Drie grote tech-vraagstukken voor Joe Biden
Hij is officieel beëdigd en dat betekent dat het echte werk voor Joe Biden kan beginnen. De nieuwe Amerikaanse president zal een zware kluif hebben aan onderandere de pandemie en de grote verdeeldheid in zijn land. Er wachten daarnaast ook nog genoeg tech-vraagstukken. We behandelen drie hete hangijzers.
Europese data op Amerikaanse servers
Sinds Europa in de zomer van 2020 heeft besloten het Privacy Shield ongeldig te verklaren, ligt er een uitdaging. Immers zijn we er allemaal bij gebaat als Europese bedrijven veilig gebruik kunnen maken van diensten in Amerika. Wat er nu nodig is, dat ligt in eerste instantie bij de Europese Commissie. Die heeft immers bepaald dat het Privacy Shield zoals we dat kenden, niet voldoende was om de gegevens en privacy van Europese burgers te beschermen.
De bal ligt bij Europa, maar de Verenigde Staten zijn wel nodig om met een nieuwe oplossing te komen. Amerikaanse bedrijven hebben er baat bij om wel samen te kunnen werken met Europese bedrijven, iets wat nu tegen de AVG indruist, zolang de servers op Amerikaans grondgebied staan.
Dat Biden in de gaten heeft dat hier stappen moeten worden genomen, is duidelijk. Vorige week werd Christopher Hoff ingesteld als zogeheten deputy assistant secretary voor diensten bij de Department of Commerce in de VS. Hij is de persoon waarmee de EU om tafel gaat om te praten over een nieuw raamwerk om op commercieel niveau persoonlijke informatie te delen.
Het aanstellen van iemand die per direct die taak heeft, betekent dat de regering van de Verenigde Staten samenwerking tussen de twee continenten erg belangrijk vindt. Onder de Trump-administratie is er een half jaar lang niemand op die positie geweest, dus dat Biden een frisse wind waait door de manier waarop de Verenigde Staten worden bestuurd, dat is duidelijk.
Handelsoorlog met China
Trump heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij liever ziet dat Amerika gebruikmaakt van Amerikaanse producten. Dat deed het onder andere door een vuist te maken tegen het opkomende China, dat Trump vaak van spionage betichtte. Het grootste slachtoffer hierin is Huawei, dat een handelsverbod kreeg. Hierdoor kon het niet langer gebruikmaken van Google-diensten, waardoor de smartphones net even minder interessant werden voor de Westerse wereld.
Huawei was echter niet het enige bedrijf dat problemen had met de Verenigde Staten. Dronemaker JDI heeft een ban gekregen en ook de andere opkomende Chinese telefoonmaker Xiaomi kreeg een verbod, al was dit specifiek voor investeringen.
©PXimport
Hoewel Biden zich al eens negatief heeft uitgesproken tegenover China, is het wel duidelijk dat er de komende tijd nog veel eieren over moeten worden gelegd. Het werkt namelijk twee kanten op. Apple heeft bijvoorbeeld veel last gehad van de handelsoorlog met China, omdat er hogere belastingtarieven worden gerekend op elektronica uit China. Aangezien Apple-apparaten ook uit dat land komen, had dat grote gevolgen voor de techgigant uit Cupertino.
Aan de andere kant neemt China het niet te nauw met de mensenrechten, en dat is iets waar Biden juist voor strijdt. Hierdoor is het erg spannend om te zien hoe de handelsoorlog zich verder ontwikkeld onder de nieuwe president. Ondertussen is er ook nog een wedloop gaande in de wereld van kunstmatige intelligentie, waarbij de Amerikanen graag willen voorlopen op het Aziatische land.
Macht van techgiganten inperken
We noemden net Apple, maar er zijn meer grote techgiganten die een lijntje hebben met het Witte Huis. Social media-grootheid Facebook, maar bijvoorbeeld ook techbedrijf Google hebben enorm veel macht. Macht die volgens de Amerikaanse overheid mogelijk wordt misbruikt. Hierop is er een antitrust rechtszaak gestart tegen Google, omdat het een illegaal monopolie heeft op zoeken en adverteren.
De kans is groot dat Facebook hetzelfde lot wacht, zeker omdat het ook het populaire sociale medium Instagram in handen heeft. In het verlengde daarvan is het privacyvraagstuk in Amerika steeds groter aan het worden. Er wordt een privacycrisis verwacht en er zou een nieuwe benadering moeten komen voor databescherming.
Het grootste Amerika-specifieke techvraagstuk is echter Section 230, beter bekend als de wet binnen de Communications Decency Act die regelt dat social media een soort bronbescherming hebben. Als er rechtszaken zijn over de content van hun gebruikers, dan kunnen ze zich verschuilen achter Section 230. Ook hier blijkt de macht van social media-platformen groot.
Trump wilde veranderingen aanbrengen in Section 230 en Biden heeft zelfs plannen om die hele regelgeving te schrappen. Of hij hiervoor iets anders in de plaats wil, dat lijkt er vooralsnog niet op. Hij vindt dat Facebook net als gewone bedrijven moet opereren, in plaats van gebruik te kunnen maken van de wet.
Kortom, Joe Biden mag zijn borst natmaken voor de vele techvraagstukken die er nu liggen. We hebben het daarbij nog niet eens gehad over bijvoorbeeld 5G en zelfrijdende auto’s. De president zal, nu hij eenmaal is aangesteld, waarschijnlijk eerst met andere onderwerpen aan de slag gaan. Een ding is echter zeker. De president kan de komende tijd niet om bovenstaande kwesties heen.