IFA 2014: De Gear VR is de virtual reality-bril van samsung (video)

© CIDimport

IFA 2014: De Gear VR is de virtual reality-bril van samsung (video)

Geplaatst: 5 september 2014 - 18:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:46

Redactie ID.nl

Samsung gaat met zijn virtual realitybril definitief de strijd aan met Oculus en zijn populaire Rift. Het bedrijf presenteerde de Gear VR, een bril waarmee je je als gebruiker in een virtuele wereld waagt. Wij mochten tijdens de IFA even spelen met het apparaat en hadden er een mening over.


  

Hulp van Oculus

In essentie doet de Gear VR hetzelfde als de Rift van Oculus, en het is dan ook moeilijk de twee apparaten niet te vergelijken met elkaar. Dat is overigens helemaal niet heel vreemd, want Samsung heeft voor de Gear VR de hulp ingeroepen van Oculus, dat vorige maand voor een luttle 1,5 miljard werd gekocht door Facebook.

Fyziek

De werking van het apparaat is dan ook wezenlijk hetzelfde als bij de Rift. Je zet het op je hoofd, je kijkt rond en zit in een echte virtuele wereld. Je gezichtsveld is compleet afgesloten, en als je ook een hoofdtelefoon op hebt bent je volledig verwijderd van de fysieke wereld. Dat zorgt voor een waanzinnig intense ervaring, waarin je zo opgezogen wordt in de wereld dat je er fysiek heftig op kunt reageren - je zult zeker niet de eerste zijn die echt misselijk wordt van een VR-achtbaan.

Controller

Anders dan bij de Oculus Rift is dat de Gear VR een speciale controller krijgt meegeleverd. Niet standaard, je moet 'em wel nog los kopen, maar het apparaat werkt meteen met de Gear. Dat is fijn, omdat je weet dat je een goed afgewerkt product krijgt bijgeleverd in tegenstelling tot bij de Rift, waar je het vooral moet doen van controllers van externe partijen.

Ander scherm

Het wezenlijke verschil met de Rift is dat de Gear VR geen eigen scherm heeft. In plaats daarvan gebruik je een smartphone, zoals in onderstaand filmpje te zien is.

Makkelijk apps ontwikkelen

Dat levert oneindig veel nieuwe mogelijkheden op, want iedere ontwikkelaar die nu al voor Android programmeert kan een potentiële Gear VR-omgeving bouwen. Daardoor zijn er zelfs al voor de officiële lancering meer ontwikkelaars dan Oculus ooit gehad heeft, dus bereid je maar voor op een gigantisch scala aan apps en games. Zeker als je bedenkt dat die manier van VR-apps bouwen ook werkt op Googles gekke Cardboard VR-bril, en als we de geruchten mogen geloven ook Sony's 'Project Morpheus'.

Alleen met Galaxy Note 4 te gebruiken

Het grote nadeel is dat je perse de Galaxy Note 4 moet gebruiken, de nieuwe phablet die Samsung op de IFA aankondigde. Het werd ons niet helemaal duidelijk of andere telefoons wel in het apparaat pasten, maar het lijkt ons niet logisch dat je zo'n apparaat maar met één specifiek toestel kan gebruiken.

Uiterlijk belangrijk

Als je het toestel eenmaal op je gezicht hebt, verdwijnt die angst ons meteen als sneeuw voor de zon. Aan alles is te merken dat Samsung de uiterlijke kenmerken erg belangrijk vindt, en dat zie je al meteen aan het menu. Dat ziet eruit alsof je midden in een grote ontvangsthal staat, met de verschillende menuknoppen als 'films' en 'games' allemaal op andere plekken. Op die manier waan je jezelf al helemaal in die andere wereld, voordat je zelfs maar begonnen bent met spelen of kijken.

Scrollen met touchpad

Het scrollen door het menu gaat een stuk makkelijker dan met de Oculus, doordat er een touchpad is geintegreerd in het design. Aan de zijkant, ter hoogte van je slaap, zit een klein vierkant aanraakschermpje waarmee je kunt navigeren, menu's selecteren, en terug kunt gaan. Je  kunt daar overigens ook de controller voor gebruiken.

IFA 2014: De Gear VR is de virtual reality-bril van samsung (video)-15986649

© CIDimport

Comfortabel

De bril zit meteen comfortabel op je gezicht en we vermoeden dat je niet snel last krijgt van het ding, al konden we maar hooguit 10 minuten met de spelen. Wel werd het erg warm met de bril op, maar dat kan ook aan de lange rij testers die de bril ook wilden proberen.

Deals met content-producenten

Samsung zegt dat het deals heeft gesloten (of nu nog aan het sluiten is) met grote producenten van films en games - James Cameron (van Titanic en Avatar) is daar een van. Die producenten zouden speciale content ontwikkelen voor de bril, zoals 3D-films of games waarin je virtueel rond rondlopen.

Gelikt

Dat kan nu ook al bij Oculus, maar daarvoor heb je allerlei specials mods nodig en aparte controllers en apparatuur. De Gear VR lijkt het allemaal makkelijker te maken - het ziet er wat sjieker uit, en de kennis en het geld van een mega-bedrijf als Samsung kunnen ervoor zorgen dat de VR-ervaring iets minder rudimentair en wat gelikter verloopt dan nu bij de Oculus Rift het

geval is.

Helaas zullen we over een tijd pas zien hoe die ontwikkeling zich voordoen en hoe developers inspelen op de bril. Maar één ding is zeker: met de VR is de race om realistische en goede virtual reality eindelijk gestart. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten