ID.nl logo
TwisterOS installeren en instellen op Raspberry Pi
© PXimport
Huis

TwisterOS installeren en instellen op Raspberry Pi

We stellen je voor aan TwisterOS, een modern besturingssysteem dat van je Raspberry Pi een heuse desktop-pc maakt. Leuk extraatje is dat je het uiterlijk eenvoudig in een Windows- of macOS-jasje giet. TwisterOS installeren werkt als volgt.

Voor Raspberry Pi-begrippen is TwisterOS een gigantische distributie. Het imagebestand van TwisterOS is bijna 3 GB groot. Voor de installatie heb je zoals gebruikelijk een lege micro-SDd-kaart nodig. Hoewel je TwisterOS kúnt installeren op een kaart van 16 GB, raden we je liever aan er eentje van 32 GB of meer te gebruiken. Een volledige installatie neemt namelijk zo’n 12 GB in beslag, wat op een kleine kaart dus weinig vrije ruimte over laat om extra software zoals spellen te installeren.

Het imagebestand kun je met de officiële Raspberry Pi Imager op de SD-kaart schrijven. Kies daarvoor Gebruik eigen bestand in de lijst met distributies en navigeer naar het img-bestand dat je hebt gedownload. Dit schrijven en verifiëren heeft even tijd nodig, dus neem rustig een bakje koffie. Daarna is het een kwestie van de micro-SD-kaart in de Pi te steken en deze aan te zetten. Je hebt uiteraard wel een muis en toetsenbord nodig om het besturingssysteem te kunnen gebruiken.

©PXimport

Wordt het Windows of macOS?

De meest in het oog springende feature van TwisterOS is de mogelijkheid om het systeem met één druk op de knop van uiterlijk te laten veranderen. Op de desktop tref je een icoontje aan met de naam Theme Twister. Na het starten van deze applicatie door erop te dubbeklikken, zie je een selectie van de geïnstalleerde thema’s. Deze thema’s zijn gemodelleerd naar bekende andere besturingssystemen en veranderen de gebruikservaring. Dit is ideaal als je enorm gehecht bent aan macOS of juist Windows. Na het selecteren van het thema herstart het OS en is de transformatie compleet. 

Voor macOs-fans is er dan een heuse dock, voor Windows 95-fans is de oude startknop linksonder te vinden. Voor een ongeoefend oog is het heel moeilijk om te zien dat het een illusie is. De thema’s hebben ook een lichte en donkere versie. Behalve de indeling van het scherm worden dan ook alle iconen en vensters geheel aan het thema aangepast. 

©PXimport

Steam installeren

Het zal ervaren gebruikers bekend zijn dat je Steam kunt installeren op een Raspberry Pi. TwisterOS komt met een volledig geconfigureerde Steam-installatie waar je alleen nog maar op hoeft in te loggen. Steam werkt helaas wat beperkt (alleen de miniweergave functioneert naar behoren) en lang niet alle Steam-games uit je verzameling zullen werken op de naar vergelijking nederige Pi 4. Maar na enig experimenteren is er zeker wel een leuke indie-game te vinden die speelbaar is. Zoals Legend of Dungeon, een pixel-art rogue-like. 

Hoe nieuwer de game, hoe minder kans je hebt dat de Pi hem kan draaien. Houd je verwachtingen dus een beetje in toom. Steam-ondersteuning voor de Raspberry Pi kun je eigenlijk het beste als experimenteel zien. Voor serieus gamen is de Pi niet krachtig genoeg, tenzij je wilt emuleren. Dan is het juist weer de meest ideale oplossing. Zie daarvoor tip 8.

©PXimport

Raspberry Pi overklokken

Voor wie zijn Pi ietwat wil opvoeren, is Commander Pi waarschijnlijk geen onbekende. Met deze eenvoudige app kun je namelijk je Raspberry Pi overklokken. Dat betekent dat je de kloksnelheid van de processor en het geheugen hoger zet dan de standaardwaarde. Overklokken is wel altijd een risico. De fabrikant garandeert dat de chips op de standaardinstellingen goed werken. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de processor, maar ook hoe meer warmte hij produceert. Iets wat uiteindelijk ook de chip kan vernietigen. 

Commander Pi is in elk geval standaard aanwezig in TwisterOS, en maakt het overklokken uitermate eenvoudig. Maar zorg ervoor dat je weet wat je doet voor je hiermee gaat experimenteren.

