Athlon II X2 250
AMD heeft met de nieuwe Phenom II een leuk product in handen. Hij is lekker vlot, draagt een ddr3-controller in zich en biedt voor overklokker genoeg reserve. Tot voor kort bestond de serie alleen uit triple en en quad core modellen. Vanaf nu begint AMD echter ook dual-core processoren in de schappen te leggen.
Wij bekijken de Athlon II 250 op basis van de Phenom II Deneb-core
De naamgeving geeft al aan dat de processor in het middensegment thuis hoort. Onder de heatspreader van de Athlon II, €85, ligt een Regor-kern. De kern is varianten op de Deneb-kern die we al kennen van de Phenom II X4. Om tot de Athlon II te komen, heeft AMD een aantal ingrijpende wijzigingen aangebracht in zijn Deneb-ontwerp.
Cache en kernen
De Deneb-kern wordt gefabriceerd volgens het 45nm procedé. De volledige cpu bestaat uit vier kernen met 64KB L1- en 512KB L2-cachegeheugen per kern. Om het geheel af te romen, voegt AMD 6MB gedeeld L3-cache toe en implementeert het een supersnelle ddr3-controller. Op deze modulaire basis bouwt AMD al zijn nieuwe processoren. Bij de Phenom II X3 laat AMD één kern weg. Bij de X2 ‘sneuvelen’ twee kernen. Bij bepaalde Phenom X4 en X3-modellen laat AMD 2MB L3-cache weg. En bij de Athlon II verdwijnt het gehele L3-cachegeheugen. Wel voegt AMD wat L2-cache toe aan de dual core: de kernen krijgen elk 1MB.
Snelheid
De Athlon II X2 250 draait standaard op 3 GHz en heeft een vastgezette multiplier. Doordat deze dual core geen 6MB L3-cache tot zijn beschikking heeft, presteert hij drie tot vijf procent minder goed dan een Phenom II X2 die op dezelfde kloksnelheid werkt. Dat zien we als we de snelheid tot 3,1 GHz verhogen. Nu zijn de verschillen minimaal en geloven we niet dat het in dagelijks gebruik echt voelbaar is, maar het verschil is meetbaar.
Wie graag overklokt, grijpt doorgaans naar een Black Edition. Bij deze speciale modellen heeft AMD (of Intel) de multiplier niet vastgezet, waardoor de gebruiker deze omhoog kan zetten wat resulteert in een hogere kloksnelheid. Nu is dit een gemakkelijke methode, maar het garandeert zeker niet een hogere eindsnelheid dan met een ‘gewone’ processor haalbaar zou zijn.
En dat blijkt wel uit het feit dat we de Phenom II X2 550 net zo hoog geklokt krijgen als deze Athlon II: net geen 4 GHz met high-end luchtkoeling. Het zijn geen scores om je voor te schamen. Sterker nog: ze zijn erg indrukwekkend. Met waterkoeling moet de 4 GHz-grens te doorbreken zijn. Helemaal met een Black Edition die niet beperkt wordt door de htt-bussnelheid.
PluspuntenMinpuntenConclusie
Vlot
Goed overklokbaar
DDR3
Upgrade-vriendelijk
Bijna net zo duur als de snellere Phenom II X2 550
Geen L3 cachegeheugen
AMD heeft het weer gedaan. De Athlon II X2 250 is een heerlijk vlotte processor met een uistekend overklokpotentieel. Hoewel de processor net als de Phenom II X2 vlot genoeg is om de Intel dominantie het nakijken te geven, kunnen we er niet omheen dat de Athlon II X2 maar vijftien euro goedkoper dan de snellere, completere Phenom II X2 550 Black Edition. En we moeten dan toegeven dat voor ons de keuze dan gemakkelijk gemaakt is: doe de Phenom II maar!SocketSocket AM3Aantal cores2KernRegorFabricageproces45 nmKlokfrequentie (GHz)3Front Side Bus-GeheugencontrollerDDR3-1600Level-2-cache (KB)1024Level-3-cache (KB)064-bit ExtensiesjaHyperthreadingneeVirtualisatiejaTDP (Watt)65