtechnologie. Hoe zit het met de kleurenoutput (belangrijk voor designers)? En de framerate (belangrijk voor gamers)? Ook goed om te weten: een groot scherm heeft niet altijd de hoogste resolutie.

Je ziet: het is heel belangrijk dat je van tevoren goed weet wat je precies nodig hebt aan specificaties, resolutie en afmetingen.

❌ Puur en alleen op de prijs letten

Staar je ook niet blind op de prijs. Natuurlijk is het zo dat niet iedereen ‘gewoon de beste’ monitor kan kopen. Maar door alleen te focussen op goedkope monitors, kan het zijn dat je bepaalde specificaties over het hoofd ziet of misschien wel negeert. En voor je het weet, ben je alweer op zoek naar een ander model. Begrijp ons niet verkeerd: goedkope monitors zijn niet slecht, mits ze dus voldoen aan de eisen en behoeften die je vastgesteld hebt. Dus ga uit van je wensen, en kijk dan welke monitors die daaraan voldoen binnen je budget vallen.

Ook interessant: Dit kun je doen als je monitor of laptopscherm het beeld niet goed weergeeft

❌ De specificaties niet helemaal begrijpen

In het verlengde van de bovenstaande punten willen we ook even de specificaties onder de aandacht brengen. Omdat monitors ook steeds uitgebreider worden, is het verstandig je goed in te lezen in wat een bepaalde eigenschap is en voor je kan betekenen. Helderheid, responstijd en verversingssnelheid zijn cruciale elementen, maar dan is het wel handig als je weet hoe ze jouw ervaring beïnvloeden. Neem dus de tijd om de termen rustig op te zoeken.

❌ Ergonomische functies negeren

Wat we bijna als een zonde willen beschouwen is het feit dat mensen de ergonomische functies negeren. Als je heel de dag voor zo’n monitor zit, dan moet dat wel verantwoord gebeuren wil je allerlei klachten, zoals nek- en hoofdpijn, voorkomen. Het is dus verstandig te letten op monitors die je in hoogte kunt verstellen, eventueel naar links of rechts kunt draaien en naar voren en achteren kunt bewegen – allemaal met als doel de ideale positie te bepalen. Je kunt ook investeren in een monitorarm, mocht je per se een bepaalde monitor willen hebben.

Beugels en armen

Om je monitor overal neer te hangen of te zetten

❌ Niet door marketingtaal heen prikken

Tot slot is het verstandig om het kaf van het koren te scheiden. Dan bedoelen we niet slechte en goede monitors uit elkaar houden, maar door de marketingtaal heen prikken. Anders kun je wellicht uit het oog verliezen wat écht belangrijk is. Zaken als led-lampjes of geïntegreerde speakers of allerlei andere nieuwe termen en snufjes klinken misschien tof, maar voegen in veel gevallen weinig waarde toe. En anders kunnen ze ten koste gaan van je ervaring en de prestaties van de monitor. Voor een monitor verkiezen we functionaliteit boven allerlei frivole eigenschappen.