©PXimport

Discord instellen

Net zoals de andere applicaties in dit artikel is Discord ook een programma dat door veel computergebruikers meteen wordt geïnstalleerd als ze een nieuw systeem inrichten. Tenminste, als de gebruiker deel uitmaakt van een of meerdere Discord-gemeenschappen. Discord is een chatapplicatie voor gamers, dat zowel tekstgesprekken als Voice over IP ondersteunt. Voor dat laatste moet je uiteraard wel een microfoon en speakers aan je Pi hebben hangen.

Discord werkt onder Twister net zo snel en handig als op elk ander platform. Inloggen is een fluitje van een cent. Via de QR-code log je met de mobiele versie van Discord in één keer zonder wachtwoord in op je account en zijn al je groepen en vriendenlijsten ook op de Raspberry Pi beschikbaar.

©PXimport

Wine en Dosbox

TwisterOS heeft ook Wine al voor je geïnstalleerd. Wine is een virtuele machine waarin je Windows-programma’s kunt draaien. Heel wat spellen die je bijvoorbeeld op Good Old Games nog kunt kopen (zoals de klassieker Sid Meier’s Alpha Centauri) kun je via Wine prima spelen op je Raspberry Pi. Maar ook bepaalde (oudere) Windows-applicaties krijg je aan de praat. Een volledige lijst met apps die via Wine draaien, kun je vinden op https://appdb.winehq.org

Naast Wine is ook Dosbox standaard geïnstalleerd. Hiermee kun je (zoals de naam al zegt) DOS-programma’s draaien op je Pi. De meeste DOS-games draaien heel erg goed, want een Pi 4 is inmiddels vele malen krachtiger dan de oorspronkelijke MS-DOS-pc’s waar ze voor zijn ontworpen.

Dynamisch bureaublad

Een van de leuke cosmetische extra’s van macOS is de mogelijkheid om standaard je desktop aan de tijd van de dag aan te passen. Dit gaat verder dan een dark of light mode. Speciale afbeeldingen die je als bureaublad-achtergrond instelt, veranderen ook echt naarmate de dag vordert. ’s Middags is de afbeelding in vol zonlicht te zien, terwijl je ’s avonds geleidelijk aan ook in de afbeelding de dag ten einde ziet komen. 

TwisterOS biedt exact diezelfde mogelijkheid, vooral natuurlijk om de illusie van het macOS-thema compleet te maken. Maar dynamische bureaubladafbeeldingen zijn niet voorbehouden aan dit macOS-thema. Je kunt ze gebruiken in elke versie van TwisterOS. Wel zijn de aangeboden afbeeldingen heel erg geïnspireerd op macOs, dat is wel iets wat je moet liggen.

©PXimport

RetroPie

Voor veel Pi-gebruikers is RetroPie dé app. RetroPie is een grafische omgeving waar je heel gemakkelijk emulators van andere apparaten, zoals spelcomputers, kunt installeren. Feitelijk is het een mooi vormgegeven menusysteem dat je helpt om klassieke spellen te installeren en te spelen binnen een gebruikersvriendelijke omgeving. Vaak installeert men RetroPie als standalone distributie op een SD-kaart, om zo van een Raspberry Pi een gespecialiseerde retro-spelcomputer te maken. 

Maar je kunt RetroPie ook ‘naast’ een desktopinstallatie draaien, zoals TwisterOS doet. Zo hoef je dus niet van SD-kaart te wisselen en speel je binnen dezelfde installatie al je retro-roms. Houd er wel rekening mee dat het downloaden van roms van spellen die je niet bezit, illegaal is.

Lees hier veel meer over RetroPie op een Raspberry Pi.

Alle tools

Aangezien TwisterOS eigenlijk een uitgebreide versie is van het officiële Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian), heb je ook toegang tot alle door de Raspberry Foundation aangeraden software. Alle programmeertools, zoals Scratch en Thonny en de ‘boekenplank’ vol tijdschriften en handleidingen zijn standaard aanwezig. Ook biedt TwisterOS volledige ondersteuning voor GPIO. 

Wie dus graag alle applicaties en functies van de officiële Raspberry Pi-ervaring wil hebben, maar ook graag wil genieten van een mooie gebruikersomgeving, heeft met TwisterOS het beste van twee werelden. Veel plezier ermee!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 stille inbouwvaatwassers met een hoge review-score
Huis

Waar voor je geld: 5 stille inbouwvaatwassers met een hoge review-score

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je in de markt voor een nieuwe inbouwvaatwasser? Wij hebben de vijf stilste modellen voor je onder elkaar gezet, die ook nog eens goed worden beoordeeld door consumenten die hem al in huis hebben staan.

ETNA VW740NC

De ETNA VW740NC is een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een moderne uitstraling en een stille werking (slechts 40–45 dB). Deze vaatwasser is bij uitstek geschikt voor grotere huishoudens dankzij zijn ruime binnenruimte en flexibele indeling, onder meer dankzij een verstelbare bovenkorf. Gebruikers waarderen het apparaat vooral vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de stille werking en de degelijke bouwkwaliteit.

Dit model biedt meerdere wasprogramma's, waaronder een eco-stand, intensief programma, snelwas en uitgestelde starttijd. De bediening is intuïtief met tiptoetsen en het display geeft duidelijke feedback. De machine beschikt ook over een aquastop en kinderbeveiliging, wat het apparaat extra veilig maakt. Met zijn score van 8,7 op Kieskeurig.nl (op basis van 11 reviews) is dit een zeer goed beoordeeld model.

ETNA VW842N / 739866

Ook van ETNA is deze VW842N ; een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een sterke balans tussen prijs, prestaties en gebruiksgemak. Met een geluidsniveau van slechts 45 dB behoort hij tot de stillere modellen op de markt.

Het apparaat biedt ruimte aan een royale lading vaatwerk en is daarmee geschikt voor middelgrote tot grote huishoudens. Hij beschikt over meerdere programma's, waaronder eco, intensief, snel en automatisch. Deze functies zijn eenvoudig te selecteren via het bedieningspaneel dat bij het openen van de vaatwasser zichtbaar wordt.

De reviews op Kieskeurig.nl (51 beoordelingen met een cijfer van 8,5 gemiddeld) spreken vooral positief over de stille werking, het strakke design en de efficiëntie van de vaatwasser. Veel gebruikers geven aan dat de binnenruimte goed in te delen is, mede dankzij een in hoogte verstelbare bovenkorf.

Inventum IVW6008AXL

De Inventum IVW6008AXL is een inbouwvaatwasser met een geluidsniveau van maximaal 47 dB. Deze vaatwasser is 60 cm breed en biedt daarmee voldoende ruimte voor grote vaat van 13 couvert, geschikt voor huishoudens van 3–5 personen. De indeling is praktisch, met inklapbare rekken en ruimte voor een bestekmand.

Met zijn energieklasse A+++ is hij lekker zuinig en dat maakt het voor veel gebruikers een aantrekkelijk model. Deze vaatwasser krijgt een mooie 8,8 van gebruikers. Hij beschikt over 5 programma's, waaronder eco, intensief, normaal en een snelprogramma.

Samsung DW60CG530B00ET

Deze Samsung-vaatwasser – met een wel erg lange modelnaam – is eenvoudig in gebruik en efficiënt. Hij bespaart energie, tijd en moeite bij het afwassen van verschillende soorten keukengerei. De onderdelen zijn makkelijk te verwijderen en in te stellen, en de deur opent automatisch voor extra gemak. Met een D-energielabel is deze vaatwasser energiezuinig en levert hij toch schone vaat.

De Auto Open-functie opent de deur na het spoelen automatisch een stukje, ongeveer 10 centimeter, zodat stoom kan ontsnappen en de vaat sneller droogt; dat geldt dan vooral voor plastic en kleine items. Met een gemiddeld cijfer van 8 wordt hij goed beoordeeld door eigenaren van deze vaatwasser.

Siemens SN611X15TN

De Siemens SN61IX15TN is een geïntegreerde vaatwasser met een zwart paneel, geschikt voor middelgrote huishoudens met een capaciteit van 12 couverts. Hij is goed beoordeeld met een gemiddeld reviewcijfer van 9 en biedt een halve beladingsoptie voor dagen met minder afwas. Ook heeft hij extra functies zoals een beladingssensor, afwasmiddelherkenning en drievoudige waterbeveiliging voor veilige en effectieve werking. Met een geluidsniveau van 46 decibel en een waterverbruik van 9,5 liter per cyclus is deze vaatwasser een duurzame keuze.

Daarnaast zijn er vier instelbare temperatuurinstellingen en diverse programma-opties, evenals wifi-bediening voor extra gemak. Let wel op: deze vaatwasser is niet geschikt voor onderbouw en past alleen in een nis van 81,5 tot 87,5 cm hoog, 60 cm breed en 55 cm diep.

▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.